Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ !!! ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΜΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟ Κα ΒΙΚΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ;




Τι συμβαίνει και πάντα μας φταίνε οι άλλοι;
        Νικολάου Βίκυ, ψυχολόγος
Πάντα κάποιος ή κάτι φταίει για την κατάσταση που δεν μας αρέσει: η μάνα, ο πατέρας, η τύχη – ατυχία, η μοίρα, το πεπρωμένο, η οικονομική κρίση. Ευθύνη έχουν οι άλλοι για τα προβλήματά μας, για τη στεναχώρια και για αυτά που θέλουμε να ζήσουμε αλλά δεν τολμάμε.
Τελικά ποιος φταίει για όσα ζούμε; Εύκολο είναι να φταίνε οι άλλοι, γιατί βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι και όχι τι κάνουμε εμείς. Τι επιλέγουμε και τι ευθύνη παίρνουμε για να στηρίξουμε τις επιλογές μας; Συμβαίνει κάτι και δεν βλέπουμε τη δική μας θέση, εμείς τι και πώς προκαλέσαμε κάτι. Τι κάνω ή ακόμα και τι δεν κάνω! Ανεχόμαστε; Είμαστε παθητικοί; Προτιμούμε να υποχωρουμε και μετά κατηγορούμε τον εαυτό μας; Αφήνουμε τη ζωή μας «σε αυτόματο πιλότο» και μετά αυτοεπιβεβαιωνόμαστε ότι τελικά δεν είχαμε άλλη επιλογή;
Δυσκολίες υπάρχουν και πάντα θα προκύπτουν στη ζωή μας. Σημασία έχει αν εμείς επιλέγουμε να τις διατηρούμε ή αν αποφασίζουμε να τις ανατρέψουμε και να πάμε διαφορετικά τη ζωή μας. Δεν είμαστε εμείς μόνο στις επιτυχίες μας αλλά και στις αποτυχίες μας. Άλλωστε είμαστε ικανοί να τις αλλάξουμε αρκεί να το θελήσουμε!
Με τον ίδιο τρόπο που ονειρευόμαστε μπορούμε και να  «σκηνοθετούμε» διαφορετικά τη ζωή μας, όταν δεν είναι όπως την επιθυμούμε. Δεν αρκεί μόνο να «βολευτούμε» σε μια κατάσταση και να μιζεριάσουμε ότι έτσι ήταν γραφτό να ζούμε. Με αυτό τον τρόπο έχουμε εμείς την επιλογή και δεν καταλήγουμε σε αδιέξοδο.
Όταν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις στη ζωή μας, τότε η ελπίδα μας είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε ό,τι μας ταλαιπωρεί, ό,τι μας βουλιάζει και δεν μας κάνει καλύτερους....Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζεται κόπος, «ξεβόλεμα» και προσπάθεια για να αλλάξουμε τη ζωή μας....Το αποτέλεσμα όμως μας δικαιώνει...
Νικολάου Βίκυ
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια                                                             Αμφίωνος 50,  Θήβα
Τηλ: 694 5957345


   


ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ     ΓΟΝΕΙΣ
Στα πλαίσια γνωριμίας με το νέο χώρο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στη Θήβα της ψυχολόγου Νικολάου Βίκυς θα πραγματοποιηθούν δωρεάν συναντήσεις για γονείς.
        Οι συναντήσεις θα είναι τρεις, μια για κάθε ομάδα (γονείς με παιδιά 0-6 ετών, 6-12 ετών και 11-18 ετών).
Στόχος των συναντήσεων είναι η διαφορετική ματιά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς σε κάθε αναπτυξιακή φάση των παιδιών τους. H βελτίωση της επικοινωνίας και η πρόληψη μη λειτουργικών συμπεριφορών των παιδιών.
Ο αριθμός συμμετοχών κάθε ομάδας θα είναι μέχρι 20 άτομα και οι συναντήσεις θα είναι διάρκειας 2 ωρών. Δηλώσεις συμμετοχής έως 20 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Νικολάου Βίκυ, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια
Αμφίωνος 50, Θήβα

Τηλ: 694 5957345