Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ !!!

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ


«REAL NEWS»: Επιστροφή στην... καραβάνα

Κουραμάνα και Γκοτζίλα
Πάνω από 14.000 στελέχη του Στρατού έχουν ζητήσει να μπουν στο πρόγραμμα σίτισης
Οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους στρατιωτικούς τους αναγκάζουν, πλέον, να τρώνε εντός των μονάδων
Κόστος: Η συμμετοχή στα συσσίτια αιφνιδίασε τα Επιτελεία και αύξησε το κόστος τροφοδοσίας

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ πάρα πολλά χρόνια για να πάψει ο όρος «καραβανάς»να συνοδεύει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα... αυτά του Στρατού Ξηράς.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία δυο χρόνια οδήγησε τη στρατιωτική ηγεσία σε μία απόφαση που μπορεί να παραπέμπει σ' εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

Απόφαση που τα οικονομικά δεδομένα που επέβαλαν οι κυβερνώντες τα δύο τελευταία χρόνια στους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων την έκαναν αναπόφευκτη και αναγκαία. Σίτιση όλων των στελεχών, από τον βαθμό του ανθυπολοχαγού και κάτω, εντός των μονάδων.

Η ιδέα ανήκει στον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο. Όταν βέβαια τη διατύπωσε είχε στο μυαλό του τους νεαρούς υπαξιωματικούς και ΕΠΟΠ των 800 ευρώ και κάτω. Πίστευε ότι αυτοί θα ήταν οι μόνοι που θα αξιοποιούσαν αυτή τη δυνατότητα σίτισης εντός των μονάδων. Δυστυχώς τα πράγματα αποδείχτηκαν πολύ χειρότερα και δυσκολότερα.

Από τα 38.000 στελέχη τα οποία μπορούν να κάνουν χρήση της διαταγής του Α/ΓΕΕθΑ για σίτιση εντός των μονάδων, ήδη πάνω από 14.000 έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο μέτρο! Και οι δηλώσεις συμμετοχής σ' αυτό το πρόγραμμα σίτισης συνεχίζονται!

Δεν το περίμεναν

Στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΣ σήμανε συναγερμός! Δεν ανέμεναν τέτοια ανταπόκριση, ίσως επειδή οι επιπτώσεις των απάνθρωπων περικοπών οι οποίες επιβλήθηκαν στους στρατιωτικούς δεν έχουν γίνει κατανοητές ακόμη και στα υψηλά κλιμάκια της ηγεσίας. Οι στρατιωτικοί αντιμετώπισαν την επίθεση του διδύμου Βενιζέλου-Μπεγλίτη με αξιοπρέπεια και χωρίς εξαλλοσύνες και κραυγές, κάτι που δεν επιτρέπει η στολή που φοράνε. Όμως η σκληρή αλήθεια είναι ότι στελέχη με 25 και 30 χρόνια σκληρής υπηρεσίας στις Ε.Δ. βρέθηκαν με μισθούς των 1.200 ευρώ! Πολλοί απ' αυτούς έχουν να συντηρήσουν, όχι ένα, αλλά δυο και τρία σπίτια. Ένα το δικό τους στην ακριτική φρουρά στην οποία υπηρετούν, ένα της οικογένειάς τους στον τόπο όπου κατοικεί κι ένα κάποιου ή κάποιων παιδιών που σπουδάζουν! Όλα αυτά ήταν «ψιλά γράμματα», για τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΕΘΑ τα δύο τελευταία χρόνια, που αρχικά κυνηγούσαν «αυτιστικούς» και τώρα τελευταία... επίδοξους πραξικοπηματίες.

Το βέβαιο είναι ότι η -σε κάποιες περιπτώσεις- καθολική συμμετοχή στα συσσίτια των μονάδων αιφνιδίασε τα Επιτελεία και αύξησε κατακόρυφα το κόστος τροφοδοσίας. Υπολογίζεται ότι το μηνιαίο κόστος ξεπερνά πια τα 500.000 ευρώ.

Έτσι το ΓΕΕΘΑ, έπειτα από μία γρήγορη μελέτη του ζητήματος, αποφάσισε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η καταβολή ενός συμβολικού τιμήματος σε όσα στελέχη σιτίζονται εντός των μονάδων, χωρίς να έχουν υπηρεσία, γιατί γι' αυτούς που «είναι μέσα» δεν τίθεται θέμα.

Δύο ευρώ το γεύμα

Από τους υπολογισμούς που έγιναν προέκυψε το ποσό του 1,93 ευρώ ανά άτομο, το οποίο πιθανότατα θα «στρογγυλοποιηθεί» στα 2 ευρώ, ώστε οι μονάδες να μπορέσουν να εφοδιάζονται με τις ανάλογες ποσότητες τροφίμων.

Η απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ έγινε δεκτή από τη μία θετικά από αρκετά στελέχη που αντιμετωπίζουν πολλά και μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αλλά και με κάποιο σκεπτικισμό από άλλους που δεν θέλουν να ταυτιστεί η στρατιωτική στολή ξανά με τον όρο «καραβανάς».

Δεν έχουν άδικο και θα ήταν ίσως λύση αυτό που πρότειναν κάποιοι αξιωματικοί, για να χρησιμοποιηθούν οι Λέσχες Αξιωματικών, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν και λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

ΣΤΕΓΑΣΗ: Παραχωρούνται και τα θέρετρα

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ μέτρο που άρχισε να εφαρμόζεται από τη στρατιωτική ηγεσία έχει να κάνει με τη στέγαση των στελεχών. Ένα τεράστιο πρόβλημα που διαχρονικά αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί και όλες οι κυβερνήσεις στάθηκαν ανίκανες να λύσουν! Όλοι οι υπουργοί των τελευταίων ετών μοίραζαν λες και ήταν περιουσία τους τα στρατόπεδα σε δήμους και κοινότητες. Κι αυτό δεν θα ήταν κακό αν πράγματι οι εκτάσεις είχαν αξιοποιηθεί. Το κακό είναι ότι ελάχιστες, απ' αυτές τις εκτάσεις αξιοποιήθηκαν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Κανείς από τους υπουργούς που πέρασαν από το ΥΕΘΑ δεν σκέφτηκε ή δεν θέλησε να σκεφτεί ότι κάποιες απ' αυτές τις εκτάσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανέγερση στρατιωτικών κατοικιών. Τώρα που τα οικονομικά προβλήματα πνίγουν και τους στρατιωτικούς, τα στελέχη που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα στέγασης είναι πολλά. Το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να παραχωρήσει το 30% οικιών από τα παραθεριστικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων σε στελέχη που πρέπει να λύσουν το θέμα της στέγασης των οικογενειών τους. Με το που ανακοινώθηκε το μέτρο, 270 αξιωματικοί του Στράτου Ξηράς, 25 του Πολεμικού Ναυτικού και 85 της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσαν την επιθυμία τους να κάνουν χρήση ενός οικήματος. Για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, οι ανάγκες φαίνεται ότι θα καλυφθούν. Για τον Στρατό Ξηράς, όμως αν οι δηλώσεις συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα συνεχιστούν, θα υπάρξει πρόβλημα.

(REALNEWS 11/12/2011 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ)