Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

'' ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ '' ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Ο ΕΒΡΟΣ !!!

SOS από Βίτσα για αυξημένη ροή μεταναστών και από τον Έβρο

Συνολική αύξηση εισροών 7.594 σε νησιά και Έβρο από τον Ιανουάριο 2018
Μια ανησυχητική εικόνα μετέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας στην Βουλή σχετικά με την αυξημένη ροή εισόδων μεταναστών και προσφύγων όχι μόνον στα νησιά αλλά, κυρίως, στον Έβρο, τάση που προβληματίζει την κυβέρνηση. 
«Δεν με τρομάζει στα νησιά διότι ξέρουμε τι να κάνουμε. Αυτό που με ανησυχεί πραγματικά είναι από τον Έβρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε από τον Ιανουάριο του 2018 έχουν καταγραφεί 7.594 είσοδοι σε νησιά και Έβρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξημένη ροή παρατηρείται μετά την Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στην Βάρνα τα τέλη του περασμένου μήνα. Έτσι, τον Απρίλιο είχαμε 2.168 εισροές στα νησιά, από τις οποίες μόνον στην Μυτιλήνη ήταν 1.189. Όπως είπε ο κ. Βίτσας σήμερα καταγράφηκαν 206 νέες είσοδοι προσφύγων στο νησί, ενώ τόνισε ότι το 2017 είχαμε 54 εισόδους την ημέρα, το πρώτο δίμηνο του 2018 είχαμε 62 - 66 εισόδους οι οποίες αυξήθηκαν μετά την Βάρνα σε 126 την ημέρα και τις τελευταίες μέρες αυξάνονται σε 200 την ημέρα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επιβεβαίωσε την ανησυχητική αυξητική τάση που υπάρχει, δηλώνοντας πάντως ότι αυτό δεν τον τρομάζει όσον αφορά τα νησιά. «Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι η τεράστια αύξηση από τον Έβρο. Στο χρονικό διάστημα που εισήλθαν 2.168 στα νησιά ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα εισήλθαν 2.700 από τον Έβρο. Σήμερα το πρωί στον Έβρο είχαμε 340 εισόδους», είπε χαρακτηριστικά.

Κριτική από ΝΔ

Εν τω μεταξύ, κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το νομοσχέδιο περί ασύλου. Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για απραξία, ανικανότητα και έλλειψη βούλησης για ρεαλιστική αντιμετώπιση του προσφυγικού και κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική ατολμία. Όπως δήλωσε υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορεί να υπάρξει κλίμα συγκλίσεων, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να διασκεδάσει τις αντιλήψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του για «απόλυτα ανοιχτά σύνορα και ατέρμονες διαδικασίες ασύλου». «Καμιά απόφαση σε κανένα στάδιο δεν τελεσιδικεί, διαιωνίζεται η κατάσταση», σημείωσε σχετικά, ενώ τόνισε ότι «έχουμε καταφέρει να έχουμε ανοιχτά και τα δύο μέτωπα: και τον Έβρο και τα νησιά.

Αλλά και ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στις κρίσιμες καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. «Έρχεται αργά το νομοσχέδιο. Ήταν στην διαβούλευση από τον Οκτώβριο του 2016. Καθυστερημένη η νομοθετική παρέμβαση», είπε, αν και καλωσόρισε το νομοσχέδιο, διότι περιέχει, όπως είπε, θετικά στοιχεία. «Επί της αρχής είμαστε επιφυλακτικοί διότι θέλουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να προωθήσει συγκεκριμένες αλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά.