Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΝΑΟΥ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΝΑΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

Δάκρυσαν το περασμένο Σάββατο οι άντρες της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου καθώς και οι λιγοστοί πλεον κάτοικοι στο Ουρόσεβατς.
Η καμπάνα του Αγίου Ούρου της Ορθόδοξης εκκλησίας ξαναχτύπησε ύστερα απο 6 χρόνια αναγκαστικής σιωπής.
Επειτα από συντονισμένες ενέργειες της διοικήσεως και του προσωπικού της εκεί εδρεύουσας ΕΛΔΥΚΟ-2. Η εκκλησία επαναλειτούργησε ως χώρος θρησκευτικής λατρείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μια εκκλησία που είχε πληγεί καίρια κατά τα εθνοτικά επεισόδια του 2004 και είχε υποστεί σοβαρότατες υλικές ζημιές από το μένος των μουσουλμάνων αλβανοφώνων κατοίκων της περιοχής.
Στην λειτουργία που τελέστηκε απο τον μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο,πολλών Σέρβων ιερέων και του ιερέα εκ Θεσσαλονίκης Παρθένιου παραβρέθηκαν εκτός του Ελληνα διοικητή πολλά απο τα στελέχη της ΕΛΔΥΚΟ-2,Έλληνες αστυνομικοί που υπηρετούν στην διακρατική αστυνομική δύναμη καθώς και οι 150 εναπομείναντες Σέρβοι Ορθόδοξοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του Αγίου Ούρου που ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία του Κοσσυφοπεδίου και χτίστηκε προς τιμήν του πολιούχου της ενός παλιού Σέρβου βασιλιά που έγινε άγιος ολοκληρώθηκε το 1933.
Τον Μάρτιο του 2004 στη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν τότε η εκκλησία καταλήφθηκε από Αλβανούς διαδηλωτές και υπέστη σοβαρές καταστροφές και λεηλασία με αποτέλεσμα το προσωπικό της ΕΛΔΥΚΟ που φρουρούσε τον ναό να αναγκαστεί να αποχωρήσει κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αφού δεν μπορούσε να κάνει χρήση όπλων εναντίον αμάχων.
Η εκκλησία έκτοτε με έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης αλλά και του μένους των αλβανοφώνων μουσουλμάνων παραμένει κλειστή με συρματοπλέγματα, μπάζα, λόφους από χώματα και σκουπίδια.
Αναρτήθηκε από Protesilaos