Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ !!! ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ !!!

bank-run
Από τις αρχές Αυγούστου οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλέον πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων, έτσι ώστε να εντοπίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και να κυνηγούν όσους προσπαθούν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.
Αυτή είναι η καλή εκδοχή των πραγμάτων. Πολλοί φοβούνται ότι το κράτος θα βάλει χέρι στις οικονομίες χιλιάδων νοικοκυριών που έχουν 2-10 χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα, αλλά χρωστούν φόρους, χαράτσια κλπ. Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η πρόσβαση των φορολογικών αρχών στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα πρέπει να γίνεται με τακτ και σοβαρή δικαιολόγηση, διότι υπάρχει κίνδυνος να σηκωθεί ξαφνικά ένα τσουνάμι αναλήψεων, ιδιαίτερα από τους μικρούς καταθέτες. Ως γνωστόν, το 90% των καταθετών διαθέτει λογαριασμούς με μικροποσά (πολύ κάτω των εγγυημένων 100.000 ευρώ).
Οι πλειονότητα των φορολογουμένων που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία (ρυθμίσεις, δόσεις κλπ) έχουν τρομοκρατηθεί στην ιδέα ότι μπορεί το κράτος να υφαρπάζει χρήματα από τον μισθό ή την σύνταξη απ΄ ευθείας χωρίς διαδικασία και ήδη κάποιοι αποσύρουν ότι λεφτά έχουν στις τράπεζες.
Έτσι, εκεί που το Δημόσιο θα πάει να λύσει το πρόβλημα με τους φοροφυγάδες, μπορεί να ανοίξει ένα νέο πρόβλημα εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα , που θα κλονίσει το σύστημα. Γι΄ αυτό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς, επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες.