Η δραστική μείωση του πληθυσμού των μελισσών στην Αμερική, που οδηγεί σε τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή, έχει δραστηριοποιήσει τους επιστήμονες που προσπαθούν να ανακαλύψουν τα ακριβή αίτια της. Νέα μελέτη κατάφερε να αναδείξει ορισμένες από τις πιο πιθανές αιτίες των μαζικών θανάτων των μελισσών, αποδεικνύοντας ότι τα μυκητοκτόνα και τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα οφείλονται για αυτήν την μαζική εξαφάνιση. Τα συγκλονιστικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποδεικνύουν ότι η σταδιακή εξάλειψη των μελισσών θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να αποφευχθεί στο μέλλον.
Οι επιστήμονες προσπάθησαν εντατικά να ανακαλύψουν τα αίτια της αποκαλούμενης Διαταραχής Κατάρρευσης της Αποικίας των Μελισσών (σ.σ. pentapostagma.gr - Colony Collapse Disorder (CCD) η οποία έχει ήδη οδηγήσει στον αφανισμό περίπου 10 εκατομμυρίων κυψελών, με συνολικό κόστος στην Αμερικανική οικονομία ύψους 2δις δολαρίων σε χρονικό διάστημα μόλις μίας εξαετίας.. Στην πλειονότητα των μελετών ενοχοποιήθηκαν πρωταρχικά τα ζιζανιοκτόνα, τα παράσιτα που είναι φορείς ασθενειών καθώς και η κακή διατροφή..
Όμως, σε μία πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Maryland και του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α (US Department of Agriculture) ανακάλυψαν ότι για τη δραστική μείωση του πληθυσμού των μελισσών οφείλεται ο συνδυασμός ζιζανιοκτόνων και μυκητοκτόνων που μολύνουν τη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες ώστε να θρέψουν τις αποικίες τους...
Τα συγκεκριμένα ευρήματα, αν και αποτελούν μία πρωτοποριακή εξήγηση για τον μεγάλοαριθμό θανάτων μελισσών δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ακριβή αίτια της Διαταραχής Κατάρρευσης της Αποικίας των Μελισσών – που οδηγεί στον στιγμιαίο θάνατο ενός ολόκληρου μελισσιού..
Οι ερευνητές συνέλεξαν γύρη από μελίσσια της Ανατολικής Ακτής των Η.Π.Α για την επικονίαση καλλιεργειών βατόμουρου, πεπονιού και άλλων καλλιεργειών και τη χρησιμοποίησαν για να θρέψουν υγιείς μέλισσες: ως αποτέλεσμα οι μέλισσες ήταν πολύ πιο ευάλωτες στην μόλυνση από το παράσιτο με την επιστημονική ονομασία Nosema ceranae. Το συγκεκριμένο παράσιτο σχετίζεται άμεσα με τη Διαταραχή Κατάρρευσης των Αποικιών – πιο συγκεκριμένα η γύρη ήταν μολυσμένη κατά μέσο όρο με εννέα διαφορετικά ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα, και μάλιστα οι επιστήμονες ανακάλυψαν 21 διαφορετικά αγροτικά χημικά σε μόλις ένα δείγμα.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο ήταν ότι οι μέλισσες που τρέφονταν με γύρη που ήταν μολυσμένη με μυκητοκτόνα εμφάνιζαν έως και τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από το παράσιτο. Ενώ είναι ευρύτατα χρησιμοποιούμενα και θεωρήθηκαν ακίνδυνα μέχρι σήμερα, τα μυκητοκτόνα ενοχοποιούνται άμεσα για τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών..
Ο Dennis vanEngelsdorp, o κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε σχετικά: “Υπάρχουν ολοένα και αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μυκητοκτόνα ενδέχεται να επηρεάζουν άμεσα τους πληθυσμούς των μελισσών και πρέπει πλέον να επαναξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η ετικετοποίηση των γεωργικών χημικών”.
pentapostagma.gr
ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/08/ta-mykhtoktona-odhgoun-sthn-stadiakh-exafanish-twn-melisswn.html#ixzz2at2UhhsW