Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Χρήσιμες συμβουλές για να παραλαμβάνετε σωστά το πετρέλαιο...
Φροντίστε κατά την επιλογή εταιρείας πετρελαίου θέρμανσης που έχετε επιλέξει να:
1. Έχει οδηγούς υπαλλήλους και όχι εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι δεν μπορούν να ελέγχονται από την εκάστοτε εταιρεία.
2. Έχει ιδιόκτητα βυτιοφόρα, τα οποία θα έχουν ειδικές άδειες μεταφοράς πετρελαίου.
3. Έχει τη δυνατότητα αυθημερόν παράδοσης πετρελαίου, ώστε να μην έρχεστε σε δύσκολη θέση τις…κρύες μέρες του χειμώνα «παρακαλώντας» για πετρέλαιο!
Επίσης, φροντίστε να ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα για την σωστή παραλαβή του πετρελαίου που έχετε παραγγείλει:
1. Να συγκρίνετε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις τιμές.
2. Να προσέχετε το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου.
3. Να μην εμπιστεύεστε το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιείτε το δικό σας διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλ. να γνωρίζετε πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζετε τις διαστάσεις της δεξαμενής σας. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος ένα μέτρο και ύψος ένα μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1,5) ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).
4. Φροντίστε να έχει γίνει μια σωστή και έγκυρη ογκομέτρηση της δεξαμενής σας με έκδοση πιστοποιητικού.
5. Να ζητάτε πάντα να γίνεται προ-μέτρηση του πετρελαίου που έχετε στην δεξαμενή σας, και να αναγράφεται στην απόδειξη παρουσία του διαχειριστή.
6. Η παράδοση του πετρελαίου να γίνεται πάντα παρουσία του διαχειριστή ή εκπροσώπου του.
7. Είναι καλό να σας παρέχεται δείγμα πετρελαίου κατά την παράδοση σε ξεχωριστό μπουκαλάκι, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε την ποιότητα του πετρελαίου που παραλαμβάνετε.
8. Να μετράτε την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.
9. Κατόπιν της παράδοσης να γίνεται μετα-μέτρηση του πετρελαίου, και να αναγράφεται στην απόδειξη παρουσία του διαχειριστή.
10. Να πληρώνετε εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα.
11. Να μην αφήνετε τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ.

Δημήτρης Σοβατζής E-mail:sovdim@hotmail.blogspot.com