Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση έτοιμη για νέα μεταναστευτικά κύματα;
Το Ινστιτούτο Μελετών Διεθνούς Πολιτικής ispionline.it δημοσιεύει εκτενές άρθρο της Hanne Beirens, Διευθύντριας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στο άρθρο η Beirens υποστηρίζει ότι δεν θα προκαλούσε έκπληξη εάν η πανδημία του κορονοϊού προκαλέσει αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
Ως γνωστόν η ισλαμική Τουρκία καραδοκεί και απειλεί την Ευρώπη ότι θα της στείλει εκατομμυρια άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες.
«Η πανδημία έχει βαθιά και αποδιοργανωτική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία και στα προς το ζην εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, προκαλώντας απότομη αύξηση της ανισότητας, της ακραίας φτώχειας και συχνά επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες αδυναμίες». Είναι η Ευρώπη όμως έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα;
«Η μετά το 2015 Ευρωπαϊκή Ένωση» απαντά στο ερώτημα η Beirens «προσπαθεί ολοένα και περισσότερο να ενισχύσει τη συνεργασία με χώρες εκτός Ε.Ε. για καλύτερη διαχείριση – και μείωση – των μεταναστευτικών ροών. Το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο εστιάζει ακριβώς σε αυτό. Πρέπει η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της να ξεκινήσουν από τώρα ένα συνεχή διάλογο με αυτές τις τρίτες χώρες, αντί να περιμένουν να ηχήσει ο κώδωνας του κινδύνου.
Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. όχι μόνο θα πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση της αγοράς εργασίας ή της υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες προέλευσης και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία για μετανάστευση, αλλά και να είναι έτοιμη να στηρίξει τις κυβερνήσεις εκείνες που πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της μετανάστευσης συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου να μπλοκαριστούν μετανάστες στο ίδιο το έδαφός της.
Όσον αφορά, όμως, στην ευρωπαϊκή στρατηγική για όσους προσεγγίζουν τις ακτές της Ευρώπης, η εικόνα γίνεται πολύ πιο σκοτεινή. Η γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξε στην επιθυμητή πολιτική συμφωνία αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.(…). Ελλείψει συντονισμένης απάντησης από τα κράτη μέλη, συγκεκριμένες και μερικές φορές μονομερείς απαντήσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις στις μικτές αφίξεις κινδυνεύουν να συνεχιστούν έως το 2021 και να φέρουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κατάσταση αναταραχής ή ακόμη και χάους εάν οι αφίξεις αρχίσουν να αυξάνονται πραγματικά.
Θα μπορούσε να προκύψει μια λάμψη φωτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε πιο συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, όπως η επερχόμενη Στρατηγική της Υποβοηθούμενης Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης (προγραμματισμένη για την άνοιξη του 2021).
Η υπόσχεση των κρατών μελών να συνεργαστούν πραγματικά για να προωθήσουν την υιοθέτηση της υποβοηθούμενη εθελοντικής επιστροφής, ωστόσο, εξακολουθεί να στηρίζεται σε μάλλον εύθραυστη βάση. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ θα εισέλθει το 2021 με μια ισχυρότερη στρατηγική για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης πέρα από τα σύνορά της και θα πρέπει να ελπίζει ότι η σχετικά αδύναμη εσωτερική στρατηγική της δεν θα δοκιμαστεί».
ispionline.it, Migrazioni: pronti per una nuova ondata?
HellasJournal
ΑΘΛΗΤΙΚΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ-ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ