Αυτή τη λακκούβα ποιος θα την κλείσει, αυτά τα μπαλώματα ποιος τα έκανε; Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη. Προκύπτει κατά περίπτωση μέσα από ένα δυσεπίλυτο γρίφο στον οποίο εμπλέκονται αρμοδιότητες πολλών υπηρεσιών (Περιφέρεια, Δήμος κλπ.), δεκάδων επιμέρους διευθύνσεων και εκατοντάδων υπαλλήλων.
Παράλληλα απαιτούνται χρήματα, που τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να βρεθούν, καθώς η συντήρηση των δρόμων δεν μπορεί να ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα και άρα να τύχει χρηματοδότησης. Ακόμη όμως και όταν εξευρεθούν τα αναγκαία κονδύλια, απαιτούνται μήνες για να εγκριθούν μέσω του συστήματος ελέγχου προμήθειας υλικών, τελευταίος σκόπελος, για το κλείσιμο της λακκούβας.
Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις περιφέρειες δεν έχουν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα (να κλείσουν τις λακκούβες), γιατί ως γνωστόν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μεγάλο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων και ελάχιστους εργάτες – τεχνίτες … με αποτέλεσμα, από τη στιγμή που θα εντοπιστεί η λακκούβα στο οδόστρωμα μέχρι την ώρα που θα πέσει η άσφαλτος μπορεί να μεσολαβήσουν μήνες ή και χρόνια… Το ελάχιστο χρονικό διάστημα, εάν δεν πρόκειται για λακκούβα επικίνδυνη για τα διερχόμενα αυτοκίνητα και μηχανάκια, οπότε εκ των ενόντων λαμβάνονται μέτρα, είναι οι τρεις μήνες.
Η αρμοδιότητα π.χ. για τη συντήρηση των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης μας – όχι μόνον όσον αφορά το οδόστρωμα αλλά και τα πεζοδρόμια, τον ηλεκτροφωτισμό , το πράσινο στις νησίδες ορισμένων δρόμων και τις ανύπαρκτες διαγραμμίσεις– μέσα από πολλές διοικητικές μεταρρυθμίσεις έφτασε με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» (στα μέσα του 2011) να ανήκει στην Περιφέρεια, που πρέπει να φροντίσει για την καλή κατάσταση χιλιομέτρων οδοστρώματος στην πόλη μας και γύρο απ’ αυτή. Οι περιφερειάρχες όλης της χώρας αρνούνται να παραλάβουν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα εφόσον στην Περιφέρεια δεν μεταβιβάστηκαν και τα αντίστοιχα κονδύλια από το κέντρο. Απαιτούνται κονδύλια για τη συντήρηση του οδικού δικτύου που «ανήκει» στην περιφέρεια αλλά και στο «Δήμο».
Με τον μαγικό τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι αρμοδιότητες στο Δημόσιο, τμήματα των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης μας «ανήκουν» στο δήμο αλλά και στην περιφέρεια.
Ποιος δρόμος στην πόλη μας δεν έχει λακκούβες ή κακοτεχνίες ή μπαλώματα;
Τι έκανε η δημοτική αρχή;
Γιατί πρέπει να υπάρχει αυτό το χάλι στους δρόμους και στα πεζοδρόμια;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Εμείς πάντως, η νέα δημοτική αρχή «ο δήμος πολιτών» έχουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών όπως και αν κινούνται στους δρόμους με οχήματα ή πεζοί και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που χρονίζουν στους δόμους αλλά και στα πεζοδρόμια, διεκδικώντας ότι μας ανήκει από την περιφέρεια και από το κεντρικό κράτος.
Με τιμή
Δέσποινα Παρίση του Παρίση