Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΕΡΧΟΝΤΑΙ 100.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ !!!!!!!!!





Την πρόσληψη στους δήμους, εκτός ΑΣΕΠ, έως και 100.000 ατόμων σε βάθος τριετίας, με ανώτατο ετήσιο όριο τα 135 μεροκάματα και μισθό γύρω στα 600 ευρώ προβλέπει νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά σε προσλήψεις στον τομέα της Αυτεπιστασίας (οικοδομικής φύσεως έργα), σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα στηρίζεται:

- Σε έναν τριετή σχεδιασμό (2012-2014) με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ, συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τραπεζικό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (1,5 δισ.). Το δάνειο αυτό θα συναφθεί με δέσμευση των εσόδων που έχουν οι δήμοι από συγκεκριμένα τέλη (ΤΑΠ, ζύθου, διαφήμισης) τα οποία υπολογίζεται ότι το 2010 πλησίασαν τα 130 εκ. ευρώ. Άγνωστο παραμένει ποιοι άλλοι τομείς θα στερηθούν αυτά τα έσοδα.

- Στην κατεύθυνση των μικρών αναπτυξιακών έργων, «οικοδομικής» φύσεως, τα οποία υποτίθεται ότι οι δήμοι εκτελούσαν με αυτεπιστασία αλλά συνήθως ανέθεταν σε εργολάβους. Τέτοια έργα μπορεί να αφορούν συντήρηση και επισκευές σε κοινωνικές υποδομές (παιδικοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα), κοινόχρηστους χώρους (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι), δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, χωματερές, πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών, καθαρισμό δασών κ.λπ. Επιπλέον:

- Οι μηνιαίες αποδοχές των εργατών αυτών θα είναι ίσως ελαφρά υψηλότερες εκείνων που θα προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ (625 ευρώ) ενώ θα υπάρχει ανώτατο ετήσιο όριο απασχόλησης τα 135 ημερομίσθια. Στόχος είναι να ενταχθούν μέσα στο 2012 25.000 άτομα και να καλυφθεί μέχρι το 2014 ένας αριθμός έως και 100.000 θέσεων απασχόλησης.

- Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ, μέσω των καταλόγων του οποίου θα γίνεται και η επιλογή των απασχολουμένων. Υποτίθεται ότι η απασχόληση θα διέπεται από το πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν τα έργα αυτεπιστασίας στους δήμους και οι συμβάσεις θα αποκαλούνται «ορισμένου έργου».

- Θα απασχοληθούν κυρίως οικοδόμοι και εργάτες, κλάδοι που έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων χρόνων και την κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Υποτίθεται ότι για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, θα χρησιμεύσει ως εργαλείο ο θεσμός της αυτεπιστασίας που προβλέπει την υλοποίηση συγκεκριμένου έργου με αναλυτική μελέτη και πρόβλεψη για τις απαιτούμενες ανθρωποώρες. Εάν, για παράδειγμα, ένα έργο απαιτεί τρεις βαφείς, δύο ξυλουργούς και τέσσερις οικοδόμους, θα επιλέγεται το αντίστοιχο προσωπικό από τις λίστες ανεργίας του τοπικού ΟΑΕΔ με όριο την ετήσια απασχόληση των 135 ημερών. Η αυτεπιστασία και το νομικό της πλαίσιο υποτίθεται ότι δεν επιτρέπει και τη μεταφορά του προσωπικού από ένα έργο σε άλλο, όπως συνέβαινε συχνότατα με τις παλαιότερες συμβάσεις έργου (αν και εκεί υποτίθεται πως υπήρχαν περιορισμοί).

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι προσλαμβανόμενοι θα επιλέγονται εκτός ΑΣΕΠ με το σκεπτικό ότι πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Το υπουργείο Εσωτερικών μελετά τρόπους ώστε τα κριτήρια των προσλήψεων να είναι διαφανή, ενώ προετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι και για τις προσλήψεις μέσω των ΜΚΟ, οι αρχικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ αλλά με κριτήρια «τύπου ΑΣΕΠ». Με δεδομένες τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, έγιναν στη συνέχεια κάποιες συνεννοήσεις από πλευράς υπουργείου Εργασίας και είναι πιθανό τελικώς οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, αλλά με ταχύτερες διαδικασίες.

tvxs.gr