Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΕΣΤΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ !!! ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΟΡΩΝ !!!


Είναι πια επαναλαμβανόμενη η διαπίστωση από διάφορες κατευθύνσεις ότι βρισκόμαστε σε εποχή όπου θα παρατηρηθούν στα Βαλκάνια αλλαγές συνόρων 

Προφανώς και η προσοχή μας είναι στραμμένη προς την Τουρκία και την Μ. Ανατολή, αλλά είναι αδιανόητο να μη ενδιαφερθούμε για τα αναμενόμενα της γειτονιάς μας. Η ρήση στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο είναι ενδεικτική: «Ταῦτα δὲ ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι.

Εκείνο που εντυπωσιάζει, είναι η επαναλαμβανόμενη διαπίστωση από διάφορες κατευθύνσεις, ότι βρισκόμαστε σε εποχή όπου θα παρατηρηθούν στα Βαλκάνια αλλαγές συνόρων.

Η αλήθεια είναι, πως υπάρχουν αυτές οι τάσεις, με τους Σερβοβόσνιους να θέλουν την ένωση με την Σερβία, με το Πρέσεβο της Σερβίας να επιδιώκει ένταξη στο Κοσσυφοπέδιο, με τις φημολογούμενες παρασκηνιακές συζητήσεις Σέρβων και Κοσοβάρων για ανταλλαγή εδαφών, αλλ’ ακόμη και στην Ρουμανία, με την ουγγρική μειονότητα να ζητά αυτονομία. Και βεβαίως, να επικρέμαται επί σειρά ετών το ενδεχόμενο διάσπασης των Σκοπίων.

Όλα αυτά, στο κοντινό μέλλον, και όχι στο απώτερο. Είναι δε τα όσα δημοσιεύονται, όχι και τα όσα δρομολογούνται στα κέντρα αποφάσεων, για αργότερα. Ίσως, πάλι, να υπερτονίζονται οι φόβοι, προκειμένου τα ευρωπαϊκά κράτη να άρουν τις αντιρρήσεις τους για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. παρ’ όλο που δεν πληρούν τα κριτήρια, προκειμένου να εμποδίσουν περαιτέρω ρωσική διείσδυση στην περιοχή.

Και τούτο διότι, σε τι θα εμποδίσει τις αλλαγές συνόρων στα βαλκανικά κράτη, η ένταξή τους στην Ε.Ε.; Θα επέμβει σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης δύο κρατών-μελών, την στιγμή που δεν επεμβαίνει το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση των δικών του κρατώ-μελών;

Είναι χαρακτηριστική η διαπίστωση σχετικά με την ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, του πρώην υπαρχηγού της CIA, Στίβεν Μάγιερ, ο οποίος προανήγγειλε προ μηνών, την ραγδαία αλλαγή των συνόρων των Βαλκανίων. «Στα Βαλκάνια, αργά ή γρήγορα, θα έχουμε αλλαγή των συνόρων», δήλωσε, υποστηρίζοντας:

«Οι Ευρωπαίοι και η ΕΕ δεν έχουν λύση για τα Βαλκάνια, και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την περιοχή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σαφώς συμφέρον». Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η Ουάσιγκτον προς το παρόν δεν ενδιαφέρεται περισσότερο τώρα για τα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα αντιδράσει στις κυοφορούμενες αλλαγές συνόρων στην περιοχή, ειδικά αν αυτές οι αλλαγές συμβούν ειρηνικά, παρόμοια με τον τρόπο που, ας πούμε, έλαβαν χώρα στο Μαυροβούνιο».

Λησμόνησε βεβαίως να πει, τι έπραξε η CIA για να αποσπάσει το Μαυροβούνιο από την Σερβία, με το πλέον διαβλητό δημοψήφισμα που έγινε ποτέ. Λησμόνησε επίσης να αναφερθεί και στις ενέργειες -έστω, στις παραλείψεις- για κυοφορούμενες προσπάθειες, αφενός απόσπασης και του Πρέσεβο από την Σερβία, να μη πω και του Σαντζάκ, και αφετέρου στην βραδυπορούσα μεν, αλλά συνεχιζόμενη κοινή πορεία Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, σε συνεδρίαση του Λαϊκού Κόμματος, του οποίου είναι πρόεδρος, δήλωσε ότι ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει προσφέρει τη Νότια Σερβία [δηλαδή Κοιλάδα του Πρέσεβο] σε αντάλλαγμα με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο [τον σερβικό Τομέα], αλλά δεν έγινε δεκτή η πρόταση αυτή από τη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι εγκληματίες που έχουν αντικαταστήσει το κράτος στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, επεκτείνουν την επιρροή τους σε άλλα μέρη της Σερβίας».

Υπάρχει ασφαλώς και ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων, θέμα που θα απασχολήσει την στήλη προσεχώς. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι σε διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από επίσημες δηλώσεις Βόσνιων και Αλβανών εκπροσώπων φάνηκε να επιβεβαιώνουν ότι έχει εξαλειφθεί η τάση Βαλκάνιων τζιχαντιστών να εντάσσονται στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (IK) και άλλες συναφείς ομάδες στη Συρία και στο Ιράκ.

Οι Βαλκάνιοι τζιχαντιστές που έχουν ενταχθεί στο ΙΚ ξεκινούν μεν από 1.000 έως αρκετές χιλιάδες, ωστόσο σχεδόν κανένας Βαλκάνιος μαχητής δεν έχει εγκαταλείψει την περιοχή με προορισμό τα πεδία μαχών της Μέσης Ανατολής τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τις συνεχείς ήττες του ISIS.
Παρότι έχει σχεδόν "στερέψει" το συγκεκριμένο ρεύμα, μια σημαντική παρουσία ακραιφνών ισλαμιστών στα Βαλκάνια, υποβοηθούμενη από μαχητές του ΙΚ που επιστρέφουν από τα πεδία μάχης, εξελίσσεται σε ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις πρωτεύουσες της Δύσης, λόγω της ριζοσπαστικοποίησής τους.

Μακεδών
Voria