Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Τρέμουν την δυναμική της Ελλάδος μετά απο μια αναταραχή παγκοσμίου πολέμου! Πρέπει τα ιμάτια να διαμοιραστούν πριν την ''Ανάσταση''!!!

 


 

Πριν την κρίση μόνο σε Ιόνιο και Ν/Δ της Κρήτης κοιτάσματα 250 δισ. ευρώ – Σήμερα; 1,25 τρισ. ευρώ

Για τις προοπτικές εξόρυξης των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαβεβαιώνοντας ότι έχουμε πολύ σημαντικά κοιτάσματα, εκτίμηση με την οποία συμφωνεί και ο Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενέργειας.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι έχουμε πολύ σημαντικά κοιτάσματα και πετρελαίου, αλλά κυρίως φυσικού αερίου και γι’ αυτό πριν δέκα χρόνια ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια με το νόμο 4001/2011 και στη συνέχεια με τις έρευνες που βλέπουμε ακόμη και σήμερα να υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Μανιάτης στις «Συνδέσεις».


Με την κρίση πολλαπλασιάστηκε η αξία των κοιτασμάτων

Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τα όσα έγιναν τα τελευταία 7 – 8 χρόνια δηλώνοντας χάσαμε πολύτιμο χρόνο γιατί έγιναν λάθος εκτιμήσεις για την ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ και το μεταβατικό καύσιμο που θα χρειαζόμασταν μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας.


«Ενώ σήμερα θα έπρεπε να έχουμε τέσσερις με πέντε εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου, δυστυχώς ακόμη βρισκόμαστε σε σημείο εκκίνησης.


»Όμως ας κρατήσουμε το θετικό, ότι υπάρχει πλέον πολύ έντονα εκπεφρασμένη πολιτική βούληση να προχωρήσουμε με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς».


Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, σε διάστημα δύο με τριών ετών το πολύ, όχι μόνο μπορούμε να εντοπίσουμε κοιτάσματα υδρογονανθράκων που θα διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα να γίνουμε και ένας σημαντικός τροφοδότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο.


Η Ελλάδα θα μετασχηματιστεί σε μια αυτάρκη χώρα

Kαι όπως ανέφερε «θα πρόκειται για μία ιστορική αλλαγή στο πλαίσιο της γεωπολιτικής εξέλιξης της Ελλάδας.


»Διότι από εκεί που η Ελλάδα είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, μπορεί να μετασχηματιστεί σε μία σχεδόν αυτάρκη χώρα και ταυτόχρονα να τροφοδοτήσει την απελπιστικά διψασμένη για φυσικό αέριο Ευρωπαϊκή Ένωση».


Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτίμησε ότι «η αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, πριν από την κρίση έχει μία ακαθάριστη αξία της τάξης των 250 δισ. μετά την κρίση που διπλασιάστηκαν, τριπλασιάστηκαν, πενταπλασιαστεί οι τιμές, μπορείτε να φανταστείτε ποια θα είναι η ακαθάριστη αξία».


Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα

Και όπως είπε «θα πρέπει να συναποφασίσουμε ότι δεν μπορούμε πια να χάσουμε ούτε μία μέρα ακόμη, γιατί ήδη χάσαμε επτά με οκτώ χρόνια».


Απαντώντας στις ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την άποψη ότι δεν ισχύουν καθώς ότι το μόνο σοβαρό ατύχημα που έγινε σε γεώτρηση ήταν το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.


«Σε όλα τα υπόλοιπα εκατομμύρια γεωτρήσεων δεν υπάρχουν προβλήματα», υποστήριξε.


«Ο Πρίνος δουλεύει εδώ και 40 χρόνια.


«Είναι δίπλα στην τουριστικά αναπτυγμένη Καβάλα και τη Σαμοθράκη και δεν έχει φύγει μια σταγόνα πετρέλαιο να βγει στη θάλασσα και τρίτο η τουριστικά αναπτυγμένη Αδριατική στην Ιταλία έχει γύρω στις 60 – 65 εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου» υποστήριξε.


«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλες τις αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.


Στα 70 – 80 τρισ. κυβικά πόδια οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενέργειας αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν τις ταχύτητες εξόρυξης όπως οι τιμές του φυσικού αερίου και το εξειδικευμενο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στην Ελλάδα διαθέτουμε.


Μιλώντας για το μέγεθος των κοιτασμάτων που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κρήτης είπε χαρακτηριστικά:


«Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ, αν επιβεβαιωθούν, αφορούν 70 έως 80 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.


»Το Αζόρ είναι 30 ενώ το Λεβιάθαν είναι 20.


»Αν βάλετε και τα υπόλοιπα αποθέματα του Ισραήλ και της Κύπρου μαζί πηγαίνουμε κοντά στα 70 με 80 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια».


Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις 12 ενεργές παραχωρήσεις που είχαμε πριν από λίγα χρόνια σε Πατραϊκό κόλπο, Άρτα, Πρέβεζα.


«Η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη, ανεξερεύνητη μεν, αλλά πολλά υποσχόμενη περιοχή στην οποία ενδιαφέρονται να έρθουν να επενδύσουν τα χρήματά τους» δήλωσε ο πρώην υπουργός τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον μας όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να είναι μόνο το περιβαλλοντικό.

https://www.tribune.gr/politics/news/article/836460/prin-tin-krisi-mono-se-ionio-kai-n-d-tis-kritis-koitasmata-250-dis-eyro-simera-1-25-tris-eyro.html