Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ !!!


Σύντομα παρελθόν η Ευρώπη χωρίς σύνορα; Γερμανία και Γαλλία προτείνουν την μερική ακύρωση της Συνθήκης Σένγκεν



Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας θέτουν πλέον στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της επιστροφής των συνοριακών ελέγχων στην ζώνη του Σένγκεν.

Φαίνεται ότι η αρχή της Ευρώπης δίχως σύνορα είναι πλέον πέρα για πέρα δυσλειτουργική εξαιτίας της τεράστιας εισροής προσφύγων από την Αφρική και την Ασία.


Η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να διαρρηγνύεται, αλλά δεν διαφαίνεται άλλος ξεκάθαρος και εφικτός τρόπος για να διακοπεί η εισροή παράνομων μεταναστών στα ευρωπαϊκά κράτη.

Στις 26 Απριλίου ξεκίνησε στο Λουξεμβούργο μία συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του pravda.ru που βρήκε για εσάς το pentapostagma.gr, περιέχει στην ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση την μερική ακύρωση της Συνθήκης του Σένγκεν. Το πολύ ενδιαφέρον σημείο αυτού του γεγονότος είναι ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πάρθηκε από τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης – την Γερμανία και τη Γαλλία.

Πρίν από την αρχή των διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Hans-Peter Friedrich και Claude Gean έθεσαν τη ριζοσπαστική πρόταση στην επίσημη ευρωπαϊκή ατζέντα. Πρότειναν την τροποποίηση του κειμένου της συμφωνίας-συνθήκης Σένγκεν η οποία θα παρέχει το δικαίωμα στις χώρες να εγκαθιδρύουν συνοριακούς ελέγχους για διάστημα μέχρι 30 ημερών.

Οι υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας αναφέρθηκαν στην "ανικανότητα ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε. να προστατεύσουν τα σύνορα τους από την εισροή των παράνομων μεταναστών."

Αρκετοί Ευρωπαίοι ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μία προσπάθεια ενίσχυσης της επανεκλογής του Προέδρου Νικολά Σαρκοζύ στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας. Ο Σαρκοζύ, σύμφωνα με τα δημοψηφίσματα κοινής γνώμης, διατηρεί μικρές πιθανότητες να επανεκλεγεί και να διατηρήσει το αξίωμα του Προέδρου.

Ο Σαρκοζύ κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πρότεινε την μεταρρύθμιση της Συμφωνίας Σένγκεν και την ενδυνάμωση του καθεστώτος μετανάστευσης, κυρίως για την βελτίωση των προοπτικών επανεκλογής του.

Βέβαια, ακόμη και αν δεν βρίσκονταν στο προσκήνιο οι Γαλλικές προεδρικές εκλογές, το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν θα βρισκόταν παρόλα αυτά στο προσκήνιο των Ευρωπαϊκών πολιτικών.

Μεγάλες πόλεις όπως η Βαρσοβία, η Λισαβώνα, η Αθήνα και το Όσλο αποτελούν μερικές από τις πόλεις-κλειδιά της Ευρωπαϊκής ενότητας και ευημερίας – αλλά η ευημερία των συγκεκριμένων πόλεων και των κατοίκων τους τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση...

Η Συνθήκη του Σένγκεν (ή με μεγαλύτερη ακρίβεια τα δύο δεσμευτικά νομικά έγγραφα του 1985 και του 1990) παρέχει την δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ηπείρου σε ανθρώπους, αγαθά, κεφάλαια και υπηρεσίες και μία μετάβαση από την χαλαρή Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) στην πιο μονοδιάστατη και μονολιθική Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέθηκε σε ισχύ και εφαρμογή το 1995, τρία χρόνια μετά την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αρχικώς η συνθήκη συμπεριελάμβανε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Στη συνέχεια ακολούθησαν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Έπειτα ήρθε η σειρά να ακολουθήσουν οι εξής χώρες: η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία καθώς και χώρες μη-μέλη της Ε.Ε, όπως η Νορβηγία και η Ισλανδία.

Με ορισμένες επιφυλάξεις, το κείμενο υιοθετήθηκε και από τη Δανία. Η Βρετανία παρέμεινε πολύ επιφυλακτική επηρεάζοντας την απόφαση της Ιρλανδίας, η οποία και εξαναγκάστηκε να απορρίψει τη Συνθήκη.

Στα τέλη του 2007 υπήρξε μία μεγάλη επέκταση της ζώνης της Σέγκεν. Στίς τάξεις της εντάχθηκαν η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Μάλτα καθώς και η Ελβετία (χώρα μη-μέλος της Ε.Ε.).

Πέρυσι αναφέρθηκαν πληροφορίες ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία ήταν έτοιμες να ενταχθούν και να συμμετάσχουν στη συμφωνία. Παρόλα αυτά, για τις φτωχότερες χώρες της Ε.Ε η πύλη της Συνθήκης Σένγκεν είναι ερμητικά κλειστή. Οι πληθυσμοί των Ρομά και η αδυναμία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων των χωρών αυτών αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα.

Η επονομαζόμενη και ως "Αραβική Άνοιξη" άλλαξε τα πάντα. Χιλιάδες άνθρωποι από την Τυνησία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη για μία καλύτερη ζωή. Το όνομα του Ιταλικού νησιού Lampedusa το οποίο έδινε καταφύγιο στους πρόσφυγες έγινε περιβόητο. Η Ευρώπη πλήγεται επίσης και από την εισροή μεταναστών από την Αφρική και την Ασία. Εισέρχονται στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας, και μέσω των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας..

Τον περασμένο Απρίλιο μία σοβαρή κρίση έπληξε την Συνθήκη Σένγκεν. Η Γαλλία δεν επέτρεψε την εισροή των προσφύγων από την Lampedusa, γεγονός που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Λαμβάνοντας αφορμή από το ανωτέρο γεγονός, η Δανία επανέκτησε τον μόνιμο συνοριακό έλεγχο με τους γειτονές της. Οι κυρώσεις από την πλευρά της Ε.Ε δεν φάνηκαν να επιδρούν αρνητικά στους δανούς. Οι Βαυαρικές αρχές απείλησαν να επανακτήσουν τον έλεγχο των συνόρων τους με την Αυστρία. Η Ελβετία έδειξε τις ίδιες προθέσεις σχετικά με τον έλεγχο της περιμέτρου των συνόρων της.

Πλέον ο ένας πολιτικός αρχηγός μετά τον άλλον μιλά για την κρίση της Σένγκεν. Η κρίση είναι ολοφάνερη. Κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Βαρκελώνη στις 2-4 Μαίου, η Ισπανία θα κλείσει προσωρινά τα σύνορα της χώρας ώστε να μην εισέλθουν αντι-παγκοσμιοποιητές. Η Πολωνία αναμένεται να πράξει το ίδιο κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Βέβαια, η ολική ακύρωση της Συνθήκης Σένγκεν θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έτσι αυτό που επιζητείται πλέον είναι η καλύτερη δυνατή συμβιβαστική λύση από τους πολιτικούς αρχηγούς της Ένωσης.

Πάντως η αρχή της "Ευρώπης δίχως σύνορα " φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν....
pentapostagma.gr


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/05/blog-post_6344.html#ixzz1uCq6vlCI