Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ... ΠΑΕΙ '' ΤΟΣΚΑΝΗ ''

POST BY Αμαλία Μέη 14/09/2011

Σαν Τζιμινιάνο

Η Τοσκάνη, από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της γειτονικής μας Ιταλίας, φημίζεται για τα υπέροχα τοπία, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την κουζίνα και τα εξαιρετικά κρασιά της. Γυρίστε την μαζί μας.





Ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην Ιταλία με μυθικά τοπία και πλούσια βλάστηση, η Τοσκάνη, έχει τα τελευταία χρόνια καθιερωθεί σαν ένας από τους πιο hot προορισμούς στην Ευρώπη. Είναι πατρίδα της Ιταλικής Αναγέννησης και ο τόπος που έζησαν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της τέχνης και των επιστημών όπως ο Ντάντε, ο Μποτιτσέλι, ο Μικελάντζελο, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Βεσπούτσι και ο Πουτσίνι. Η περιοχή, κυρίως όμως η Φλωρεντία, φιλοξενεί ορισμένα από τα πιο διάσημα μουσεία στον κόσμο, όπως το Uffizi, που προσελκύουν πλήθος τουριστών από όλο τον κόσμο.

Οι αμπελώνες του Μοντεπουλτσιάνο

Η κοιλάδα Βαλ ντ’Όρτσια

Monterarchi

Fortedei Marmi

Η Φλωρεντία δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού αποτελεί από μόνη της προορισμό που έχετε ήδη γνωρίσει μέσα απ’ το thea. Υπάρχουν όμως πολλές περιοχές και πανέμορφα χωριά στην ευρύτερη περιοχή που αξίζει να τα επισκεφθούμε και να απολαύσουμε την πλούσια φύση και την εκλεκτή γαστρονομία τους. Αξίζει να αναφερθεί πως στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco συμπεριλαμβάνονται έξι σημεία της Τοσκάνης: το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, το ιστορικό κέντρο της Σιένα, η πλατεία της Μητρόπολης της Πίζα, το ιστορικό κέντρο του Σαν Τζιμινιάνο, το ιστορικό κέντρο της Πιέντσα και η Βαλ ντ’Όρτσια. Επιπλέον, στην Τοσκάνη βρίσκονται πάνω από 120 προστατευόμενες φυσικές περιοχές.
Για τους παραπάνω λόγους, η Τοσκάνη και η πρωτεύουσά της Φλωρεντία αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες όλο το χρόνο.

Η Κορτόνα από ψυλά


Hot spots

• Η πανέμορφη Φλωρεντία με τα υπέροχα κτίρια και μουσεία, τα εκπληκτικά ξενοδοχεία, όπως το καινούργιοFour Seasons Florence και τις άπειρες food and drink επιλογές.

Σαν Τζιμινιάνο

• Η Σιένα με τα ιστορικά μεσαιωνικά της κτίρια και το εντυπωσιακό Duomo. Θαυμάστε την υπέροχη θέα από την κορυφή του Torre de Manglia και αν πάτε το καλοκαίρι, θα απολαύσετε τις εκδηλώσεις του Siena Jazz Festival που φιλοξενείται εκεί κάθε χρόνο.
• Η Πίζα με τον διάσημο πύργο της.
• H κοσμοπολίτικη Val d’Orcia με τις θερμές πηγές, τα private spas και τις υπέροχες τρατορίες.
• Το Σαν Τζιμινιάνο με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του και τους πανύψηλους πύργους που αποτελούν και το σήμα κατατεθέν του. Πλούσιο σε τέχνη και κουλτούρα, περιβάλλεται από ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.
• Η Πιέντζα με τη μαγευτική αρχιτεκτονική της και τα εντυπωσιακά Palazzo.

Σαν Τζιμινιάνο

• Η Κορτόνα όπου γυρίστηκε η ταινία Under the Tuscan Sun το 2003 με τους Ντάιαν Λέιν και Ραούλ Μπόβα. Ένα μέρος με πλούσια ιστορία και πανέμορφη φύση.
• Το Αρέτσο, η γενέτειρα του Guido d’ Arezzo, του εμπνευστή της μουσικής κλίμακας, όπου πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο Gothic Duomo για να δείτε το φρέσκο της Μαρίας Μαγδαληνής από τον αναγεννησιακό καλλιτέχνη Piero della Francesca.

Μονταλτσίνο

Monterarchi

Μοντεπουλτσιάνο

• Η περιοχή Τσιάντι όπου παράγεται και το φημισμένο κρασί.
• Το παραθαλάσσιο Φόρτε ντε Μάρμι, που αποκαλείται και Ριβιέρα της Τοσκάνης, και αποτελεί θερινό προορισμό διακοπών για τους πλούσιους κατοίκους της Φλωρεντίας και της Βόρειας Ιταλίας γενικότερα.
• Η πόλη Λούκα που βρίσκεται ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπελώνες, με υπέροχα κτίρια και palazzos και ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής.

Bagno Vignoni

• Το Μονταλτσίνο όπου παράγεται το Brunello, το πιο διάσημο και πιο ακριβό Ιταλικό κρασί. Επισκεφθείτε το wine bar στο επιβλητικό Rocca www.enotecalafortezza.it, ένα φρούριο του 14ου αιώνα.
• Το Μοντεπουλτσιάνο, με την όμορφη Piazza Grande, όπου επίσης παράγονται αρκετά κρασιά.

Πιέντσα


Must do

• Να πάρετε μέρος στα Wine Tasting που οργανώνονται στα τοπικά οινοποιεία. Η Τοσκάνη φημίζεται για τα υπέροχα κρασιά της, όπως το Chianti που είναι από τα πιο δημοφιλή, αλλά και κάποια ιδιαίτερα ακριβά και φημισμένα όπως το Brunello.
• Να πάτε για Truffle Hunting, με λίγα λόγια να συμμετάσχετε σε κάποια από τις οργανωμένες εξορμήσεις για αναζήτηση της λευκής τρούφας της ποικιλίας Crete Senesi που ευδοκιμεί στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Σαν Μινιάτο, και θεωρείται από τους ειδήμονες ισάξια της Άλμπα.

Η διάσημη μπριζόλα Φιορεντίνα

Γραφικό cafe στη Λούκα

Τυριά της Τοσκάνης

• Να επισκεφθείτε τα διάσημα μουσεία και palazzos για να θαυμάσετε από κοντά μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο.
• Να κάνετε περιπάτους ή mountain bike στην πανέμορφη φύση.
• Να δοκιμάσετε τις ντόπιες σπεσιαλιτέ στα πολυάριθμα εξαιρετικά εστιατόρια και τρατορίες της περιοχής.

.
Food & Drink

Η Τοσκάνη φημίζεται για την κουζίνα και τα κρασιά της. Η γνωστή σε όλους μας σούπα μινεστρόνε προέρχεται από εκεί, όπως και το διάσημα σε όλο τον κόσμο κρασιά Chianti και Brunello di Montalcino. Από τα εξαιρετικής ποιότητας μοσχάρια που εκτρέφονται στην περιοχή θα φάτε την καλύτερη μπριζόλα Φιορεντίνα αλλά και πιάτα με άρωμα από τις τρούφες που εμφανίζονται στο Σαν Μινιάτο τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Η περιοχή φημίζεται επίσης για το κυνήγι με το οποίο φτιάχνουν πολύ νόστιμα πιάτα με παπαρδέλες.

Κορτόνα

Αρέτσο



Stay

Στην Τοσκάνη θα βρείτε πολλά και καλά ξενοδοχεία, από πολυτελή μέσα σε πόλεις όπως η Φλωρεντία, έως πολλά μικρά γραφικά και όμορφα σε πιο μικρές πόλεις και χωριά. Αφήνουμε έξω την Φλωρεντία που έχουμε ήδη παρουσιάσει http://www.thea.gr/blog/455-H-anagennhsiakh-panta-freskia-Flwrentia-article και σας προτείνουμε τις καλύτερες επιλογές διαμονής στην ευρύτερη περιοχή.

Il Pellicano

Βρίσκεται στο Porto Ercole και διαθέτει 50 υπέροχα δωμάτια, ιδιωτική παραλία, πισίνα και ένα εξαιρετικό και αστεράτο (Michelin) εστιατόριο με μια τεράστια λίστα κρασιών με πάνω από 1000 μπουκάλια.



Villa Bordoni

Ένα πολύ ιδιαίτερο ξενοδοχείο στην περιοχή Τσιάντι με 10 δωμάτια και σουίτες με ξεχωριστή διακόσμηση. Το ξενοδοχείο διαθέτει στους επισκέπτες του mountain bikes για να μπορούν να εξερευνήσουν την περιοχή με τον καλύτερο τρόπο.



La Locanda

Ένα μικρό ξενοδοχείο με επτά δωμάτια περιτριγυρισμένο από αμπελώνες και ελαιώνες, επίσης στην περιοχή Τσιάντι. Στεγάζεται σε μια φάρμα του 16ου αιώνα διατηρώντας την ατμόσφαιρα μιας άνετης εξοχικής κατοικίας. Διαθέτει και πισίνα.



Principe Forte dei Marmi

Ένα πολύ exclusive resort πάνω στη θάλασσα με 28 πολύ κομψά δωμάτια με απαλά χρώματα και υπέροχα μπάνια. Διαθέτει ένα εντυπωσιακό roof top μπαρ με απίστευτη θέα. Το resort τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλές στους ευκατάστατους Ρώσους και όχι μόνο.



Il Falconiere

Μια βίλα του 17ου αιώνα που βρίσκεται στην Κορτόνα, ανάμεσα σε κυπαρίσσια, ελαιώνες και αμπελώνες. Διαθέτει 20 ευρύχωρα δωμάτια διακοσμημένα με αντίκες και έργα τέχνης και ένα αστεράτο (Michelin) εστιατόριο που θεωρείται από τα καλύτερα της περιοχής.



Villa Fontelunga

Μια ροζ βίλα με εννέα δωμάτια, χαλαρή ευχάριστη ατμόσφαιρα και πισίνα. Ένας από τους ιδιοκτήτες είναι και ο Φίλιπ Ρόμπινσον, production designer της γνωστής σε όλους μας ταινίας Τέσσερις Γάμοι και μια Κηδεία.

Photos: credit visualphotos.com