Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

SOS ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΥΟ

Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010
Χιλιάδες «παγιδευμένες ιστοσελίδες» ξεφυτρώνουν στο Διαδίκτο κάθε μέρα...

Περίπου 57.000 «παγιδευμένες» ιστοσελίδες, μεταμφιεσμένες σε επίσημες υπηρεσίες, εμφανίζονται κάθε εβδομάδα στο Διαδίκτυο και απειλούν τους υπολογιστές και τα δεδομένα των χρηστών. Στα τρία τέταρτα των περιπτώσεων, οι παγίδες μιμούνται τους δικτυακούς τόπους τραπεζών, προειδοποιεί η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας PandaLabs.
«Δεδομένης της διάδοσης αυτής της τεχνικής, συνιστούμε στους καταναλωτές να ...επισκέπτονται τους δικτυκούς τόπους τραπεζών ή τα online καταστήματα πληκτρολογώντας απευθείας τη διεύθυνση στον πρόγραμμα πλοήγησης, αντί να χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης ή συνδέσμους σε email» συμβουλεύει η.. εταιρεία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παραπλανητικές ιστοσελίδες προσπαθούν να μολύνουν με ιούς τον υπολογιστή του χρήστη, ή του ζητούν να εισάγει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Η τρίμηνη έρευνα της PandaLabs έδειξε ότι το 20% των ψεύτικων δικτυακών τόπων μιμείται την υπηρεσία οnline πλειστηριασμών eBay και την εταιρεία μεταφοράς χρημάτων Western Union. Στο στόχαστρο των χάκερ μπαίνουν συχνά και οι δικτυακοί τόποι των Visa, Amazon.com, PayPal και HSBC, καθώς και οι υπηρεσίες της αμερικανικής εφορίας (IRS).
Σε πολλές περιπτώσεις ο χρήστης είναι δύσκολο να αντιληφθεί τη μεταμφίεση: «Το πρόβλημα είναι ότι όταν επισκέπτεται κανείς ένα δικτυακό τόπο μέσω email ή μηχανών αναζήτησης, είναι δύσκολο να γνωρίζει αν είναι γνήσιος ή ψεύτικος» δήλωσε στο AFP ο Λούις Κόρονς, τεχνικός διευθυντής της Panda Labs.
«Αν και οι μηχανές αναζήτησης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αλλάζοντας τους αλγόριθμους με τους οποίους ανανεώνουν τους καταλόγους τους, μέχρι σήμερα αδυνατούν να αντισταθμίσουν τη χιονοστιβάδα των νέων δικτυακών τόπων που δημιουργούν οι χάκερ κάθε μέρα».
www.http://trelokouneli.blogspot.