Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ...ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ !!!

Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Εργασιακή εφεδρεία: Ποιους αφορά και πώς θα αμείβονται

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Χιλιάδες εργαζομένους σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπηρεσίες του δημοσίου αγγίζει η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα την επέκταση του θεσμού της “εργασιακής εφεδρείας” σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και στις “παρυφές του στενού δημόσιου τομέα”.
Η συμφωνία αυτή σημαίνει ότι πάνω από 100.000 υπάλληλοι δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, νομικών προσώπων δημοσίου και....

ιδιωτικού δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων θα χάσουν τους προσεχείς μήνες πάνω από το 50% των αποδοχών τους και θα βρεθούν στον προθάλαμο της οριστικής απόλυσης.
Η συμφωνία αυτή σημαίνει, ειδικότερα, ότι χιλιάδες υπάλληλοι οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι θα χαρακτηριστούν “πλεονάζον προσωπικό” θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία για διάστημα έως και 12 μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν αποδοχές που θα αντιστοιχούν μόλις στο 60% του βασικού τους μισθού! Οι εργαζόμενοι που θα θεωρηθούν πλεονάζοντες θα εξαναγκαστούν σε αποχώρηση από την εργασία τους και θα κληθούν να αποδεχτούν για διάστημα έως και 12 μηνών τη μείωση των αμοιβών τους τουλάχιστον κατά 50%, δεδομένου ότι, πέραν της μείωσης του βασικού μισθού κατά 40%, το ιδιότυπο καθεστώς της “εργασιακής εφεδρείας” στο οποίο θα υπαχθούν προβλέπει ότι δεν θα λαμβάνουν καθόλου επιδόματα.
Από κει και πέρα, εάν μετά την πάροδο του 12μήνου δεν απορροφηθούν για απασχόληση σε άλλες κενές οργανικές θέσεις του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα χάσουν και το δικαίωμα είσπραξης των μειωμένων αμοιβών που προβλέπει το καθεστώς της “εργασιακής εφεδρείας” και αν δεν αποχωρήσουν οριστικά με βάση ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όπως προβλέπει δυνητικά ο σχετικός νόμος, θα μείνουν ουσιαστικά χωρίς εργασία και αμοιβή και θα είναι σαν να έχουν απολυθεί.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αποσαφήνισε χθες ο κ. Βενιζέλος:
1)
Το καθεστώς της “εργασιακής εφεδρείας” δεν θα ισχύσει μόνο για τους “πλεονάζοντες” υπαλλήλους των οργανισμών και των φορέων του δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, αλλά θα επεκταθεί σε όλο το “πλεονάζον προσωπικό” που υπηρετεί στη γενική κυβέρνηση και τις “παρυφές του στενού δημόσιου τομέα”. Ειδικότερα, η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και σε μικρά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που βρίσκονται εκτός κεντρικής διοίκησης. Με βάση αυτή τη διευκρίνιση του υπουργού, υποχρεωτική απομάκρυνση “πλεονάζοντος προσωπικού” και υπαγωγή του σε καθεστώς “εργασιακής εφεδρείας” με αποδοχές μειωμένες πάνω από 50% θα αποφασιστεί για 17 οργανισμούς και φορείς του δημοσίου, τα οικονομικά αποτελέσματα των οποίων έχουν ενταχθεί στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης
Επιπλέον, σε καθεστώς “εργασιακής εφεδρείας” θα μπορεί να ενταχθεί και το πλεονάζον προσωπικό σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσηλευτικά ιδρύματα και νομικά πρόσωπα που έχουν συστήσει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι εργαζόμενοι σε χιλιάδες φορείς της “γενικής κυβέρνησης”.
2)
Θα δημιουργηθεί μια “δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας”, δηλαδή όλο το πλεονάζον προσωπικό των παραπάνω οργανισμών και φορέων του δημοσίου θα καταγραφεί και στη συνέχεια θα υπαχθεί άμεσα στο νέο ιδιότυπο καθεστώς. Ήδη έχει αποσταλεί εγκύκλιος σε όλα τα υπουργεία, με την οποία δίδεται η εντολή να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατόν, η καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού.
3)
Το νομικό πλαίσιο για τις παραπάνω ενέργειες έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, καθώς ο πρώτος και ο δεύτερος εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής προβλέπουν ότι με κοινή υπουργική απόφαση μπορούν να ενταχθούν στον θεσμό της “εργασιακής εφεδρείας” και άλλοι φορείς του δημοσίου, πέραν αυτών που αναφέρονται ρητά στον δεύτερο εφαρμοστικό νόμο και προορίζονται για καταργήσεις και συγχωνεύσεις.

Πού θα εφαρμοστεί η "εφεδρεία"

  • Αττικό Μετρό
  • Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ) ΑΕ
  • Εταιρεία Λειτουργίας Σιδηροδρόμων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) ΑΕ
  • Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ)
  • Τραμ ΑΕ
  • Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών - Πειραιώς (ΗΣΑΠ)
  • Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών Πειραιώς (ΗΛΠΑΠ)
  • Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ(ΕΑΣ)
  • Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις (ΕΛΓΑ)
  • Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΑΕ(ΕΡΤ)
  • Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ)
  • Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ)
  • Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)
  • Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)
  • Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚΤΠ)
  • Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΑΕ (ΜΟΔ)
  • Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ
Έρχονται οι "διαρθρωτικές αλλαγές"

Πέραν της επέκτασης του θεσμού της “εργασιακής εφεδρείας στη γενική κυβέρνηση και στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα”, οι “διαρθρωτικές αλλαγές” για τις οποίες η κυβέρνηση με την τρόικα συμφώνησαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, εντός του τελευταίου τετραμήνου του έτους, προβλέπουν:

  • Την εφαρμογή του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, που αποσκοπεί στην είσπραξη 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011.
  • Την εφαρμογή του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου, που δεν θα αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά θα επεκταθεί και στους φορείς της γενικής κυβέρνησης και στις ΔΕΚΟ.
  • Αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, στη φορολογική διοίκηση και στη φορολογική δικαιοσύνη, οι οποίες -όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος- “είναι το προγεφύρωμα από την παλαιά στη νέα κατάσταση του εθνικού φορολογικού συστήματος”.
Πώς θα κτυπηθεί η φοροδιαφυγή

Οι αλλαγές προβλέπουν:

α)
Τη διενέργεια τακτικών φορολογικών ελέγχων από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές σε όλες τις εταιρείες και την έκδοση φορολογικών πιστοποιητικών.
β)
Την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
γ)
Νέα ρύθμιση για τη φορολογική διαιτησία, πολύ πιο ευέλικτη, που έχει ενταχθεί στο νέο νομοσχέδιο.
δ)
Τη σύσταση επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο.
ε)
Τη δημιουργία υπηρεσίας για τους μεγάλους οφειλέτες.
στ)
Τη δημιουργία υπηρεσίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
ζ)
Τη μετατροπή της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων σε Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Εισπράξεων.
η)
Την αλλαγή του ρόλου και της σύνθεσης του ΣΔΟΕ.
θ)
Την αλλαγή του τρόπου τοποθέτησης των προϊσταμένων των κρίσιμων οργανικών μονάδων που βρίσκονται στην προμετωπίδα της μάχης για τα δημόσια έσοδα και του περιορισμού της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
ι)
Την εκκαθάριση ανέλεγκτων υποθέσεων για προηγούμενες οικονομικές χρήσεις.
ια)
Την άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών που έχουν ανοιχτεί από Έλληνες στην Ελβετία. Έχουν βγει οι αποφάσεις για τα στοιχεία όσων έχουν στείλει εμβάσματα εκτός Ελλάδος τα τελευταία τρία χρόνια και υπάρχει το πλήρες νομικό καθεστώς στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών.
ιβ)
Την ανάρτηση στο διαδίκτυο των ονομάτων των φυσικών προσώπων και των επωνυμιών των νομικών προσώπων που οφείλουν στο δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ εντός ελαχίστων ημερών, πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Εφ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ