Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΣΤΡΑΤΙΕΣ ... ΤΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ... !!!

«Στρατιές» τα πεινασμένα παιδιά στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

Η φτώχεια θερίζει και τις οικονομικά εύρωστες ανατολικές συνοικίες!
Τι βλέπουν καθημερινά οι άνθρωποι των κυλικείων 
Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής
Μαθητές στα σχολεία της Θεσσαλονίκης πεινούν, καταγγέλλουν κυλικειάρχες της πόλης. Η φτώχεια, επισημαίνουν, πλέον μαστίζει και τις άλλοτε οικονομικά εύρωστες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο τις δυτικές συνοικίες, όπου τα ποσοστά της είναι υψηλά. Προσπαθώντας να καταπολεμήσουν φαινόμενα υποσιτισμού, ιδιοκτήτες κυλικείων σιτίζουν δωρεάν άπορους μαθητές σε σχολεία της Καλαμαριάς και της Πυλαίας.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά τα ποσοστά των μαθητών που δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν έστω μία τυρόπιτα. Μπροστά σε αυτήν την εικόνα δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Σιτίζουμε αρκετά παιδιά δωρεάν, ενώ δίνουμε προϊόντα και βερεσέ. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, εκεί όπου υπάρχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη, πολλοί κυλικειάρχες σβήνουν αυτά τα χρέη των μαθητών» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Στέφανος Φακούδης, πρόεδρος του Σωματείου Κυλικειαρχών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

«Η φτώχεια δεν μαστίζει μόνο τις φτωχές περιοχές δυτικά της Θεσσαλονίκης. Διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί μαθητές που ζουν στις (πιο εύρωστες οικονομικά) ανατολικές περιοχές, όπως Καλαμαριά, Θέρμη και Πυλαία, ψωνίζουν βερεσέ ή ακόμη και καθόλου από τα κυλικεία» προσθέτει ο κ. Φακούδης.

Επισημαίνει, επίσης, ότι ο τζίρος των κυλικείων έχει μειωθεί τα τελευταία τέσσερα πέντε χρόνια έως 40%. «Αυτό συνδέεται με την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των μαθητών που ψωνίζουν από τα κυλικεία» εξηγεί και καλεί τους δήμους και τις σχολικές επιτροπές να αναπροσαρμόσουν τα μισθώματα των κυλικείων, έτσι ώστε και τα προϊόντα να γίνουν πιο προσιτά ακόμη και στους οικονομικά αδύναμους μαθητές και οι ίδιοι να μπορούν να συντηρούν τις οικογένειές τους.