Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ

5o Φεστιβάλ Ελληνικού ντοκιμαντέρ στην Χαλκίδα 4-9 Οκτωβρίου

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest Χαλκίδα 2011 θα ανοίξει αυλαία για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 στην μαγευτική πόλη της Χαλκίδας. Θα διαρκέσει 6 ημέρες , από 4 έως και 9 Οκτωβρίου, και θα προβληθούν συνολικά 75 ντοκιμαντέρ.

Φέτος στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 61 ταινίες ντοκιμαντέρ παραγωγής 2010-2011 , 24 μεγάλου μήκους και 37 μικρού μήκους.

Το Φεστιβάλ στα πέντε χρόνια λειτουργίας του έχει καταφέρει να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δημιουργών και των θεατών συμβάλλοντας στην διάδοση της ποιότητας μιας τέχνης που έκανε τον κόσμο να ονειρεύεται. Μια διαφορετική ματιά του κόσμου όπως τον αντιλαμβανόμαστε μέσα από τις αισθήσεις μας επιχειρεί να ερμηνεύσει το ελληνικό ντοκιμαντέρ. Σκέψεις προβληματισμοί ιδέες και λύσεις, όνειρα και εφιάλτες μύχιες πτυχές της προσωπικότητας μας παρουσιάζονται μέσα σε στιγμές.

Και επειδή η πραγματική ζωή ξεπερνά τελικά κάθε φαντασία το ντοκιμαντέρ είναι το πιο ακραίο, το πιο τολμηρό και το πιο μοντέρνο κινηματογραφικό είδος.

Φέτος η προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ -Στάθης Βαλούκος, Σταύρος Ιωάννου ,Σάκης Μανιάτης-επέλεξε συνολικά 39 ταινίες ντοκιμαντέρ για το Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ θεματικό φάσμα με 17 ντοκιμαντέρ μεγάλου και 22 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που ξεχώρισαν για την αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική.

Το «Πανόραμα» υπηρετώντας με τη σειρά του τον πρωταρχικό στόχο του Φεστιβάλ , την προβολή και την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και πρωτοπόρων έργων στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια των Ελλήνων σκηνοθετών θα προβάλλει 22 ταινίες ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.

Το Φεστιβάλ μέσα από την πολυετή πορεία του έχει καταφέρει δημιουργήσει το πλαίσιο και να δώσει το έναυσμα για την σημερινή ανάπτυξη του σε ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά ραντεβού της χώρας κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη των δημιουργών.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι δημιουργοί επιλέγουν το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest για να κάνουν την πρεμιέρα της ταινίας τους.

Φέτος την επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν στο Φεστιβάλ 25 ταινίες-ντοκιμαντέρ.

Όπως και τις περασμένες χρονιές έτσι και φέτος ειδικά οι καθημερινές πρωινές προβολές του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (08.30-13.00) απευθύνονται και σε λύκεια και εκπαιδευτικά ιδρύματα Φεστιβάλ δίνει την δυνατότητα σε πληθώρα μαθητών και φοιτητών να παρακολουθήσουν δωρεάν ολόκληρη την ετήσια ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ του έτους 2010-2011.

Πρωταρχικός στόχος του Φεστιβάλ είναι να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο στην σοβαρή προσπάθεια των Ελλήνων ντοκιμαντεριστών προβάλλοντας δημιουργικούς καλλιτέχνες και πρωτοπόρες δουλειές.

Κριτική Επιτροπή Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Βασίλης Βασιλικός / Συγγραφέας
Τάκης Παπαγιαννίδης / Σκηνοθέτης
Σταύρος Στάγκος / Σκηνοθέτης
Σταύρος Ψυλάκης / Σκηνοθέτης
Ανδρέας Ρουμελιώτης/Δημοσιογράφος

Κριτική Επιτροπή Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Θόδωρος Μαραγκός / Σκηνοθέτης
Γιώργος Κακουλίδης / Συγγραφέας
Μαρία Λεωνίδα / Σκηνοθέτης

Τελετή Έναρξης-Τιμητική Εκδήλωση Για Τον Μιχάλη Κακογιάννη

Η Τελετή Έναρξης του 5ου Φεστιβάλ-Docfest είναι αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες και πρωτεργάτες της δημιουργίας του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, στον Μιχάλη Κακογιάννη.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν : ο ηθοποιός και βουλευτής Κώστας Καζάκος , η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» Ξένια Καλδάρα και ο διευθυντής φωτογραφίας του ντοκιμαντέρ «ΑΤΤΙΛΑΣ 74» Σάκης Μανιάτης.

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη «ΑΤΤΙΛΑΣ 74»

Βαδίζοντας προς την πέμπτη επέτειο του ,ισχυρό από άποψη θεσμών και υποδομής ,ώριμο μέσα από την πολυετή ανοδική του εξελιξη και διαρκώς ανανεωμένο λόγω των καινοτομιών που υιοθετεί το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest επεκτείνει διαρκώς τις πολιτιστικές του δράσεις.

Master Classes
Master class με τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό με θέμα «Τηλεόραση και Ντoκιμαντέρ»
Master class με τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Θεοδωρόπουλο με θέμα «Η Φωτογραφία στο Ντοκιμαντέρ»

Πρόγραμμα Μονοπλάνο
Όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ σε συνεργασία με τους φοιτητές του τμήματος «Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας» του Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον καθηγητή Γιάννη Σκοπετέα θα προβάλλει 32 μονοπλάνα, διάρκειας 1-3 λεπτών το καθένα.

Το πρόγραμμα «Μονοπλάνο» ,μια πρωτότυπη ιδέα που απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους σκηνοθέτες και αποτελεί την πρώτη απόπειρα τους να απαθανατίσουν σε ένα συνεχές πλάνο κάτι σημαντικό.

Έκθεση Φωτογραφίας
Σε συνεργασία με το ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest θα πραγματοποιήσει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μιχάλης Κακογιάννης».

Η έκθεση θα λειτουργεί κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, από 4 έως και 9 Οκτωβρίου, στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Νομαρχιακού Μεγάρου.

Συζήτηση με θέμα «Ο Έρωτας στην ποίηση του Εμπειρίκου».Στην συζήτηση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για την ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, ο ιστορικός και γιός του ποιητή Λεωνίδας Εμπειρίκος και ο σκηνοθέτης Νίκος Αλευράς.

Σε συνεργασία με τις σχολές κινηματογράφου της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Παιδεία Και Κινηματογράφος Στην Ελλάδα».Στην συζήτηση θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι των κινηματογραφικών σχολών καθώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη «Σχέδιο Σωτηρία» θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Η Τέχνη στον Δημόσιο Χώρο».Την συζήτηση θα συντονίσει ο ιστορικός τέχνης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Παρουσιάσεις Βιβλίων.

Ειδική Προβολή-Ταινία Σε Εξέλιξη
«Ιστιοπλοΐα με άλλα μάτια»-Φρέντυ Βιανέλλης

Αφιερώματα

Αφιέρωμα «Ταινίες για την Εύβοια»
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest κάθε χρόνο συγκεντρώνει και προβάλλει ταινίες ντοκιμαντέρ που έχουν ως θέμα τους την Εύβοια. Φέτος το Φεστιβάλ θα προβάλλει τα εξής τρία ντοκιμαντέρ :

«Μεσαιωνικά Μνημεία της Εύβοιας» του Γιάννη Λάμπρου
«Χαλκίδα» του Πέτρου Λύκα
«Τα 45 Χρόνια Της Συρταρωτής Γέφυρας Του Ευρίπου» του Σταύρου Ιωάννου

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη –συγγραφέα Γιάννη Σολδάτο
«Γιώργος Σεφέρης-Μίκης Θεοδωράκης»
«Ένας άνθρωπος Παντός Καιρού»
«Άγγελος Σικελιανός-Μίκης Θεοδωράκης»

Αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη.
«ΜΙΑ ΖΩΗ , ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ -Μιχάλης Κακογιάννης» της Λυδίας Καρρά
«Αττίλας ‘74» του Μιχάλη Κακογιάννη
«Μιχάλης Κακογιάννης» του Νίκου Αναγνωστόπουλου
«Η Ειρήνη Παπά στην Κύπρο» του Μιχάλη Κακογιάννη
Πρώτη προβολή στην Ελλάδα

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Τάκη Παπαγιαννίδη.
«Γρηγόρης Λαμπράκης ο Ειρηνοποιός»
«Θεσσαλονίκη: Τρείς Άνεμοι»
«Γιορτή Στην Δραπετσώνα»

Τελετή Λήξης την Κυριακή 9 Οκτωβρίου

To ταξίδι του 5ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας θα ολοκληρωθεί με την απονομή
βραβείων και τιμητικών διακρίσεων την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Νομαρχιακού Μεγάρου.

Κατά την διάρκεια της Τελετής Λήξης θα προβληθεί το Ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη «Η Ειρήνη Παππά στην Κύπρο» (18’), έτος παραγωγής 1977 πρώτη προβολή στην Ελλάδα.

Η Κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ θα απονείμει 12 βραβεία Βραβεία στις πιο κάτω κατηγορίες:

1ο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους

2ο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους

3ο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους

1ο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

2ο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

3ο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Βραβείο Φωτογραφίας

Βραβείο Μοντάζ

Βραβείο Μουσικής

Βραβείο Ήχου

Βραβείο «Γιώργος Κολόζης»