Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΚΘΕΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ....

Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011

Οι Γερμανοί «τσακίζουν» την Ελλάδα και «αποθεώνουν» την Τουρκία

Του Δημήτρη Μπεκιάρη - Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκούιντο Βεστερβέλε δήλωνε ότι μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει μελλοντικά στην αλληλέγγυα στάση των Ευρωπαίων Εταίρων και ιδιαίτερα στην αλληλεγγύη της Γερμανίας. Η «υπόσχεση» βέβαια για «αλληλεγγύη» από την πλευρά της Γερμανίας προς την Ελλάδα, έρχεται μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις τις οποίες άσκησε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα το Βερολίνο στην Αθήνα. Σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.


«Η Τουρκία μπορεί κάλλιστα να αναλάβει ένα ρόλο που θα αποτελεί γέφυρα για την ανατολή και την δύση» δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.
Ο κ. Βεστερβέλε, ο οποίος αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας δήλωσε ότι τα θέματα συζήτησης ανάμεσα στον ίδιο και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα είναι οι σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας και ειδικότερα οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών με σκοπό να διευρυνθούν και να αυξηθούν οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ τους. Επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται και οι εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο.
Σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στην Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική ο κ. Βεστερβέλε δήλωσε ότι «Η Τουρκία παίζει ρόλο κλειδί στις χώρες που ζουν την Αραβική Άνοιξη».
Προσέγγιση
Η Γερμανία έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα είδος προσέγγισης με την Τουρκία. Κάποιοι κάνουν λόγο για ολική επανασυγκρότηση του γερμανοτουρκικού άξονα.
Αυτή η προσέγγιση, δεν έχει επηρεαστεί, όπως όλα δείχνουν, από τις διπλωματικές κρίσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στις δύο χώρες τον Ιανουάριο μετά από τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγελας Μέρκελ για το Κυπριακό και αργότερα μετά από την έκκληση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μαθαίνουν πρώτα την τουρκική γλώσσα και μετά την γερμανική.
Την ίδια ώρα, επίσης, που ο γερμανικός Τύπος πραγματοποιεί απαξιωτικά σχόλια για την Ελλάδα και τους Έλληνες, εκθειάζει τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός εξάλλου από το δημοσίευμα του γερμανικού «Der Spiegel», το οποίο απέδιδε στον Τούρκο πρωθυπουργό τον τίτλο του «χαρισματικού ηγέτη», ενώ χαρακτήριζε την Τουρκία «ανερχόμενη δύναμη του Βοσπόρου».
Επίσης ο «Der Spiegel» αποθέωνε, με εκείνο το δημοσίευμα, την τουρκική οικονομία παρουσιάζοντας μία σειρά από δείκτες και στατιστικές.
Νωρίτερα, και ενώ διεξαγόταν η «μάχη» της διαδοχής για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αρκετά πριν από την εκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η Τουρκία ήδη στα τέλη Μαϊου φερόταν να προωθεί την υποψηφιότητα του Τούρκου Κεμάλ Ντερβίς.
Επίσης τον προηγούμενο Απρίλιο η Γερμανία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία συμπαραγωγής τεθωρακισμένων Leopard. H τουρκική εφημερίδα «Vatan» αποκάλυπτε στο ρεπορτάζ με τίτλο «H Τουρκία μαζί με την Γερμανία θα παράγει άρματα Leopard» ότι στην κατασκευή των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης, θα συμμετέχουν και Τούρκοι μηχανικοί.
Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της έκθεσης CEBIT, πριν από την επανεκλογή του, ο Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι πολλές είναι οι γερμανικές εταιρείες οι οποίες επενδύουν εξαιρετικά μεγάλα ποσά στην Τουρκία στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.
Την ίδια περίοδο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau δημοσίευε άρθρο με τίτλο «η άνοδος της Τουρκίας» κάνοντας λόγο για την ισχυροποίηση της τουρκικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία ως 17η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο σε περίπτωση που ολοκλήρωνε την ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα γινόταν αυτόματα η έβδομη ισχυρότερη στη σχετική κατάταξη των κρατών – μελών. Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στο ζήτημα της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στη Λιβύη, διαπιστώθηκε, στην αρχή τουλάχιστον, απόλυτη σύμπλευση ανάμεσα στην Γερμανία και στην Τουρκία.
«Πρότυπο η Τουρκία»
Η Γερμανία είναι προφανές ότι θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, σε μία περίοδο που οι ανακατατάξεις είναι ριζικές και οι αναδιατάξεις συμφερόντων δημιουργούν νέα δεδομένα. Εξάλλου το 61% των παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικής ενέργειας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Την στιγμή που η Ελλάδα καταρρέει, πιεζόμενη, όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα από την Τουρκία, η Γερμανία ενισχύει τις σχέσεις της με την Τουρκία.
Λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου η Γερμανία Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής στο Βερολίνο καλούσε την Ελλάδα να διδαχθεί από το παράδειγμα της Τουρκίας, αναφέροντας ότι η τουρκική οικονομία ανθεί χάρη στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί από τους εγχώριους υποστηρικτές, από την αρχή, της άμεσης προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης χρησιμοποιούσαν συχνά, ως επιχείρημα, το παράδειγμα της Τουρκίας προσπαθώντας να «αγιοποιήσουν» το ΔΝΤ και την Τρόικα ευρύτερα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης ότι πολύ μεγάλη συζήτηση έχει πραγματοποιηθεί γύρω από το ζήτημα της πώλησης ελληνικών νησιών, ούτε βέβαια από το γεγονός ότι τουρκικοί ανώτατοι πολιτικοί και οικονομική κύκλοι στην γειτονική χώρα φαίνονται ανοικτοί στο ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών νησιών από Τούρκους.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2010, λίγο πριν από την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, Γερμανοί βουλευτές προέτρεπαν την Ελλάδα να πωλήσει νησιά της, ώστε να επιτύχει την αποπληρωμή των χρεών της. Επίσης εκείνη την περίοδο έκανε την εμφάνισή του ένας χάρτης γερμανικής προέλευσης, ο οποίος «έδινε» τα ελληνικά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία.
Όπως διερωτώνται καλά ενημερωμένοι κύκλοι «οι Γερμανοί, τελικά, ενδιαφέρονται να αγοράσουν ελληνικά νησιά ή να τα διευκολύνουν την αγορά τους από Τούρκους ζητώντας ανταλλάγματα;»
Το «τσάκισμα» της Ελλάδας και η βελτίωση της συνεργασίας με την Τουρκία, αποτελεί μια από τις πλατφόρμες για την ολική επαναφορά των Γερμανών στην περιοχή.newscode