Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ '' ΤΟΥΡΛΟΥ '' !!!

Κυβέρνηση ...αντιπολίτευσης


Στηρίζουμε... διαφωνώντας. Αυτή την τακτική ακολουθεί πλέον η Νέα Δημοκρατία, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της δεν έχει «χωνέψει» ότι το κόμμα στηρίζει μια κυβέρνηση που εκπροσωπείται κυρίως από μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτές και στελέχη από όλη την Ελλάδα μεταφέρουν... στη Συγγρού την απογοήτευση που επικρατεί ακόμα και στις κομματικές οργανώσεις για τη συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Την ίδια ώρα, κυρίως μεσαία στελέχη και συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ συντηρούν την αντιμνημονιακή πολιτική. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς επιδίδεται ουσιαστικά σε ασκήσεις ισορροπίας. Από τη μία στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ από την άλλη παίρνει αποστάσεις σε μια σειρά θεμάτων. Οι στόχοι είναι οι εξής:

Θυμίζει στους ψηφοφόρους του ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συγκυβερνά, απλώς συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Αναζητά πεδίο διαφοροποίησης, που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.
Κάνει αντιπολίτευση, δείχνοντας ότι σε θέματα που δεν συμφωνεί εκφράζει τις απόψεις του, ενώ παράλληλα στέλνει και το μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος ότι η Νέα Δημοκρατία ασκεί ουσιαστικό έλεγχο και δεν πρόκειται να «ξεχάσει» τι έγινε στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Ήδη ο Γιάννης Μιχελάκης αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ. Για τις δηλώσεις του Πάγκαλου, την εφεδρεία, το αλαλούμ με το χαράτσι των ακινήτων και την προώθηση διαφημιστικών διαγωνισμών «αμφιβόλου αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Πάντως η «αντιπολίτευση» της κυβέρνησης Παπαδήμου τροφοδότησε τη διαμάχη ανάμεσα στους μετριοπαθείς και τους σκληροπυρηνικούς της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με δηλώσεις του υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχθεί το κυβερνητικό έργο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη Συγγρού. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι οξύμωρο να αντιπολιτεύονται τα κόμματα την κυβέρνηση την οποία στηρίζουν». Άποψη με την οποία, άλλωστε, συμφωνούν και άλλοι μετριοπαθείς βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Βαγγέλης Αντώναρος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να αναλάβει ρόλο καθοδηγητή μεταξύ των μετριοπαθών στελεχών του κόμματος. Πάντως, πριν από μερικά βράδια Δημήτρης Αβραμόπουλος και Άρης Σπηλιωτόπουλος συνέφαγαν σε γνωστό στέκι των βορείων προαστίων. Το μενού περιελάμβανε τα εσωκομματικά, αλλά και το πώς πρέπει να κινηθεί η Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα.

Όπως όλα δείχνουν, η 19η Φεβρουαρίου δεν θεωρείται πλέον πιθανή ημερομηνία εκλογών. Όλα εξαρτώνται, βέβαια, από το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων. Στη Συγγρού όλο αυτό το διάστημα, παρ' όλο που δεν το έλεγαν άφηναν να εννοηθεί ότι θα αποδέχονται μια λογική παράταση λίγων εβδομάδων για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, ώστε να διευθετηθούν οι όποιες εκκρεμότητες του νέου δανείου, σε καμία περίπτωση, όμως, μηνών. Κάτι που επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν τα πράγματα τρέξουν νωρίτερα ή αργότερα, τότε οι εκλογές μπορούν να έρθουν λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα. Δεν είμαστε αγκαλιά με το ημερολόγιο. Ούτε, όμως, δεχόμαστε και σκόπιμες καθυστερήσεις για κομματικούς λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει».

Πάντως, όλο και περισσότεροι, ανεξάρτητα από την κίνηση των «5», ακόμα και βουλευτές που κινούνται στην ηγετική ομάδα, σε ιδιωτικές συζητήσεις τους λένε ότι καλό είναι να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει όλα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε να μην τα βρει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «καλύτερα να αναλάβουμε την κυβέρνηση ένα και δύο μήνες πιο μετά, παρά να αναλάβουμε σκέτα αποκαΐδια».

Εκλογικός συναγερμός στη Συγγρού

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία των εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή να ενεργοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός και κάθε κίνηση «δείχνει» ότι οι εκλογές πλησιάζουν. Την περασμένη Παρασκευή ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Αντρέας Λυκουρέντζος μαζί με τον διευθυντή του κόμματος Θανάση Σκορδά, επισκέφτηκε τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση και έθεσε ζητήματα εκλογικών διαδικασιών. Ενώ συνεδρίασε και η Γραμματεία Προγράμματος μαζί με τον τομέα Υγείας, όπου καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες του προεκλογικού προγράμματος.

Παραιτήσεις με δόσεις

Την ίδια ώρα, όμως, ο ένας μετά τον άλλον στελέχη της Νέας Δημοκρατίας παραιτούνται από κομματικές θέσεις για να πολιτευθούν στις επικείμενες εκλογές, αφού υπάρχει κομματικό ασυμβίβαστο. Μεταξύ των άλλων, παραιτήθηκαν οι Άκης Γεροντόπουλος, Ζέτα Μακρή και Πάνος Λειβαδάς. Όμως κάποιοι άλλοι, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Μανώλης, γραμματέας Συνδικαλιστικού, και η Κατερίνα Παπακώστα, γραμματέας Γυναικών, που θα είναι υποψήφιοι στη Β' Αθήνας, δεν έχουν παραιτηθεί ακόμα, δημιουργώντας τριβές στο εσωτερικό του κόμματος, αφού δεν λείπουν και αυτοί που κάνουν λόγο για δυο μέτρα και δυο σταθμά. Η Κατερίνα Παπακώστα, πάντως, θα διεκδικήσει για λογαριασμό του κόμματος την προεδρία στον Πολιτικό Σύνδεσμο Γυναικών στα μέσα Δεκεμβρίου και γι' αυτό δεν έχει παραιτηθεί ακόμα, λένε.

Πάντως, το θέμα με τις παραιτήσεις είχε δημιουργήσει εσωκομματικές γκρίνιες, αφού οι νυν βουλευτές έβλεπαν όλο αυτό το διάστημα τα κομματικά στελέχη να απολαμβάνουν τα «οφίτσια», ενώ η σχετική εγκύκλιος για όσους ήθελαν να πολιτευτούν και κατείχαν κομματικές θέσεις είναι σε ισχύ από τα τέλη του καλοκαιριού.

(INFORMER 08/12/2011 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΔΗΜΑΣ)