Πρόκειται για την πρώτη σπηλιά στον κόσμο που η διερεύνησή της απαιτεί την κατάβαση πάνω από 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης και ...
οφείλει την ονομασία της στον Γάλλο σπηλαιολόγο Joseph Berger, τον άνθρωπο που την ανακάλυψε.
Μια ομάδα από 200 Βρετανούς σπηλαιολόγους βρέθηκαν στη νοτιοανατολική Γαλλία προκειμένου να επιτύχουν την εξερεύνηση του σπηλαίου. Και σε συνεργασία με τον ριψοκίνδυνο Βρετανό φωτογράφο Robbie Shone πέτυχαν το… ακατόρθωτο!
«Αυτοί οι σπηλαιολόγοι είναι… τυχοδιώκτες, αλλά το αποτέλεσμα μάς ικανοποίησε όλους. Η ομορφιά του τοπίου δεν περιγράφεται με λόγια και οι εικόνες σίγουρα δεν μπορούν να πουν όλα όσα είδαν τα μάτια μας εκεί κάτω…», λέει ο φωτογράφος.
«Η κατάβαση αποτελεί μια ολόκληρη ιεροτελεστία και σίγουρα δεν είναι για άπειρους ορειβάτες. Η ανταμειβή μας ήρθε με τη θέα αυτής της… υποβρύχιας πισίνας με τα πρασινογάλαζα νερά. Αν υπάρχει παράδεισος, κάπως έτσι πρέπει να είναι», σχολιάζει ο Chris Blakeley, ένας εκ των τολμηρών ορειβατών.
«Δεν είναι εύκολο να φτάσεις στο κατώτατο σημείο σε μια μέρα, όμως όταν το επιτύχεις τότε μόνο καταλαβαίνεις πραγματικά την αίσθηση του να βρίσκεσαι κάπου πραγματικά πολύ βαθιά…» συμπληρώνει ο James Alker.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1953, με το Βρετανό δύτη Peter Watkinson και την ομάδα του να φτάνει το 1967 στο βαθύτερο σημείο, που ήταν προσβάσιμο με τα πόδια, και στη συνέχεια να επιτυγχάνουν μια επικίνδυνη υποβρύχια κατάδυση 40 μέτρων.
Λόγω των ασβεστολιθικών τοιχωμάτων του σπηλαίου το νερό μπορεί έυκολα να διαπεράσει τους τοίχους και να πλημμυρίσει τα κενά, γεγονός που προκάλεσε τους έξι θανάτους των σπηλαιολόγων σε παλαιότερο χρόνο.
«Θα μπορούσαμε να μείνουμε εδώ πολλές μέρες, μόνο για να βγάζουμε φωτογραφίες. Όμως και πάλι ούτε αυτές είναι αρκετές. Απλώς δίνουν μια εικόνα στον κόσμο για τον… υπόγειο θαυμαστό κόσμο που βρίσκεται από κάτω μας!», επισημαίνει ο Robbie Shone.