Η ζωή και το έργο του Δημήτρη Μητροπάνου. ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
ΤΡΊΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2012 17:02
Στο πένθος βυθίστηκε ο καλλιτεχνικός κόσμος από τον ξαφνικό θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου. Ο μεγάλος Έλληνας ερμηνευτής άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 64 χρόνων, σε ιδιωτικό νοσοκομείο από πνευμονικό οίδημα.
Ο τραγουδιστής τα τελευταία χρόνια είχε αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα υγείας και είχε νοσηλευτεί ξανά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δυστυχώς, αυτή την φορά δεν τα κατάφερε.
Συντετριμμένη η σύζυγός του .....
Βένια Μητροπάνου επιβεβαίωσε τη δυσάρεστη είδηση. “Δυστυχώς είναι αλήθεια”, δήλωσε λακωνικά.
Σοκαρισμένη από την είδηση του θανάτου του είναι και η οικογένεια του Γιώργου Λύρα και της Πέγκυς Ζήνα.
Βένια Μητροπάνου επιβεβαίωσε τη δυσάρεστη είδηση. “Δυστυχώς είναι αλήθεια”, δήλωσε λακωνικά.
Σοκαρισμένη από την είδηση του θανάτου του είναι και η οικογένεια του Γιώργου Λύρα και της Πέγκυς Ζήνα.
Βένια Μητροπάνου – Πέγκυ Ζήνα – Δημήτρης Μητροπάνος – Γιώργος Λύρας
O μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής είχε χρόνια πρόβλημα με την υγεία του. Το καλοκαίρι του 2011 είχε δώσει μια συγκλονιστική συνέντευξη στο περιοδικό PEOPLE και είχε μιλήσει για την περιπέτειά του αλλά και την αυτοθυσία της αδελφής του:
Ο γνωστός τραγουδιστής δήλωσε ότι πέρασε πολύ άσχημες μέρες και ευτυχώς που είχε την αδερφή του: “Η αδελφή μου τόλμησε και μου έκανε το πιο σημαντικό δώρο ζωής, το ένα της νεφρό. Μπαίνοντας στο πρόβλημα, είδα πόσο εμετική είναι η κατάσταση στη χώρα μας. Γίνεται κανονικά αγοραπωλησία οργάνων. Πουλάνε σπίτια οι άνθρωποι για ένα μόσχευμα που μπορεί να μην το πάρουν ποτέ, γιατί κάποιος άλλος έδωσε περισσότερα χρήματα. Εδώ στην Ελλάδα με είχαν ξεγραμμένο. Άνοιξαν την αδελφή μου, άνοιξαν εμένα, μας ξαναέκλεισαν και μου είπαν “Δεν γίνεται τίποτα, ξέχνα το”. Παραιτήθηκα. Δεν έτρωγα, δεν κοιμόμουν. Η μόνη μου σκέψη ήταν τα παιδιά μου και η γυναίκα μου. Έλεγα ότι δεν θα μπορέσω να ζήσω κάνοντας αιμοκάθαρση μια ζωή, γιατί αυτό δεν είναι ζωή.”
Για τους γιατρούς στην Ελλάδα αποκάλυψε: “Η όλη δοκιμασία μου κράτησε περίπου τρία χρόνια και ευτυχώς ο Πολιτάκης, ο παθολόγος, με έπεισε και ο γιατρός μου, Γιάννης Γιατράς, με ανάγκασε να πάμε στο Παρίσι, όπου οι γιατροί μόλις είδαν τις εξετάσεις μου γέλασαν, ειδικά όταν τους είπα ότι στην Ελλάδα με έχουν ξεγραμμένο. Μου είπαν ότι η εγχείρηση μπορεί να γίνει και θα πάνε όλα καλά, όπως και πήγαν. Εγώ πάντα πίστευα ότι στην Ελλάδα έχουμε καλούς γιατρούς, αλλά οι δικοί μας αγαπούν πολύ το χρήμα. Δεν μπορείς να απογοητεύεις τον κόσμο έτσι. Αν δεν ήμουν ο Μητροπάνος, πιστεύω ότι θα μου την έκαναν την εγχείρηση, εδώ απλώς φοβήθηκαν ότι μπορεί να πάθω κάτι και δεν ήθελαν να χρεωθούν μια δυσμενή έκβαση και να βλάψουν το όνομά τους.”
Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν μια από τις ατόφιες λαϊκές φωνές που πέρασαν από το ελληνικό τραγούδι και είχε κάνει μερικές από τις μεγαλύτερες συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες.
Γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε όταν ήταν 29, αφού ως τα 16 χρόνια του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο.
Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειας του. Πρώτα σαν σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.
Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα οποίο θα δουλέψει στα “Ξημερώματα”. Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα.
Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη “Ρωμιοσύνη” και το “Άξιον Εστί” σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’80.
Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι “Για να σ’ εκδικηθώ”) και Νίκου Πορτοκάλογλου (“Κλείνω κι έρχομαι”) αναδεικνύουν εκείνη την εποχή την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προαναγγέλλουν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, που θα οδηγήσει σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού.
Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο “Στου Αιώνα την Παράγκα”, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο “έντεχνες” διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού.
Ο Μητροπάνος συνεχίζει στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.α. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000. Από τις τελευταίες δουλειές του Θεσσαλού αοιδού, ξεχωρίζει το “Πες μου τ’ άληθινά σου σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους Ελεάνας Βραχάλη και Νίκου Μωραΐτη, αλλά και η ζωντανή ηχογράφηση “Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο”, από το πρόγραμμα – ωδή στον εθνικό χορό της Ελλάδας μαζί με τους Θέμη Αδαμαντίδη και Δημήτρη Μπάση, καθώς επίσης και ο δίσκος “Στη Διαπασών”, ο οποίος περιέχει 12 λαϊκά τραγούδια και μια μπλουζ μπαλάντα. Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζει το τραγούδι “Η εκδρομή” του Γιάννη Μηλιώκα, το οποίο γράφτηκε για την επιστροφή του ερμηνευτή στη δισκογραφία μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Μια από τις μοναδικές ερμηνείες του στα “Λαδάδικα”
Η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Μητροπάνου, είναι η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο “Τα τραγούδια της ζωής μου”.
Tlife.gr-onlycy.com