Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ !!! ΟΙ ΗΠΑ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ !!!

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Ολοένα και πλησιάζει το σενάριο του «τρόμου» στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η ημερομηνία-ορόσημο της 17ης Οκτωβρίου απέχει μόλις μερικές ώρες, το λουκέτο παραμένει στην αμερικανική κυβέρνηση, ενώ εντείνονται οι διεθνείς φόβοι για ένα παγκόσμιο κραχ που θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση στην παγκόσμια οικονομία.

Αύριο εκπνέει η προθεσμία για αύξηση του ορίου του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, που θα σημάνει στάση πληρωμών από την αμερικανική κυβέρνηση κι ενώ ήδη το shutdown έχει προκαλέσει παράλυση στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι διαπραγματεύσεις στη Γερουσία για την αύξηση του ύψους του ελλείμματος και την επαναλειτουργία του αμερικανικού δημοσίου αναβλήθηκαν, έως ότου ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επεξεργασθεί ένα οικονομικό σχέδιο που θα μπορεί να εγκριθεί από το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

O φόβος του κραχ δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τις αγορές, με τη Wall Street να κλείνει πτωτικά χθες βράδυ (πτώση 133,25 μονάδων για τον Dow Jones), ενώ την ίδια ώρα ο οίκος Fitch προειδοποιούσε την Ουάσινγκτον με υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου (ΑΑΑ) θέτοντας την αξιολόγηση όλων των αμερικανικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο WABC της Νέας Υόρκης, προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η προσδοκία μου είναι ότι οδηγούμαστε σε λύση, αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο».

Ο ίδιος πάντως, διαμηνύει συνεχώς ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ως γνωστόν χτυπούν το προεδρικό πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (Obamacare), με τις ευλογίες του υπερσυντηρητικού Κινήματος του Τσαγιού (Tea Party).

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χρησιμοποίησε πιο δραματικούς τόνους, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του οίκου Fitch. «Η ανακοίνωση αντανακλά τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο το Κογκρέσο θα πρέπει να ενεργήσει για να άρει την απειλή της αθέτησης η οποία επικρέμαται πάνω από την οικονομία μας» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο αποτυπώθηκε, χθες, μέσω ενός δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το πώς θα συνεχισθεί η λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών σε περίπτωση που η Αμερική αθετήσει την αποπληρωμή του χρέους της. Οι εν λόγω συζητήσεις έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι επενδυτές και οι τράπεζες ξεφορτώνονται τις τελευταίες ημέρες ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, δείχνοντας ότι η νευρικότητα στις αγορές καλά κρατεί.

Σημειώνεται ότι χθες, Τρίτη, το Πεκίνο ζήτησε από την αμερικανική να κάνει βήματα προς την εξεύρεση της «χρυσής τομής» στο ζήτημα του «δημοσιονομικού βαράθρου» και να προλάβει μια στάση πληρωμών στα κρατικά ομόλογα, να αναλάβει την ευθύνη για τη διατήρηση της σταθερότητας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η χρεοκοπία των Ηνωμένων Πολιτειών παρά το ότι σφίγγει, χρονικά, ο κλοιός παραμένει το πιο αδύναμο σενάριο, αφού εκτιμάται ότι έστω και την ύστατη ώρα θα κάνει πίσω το στρατόπεδο των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων, υπό το φόβο να κατηγορηθεί για την πρόκληση μιας παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής. Αναμένεται «θρίλερ» αφού η κάθε πλευρά θέλει να εξαντλήσει την άλλη...
newpost.gr

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/10/klepsithra-adeiazei-hpa-amerikh.html#ixzz2huUVwjot