Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ !!!

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011

Με 20 κλιμάκια το έκτακτο χαράτσι στα ακίνητα


ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΓΕΙΡΕΙ Η ΔΕΗ
Σύγχυση αναμένεται να προκληθεί με την επιφάνεια των χώρων, καθώς η ΔΕΗ χρησιμοποιεί τις βάσεις δεδομένων των δήμων
Φόβοι για αγωγές από μετόχους αλλά και για νέα εκτόξευση των οφειλών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα αρνηθούν να πληρώσουν
Διευκρινίσεις σήμερα από το υπ. Οικονομικών

Είκοσι θα είναι τελικά τα κλιμάκια του νέου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, το οποίο αποφάσισε να... επιβάλει η κυβέρνηση. Το ειδικό τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας θα κλιμακώνεται δηλαδή ως εξής: 0,5 ευρώ, 1 ευρώ, 1,5 ευρώ, 2 ευρώ, 2,5 ευρώ, 3 ευρώ, 3,5 ευρώ, 4 ευρώ, 4,5 ευρώ, 5 ευρώ, 5,5 ευρώ, 6 ευρώ, 6,5 ευρώ, 7 ευρώ, 7,5 ευρώ, 8 ευρώ, 8,5 ευρώ, 9 ευρώ , 9,5 ευρώ και 10 ευρώ. Το εύρος των τιμών ζώνης ανά τ.μ., που θα αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο, αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο μεταξύ αλαλούμ προκαλεί η είσπραξη του ειδικού τέλους για τα ακίνητα μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτικών εταιρειών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, ανησυχεί για νέα εκτόξευση των οφειλών που έχουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις προς την εταιρεία, καθώς με το νέο τέλος όσοι δεν πληρώνουν θα έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Μάλιστα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστηρίζει πως μέχρι τον Αύγουστο η επιχείρηση έκοψε το ρεύμα σε 175.000 που αδυνατούσαν λόγω της ύφεσης να είναι συνεπείς. Από αυτούς οι 60.000 δεν έκαναν επανασύνδεση.

Ασάφειες, όμως, για το θέμα υπάρχουν και από το υπουργείο Οικονομικών και σήμερα αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις. Για παράδειγμα, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ληφθεί υπόψη η παλαιότητα των ακινήτων. Χθες ο Ευ. Βενιζέλος αρκέστηκε στο να πει πως θα υπάρξουν 20 κλίμακες χρέωσης από τα 0,50 έως και τα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Πάντως η ουσία είναι, σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης ηλεκτρισμού, ότι η είσπραξη του φόρου μέσω των λογαριασμών αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες:

Η ΔΕΗ φοβάται για άσκηση αγωγών σε βάρος της, καθώς, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, είναι πολύ πιθανό μέτοχοι να εγείρουν ενστάσεις ως προς τον ρόλο που καλείται να παίξει μία εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία. «Δεν είναι η ΔΕΗ φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αλλά επιχείρηση», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Σύγχυση αναμένεται να προκληθεί και με την επιφάνεια των κατοικιών, των επιχειρήσεων και άλλων δομημένων χώρων. Η ΔΕΗ για την είσπραξη των δημοτικών τελών, φόρων κ.λπ. χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων των δήμων. Πολλοί φορολογούμενοι άλλα τετραγωνικά έχουν δηλώσει στο έντυπο «Ε9» κι άλλα στις δημοτικές υπηρεσίες. Επίσης, οι δήμοι διαφορετικά υπολογίζουν την επιφάνεια για την επιβολή των δημοτικών τελών κι αλλιώς τους φόρους για τον δημόσιο φωτισμό. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο καταναλωτές να εγείρουν ενστάσεις ως προς τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλώσει και θα διαπιστώσουν διαφορετικές χρεώσεις.
Έντονη είναι η ανησυχία της ΔΕΗ για το ενδεχόμενο έκρηξης των πολιτών που δεν θα πληρώσουν το ειδικό τέλος. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, όπως είναι πολύ πιθανό να προβλέπει νομοθέτημα που θα εκδοθεί για την είσπραξή του, θα καλείται σε όποιον δεν πληρώνει να κόβει το ρεύμα. Τότε οι οφειλές θα μεγαλώσουν και η ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε περαιτέρω ζημιές. «Τι θα γίνει αν 10.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση καταβολής του λογαριασμού;», διερωτώνται στην επιχείρηση.
Προβλήματα υπάρχουν και με ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει. Στη ΔΕΗ διερωτώνται τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Όσο κι αν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα τού ποιος θα πληρώσει το τέλος (σ.σ.: οι ιδιοκτήτες), δεν αποκλείεται «κόντρα» ανάμεσα σε ιδιοκτήτες κι ενοικιαστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την είσπραξη των λογαριασμών.
Οι ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας θα κληθούν κι αυτές να εισπράξουν τον φόρο. Αναμένεται να αντιδράσουν, καθώς θα χάσουν πελάτες.

(ΕΘΝΟΣ 13/09/2011 - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ)
(Σ.Λ.)