Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

ΒΙΚΕΝΤΙΑ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ !!! ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ , ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ !!!

 

Ισχυρές γυναίκες της Βοιωτίας. Η Βικεντία Συροπούλου Μπασιάκου στο La Figura

viotianet.gr

  • ares

Το LF επισκέπτεται τη Θήβα και συναντά την Βικεντία Συροπούλου Μπασιάκου

Τη γυναίκα που στήριξε το έργο ενός σημαντικού άνδρα και με τη σκέψη και με τη στάση της. Τη στοργική και δοτική μητέρα, τη δυναμική δικηγόρο που ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης της εμπιστεύτηκε τα καθήκοντα της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Μια συνέντευξη με έντονη συγκίνηση μια και έγινε στο γραφείο του συζύγου της, αείμνηστου υπουργού Βαγγέλη Μπασιάκου

  • 1. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας μιλώντας περισσότερο για σας. Ποια είναι η πορεία της Βικεντίας Συροπούλου Μπασιάκου και τι είναι αυτό που την χαρακτηρίζει;

Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχω μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου από την ίδια Σχολή. Είμαι Νομική Σύμβουλος σε Δήμο και παράλληλα ασκώ ελεύθερο επάγγελμα.

Την περίοδο της έγγαμης ζωής μου ασχολήθηκα άτυπα με το πολιτικό γραφείο του συζύγου μου και τον στήριξα υλικά και ψυχικά στην πολιτική του διαδρομή. Σήμερα παράλληλα με την εργασία μου ασχολούμαι σε μεγάλο βαθμό με την οικογενειακή περιουσία.

Θα έλεγα ότι αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η δύναμη ψυχής και η επιμονή και υπομονή για την επίτευξη του οποιουδήποτε στόχου. Κάθε εμπόδιο για εμένα ήταν και είναι μια πρόκληση από την οποία «βγαίνω» νικήτρια.

  • 2.Κα Μπασιάκου θα ήθελα να συνεχίσουμε το ταξίδι στο χρόνο και να πάμε πίσω στην εποχή που γνωριστήκατε με τον αείμνηστο σύζυγο σας Βαγγέλη Μπασιάκο. Είστε η γυναίκα που έκανε τον τότε ορκισμένο εργένη υπουργό να παντρευτεί. Πώς έγινε αυτή η γνωριμία και τι ήταν αυτό που τελικά σας οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας;

Θα σας φανεί απίστευτη η απάντηση μου αλλά είναι η αλήθεια. Συνάντησα τον Βαγγέλη για πρώτη φορά στο εντευκτήριο της Βουλής. Πέρασε από μπροστά μου και σκέφτηκα: Αυτός είναι ο άνδρας που πρόκειται να παντρευτώ! Ήταν μοιραίο να γνωριστούμε και να ξεκινήσει μια σχέση ζωής. Από εκείνη την πρώτη συνάντηση πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια για να «ανεβούμε τα σκαλιά της εκκλησίας». Όλο αυτό το διάστημα ήμασταν παρόντες ο ένας στη ζωή του άλλου.Με αγάπη, αφοσίωση, αλλά κυρίως εκατέρωθεν θαυμασμό. Θαύμαζα τον ευφυή πολιτικό, τον σκεπτόμενο άντρα. Θαύμαζε, όπως συχνά που εκμυστηρευόταν, το πάθος μου για τη ζωή και την αφοσίωσή μου στην επιστήμη μου. Θεωρώ πως ήταν προδιαγεγραμμένη η κατάληξη στο να ενώσουμε επίσημα τις ζωές μας και να φέρουμε στη ζωή τον γιό μας, Θανάση Αριστείδη.

  • 2.Δύο ήταν οι μεγάλες αγάπες του Βαγγέλη Μπασιάκου, εσείς , η Βίκυ του, και ο μοναχογιός σας Θανάσης – Αριστείδης. Τι σήμαινε για εσάς ο άνθρωπος αυτός;

Δεν θα πω σήμαινε. Θα πω σημαίνει. Γιατί ο Βαγγέλης είναι διαρκώς παρών στη ζωή μας. Στη σκέψη μου, όμως, όπως και στα συναισθήματά μου, κυριαρχεί η προσωπικότητά του. Όταν φεύγει κάποιος από τη ζωή, αφήνει πίσω του ένα όνομα κι ένα έργο. Αυτά τα δύο ακολουθούν και χαρακτηρίζουν τους «κληρονόμους» του. Το «όνομα» του συζύγου μου είναι συνυφασμένο με τόσες αρετές της προσωπικότητάς του, που για εμένα και τον γιο μας είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική κληρονομιά. Ο Βαγγέλης εξακολουθεί να είναι για μας ένα ισχυρό σημείο αναφοράς: ήθος, εργατικότητα, πίστη στην αλήθεια και, κυρίως, αγάπη για τον τόπο του και τους ανθρώπους του. Είμαι συγκινημένη όταν αναφέρομαι σ΄αυτόν, όχι γιατί η απώλειά του στοίχισε οδυνηρά στην οικογένειά μας, αλλά γιατί χάθηκε ένας πραγματικά σπουδαίος άνθρωπος.

  • 3.Βρισκόμαστε για την συνέντευξη αυτή στο γραφείο του, πολλά χρόνια μετά την πρώτη συνέντευξη που μου είχε δώσει κάποτε, όντας εγώ νέα στη δημοσιογραφία. Έντονη λοιπόν η παρουσία του εδώ και θέλω να μου πείτε πόσο δύσκολο ήταν τον πρώτο καιρό μετά τον θάνατο του; Πώς βιώσατε την απώλεια του Βαγγέλη Μπασιάκου;

Άλλαξαν τα πάντα. Ανατράπηκε όλη μας η ζωή. Ανείπωτη θλίψη και αγωνία για την οικογένειά μου. Ο γιος μας ήταν στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας. Όμως η δύναμη της ζωής είναι τεράστια. ΄Επρεπε να συνεχίσουμε τιμώντας το όνομα και το έργο του συζύγου και πατέρα μας. Αντιμετώπισα με σθένος τη νέα πραγματικότητα. Σήμερα έχουμε βρει τις ισορροπίες μας, όπως θα ήθελε για την οικογένειά του ο Βαγγέλης, και αγωνιούμε για τη συνέχιση του έργου του στην αγαπημένη μας Βοιωτία, την οποία ο σύζυγός μου υπηρέτησε με απίστευτη αγάπη και αφοσίωση. Τιμούμε το όνομά του και συνεχίζουμε την μεγάλη παράδοση της οικογένειας Μπασιάκου να υπηρετούμε την πατρίδα μας.

  • 4. Ανάμεσα στους νέους γραμματείς της Ν.Δ. που ορίστηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν η τοποθέτηση σας στη Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Μιλήστε μας για αυτά σας τα καθήκοντα και για την συμμετοχή σας στις εργασίες του συνεδρίου της Ένωσης Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWOMEN) στη Βιέννη.

Ήταν ιδιαίτερα τιμητική για μένα η ανάθεση από τον Πρόεδρο του Κόμματος και Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας. Τιμητική και άκρως υπεύθυνη. Γιατί η επεξεργασία και υποβολή προτάσεων που αφορούν στο παρόν και το μέλλον των οικογενειών και των μελών τους, αντιλαμβάνεστε ότι στην παρούσα περίοδο είναι πολύ χρήσιμη και καθοριστική για την κοινωνική ευημερία.

Στο κέντρο των δραστηριοτήτων μας είναι η ανάδειξη της θέσης και του ρόλου των γυναικών ως ισότιμων μελών της κοινωνίας μας. Αγωνιούμε που η δεκαετής οικονομική κρίση έριξε βαριά τις συνέπειές της στους ώμους των γυναικών, οι οποίες δέχτηκαν τους περισσότερους κραδασμούς: απολύσεις, ανεργία, ανασφάλεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, ξενιτεμός των παιδιών τους, αγωνία για να στηρίξουν την οικογένειά τους κάθε μέρα. Αυτό προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε. Να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία και πολιτικές για να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες, να τις ενδυναμώσουμε, ώστε να βρουν τις δυνάμεις που σίγουρα διαθέτουν να σταθούν αυτόνομα στα πόδια τους, να εξελιχθούν επαγγελματικά και να δημιουργήσουν. Γι αυτές αλλά και για την κοινωνία.

Ένα σημαντικό, επίσης, θέμα των αρμοδιοτήτων μας είναι η ποιότητας ζωής και προστασία των παιδιών και εφήβων: σωματική και ψυχική υγεία, ασφάλεια στον δρόμο, στο σχολείο, στο διαδίκτυο, υιοθεσίες και αναδοχή, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί για όλα τα βρέφη και νήπια. Και είμαι πολύ περήφανη που βλέπουμε ότι σε σύντομο χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που αφορούν στις γυναίκες και τα παιδιά και χρόνιζαν επί δεκαετίες, έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και μόνιμα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και τη δραστηριότητα των γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPW), στο οποίο ενεργοποιούμαι, κυρίαρχο θέμα των ενδιαφερόντων μας είναι η θέση των γυναικών σε θέση ευθύνης στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό στίβο. Ξέρετε, το ζήτημα για τον ρόλο των γυναικών στις κοινωνίες είναι διαρκές και παγκόσμιο. Και τα προβλήματα κοινά. Σε όλη την Ευρώπη υλοποιούνται πρακτικές, που ξεκινούν από την εκπαίδευση και καταλήγουν στη νομοθέτηση, ώστε πρώτα εμείς οι ίδιες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας και στη συνέχεια να πείσουμε γι αυτές. Δυστυχώς είναι είδηση πρώτου μεγέθους η ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από γυναίκα, ή η τοποθέτηση γυναικών στις ανώτερες θέσεις των δικαστηρίων. Το αυτονόητο, αποτελεί κατάκτηση και είδηση. ΄Εχουμε δρόμο μακρύ. Αλλά είμαι πολύ αισιόδοξη.

  • 5.Πέρσι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Πιστεύετε πως στην χώρα μας τα μέτρα που έχουν παρθεί για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι αρκετά;

Απολύτως ναι. Η Ελλάδα θεσμικά είναι οχυρωμένη απέναντι στα φαινόμενα γυναικείας και ενδοοικογενειακής βίας. Πλήθος νόμων και αποφάσεων, με κορυφαία την κύρωση της ονομαζόμενης «Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης» από το σύνολο των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, έχει περιγράψει και αποσαφηνίσει τι σημαίνει βία, πώς προστατεύεται το θύμα, πώς τιμωρείται ο δράστης, πώς μπορούν να προληφθούν τα φαινόμενα βίας. Η Ελλάδα, επίσης, είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που διαθέτει ένα πλήρες δίκτυο προστασίας των θυμάτων βίας: συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες γυναικών θυμάτων και των παιδιών τους, 24ωρη εθνική γραμμή βοήθειας, το γνωστό 15900, πλήθος οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν ενεργά στην πρόληψη και προστασία, δικτύωση των υπηρεσιών μεταξύ τους (δικαστικές, αστυνομικές, νοσοκομεία, ξενώνες, επαγγελματίες απολύτως ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι).

Όμως, οι αριθμοί δείχνουν ότι αυτά μόνα τους δεν αρκούν. Η έμφυλη βία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χαμηλής θέσης των γυναικών στην κάθε κοινωνία. Είναι απόδειξη του καθεστώτος ανισότητας που βιώνουμε καθημερινά. Η έμφυλη βία δεν αντιμετωπίζεται αυτόνομα. Αντιμετωπίζεται με παράλληλη αλλαγή των προτύπων, με νέα κουλτούρα για τη θέση των γυναικών και την ισότητα των φύλων, με εκπαίδευση από τη νηπιακή ηλικία, με κοινωνική ευαισθητοποίηση, με συνέργεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σ ό,τι αφορά τις ποινές των δραστών, η ποινική νομοθεσία έχει περιγράψει την κακουργηματική υπόσταση της πράξης και τα δικαστήρια απονέμουν τις ανάλογες ποινές. Όμως, μέχρι να φτάσει μια υπόθεση έμφυλης βίας στο δικαστήριο, ο δρόμος για τις γυναίκες είναι μακρύς, επώδυνος, συχνά εξευτελιστικός και οικονομικά δυσβάστακτος. Γι αυτό μίλησα πριν για άλλη κουλτούρα, για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.

  • 6.Είστε μια σπουδαία γυναίκα νομικός με πολιτική δράση κι με έντονη την παρουσία της στα κοινά. Βλέπετε τον εαυτό σας στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας;

Πράγματι μου έγινε η πολύ τιμητική πρόταση για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Βοιωτίας. Το αποτύπωμα του Βαγγέλη όμως ήταν ακόμη πολύ «νωπό» και αυτό βάρυνε στην απόφαση να μην αποδεχτώ τη συγκεκριμένη στιγμή την τιμητική πρόταση.

Η πιθανή παρουσία μου στην πολιτική σκηνή θα ήθελα να έχει ως επίκεντρο εμένα ως προσωπικότητα.

Για την ώρα, κατέχω μια πολύ σημαντική πολιτική θέση και επικεντρώνομαι σ’ αυτήν. Η πατρίδα μας σήμερα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις. Πρωτόφαντες δυσκολίες στο εσωτερικό αλλά και ασταθές εξωτερικό περιβάλλον. Καθένας και καθεμιά έχει την υποχρέωση να την υπηρετεί, καταθέτοντας όποτε και όπου απαιτηθεί, τις ικανότητες, την πείρα και τις γνώσεις του/της. Με αυτόν τον γνώμονα κινούμαι, τιμώντας παράλληλα το «βαρύ» όνομα του Βαγγέλη Μπασιάκου.

  • 7.Είστε όμως και μητέρα ενός 20αχρονου νεαρού, του Θανάση Αριστείδη, που κάνει τα πρώτα του πολιτικά βήματα στην ΟΝΝΕΔ. Πείτε μας λίγα λόγια για εκείνον και για τη σχέση σας. Σας τρομάζει η ενασχόληση του με την πολιτική ή πιστεύετε πως είναι κάτι φυσικό έχοντας από μικρός τέτοια επιρροή.

Ο γιός μου, φοιτητής Οικονομικών είναι ένας πολύ ώριμος και συνετός νέος. Η σχέση μας είναι ιδιαίτερη. Μετά την απώλεια του Βαγγέλη είμαστε στη ζωή ο ένας για τον άλλο. Στέκεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα δίπλα μου,τον στηρίζω και με στηρίζει. Η ενασχόληση με την πολιτική και ιδιαίτερα με την ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας ήταν δεδομένη αφού προέρχεται από γονείς που η πολιτική «ρέει» στο αίμα τους.

  • 8. Τί είναι αυτό που σας εμπνέει πολιτικά, τι είναι αυτό που σας εμπνέει προσωπικά κι ονειρεύεστε;

Βρίσκομαι στη Νέα Δημοκρατία από τα μαθητικά μου χρόνια. Με ενέπνευσε η γιαγιά μου, από την οποία πήρα και το όνομά μου, Βικεντία Συροπούλου, μέλος της ΕΡΕ Βέροιας, Πρόεδρος του Γηροκομείου και σημαντικό στέλεχος του Νομού. Ήταν δυναμική και πρωτοπόρος για την εποχή της. Έκανε πολιτικές ομιλίες. Την αγαπούσα πολύ και τη θαύμαζα. Ήταν επόμενο να βαδίσω στα χνάρια της.

Αναπολώ με νοσταλγία την εποχή που ήμουν ΟΝΝΕΔΙΤΙΣΣΑ. Είμασταν νέοι, αυθόρμητοι και ανιδιοτελείς. Η βραδινή μας έξοδος και η «διασκέδασή» μας ήταν τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ στη Νικηταρά! Οι δεσμοί φιλίας που απέκτησα τότε παρέμειναν δυνατοί όσα χρόνια κι αν πέρασαν, όσα χρόνια κι αν έχουμε να βρεθούμε μεταξύ μας.

Τώρα βρίσκομαι με τους ίδιους ανθρώπους «στις επάλξεις». Οι ευθύνες που έχουμε αναλάβει σήμερα δίνουν στην παρουσία μας και στο έργο μας άλλη βαρύτητα.

Όσον αφορά τη Βοιωτία, θα ήθελα να γνωρίσω έναν έναν προσωπικά όλους όσους εμπιστεύτηκαν και στήριξαν τον σύζυγο μου. Να τους ευχαριστήσω για την αγάπη τους. Γιατί σ’ όλη του την κοινοβουλευτική θητεία ήμουν ένα βήμα πίσω.

Τώρα έχω κάνει ένα βήμα μπροστά. Στέκομαι αυτόνομα ως Βικεντία Μπασιάκου και «προστατεύω» τη μνήμη του και το όνομα του.


viotianet.gr