Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΦΩΤΙΣΕ !!! ΤΗΝ ΘΗΒΑ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. !!!


Τιμητική και μαζική η ανταπόκριση των Θηβαίων στο κάλεσμα του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ.


Τιμητική ήταν η ανταπόκριση των πολιτών της Θήβας στην εκδήλωση του Κέντρου Θηβαϊκού Πολιτισμού (ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ.) σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας με τίτλο «Αρχαία Θήβα : πτυχές της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας της» την Κυριακή 10 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας .

Η εκδήλωση είχε 3 κατευθύνσεις και ενθουσίασε όλους τους παρευρισκόμενους που κατέκλισαν την αίθουσα Αλέξ. Κοφίνης αλλά και τους εξωτερικούς χώρους.
α) Την ενημέρωση από σημαντικούς εισηγητές που γνωρίζουν πτυχές της ιστορίας και της Αρχαιολογίας της Θήβας.
β) Την παρουσίαση καλλιτεχνών και μίας πρωτότυπης ιδέας που έγινε πράξη από συμπολίτες μας.
γ) Την βράβευση Βοιωτού συμπολίτη μας που προσφέρει στα  γράμματα και τον πολιτισμό της Βοιωτίας μέσα από τη δράση του. 

«….Το ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. ανοίγει την αυλαία των δράσεων με κέντρο τον άνθρωπο, κέντρο τον πολιτισμό και επίκεντρο την Θήβα.» ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Κέντρου  Αποστόλης Δαγδελένης.

«..Το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού αποτελείται από ρομαντικούς εθελοντές που μοναδικό σκοπό έχουν να συμβάλουν με ιδέες και προτάσεις στην πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται τελευταία τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο και από άλλους συμπολίτες μας.
Όσοι αγαπούν την Θήβα πρέπει να στηρίξουμε και να βάλουμε ένα λιθαράκι σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε « Θηβαϊκό οικοδόμημα » για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό της πόλης και της  περιοχής μας…».

«…Το ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. δεν αντικαθιστά ούτε υποκαθιστά θεσμούς και συλλογικότητες. Συνεργάζεται με τον Δήμο, την Περιφέρεια, την Μητρόπολη, όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, και τους φορείς της πόλης, σε μια κοινή προσπάθεια να ξαναβάλουμε τη Θήβα στο κέντρο του ενδιαφέροντος και πρώτα από όλα των Θηβαίων..».

Μία από τις βασικές προτεραιότητες που έχει δρομολογήσει το ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. είναι να φέρει πιο κοντά στη γενέτειρα όλους τους εκτός Θηβών, Θηβαίους. Να τους ευαισθητοποιήσει να συμβάλουν και εκείνοι με τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια.
Η Θήβα τους χρειάζεται όλους και ιδιαίτερα όσους την αγαπούν και έχουν διάθεση να συμμετέχουν 
Η δράση που ξεκινάει το Κέντρο τον Σεπτέμβρη του 2015 είναι το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Θήβας  με την συνεργασία της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών και με την συμπαράσταση του Δήμου Θηβαίων.

Το ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. ευχαριστεί :
* Το Δήμο Θηβαίων, και τον Δήμαρχο κο Σπυρίδωνα Νικολάου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για την συνεργασία τους στην εκδήλωση
* Την κα Αλεξάνδρα Χαραμή, διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας  και προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για την εισήγηση της με θέμα :
« Η Αρχαία Βοιωτία μέσα από τα εκθέματα του νέου Αρχαιολογικού της Μουσείου»
* Τον κ Ιωάννη Φάππα διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Αρχαιολόγο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας για την εισήγηση του με θέμα : «Ιδρυτικοί μύθοι της Θήβας και η αρχαιολογία των μυκηναϊκών και των πρώιμων ιστορικών της χρόνων»
* Τον μεταπτυχιακό φοιτητή στην αρχαία ιστορία του Ε.Κ.Π.Α. Στέλιο Ανδριόπουλο για την εισήγηση του με θέμα : «Το βοιωτικό κοινό και τα ιερά του: διαμόρφωση ταυτότητας μέσω της θρησκείας».

*Τον κο Νικόλαο Κόλλια  διδάκτωρ Ιστορίας, πρόεδρο της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών που αποδέχθηκε την τιμητική διάκριση  για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό της Βοιωτίας, με την δημιουργία της βιβλιοθήκης Λεονταρίου αλλά και της συμβολής του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αλιάρτου- Θεσπιέων.
*Τον συμπολίτη μας Γρηγόρη Παπαβασιλείου για την υλοποίηση της έμπνευσης του και την παρουσίαση του αγαλματιδίου του Κάδμου στην εκδήλωση του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ.
* Την εικαστικό Λένα Αγαπάκη-Αναδιώτη για τον πίνακα ζωγραφικής με αναπαράσταση τον Κάδμο που σκοτώνει τον δράκο στην Κρήνη της Δίρκης.
* Τον συμπατριώτη μας δημοσιογράφο Αλέξη Διακόπουλο για τον συντονισμό της εκδήλωσης.
* Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗ.ΚΕ.Θ. και τον πρόεδρο της κ. Αναστάσιο Καμούτση για την ευγενική παραχώρηση του Συνεδριακού.
* Τον Αρχαιολόγο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας Δημήτρη Κουτσοδήμο.
* Τα Μ.Μ.Ε. του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου που δημοσιοποίησαν
την εκδήλωση και στο e-sterea, Θήβα-press , exeisminima που κάλυψαν δημοσιογραφικά την εκδήλωση. 

Την εκδήλωση τίμησαν οι :
Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κκ Γεώργιος
Δήμαρχος Θηβαίων  Σπυρίδων  Νικολάου
Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων κ Γεώργιος Ντασιώτης
Διοικητής Κ.Ε.Π.Β. Ταξίαρχος, Λεωνίδας Παππάς
Βουλευτής Βοιωτίας Ευάγγελος Μπασιάκος
Αντιδήμαρχος Θηβαίων . Ανδρέας Χατζησταμάτης
Περιφερειακοί Σύμβουλοι . Γιώργος Αναστασίου, Σπύρος Παπαχριστοδούλου.
Δημοτικοί Σύμβουλοι : Σταμάτης Χαλβατζής, Γιάννης Κόρδατζης, Γιώργος Κατσέλης, Αλέκος Στάικος, Κώστας Χαρέμης, Νίκος Στρατέλος
Ντίνος Τυρινόπουλος, , Δημήτρης Γιαννίκας, Δημήτρης Κουτσοδήμος, Ιουλία Κοντού, Κώστας Βενιζέλος, Σωτήρης Δρένιος, Παναγιώτης Μέξης, Χρήστος Παπαναστασίου.
Οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων : Θήβας Παναγιώτης Σαμιώτης, Βαγίων Ευάγγελος Παπαλουκάς, Καπαρελίου Παναγιώτης Ζερικιώτης.
Αντιπρόεδρος του Δ.Ο.Θ. Νώτης Καλαμπάκας και η προϊσταμένη του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας Σέρκα Μουλκιαρώτου.
Πρώην Υπουργός  Γιώργος Κατσιμπάρδης,
Πρώην Αντιπερειφεριάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης.
Ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών καθηγητής καρδιολογίας  Παύλος Τούτουζας.
Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς.
Πρόεδροι και μέλη συλλόγων και φορέων της Θήβας και της ευρύτερης περιοχής .

Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε για την εκδήλωση η παρουσία διευθυντών σχολείων  α’βάθμιας και β’βάθμιας εκπαίδευσης , καθηγητών και δασκάλων αλλά και πολλών συμπολιτών μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση  του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. και παρακολούθησαν την εκδήλωση.