Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

'' ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΑΠΕΙΛΗ '' !!! ... ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΙΟΙ !!!

 

Οι εργαστηριακοί ιοί αποτελούν «υπαρξιακή απειλή», προειδοποιεί ο ειδικός στα βιολογικά όπλα Hamish de Bretton-Gordon

Λονδίνο  6-3-21   Οι εργαστηριακοί ιοί αποτελούν «υπαρξιακή απειλή», προειδοποιεί ο ειδικός στα βιολογικά όπλα Hamish de Bretton-Gordon (πρώην διοικητής του UK’s Chemical, Biological, Radiological and Nuclear regiment)

Τα επικίνδυνα παθογόνα χρειάζονται αυστηρότερη ασφάλεια για την πρόληψη κλοπής, ατυχημάτων ή τρομοκρατίας

Το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν (WIV) [Wuhan Institute of Virology (WIV) in Wuhan] στην επαρχία Hubei της κεντρικής Κίνας μελετούσε coronaviruses νυχτερίδων το 2019, πριν ξεκινήσει η πανδημία Covid-19.

Τα εργαστήρια που ασχολούνται με νέους ιούς και άλλους επικίνδυνους παθογόνους παράγοντες πρέπει να ελέγχονται αυστηρότερα για την πρόληψη ατυχημάτων ή τρομοκρατίας που μπορεί να προκαλέσει άλλη πανδημία, προειδοποίησε ένας κορυφαίος εμπειρογνώμονας στα βιολογικά όπλα.

«Νομίζω ότι πρέπει να δούμε τους βιολογικούς κινδύνους ως υπαρξιακή απειλή για τον 21ο αιώνα με τον ίδιο τρόπο που ήταν η ατομική επιστήμη στον 20ο αιώνα»

Το Covid-19 έχει επισημάνει την απειλή που προκαλείται από εξαιρετικά μολυσματικούς ιούς, πολλοί από τους οποίους μελετώνται ή αποθηκεύονται σε εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο με ανεπαρκή πρωτόκολλα ασφαλείας, δήλωσε ο de Bretton-Gordon στους Financial Times. Ενώ οι χημικές εγκαταστάσεις παρακολουθούνται στενά από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) δεν υπάρχει τέτοιος καθορισμένος οργανισμός (designated body) για την αστυνόμευση βιολογικών εργαστηρίων.

[Bretton-Gordon, led the British army’s responses to anthrax, sarin and chlorine gas attacks in Iraq and Syria, and also commanded Nato’s Rapid Reaction CBRN battalion].

Οι προειδοποιήσεις ασφαλείας του πρώην διοικητή έρχονται καθώς μια ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνά την προέλευση της πανδημίας επέστρεψε από το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν της Κίνας .

Τα πιο επικίνδυνα παθογόνα όπως ο Anthrax και το Ebola διατηρούνται σε εργαστήρια μέγιστου επιπέδου Bio Security Level 4, από τα οποία υπάρχουν σχεδόν 50 σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με μια μελέτη του ΠΟΥ του 2017 , αν και αυτή η λίστα είναι πλέον ξεπερασμένη.

Αυτά περιλαμβάνουν τη μονάδα Wuhan και το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Porton Down. 

Τα εργαστήρια BSL-4 υπόκεινται συνήθως σε υψηλούς εθνικούς κανονισμούς ασφαλείας και στις οδηγίες βιοασφάλειας του ΠΟΥ, αλλά τα πρότυπα δεν εφαρμόζονται ούτε παρακολουθούνται σε διεθνές επίπεδο.

Οι μόνες υποχρεωτικές επιθεωρήσεις πραγματοποιούνται στα δύο εργαστήρια που περιέχουν τα τελευταία αποθέματα του ιού της ευλογιάς (smallpox virus): το Ινστιτούτο "Russia’s Vector Institute" της Ρωσίας στη Σιβηρία και το Κέντρο Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ (US Center for Disease Control) στη Γεωργία. 

Οι εγκαταστάσεις αυτές ελέγχονται κάθε δύο χρόνια από τον ΠΟΥ για να διασφαλίσουν την ασφαλή αποθήκευση και τις ερευνητικές διαδικασίες.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, υπήρχαν ανησυχίες ότι τα πρότυπα ασφαλείας στα εργαστήρια BSL-4 δεν τηρήθηκαν καθολικά. 

Αμερικανοί διπλωμάτες που επισκέφτηκαν το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν το 2018 προειδοποίησαν για «σοβαρή έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένων τεχνικών και ερευνητών που χρειάζονται για να λειτουργήσουν με ασφάλεια αυτό το "high-containment"  εργαστήριο »,   according to diplomatic cables seen by the Washington Post.

Ο καθηγητής Gregory Koblentz, ένας εμπειρογνώμονας βιοεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια, δήλωσε ότι οι δυσκολίες του ΠΟΥ να εντοπίσει βασικά γεγονότα σχετικά με την ασφάλεια στο Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν «υποδηλώνει ότι δεν έχουμε επαρκή επίβλεψη αυτών των εγκαταστάσεων και των δραστηριοτήτων που συμβαίνουν μέσα σε αυτές." 

«Τα επόμενα δύο χρόνια σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες χώρες που θα κατασκευάζουν εργαστήρια BSL-4», πρόσθεσε.

«Επομένως, πρέπει να είμαστε πιο προληπτικοί και να αναπτύξουμε καλύτερη εποπτεία τώρα για να αποτρέψουμε αυτήν την αυξημένη έρευνα [για ιούς] με αποτέλεσμα περισσότερα ατυχήματα ή απερίσκεπτη συμπεριφορά που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ξέσπασμα που μπορεί να αποφευχθεί  απολύτως.»

Τα παθογόνα όπως η γρίπη και το botulinum διατηρούνται συνήθως σε χαμηλότερη ασφάλεια στα εργαστήρια BSL-3, τα οποία υπόκεινται σε διαφορετικές εθνικές οδηγίες. Δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις για το πόσα τέτοια εργαστήρια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αν και ο αριθμός αναμένεται να είναι πάνω από 3.000, σύμφωνα με τον de Bretton-Gordon.

Ο Koblentz συνεργάζεται με τη Δρ. Filippa Lentzos, εμπειρογνώμονα σε βιολογικές απειλές στο King's College London, για να συντάξει μια ανεπίσημη βάση δεδομένων εργαστηρίων BSL-4 τα οποία θα παρουσιάσουν στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο. Το ζευγάρι ελπίζει να επεκτείνει το έργο ώστε να καλύψει και τα εργαστήρια BSL-3.

Ο ΠΟΥ είπε στο FT ότι πήρε το ζήτημα της βιοασφάλειας εργαστηρίου «πολύ σοβαρά» και ότι «γνώριζε την αυξανόμενη ζήτηση και ενδιαφέρον για τα εργαστήρια BSL-4». 

«Κατ 'αρχήν, όλες οι υπάρχουσες BSL-4 ή παρόμοιες εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό την αυστηρή εποπτεία των αντίστοιχων εθνικών ρυθμιστικών φορέων», ανέφερε. «Το εάν υπάρχει ανάγκη για ένα πρόσθετο διεθνές ή γενικό κανονιστικό πλαίσιο είναι θέμα για το οποίο τα κράτη μέλη της ΠΟΥ συζητούν.

Ο de Bretton-Gordon υπηρέτησε για 23 χρόνια στο βρετανικό στρατό και επικεντρώθηκε για πάνω από μια δεκαετία  σε χημικές και βιολογικές επιθέσεις.

Περιέγραψε τα βιολογικά όπλα ως “morbidly brilliant”  λόγω της αποτελεσματικότητάς τους και του φόβου που προκαλούν, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα ιών τα τελευταία χρόνια, απασχολούν σοβαρά τους αξιωματούχους  ασφαλείας. 

Ο Ben Wallace, υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι υπήρχε μια «αυξανόμενη απειλή χημικής ή βιολογικής [επίθεσης]» σε όλο τον κόσμο, και είπε ότι η διαθεσιμότητα πληροφοριών στο Διαδίκτυο είχε δώσει «turbo boost» για κακόβουλους ερευνητές αυτών των όπλων.

Στο απόγειο της κρίσης Έμπολα 2014-16, ο de Bretton-Gordon είπε ότι, είχε παράσχει συμβουλές στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ για ανησυχίες ότι οι τρομοκράτες θα μολύνουν σκόπιμα έναν βομβιστή αυτοκτονίας με τον ιό πριν πυροδοτήσει εκρηκτικά, σε περιορισμένο χώρο, όπως το μετρό. 

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στη συνθετική βιολογία δημιούργησαν νέα κατασκευασμένα παθογόνα, τα οποία φοβόταν ότι θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα.

«Ίσως, πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, το επίκεντρο των υπηρεσιών ασφαλείας ήταν αλλού», είπε. "Είμαι σίγουρος ότι παίρνουν αυτό το θέμα πολύ σοβαρά τώρα."

πηγή 6-3-21

https://www.ft.com/content/e625f182-7443-467e-86bd-6f692dd8f64d

read more “ Οι εργαστηριακοί ιοί αποτελούν «υπαρξιακή απειλή», προειδοποιεί ο ειδικός στα βιολογικά όπλα Hamish de Bretton-Gordon”