Υποδόρια τσιπ στο Μεξικό, ηλεκτρονικά "βραχιόλια" στην Ιταλία.
ΜΕΞΙΚΟ: Δορυφόροι παρακολουθούν τα θύματα απαγωγών, με chips.
Οι εύποροι Μεξικανοί, τρομοκρατημένοι από τα υψηλά ποσοστά απαγωγών,
ξοδεύουν χιλιάδες δολάρια για να εμφυτεύσουνμικροσκοπικούς πομπούς κάτω από το δέρμα τους, έτσι ώστε να μπορούν να τους εντοπίζουν οι δορυφόροι είτε βρίσκονται δεμένοι μέσα σε σπίτια είτε μέσα σε πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτων.
Οι απαγωγές στο Μεξικό έχουν αυξηθεί σχεδόν 40% στο διάστημα από το 2004 στο 2007, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Το Μεξικό κατατάσσεται μαζί με Ιράκ και την Κολομβία ανάμεσα στις χειρότερες χώρες αναφορικά με το πρόβλημα των απαγωγών.
Η πρόσφατη απαγωγή και φόνος του 14-χρονου Fernando Marti, γιου γνωστού επιχειρηματία, προκάλεσε την κατακραυγή, σε μία χώρα που είναι ήδη ζει καθημερινά το έγκλημα.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της μεσοαστικής τάξης, επιζητούν το μικροσκοπικό τσιπάκι που είναι σχεδιασμένο από την Μεξικανική εταιρεία συστημάτων ασφαλείας Xega, της οποίας οι πωλήσεις φέτος έκαναν ένα άλμα της τάξης του 13%. Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει 2.000 πελάτες.
Η εταιρεία εμφυτεύει το τσιπ που έχει μέγεθος κόκκου ρυζιού στα σώματα των πελατών της, με σύριγγα. Στη συνέχεια ένας πομπός μέσα στο chip εκπέμπει ραδιο-σήματα σε μια μεγαλύτερη συσκευή που μεταφέρει μαζί του ο πελάτης η οποία περιέχει GPS, λέει Xega. Ένας δορυφόρος τότε μπορεί να εντοπίσει τη θέση του προσώπου που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Οι περισσότεροι πελάτες βάζουν το chip στο μπράτσο τους και αν νιώσουν ότι κινδυνεύουν να απαχθούν, ενεργοποιούν την εξωτερική συσκευή η οποία στέλνει σήμα στη Xega η οποία με τη σειρά της ειδοποιεί και την αστυνομία.
Η 28-χρονη Χριστίνα, έχει κάνει εμφύτευση μαζί με τα 7 υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της τον περασμένο χρόνο, ως προληπτικό μέτρο. «Δεν είναι ότι είμαστε πλούσιοι, αλλά σε απαγάγουν και για ένα ρολόι... όλοι ζουν κάτω από φόβοι», είπε.
Τα chips κοστίζουν 4.000 δολάρια και απαιτείται επιπλέον ετήσια συνδρομή 2.000 δολαρίων.
Οι περισσότερες απαγωγές στο Μεξικό δεν δηλώνονται στις αρχές και πολύ συχνά γίνονται σε παιδιά που τα εξαναγκάζουν να κάνουν αναλήψεις από μηχανήματα ΑΤΜ τραπεζών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, δηλώθηκαν 751 απαγωγές τον περασμένο χρόνο, αλλά ανεξάρτητες έρευνες για την εγκληματικότητα, μιλούν για περισσότερες από 7.000!!!
«Στο παρελθόν, στόχοι των απαγωγέων γίνονταν μόνο οι σημαντικοί, οι πλούσιοι
και οι επιτυχημένοι. Τώρα όμως έχει εξαπλωθεί το φαινόμενο και την μεσαία τάξη», δήλωσε ο εμπορικός διευθυντής της Xega,Sergio Galvan.
Πάντως οι ενάντιοι σε αυτήν την τεχνολογία λένε ότι δεν είναι αποτελεσματική και ότι εκμεταλλεύεται τον φόβο των ανθρώπων –κυρίως των πλουσίων- δίνοντάς τους ψεύτικες ελπίδες.
Στην Βρετανία με αφορμή την απαγωγή της μικρής Μαντλίν , πολλοί γονείς έχουν φοβηθεί και ήδη σκέφτονται να "τσιπάρουν" τα παιδιά τους.
O Κέβιν Γουόργουικ, (Kevin Warwick), καθηγητής Κυβερνητικής Μηχανικής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ και κατασκευαστής μικροτσίπ, δεν προλαβαίνει να απαντά στις ηλεκτρονικές επιστολές που τον βομβαρδίζουν καθημερινά.Με βάση την τεχνολογία που εφάρμοσε ο καθηγητής Γουόρκουικ, (φωτο) το μικροτσίπ θεωρείται ακίνδυνο για την υγεία του παιδιού και τοποθετείται μέσα σε μια μικρή κάψουλα από σιλικόνη.
Στη συνέχεια εμφυτεύεται στο σώμα, για παράδειγμα στο χέρι. «Επειδή λειτουργεί με πολύ μικρή ενέργεια, μια φορά τον χρόνο το παιδί θα πρέπει να κρατά το χέρι του ψηλά για να φορτίζεται το μικροτσίπ», επισημαίνει.Πριν από πέντε χρόνια, σε ηλικία 11 χρόνων, η Ντανιέλ Ντιβάλπροσφέρθηκε να δεχτεί το εμφύτευμα ως η πρώτη εθελόντρια σε ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα για την αξιοπιστία του. Ωστόσο, λίγο αργότερα υπαναχώρησε, λόγω του «ενοχλητικά» μεγάλου ενδιαφέροντος που είχαν δείξει τα μέσα ενημέρωσης.
Στο Μεξικό, πάντως, υπάρχει και προηγούμενο σχετικά με την εμφύτευση μικροστιίπ, καθώς παρόμοια τσιπ εμφυτεύθηκαν, πριν τρία χρόνια, σε εργαζόμενους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ελεγχόμενους χώρους. 160 άνθρωποι συνολικά"τσιπαρίστηκαν" "χάριν της ασφάλειας", όπως χαρακτηριστικά, ειπώθηκε από τους υπεύθυνους..
ΙΤΑΛΙΑ: Ηλεκτρονικά "βραχιόλια" αντί για χειροπέδεςΣύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Κυριακάτικης "Λα Ρεπούμπλικα", η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι,ετοιμάζεται να υιοθετήσει μέτρα που θα μειώσουν τον υπερπληθυσμό στις ιταλικές φυλακές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός δικαιοσύνηςΑντζελίνο Αλφάνο, έλαβε ήδη το "πράσινο φως" από τον "Καβαλιέρε", για να απελαθούν 3.300 αλλοδαποί κρατούμενοι που πρέπει να εκτίσουν ποινή μικρότερη των δυο ετών. Όπως επίσης και για να υιοθετηθεί, σε ευρεία κλίμακα, το λεγόμενο "ηλεκτρονικό βραχιόλι: σε αυτή την περίπτωση, οι Ιταλοί κρατούμενοι με ποινές που δεν ξεπερνούν, πάντα, τα δυο χρόνια, (πρόκειται για 4.100 άτομα) θα μπορέσουν να εξέλθουν της φυλακής και να τεθούν σε κατ΄ οίκον περιορισμό, φορώντας το εν λόγω βραχιόλι, που θα είναι διαρκώς συνδεδεμένο με την αστυνομία.
Κάθε απομάκρυνσή τους, από την κατοικία τους , θα "εντοπίζεται" χάρη στην εκπομπή ηλεκτρονικού σήματος από το βραχιόλι και θα σημαίνει αμέσως συναγερμός, στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας.Η "Λα Ρεπούμπλικα", προσθέτει ότι ο Ιταλός υπουργός δικαιοσύνης και ο διευθυντής των φυλακών Φράνκο Γιόντα, συμφωνούν στην διαπίστωση ότι "δεν πρόκειται για κεκαλυμμένη απονομή χάριτος, αλλά για την δυνατότητα να βελτιωθεί η ζωή των κρατουμένων και να αντιμετωπισθεί ρεαλιστικά ο υπερπληθυσμός των φυλακών". Αν, τελικά, βρει επιβεβαίωση το δημοσίευμα της εφημερίδας, θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοσθεί, σε μεγάλο αριθμό κρατουμένων, η λύση του "ηλεκτρονικού βραχιολιού".
Η πειραματική φάση, στην Ιταλία, είχε ξεκινήσει το 2004, με 400 φυλακισμένους.
Δεν λείπουν οι πολεμικές: πολλοί σχολιαστές, έχουν επισημάνει κατ΄ επανάληψη το υψηλό οικονομικό κόστος της τεχνολογικής αυτής μεθόδου για την "εξ αποστάσεως παρακολούθηση", και της τεχνικές ελλείψεις της.
Όταν το βραχιόλι μπαίνει μέσα σε νερό, ή αν κάποιος βρίσκεται σε υπόγειο, παύει να εκπέμπει σήμα...
- Για τα ηλεκτρονικά "βραχιόλια" στις Φυλακές της Βρατανίας είχε γράψει παλαιότερα ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ.
- Καθώς και ΕΔΩ για το Verichip για τους ασθενείς.