Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ !!! ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΕΙΜΕΝΙΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ !!! ΑΠΟ ΤΟ '' ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΘΗΒΑ'Ι'ΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑΣ '' !!!

Το Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας πραγματοποίησε εκδήλωση για τους Έλληνες Αρειμένιους Βλάχους !!!

by  
δημοσιευμένο Απριλίου 15, 2017   http://www.radio-thiva.gr
Το Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας στις 5 Μαρτίου παρουσίασε στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας το ντοκιμαντέρ του Στέργιου Αχιλλέως Γραμμόζη για τους «Έλληνες Αρειμένιους Βλάχους», με την σκηνοθετική επιμέλεια του Θόδωρου Μαραγκού. Προλόγισαν οι Ομ. Καθηγήτρια του Παν. Αθηνών Μαρία Τζάνη, ο Γεώργιος Λεκάκης και ο Δρ. Κων/νος Χατζηγιαννάκης.
 Το θέμα του ντοκιμαντέρ ήταν το πώς ένας νεαρός Έλληνας στις αρχές τις δεκαετίας του 1970 ξενιτεύτηκε, και στην ξενιτιά (στην Γερμανία) που πήγε, είχε την τύχη να γνωριστεί με έναν Δάσκαλο Γερμανό, που τον μύησε στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό – και όχι μόνο. Από τις συζητήσεις με τον Δάσκαλο συνειδητοποίησε ότι τα ήθη και έθιμα του γένους των Αρειμένιων έχουν αρχαιοελληνικές καταβολές. Η σπουδαιότερη αποκάλυψη όμως υπήρξε η ακόλουθη: Η ιεροτελεστία που τελούσαν το φθινόπωρο κατά την κάθοδο από τα βουνά στα χειμαδιά, ήταν απομεινάρι του Κατακλυσμού των Δευκαλίωνα και Πύρρας. Από τότε δεν σταμάτησε την έρευνα και την μελέτη βιβλίων που έχουν γραφτεί για τους Έλληνες Αρειμένιους-Βλάχους και το ιδιαίτερο μητρικό τους ιδίωμα ή διάλεκτο.
Με την πάροδο του χρόνου και την άντληση όλο και περισσότερων πληροφοριών, διαπίστωνε ότι η γλώσσα με την οποία επικοινωνούσαν στην κλειστή αλλά και ευρύτερη κοινωνίας τους δεν είναι λατινογενής, αλλά ένα πανάρχαιο ελληνικό ιδίωμα με την δική του διαδρομή, όπως και όλες οι αρχαίες ελληνικές διάλεκτοι και ιδιωματικές λαλιές.
Μέσα από την μελέτη της ιδιαίτερης γλώσσας τους διαπίστωνε καθημερινά ότι οι Αρειμένιοι-Βλάχοι είναι πανάρχαιο ελληνικό νομαδικό φύλο, με πανάρχαια κοιτίδα την Ήπειρο. Από αυτήν την έρευνα αλλά και από πολλά γλωσσικά και πολιτιστικά στοιχεία συνάγεται ότι οι Αρειμένιοι-Βλάχοι, ακόμη και εκείνοι που είναι διεσπαρμένοι σε ολόκληρη την Βαλκανική χερσόνησο και πολύ πέραν αυτής, είναι Ελληνικής καταγωγής.
Το Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας, εκτιμώντας την δυναμική της σημαντικότατης αυτής προσφοράς στους εθνικούς τομείς Πολιτιστικής, Κοινωνικής, Ανθρωπιστικής και Γλωσσολογικής διαδρομής, επιβράβευσε τον Αριστέα Στέργιο Αχιλλέως Γραμμόζη και εύχεται όπως το παράδειγμά του αυτό βρει μιμητές επ’ αγαθώ της Πατρίδος μας.