Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ !!!

Μαύρος Σεπτέμβρης με 5 νέους φόρους


Αυτό είναι το ενιαίο πολυεκκαθαριστικό

Άμεσα 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα ειδοποιηθούν με το ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα για την καταβολή 1,8 δισ. ευρώ σε έκτακτες εισφορές και τέλος επιτηδεύματος
Για πρώτη φορά στα χρονικά, μέσα σε μια σελίδα Α4, η Εφορία επιβάλλει μια λίστα πέντε νέων φόρων σε 2.500.000 φορολογουμένους. Από αύριο, το παραπάνω «μπιλιέτο» αρχίζει να αποστέλλεται από τις ΔΟΥ για πληρωμή έκτακτων φόρων που αφορούν εισόδημα, ακίνητα, αποζημιώσεις, αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη κ.λπ., προκειμένου να συγκεντρωθούν 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα από τους καθημαγμένους πολίτες

Ο ταχυδρόμος θα χτυπήσει... μία φορά μέσα στον Σεπτέμβριο, για να μοιράσει σε 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους τη «λυπητερή», που θα τους καλεί να πληρώσουν μαζεμένες όλες τις έκτακτες εισφορές της χρονιάς.

Το ενιαίο πολυεκκαθαριστικό, το οποίο ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά... στην πληρωμή πέντε από τους φόρους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με βάση τους οποίους οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν περί τα 1,8 δισ. ευρώ: την εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά στα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, την έκτακτη εισφορά στις πισίνες, την έκτακτη εισφορά στα σκάφη αναψυχής και το τέλος επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα:

1. Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα πληρώσουν όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και θα υπολογιστεί με συντελεστές από 1% έως 4%.

2. Το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ θα βαρύνει όλους τους επαγγελματίες που έχουν ενεργοποιήσει βιβλία και στοιχεία.

3. Έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν όσοι έχουν I.X. με κινητήρες άνω των 1.929 κυβικών και ηλικίας έως και 10 ετών.

4. Έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν όσοι έχουν σκάφη αναψυχής με μήκος άνω των 6 μέτρων, καθώς και αεροσκάφη.

5. Έκτακτη εισφορά επιβάλλεται και σε όσους δηλώνουν ότι έχουν πισίνες.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, όσοι λάβουν πρώτα το εκκαθαριστικό θα μπορούν να πληρώσουν το ποσό σε έως έξι δόσεις. Προσοχή όμως: καμία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ, πλην της τελευταίας. Έτσι, είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι να κληθούν να αποπληρώσουν σε δύο ή τρεις δόσεις. Αν κάποιος παραλάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα μέσα στον Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Οκτώβριο, ενώ, αν το εκκαθαριστικό έρθει Οκτώβριο, την πρώτη δόση θα πρέπει να την καταβάλει τον Νοέμβριο. Δεν εισπράττονται ποσά μέχρι 27 ευρώ ενώ αν πληρώσει κάποιος εφάπαξ, υπάρχει έκπτωση 5%. Επειδή όμως καθυστερούν οι επιστροφές φόρων ήδη από το τέλος Ιουλίου, πολλοί θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους, αν και η Εφορία τους οφείλει ήδη χρήματα. Αν και στη σχετική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών δεν αναφέρεται σε συμψηφισμό του ποσού στο πολυεκκαθαριστικό με τυχόν επιστροφή φόρου από το εκκαθαριστικό της κανονικής φορολογικής δήλωσης, το θέμα ενδέχεται να αντιμετωπιστεί με νεότερες οδηγίες του υπουργείου, λίγο προτού φτάσει ο φορολογούμενος στο γκισέ για να πληρώσει.

Θα στείλουν εκκαθαριστικά ακόμα και σε ανέργους

ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Απώτερος στόχος είναι οι πρώτες πληρωμές να γίνουν εντός του Οκτωβρίου, ώστε να καταγραφεί και μια ανοδική τάση στα έσοδα. Ωστόσο οι εφορίες έχουν στείλει προς το παρόν σχεδόν τα 2/3 των εκκαθαριστικών. Παρόλο που στις 31 Αυγούστου έληξε η διορία που τους έδινε το υπουργείο, οι ΔΟΥ είχαν στείλει στο ΚΕΠΥΟ περί τις 700.000 δηλώσεις φορολογουμένων. Επιπλέον η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα στην όλη αυτή διαδικασία. Στις βάσεις δεδομένων της δεν περιγράφεται ξεκάθαρα η κατάσταση κάθε υπόχρεου. Έτσι, θα στείλει σημειώματα ακόμα και σε αυτούς που εξαιρούνται (π.χ. σε ανέργους) και στη συνέχεια θα πρέπει οι τελευταίοι να υποβάλουν αίτηση στην εφορία τους για νέα εκκαθάριση συνοδευόμενη από σχετική βεβαίωση του ΟΑΕΔ.

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 04/09/2011 - ΚΩΣΤΗΣ Χ. ΠΛΑΝΤΖΟΣ)
(Σ.Λ.)