Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ !!!

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Απειλούν τους ένστολους με νέα μείωση μισθών


Επιπλέον μείωση, της τάξης του 20%, επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας. Η επιτροπή, όμως, που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει την «απάντησή» της και ισχυρό διαπραγματευτικό ατού, στις διαβουλεύσεις, χωρίς να... υπάρξει περαιτέρω μισθολογική απώλεια για το ένστολο προσωπικό. Το σχέδιο νόμου που έχει συνταχθεί, τυγχάνει της συναίνεσης των συνδικαλιστικών αντιπροσώπων όλων των ομοσπονδιών και των ενώσεων που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως σ' αυτό θα μπει και το επίδομα δασοπυρόσβεσης για τους πυροσβέστες.

Στόχος της επιτροπής, οι μισθοί να παραμείνουν σταθεροί, χωρίς διαφοροποιήσεις, μετά τις απανωτές περικοπές του χρόνου που τελειώνει, όπως και οι συντάξεις. Το διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της ομάδας του υπουργείου έναντι αυτών του υπουργείου Οικονομικών, που, όπως οι πληροφορίες σημειώνουν, θα επιδιώξουν ένα μισθολόγιο με ακόμη μείον 20% στις σημερινές αποδοχές, είναι ο προϋπολογισμός που συνεπάγεται από το σχέδιο νόμου.

Από τον προϋπολογισμό της δαπάνης για τους μισθούς, που αποτελούν σχεδόν το 80% του ετήσιου προϋπολογισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εξοικονομούνται αρκετά εκατομμύρια ευρώ προς όφελος του Δημοσίου, μόνο από τις αποδοχές των αστυνομικών. Για παράδειγμα οι μισθοί των αστυνομικών με βάση τον προϋπολογισμό του 2011 αλλά και του 2012 στοιχίζουν στο δημόσιο ταμείο περίπου 1.200.000.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που καταρτίζεται και πολύ σύντομα θα υποβληθεί, είναι στο 1.146.000.000 ευρώ.Πρόβλημα αναμένεται να προκαλέσει η επιτροπή έργου του Στρατού για το αντίστοιχο μισθολόγιο των στρατιωτικών, που πέρα από την απεμπόληση των μισθολογικών προαγωγών τοποθετούν ως βάση υπολογισμού συντελεστών της κλίμακας το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Σ' αυτή την περίπτωση η αντιπρόταση είναι 1.120 ευρώ βασικός μισθός και αυξομειώσεις αναλόγως βαθμού και προϋπηρεσίας, που όμως, όπως τουλάχιστον σημειώνεται, δεν αλλοιώνουν τη δομή και, κυρίως, αυτό που ενδιαφέρει, τις αποδοχές.

(ΒΡΑΔΥΝΗ 13/12/2011 – Σ.Λ.)