Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

24 ΧΡΟΝΙΑ ... ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ !!!

Επέτειος Ιμίων 2021: Η συγκλονιστική αφήγηση του αντιναύαρχου Κονιδάρη


Συγκλονιστική μαρτυρία για την κρίση στα Ίμια, από την οποία συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες 24 χρόνια,

 αποτελεί η συνέντευξη του αντιναύαρχου εν αποστρατεία Σπύρου Κονιδάρη για την στρατιωτική κατάσταση που υπήρξε και τους χειρισμούς που έγιναν.

 Ο κ. Κονιδάρης ήταν τότε πλωτάρχης, κυβερνήτης της πυραυλακάτου «Σταράκης» η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, απέναντι από τα πλοία του τουρκικού στόλου.

Όπως λέει στη συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο του militaire.gr, η ελληνική πλευρά διέθετε μεγάλη υπεροπλία και «χάθηκε μια ευκαιρία για τον ελληνικό στόλο να βυθίσει του τουρκικό». Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο κ. Κονιδάρης: «Το πλεονέκτημα που είχαν τα ελληνικά πλοία ήταν ότι οι δικοί μας πύραυλοι είχαν νεκρό τομέα 3 χιλιομέτρων, δηλαδή δεν μπορούσαν να πλήξουν στόχο σε μικρότερη απόσταση, ενώ των τουρκικών ο νεκρός τομέας ήταν 10 χιλιόμετρα. Δηλαδή, εμείς χτυπάμε και αυτοί κοιτάζουν.

“Είχαν μοιραστεί οι στόχοι. Μπορούσαμε να έχουμε βουλιάξει δέκα καράβια. Οι τρεις πυραυλάκατοι που ήμασταν και δεν μιλάω για το αντιτορπιλικό και για τις δύο κανονιοφόρους. Είχαμε μια απίστευτη υπεροπλία, ο μισός τουρκικός στόλος να ήταν εκεί γύρω μπορούσαμε εμείς, αυτή η μικρή δύναμη να τον καταστρέψουμε. Χάθηκε μια ευκαιρία για τον ελληνικό στόλο να βυθίσει τον τουρκικό. Εκείνη τη νύχτα είχαν ευθυγραμμιστεί οι πλανήτες για να μην ξαναβγούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο…”.

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη:



Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ !!!

 

Ανάγκη άμεσης αναπροσαρμογής πτυχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής !!!


Την ανάγκη για άμεσες διορθωτικές κινήσεις σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής αναδεικνύουν οι περιφερειακές εξελίξεις, η ρευστότητα αλλά και η αναδιάταξη δυνάμεων και συμμαχιών εν αναμονή και των πρώτων δειγμάτων γραφής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Για την Ελλάδα κεντρικό ζήτημα και τους επόμενους μήνες θα είναι το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού και του τρόπου φυσικά που επηρεάζουν το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, σε μια στιγμή που ο Τ. Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλει ως κανονικότητα την αναθεωρητική πολιτική και τον ηγεμονικό ρόλο που προωθεί για την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και στον μουσουλμανικό κόσμο.

Και μάλιστα το δίλημμα δεν είναι πια εάν ο Τούρκος ηγέτης επιλέγει τη Δύση ή τον Νεοοθωμανισμό γιατί είναι προφανές ότι έχει κάνει την επιλογή του στον Νεοοθωμανισμό. Αλλά επιδιώκει κάτι ευρύτερο: να νομιμοποιήσει αυτή την επιλογή μέσω της αποδοχής της από τη Δύση και την ΕΕ.

Η ειδική σχέση με την οποία απειλούσαν κάποτε οι Ευρωπαίοι την Τουρκία, τώρα πρακτικά υλοποιείται βήμα - βήμα από τον Ερντογάν με στόχο να αποδεχθεί η ΕΕ την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη στην οποία θα είναι η Ευρώπη πρόθυμη να προσαρμοσθεί και όχι το αντίθετο. Και επίσης επιχειρείται από την Άγκυρα πριν καλά - καλά αναλάβει τα καθήκοντα της η νέα αμερικανική κυβέρνηση να προκαταλάβει τις διαθέσεις της και να οικοδομηθεί μια νέα ειδική σχέση και με την Ουάσιγκτον που θα απορροφήσει ζητήματα όπως αυτό των S400, της αποσταθεροποιητικής δράσης της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, στο σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας.

Και η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να στηρίζει αυτή τη φιλοδοξία της στο γεγονός ότι ένας σκληρός πυρήνας των στελεχών που ορίστηκαν από τον πρόεδρο Μπάιντεν για τη χάραξη και άσκηση εξωτερικής πολιτικής προέρχονται από το επιτελείο Ομπάμα, που είχε σταθερό προσανατολισμό την επιδίωξη να «κρατηθεί η Τουρκία στη Δύση και να αποτελεί μοντέλο πολιτικού Ισλάμ, για τον μουσουλμανικό κόσμο» (κάτι που φυσικά πλέον δεν ισχύει).

Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους είναι προφανές ότι το χαρτί του μεταναστευτικού παραμένει πολύ ισχυρό και αρκεί ώστε ο κ. Ερντογάν να μπορεί να εκβιάζει και να επιβάλει τετελεσμένα επενδύοντας και στη «γραμμή Μέρκελ» η οποία απροκάλυπτα λειτουργεί κατευναστικά προς την Τουρκία, ενθαρρύνοντας έτσι την τυχοδιωκτική πολιτική του Τούρκου προέδρου.

Οι συμμαχίες και οι «έρωτες» στις διεθνείς σχέσεις δεν είναι παντοτινές και δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα αυτό ούτε και οι σχέσεις και οι συμμαχίες της Ελλάδας. Γι’ αυτό απαιτείται να υπάρχει ευέλικτη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής που δε θα προδίδει φίλους αλλά θα είναι έτοιμη να αποκαταστήσει νέες φιλίες και συμμαχίες, να κλείσει τουλάχιστον μέτωπα όπου και όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας.

Όμως απαιτούνται άμεσα διορθωτικές κινήσεις:

Η Αθήνα οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα επαφές με την Τρίπολη και την κυβέρνηση GNA καθώς και με τον υπουργό εσωτερικών Φ. Μπασάγκα, ο οποίος φαίνεται ότι έχει πάρει το πάνω χέρι και προσπαθεί μέσω επαφών ακόμη και με το Παρίσι να προβληθεί ως η επόμενη λύση για το Λιβυκό πρόβλημα. Χωρίς να διαρραγούν οι σχέσεις με το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον πρόεδρο του Α. Σάλεχ η Αθήνα πρέπει να επιδιώξει την επιστροφή του Έλληνα πρεσβευτή στην Τρίπολη και συγχρόνως τη λειτουργία προξενείου στη Βεγγάζη.

Και επίσης να επιστρέψει ο Λίβυος πρεσβευτής στην Αθήνα. Η Λιβύη είναι κρίσιμης σημασίας γείτονας για την Ελλάδα, οι εξελίξεις στη χώρα μας αφορούν άμεσα και η χώρα μας έχει τη μεγάλη εκκρεμότητα του Τουρκολιβυκού Μνημονίου αλλά και της μελλοντικής (και πιθανόν όχι στο πολύ μακρινό μέλλον) της απόπειρας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών.

Είναι αναγκαία η αποκατάσταση των σχέσεων και με την άλλη πλευρά, έχοντας επίγνωση φυσικά ότι είναι εκείνη που συνέπραξε με την Τουρκία στην κορυφαία προσπάθεια παραβίασης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανασχεδιασμού του χάρτη της Μεσογείου στα μέτρα της Άγκυρας. Η Αθήνα δε θα πρέπει πια να περιμένει από την... Ιταλία ή το Βερολίνο που έχουν τα δικά τους συμφέροντα (και μάλιστα η Ιταλία έχει κρίσιμα οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη) να είναι οι μεσάζοντες. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να καταβληθεί τουλάχιστον η προσπάθεια. Εξάλλου η Ελλάδα είναι γειτονική χώρα της Λιβύης και μέλος της Ε.Ε. που συνδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή πολιτική για το Λιβυκό.

- Το Αζερμπαϊτζάν έχει αναδειχθεί στον πιο πιστό και φανατικό δορυφόρο της Τουρκίας ιδίως μετά και τη στρατιωτική υποστήριξη που προσέφερε η Άγκυρα που συνέβαλε αποφασιστικά στην ιστορικής σημασίας για το Μπακού νίκη του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ είχε δείξει τις διαθέσεις του απέναντι στη χώρα μας στην προσβλητική και επιθετική δημόσια τοποθέτηση του κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του Έλληνα πρεσβευτή Ν. Πιπερίγκου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Έλληνας πρεσβευτής έναν μήνα αργότερα ανακλήθηκε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με αφορμή επικριτικά σχόλια της αζέρικης κυβέρνησης για δήθεν στρατολόγηση στην Ελλάδα μισθοφόρων για να πολεμήσουν στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλευρό της Αρμενίας. Η συνεχιζόμενη παραμονή του Έλληνα πρεσβευτή στην Αθήνα και η διακοπή ουσιαστικά διπλωματικών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, δεν έχει πλέον κανένα νόημα.

Και στις δυο περιπτώσεις με τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, η Αθήνα οφείλει στις πολύ δύσκολες συνθήκες των σχέσεων με τις δυο χώρες να είναι παρούσα και να βρίσκει εργαλεία διαπραγμάτευσης με τις δυο αυτές κυβερνήσεις με πρώτο και πιο σημαντικό τις σχέσεις που διακαώς επιθυμούν να έχουν με την Ε.Ε. αλλά και την κάλυψη που θέλει να έχει το καθεστώς Αλίεφ από το Συμβούλιο της Ευρώπης το οποίο τον έχει στο στόχαστρο για τις αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης. Χωρίς την έστω και τυπική διπλωματική εκπροσώπηση στις δυο αυτές χώρες, αποδυναμώνεται η ελληνική θέση.

Ειδική κατηγορία είναι οι σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι έχει υπογραφεί η Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η κοινή βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, σε μια περίοδο που η στρατηγική αναμέτρηση των Εμιράτων με την Τουρκία διευκολύνει και στεριώνει αυτή τη σχέση. Με τη Σαουδική Αραβία επίσης έχει υπάρξει γερό υπόβαθρο, όμως θα πρέπει να έχουμε ανοικτά τα μάτια στη διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων του Ριάντ με την Άγκυρα.

Το Τελ Αβίβ και το Κάιρο είναι πιο σταθεροί φίλοι αλλά και πάλι η άτυπη «συμμαχία» θα περάσει από αναταράξεις εάν απομακρυνθούν από την εξουσία ο Αλ Σίσι στην Αίγυπτο και ο Μ. Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ. Και η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάζεται και για τα δυο αυτά ενδεχόμενα.

- Το ελληνικό ΥΠΕΞ πρέπει να κινητοποιήσει και να επενδύσει στη Δημόσια Διπλωματία και την προβολή των ελληνικών θέσεων, τομέα στον οποίο η χώρα έχει μείνει έτη φωτός πίσω από την Τουρκία, όπως επίσης και στην αξιοποίηση των social media. Η μετάφραση και προώθηση κειμένων σε γλώσσες όπως η τουρκική, η αραβική, η αλβανική, η Σλαβομακεδονική είναι απολύτως αναγκαίες κινήσεις.

Και φυσικά η αξιοποίηση του μεγάλου «όπλου» της Ελλάδας που είναι η «ήπια ισχύς» του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Νίκος Μελέτης
Liberal


Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ '' ΧΟΡΕΥΕΙ '' Η ΕΥΡΩΠΗ !!!

 


Ο Ερντογάν βαράει τον ταμπουρά και η Ευρώπη χορεύει στο ρυθμό του…


Η Ευρώπη θα έπρεπε να ντρέπεται, αλλά...


Μόνο τεμενάδες δεν έκανε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Διπλωματίας, Τζόζεπ Μπορέλ ,κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη.

«Αυτή η συνάντηση σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος, της ανάπτυξης μιας συνεργατικής και αμοιβαίας σχέσης , με βάση κοινές αξίες και αρχές» είπε ο Μπορέλ κάνοντας φυσικά τον Τσαβούσογλου να χαμογελά με αυταρέσκεια.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε μάλιστα ότι το «το 2020 ήταν μια … περίπλοκη χρονιά στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας ,αλλά τώρα υπάρχει βελτίωση»!

Είναι επιεικώς απαράδεκτο , αν όχι προκλητικό βέβαια να χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. απλώς … «περίπλοκη» μια χρονιά , κατά την οποία : οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον δύο χωρών μελών-της Ελλάδας και της Κύπρου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, όπως και οι επιθέσεις της Αγκυρας κατά της ίδιας της Ε.Ε.. Όπως υπενθυμίζει η γερμανική Die Welt , «ο Ερντογάν ήταν που εξύβριζε τους κορυφαίους πολιτικούς της Ε.Ε. ως «κρίκους σε μια ναζιστική αλυσίδα». Το φθινόπωρο, ο Τούρκος Πρόεδρος συνέστησε μάλιστα στον Γάλλο συνάδελφό του Εμμανουέλ Μακρόν να ξεκινήσει «ψυχιατρική θεραπεία».

Να αφήσουμε βέβαια στην περυσινή «περίπλοκη» χρονιά την εξαγγελθείσα τουρκική «λύση» για δύο κράτη στη χώρα μέλος της Ε.Ε., που ονομάζεται Κύπρος, την τουρκική στρατιωτική εισβολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Λιβύη, το τουρκο -λιβυκό σύμφωνο για τις ΑΟΖ …

Ηταν προφανές λοιπόν, ότι ο Τσαβούσογλου θα εξέφραζε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις δηλώσεις Μπορέλ. Όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει μόλις πριν ένα μήνα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων ως «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας» ,είναι προφανές ότι θα γέλασε με την καρδιά του για την υποτελή στάση του Υπατου Αρμοστή, Μπορέλ!

Αναμφίβολα θα γέλασε επίσης ο Τσαβούσογλου ακούγοντας τον Μπορέλ να λέει ότι «μια άλλη καλή πρόοδος είναι η εξαγγελθείσα επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Ο Τσαβούσογλου προανήγγειλε άλλωστε την έναρξη των διερευνητικών επαφών, σε αυτόν «πιστώνεται» η …πρόοδος. 

Το Βερολίνο καθορίζει τη στάση της Ε.Ε.

Αλλά για να αποδίδωμε τα του Κάισαρος τω Καίσαρι, δεν φταίει ο ανεκδιήγητος Μπορέλ για την πρωτοφανή επίδειξη υποτέλειας στην Αγκυρα. Ο Ισπανός Αρμοστής κάνει ότι του λέει το Βερολίνο! Και η Γερμανία δεν αλλάζει, ιστορικά, πολιτική. Ηταν και είναι με την Τουρκία παραδοσιακά σε όλες τις φάσεις της ιστορίας, παρασύροντάς την βέβαια σε συνεχείς ήττες.

Ειδικά μάλιστα σήμερα, που η Αμερική του Μπάιντεν φαίνεται να αλλάζει στρατηγική και να στριμώχνει την Τουρκία του Ερντογάν, το Βερολίνο θα επιδιώξει για άλλη μία φορά να στηρίξει την χώρα-δορυφόρο της Γερμανίας. Όχι για τα μάτια του Ερντογάν φυσικά, αλλά για να αποκομίσει γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα από την Τουρκία των 80 εκατομμυρίων και τις τουρκόφωνες, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που επηρεάζει και ελέγχει η Αγκυρα.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε μια εξαιρετική ανάλυση -κάποιες εφημερίδες και ορισμένοι δημοσιογράφοι τιμούν άλλωστε το λειτούργημα της ενημέρωσης- εξηγεί με σαφήνεια την δήθεν αλλαγή στάσης του Ερντογάν:

«Πριν από περίπου δέκα εβδομάδες ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε μια πιρουέτα, λέγοντας: «Δεν βλέπουμε τον εαυτό μας πουθενά αλλού, αλλά στην Ευρώπη, και φανταζόμαστε να χτίσουμε από κοινού το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη». Έκτοτε, ο Ερντογάν ομιλεί ευχαρίστως για τους «Ευρωπαίους φίλους», ενώ πρόσφατα δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.».

Διερωτάται η γερμανική εφημερίδα: «Γιατί ο Ερντογάν καταφεύγει ξαφνικά σε κολακείες προς την Ε.Ε.; Δεν είναι ιδεολόγος, αλλά ένας πανέξυπνος πραγματιστής και ένας αυθεντικός πολιτικός της εξουσίας. Μετά την αλλαγή εξουσίας στον Λευκό Οίκο, η χώρα του Βοσπόρου απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς, ενώ η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τεράστια πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό».

Αυτός είναι λοιπόν, ο λόγος, κατά την Die Welt για τον οποίο η Άγκυρα θέλει να προσεγγίσει και πάλι την Ε.Ε.. «Η σημαντικότερη υποστηρίκτρια του Ερντογάν είναι η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ» γράφει χωρίς να μασάει τα λόγια της η γερμανική εφημερίδα. Προβλέπει μάλιστα ότι «με την επίσκεψη του Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, η αλλαγή πορείας με πρωτοβουλία των Ερντογάν και Μέρκελ θα ξεκινήσει πλέον επίσημα».

Δεν έχει να περιμένει τίποτα η Αθήνα από την Ε.Ε.

Με δεδομένη την στάση αυτή του Βερολίνου η Αθήνα δεν έχει τίποτα να περιμένει στις διερευνητικές συνομιλίες της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη . Οταν μάλιστα ουδεμία επαφή έχει υπάρξει με την αμερικανική πλευρά.

Το Der Spiegel παραδέχεται άλλωστε ότι «κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Βερολίνο ήταν αυτό που διατήρησε και μεσολάβησε για την επαφή με τις δύο πλευρές στο παρασκήνιο». Διερωτάται βέβαια το γερμανικό περιοδικό «πόσο πολύ μπορούμε να εμπιστευθούμε την επίθεση γοητείας από την Άγκυρα; Η πολιτική διάθεση εκεί αλλάζει εκπληκτικά γρήγορα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αλλάζει συχνά την πορεία του, πότε είναι με την Ε.Ε. και πότε πραγματοποιεί επιθέσεις». Τώρα υποτίθεται ότι το «εκκρεμές Ερντογάν» βρίσκεται σε «φάση χαλάρωση», όπως λέει το Spiegel.

…Χαλαρά, λοιπόν, η Αγκυρα θα βάλει στο τραπέζι καμμιά 60ριά «γκρίζα» για την ίδια θέματα-και όταν η ελληνική αντιπροσωπεία φυσικά και θα απορρίψει, θα μας …καταγγείλουν ότι δεν θέλουμε τον διάλογο και την ειρήνη. Και φυσικά τότε, οι ευρωπαικές πιέσεις θα ενταθούν! Όχι προς την Αγκυρα, αλλά στην Αθήνα. Το γνωστό παιγνίδι με τον…μουτζούρη ή το blame game πιο διπλωματικά!

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου δεν δίστασε μάλιστα να εκφράσει επιφυλάξεις για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

«Κατά βάση αυτό επιτρέπεται, ωστόσο παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία» γράφει ξεδιάντροπα η Βαυαρέζικη εφημερίδα, λες και θα πρέπει να τη ρωτήσουμε!

Δεν διστάζει μάλιστα να υπενθυμίζει προκλητικά ότι «το 1995 η τουρκική Βουλή είχε ξεκαθαρίσει ότι κάθε επέκταση των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου». Καταφεύγει μάλιστα και σε ψεύδη λέγοντας ότι «η επέκταση των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο Πέλαγος θα είχε συνέπειες για την Αλβανία» ,όταν έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ράμα επί τούτου.

Η γαλλική Le Figaro προειδοποιεί βέβαια ότι «το παλιρροϊκό κύμα έχει στραφεί κατά του Προέδρου Ερντογάν με την απώλεια υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την άνοδο στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν». Επιπλέον, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα με τα «προβλήματα της οικονομίας στην Τουρκία, η καλύβα καταρρέει και ο Ερντογάν χάνει την υποστήριξη της μεσαίας τάξης» . Ποιος ακούει όμως; Όταν το Βερολίνο είναι αυτό που δίνει τις εντολές…

Μιχάλης Ψύλος
HellasJournal

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ !!!

 

Bloomberg: Έρχονται κοινωνικές εκρήξεις !!!

Η «ναυαρχίδα» της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ εκφράζει αγωνία για το μέλλον του καπιταλιστικού συστήματος

Από τον Μιχάλη Ψύλο

«Οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι από ποτέ στη διάρκεια της πανδημίας». Όχι, δεν είναι τίτλος άρθρου σε ακροαριστερό έντυπο, αλλά στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. «Είναι δύσκολο να καταλάβουμε το μέγεθος της οικονομικής κατάρρευσης στις τάξεις των ανέργων, των αστέγων και των πεινασμένων. Αλλά υπάρχει μια ολόκληρη τάξη ανθρώπων -τουλάχιστον το 20%- που κερδίζουν πάρα πολλά και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τέτοια θέματα» γράφει το Bloomberg, που φυσικά δεν ανακάλυψε ξαφνικά ούτε τον Μαρξ ούτε τον Λένιν και τον Τρότσκι. Απλά το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί «ναυαρχίδα» της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, εκφράζει την αγωνία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες και ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, με ό,τι αυτό θα σημάνει για το ίδιο το σύστημα.

«Η εισοδηματική ανισότητα έχει ήδη φτάσει κοντά στο ψηλότερο σημείο εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα και η πανδημία εγείρει πλέον ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και όσους θα μείνουν πίσω» προειδοποιεί το Bloomberg. Στην Αμερική, για παράδειγμα, «πιθανότατα δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή από ό,τι σήμερα για να είσαι πλούσιος» λέει ο Πίτερ Ατγουότερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο William & Mary στη Βιρτζίνια. Και, δυστυχώς, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι «αυτό που κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι να επιτρέπουν στους πλουσιότερους να ανακάμψουν γρηγορότερα από την πανδημία» προσθέτει ο Αμερικανός καθηγητής.

Πολλοί οικονομολόγοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη συνεχιζόμενη διεύρυνση της εισοδηματικής ανισότητας,η οποία -ιστορικά- οδηγεί σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη,αύξηση της εγκληματικότητας και της κοινωνικής αναταραχής. «Δεν μπορείς να έχεις βιώσιμη οικονομία και σταθερό πολιτικό σύστημα, όταν, από τη μια πλευρά, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό πλουσίων στον πληθυσμό που πιστεύουν ότι είναι ανίκητοι και, από την άλλη, ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που αισθάνονται ηττημένοι» προειδοποιεί ο καθηγητής Ατγουότερ και προσθέτει: «Είναι προς το συμφέρον του καπιταλισμού να κλείσει αυτό το κενό»!

Σε όποια χώρα της λεγόμενης Δύσης και αν κοιτάξεις, αντικρίζεις τις βαριές συνέπειες της πανδημίας.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, όπου ειδικά η μεσαία τάξη έχει «ερωτική σχέση» με την αγορά κατοικίας, οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία έχουν αρχίσει να κάνουν έντονα την εμφάνισή τους. Με το 76% των οικογενειών να έχει το δικό του σπίτι, η Ισπανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιόκτητων κατοικιών στην Ευρώπη μετά τη Μάλτα, γράφει το Bloomberg. Με την πανδημία, όμως, τα πράγματα επιδεινώθηκαν. «Ειδικά όσον αφορά τους νέους, θα υπάρξει πλέον μια γενιά που δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ιδιόκτητη κατοικία» τονίζει το πρακτορείο.

Στη Βρετανία, επίσης, μεταδίδει το Bloomberg, διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ακόμη και στη νέα γενιά. Για παράδειγμα, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται συνεχώς, καθιστώντας σχεδόν αδύνατον για τους περισσότερους νέους να εξασφαλίσουν δική τους στέγη. «Οι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν επωφεληθεί από την υγειονομική κρίση, αυξάνοντας κατά 6% το κόστος αγοράς κατοικίας» γράφει το Bloomberg. Στο Λονδίνο, βέβαια, οι τιμές της κατοικίας έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

«Πρόκειται για την ανισορροπία της οικονομικής δύναμης» λέει ο Ρόμπερτ Τζόις, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Φορολογικών Σπουδών. «Όλο και περισσότερα σπίτια ανήκουν στα ίδια άτομα, σε ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας που τα νοικιάζει στους νεότερους ανθρώπους».

O οικονομολόγος Γκάρι Στίβενσον, πρώην αναλυτής της Citibank, προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο να διπλασιαστούν ξανά. «Αυτό καθιστά την κοινωνική κινητικότητα αδύνατη και την εξασφάλιση κατοικίας εντελώς απρόσιτη για το 50%-60% της κοινωνίας» λέει ο Στίβενσον. «Είναι σαν να πετάς στον γκρεμό το κατώτερο εισοδηματικά 50% του πληθυσμού και να τους λες: “Με τον καπιταλισμό χάσατε, είστε απόβλητοι της κοινωνίας”»!

Στη Βρετανία έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για την αύξηση της φορολογίας στους πολύ πλούσιους, με ετήσιο εισόδημα πάνω από 5.000.000 λίρες, «προκειμένου να βρεθούν χρήματα για να ενισχυθούν οι μικρομεσαίοι και τα φτωχότερα στρώματα, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Κάτι που έχει γίνει ήδη στην Αργεντινή» γράφει το Bloomberg.

Στην Αμερική, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, «εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει οριστικά, πάνω από 10.000.000 Αμερικανοί παραμένουν άνεργοι και σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι πεινάνε». Ολοένα περισσότεροι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τρομερή κοινωνική έκρηξη και σοβαρές πολιτικές συνέπειες από τη δραματική διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών,αν δεν ενισχυθούν αποφασιστικά τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί, βέβαια, να αυξήσει στα 15 δολάρια το ωρομίσθιο και να φορολογήσει τους πλουσίους, αλλά οι πιέσεις που θα δεχτεί από τη Γουόλ Στριτ για να υποχωρήσει θα είναι μεγάλες. Εκατομμύρια Αμερικανοί θα δουν τα επιδόματα ανεργίας λόγω του Covid να σταματούν στα μέσα Μαρτίου, εάν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο.

Αν και, όπως έλεγε γλαφυρά ο Στίβεν Ρέζνικ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αμχερστ της Μασαχουσέτης, «σε μια κρίση οι καπιταλιστές πεθαίνουν σαν βαμπίρ που δεν μπορούν να βρουν αίμα. Μόνο που οι κυβερνήσεις τούς προσφέρουν… αίμα αφειδώς»!

Η πείνα και η ανεργία απειλούν τώρα και την Ιαπωνία

Την εικόνα περιγράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP): «Ο Γιουσιχίρο, με δάκρυα στα μάτια, στέκεται στην ουρά για να πάρει ένα πακέτο με τρόφιμα, στο συσσίτιο φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Τόκιο που προσπαθεί να βοηθήσει έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν λόγω της πανδημίας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου». «Δεν υπάρχει δουλειά. Τίποτα!» λέει ο 46χρονος Ιάπωνας, που εργαζόταν στις οικοδομές. «Στην Ιαπωνία τα ΜΜΕ δεν μιλούν συχνά για αυτό, αλλά πολλοί άνθρωποι κοιμούνται σε σταθμούς και σε χαρτόκουτα. Μερικοί λιμοκτονούν» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. Και να φανταστείτε ότι, σε σύγκριση με πολλές χώρες, η Ιαπωνία δεν έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία, καθώς μέχρι τώρα μετρά περίπου 4.500 νεκρούς σε πληθυσμό 100.000.000 κατοίκων. «Η πανδημία, η αυξανόμενη ανεργία και οι μειωμένοι μισθοί έχουν επηρεάσει άμεσα τους φτωχούς εργαζομένους, οι οποίοι μόλις που κατορθώνουν να επιβιώσουν» λέει o Ρεν Ονίσι, πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Moyai, που αγωνίζεται κατά της φτώχειας. Το 40% των εργαζομένων δουλεύει σε ευάλωτες θέσεις εργασίας με επισφαλείς συμβάσεις.

Ένας στους έξι Ιάπωνες ζει σε καθεστώς «σχετικής φτώχειας», έχοντας εισόδημα μικρότερο από το μισό του μέσου μισθού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. «Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους τούς τελευταίους έξι μήνες» λέει ο Κένζι Σέινο, επικεφαλής άλλης ΜΚΟ. «Δεν επηρεάζονται μόνο οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι γυναίκες και οι νέοι» προσθέτει.

dimokratianews.gr

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

ΟΜΗΡΟΙ ... ΤΩΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ !!!

 Ο πόλεμος των πολιτών

Γράφει ο Γιώργος Ιεροδιάκονος - Όλα ξεκίνησαν όταν οι


παραδοσιακές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, αποφάσισαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους από την φάμπρικα παραγωγής και εμπορίας προϊόντων στον χώρο της διαφήμισης.

Και εκεί άρχισαν να ξεπετάγονται οι γνωστές ιντερνετικές μηχανές της Google, του Facebook, του Snapchat, του Twitter, του Instagram, του YouTube, κλπ…

Όταν πρωτομπήκαν στα σπίτια μας και αργότερα στα κινητά μας, όλοι νιώθαμε ότι κατά βάθος, ήταν για το καλό των ανθρώπων. Ότι αυτά τα εργαλεία δημιούργησαν υπέροχα πράγματα στον κόσμο. Υπήρξαν ουσιαστικές, συστημικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο λόγω αυτών των πλατφορμών και προχώρησαν όλα ένα βήμα μπροστά. Ειδικά όταν δημιουργήθηκε η Google, όλοι σκεφτήκαμε ότι πρόκειται για μια απίστευτα χρήσιμη υπηρεσία, που έκανε πολύ καλό στον κόσμο.

Όμως, αυτή ήταν η μία πλευρά του νομίσματος. Αυτά τα πράγματα όταν τα ελευθερώνεις αποκτούν δική τους ζωή και χρησιμοποιούνται με τρόπο εντελώς διαφορετικό απ’ ότι περίμενες. Θέτοντας ολόκληρη την τεχνολογική βιομηχανία στο μικροσκόπιο, δεν γίνεται να μη δεις την σχέση πνευματικής υγείας και χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το μόνο που δεν σκεφτήκαμε τότε, ήταν ότι πρόκειται απλά για μια μηχανή παραγωγής χρημάτων προς όφελος των σχεδιαστών.

Το ίδιο και το Facebook…

Το μόνο που τους ενδιέφερε –και τους ενδιαφέρει ακόμα- είναι το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας και κυρίως η μηχανή νομισματοποίησης. Πώς θα βγάλουν λεφτά δηλαδή! Θα μου πείτε, και πού είναι το κακό σ’ αυτό; Καπιταλισμό έχουμε. Θα σας έλεγα, ναι είναι κακό που έχουμε καπιταλισμό, αλλά τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα απ’ αυτό.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στο πλανήτη είναι εθισμένοι στις ηλεκτρονικές συσκευές τους. Και δεν είναι μόνο η αυτοαπομόνωση. Είναι και οι επίκτητες εμμονές και φοβίες, αλλά και η κατάθλιψη που προκαλείται (κυρίως στα παιδιά). Δεν σας κάνει εντύπωση που ο όρος «χρήστης» χρησιμοποιείται μόνο σε δύο βιομηχανίες παγκοσμίως; Στην βιομηχανία ναρκωτικών και στην βιομηχανία κοινωνικής δικτύωσης.

Εταιρείες όπως η Google και το Facebook είναι από τις πιο πλούσιες και γενικά τις πιο επιτυχημένες. Με ελάχιστους υπαλλήλους, αλλά με μια λογισμική μηχανή αδιάλειπτης κοπής χρήματος. Αναρωτηθήκατε ποτέ, τι ακριβώς πουλάνε και που το πουλάνε; Πάντοτε, σε κάθε εμπορική συναλλαγή, υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες. Ο πωλητής, ο αγοραστής και το εμπορικό προϊόν. Στην περίπτωση που συζητάμε, πωλητής είναι η διαδικτυακή εταιρεία και αγοραστής ο διαφημιστής. Μαντέψτε τώρα ποιος είναι το προϊόν!

Ξέρετε, είναι ωραίο μεν να απολαμβάνεις δωρεάν τα προϊόντα που σου προσφέρουν, αλλά όταν δεν το πληρώνεις εσύ, τότε απλά ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ!

Πολλοί θεωρούν ότι η Google είναι μια απλή μηχανή αναζήτησης και το Facebook μια σελίδα για να βρίσκετε φίλους και να ανταλλάσσετε ιδέες και φωτογραφίες. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε όμως, είναι ότι ανταγωνίζονται για την πρόκληση της προσήλωσής μας.

Facebook, Snapchat, Twitter, Instagram, YouTube, κλπ, είναι εταιρείες που μοναδικό τους στόχο έχουν να σε κρατάνε τον «χρήστη» συνέχεια αγκυλωμένο στην οθόνη του. Και για αντάλλαγμα του προφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Αμ δεν είναι δωρεάν! Τις πληρώνουν οι διαφημιστές. Αγοράζουν την συμπεριφορά και την αντίληψή μας. Και το χειρότερο απ’ όλα, είναι ότι αυτή η συμπεριφορά και η αντίληψη που πουλάνε δεν είναι καν δική μας. Την διαμορφώνουν εκείνοι. Μας επανακαθορίζουν όπως τους γουστάρει. Μανιπουλάρουν τις σκέψεις μας, τις πράξεις μας, την ζωή μας ολόκληρη! Και το κάνουν τόσο περίτεχνα και τόσο μουλωχτά! Μια σταδιακή μεταμόρφωση. Ανεπαίσθητη. Ούτε που το καταλαβαίνεις ότι σου συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Εξ αρχής οι εταιρείες αυτές σκέφτηκαν κάτι απλό και το προσέφεραν σαν ιδέα στους διαφημιστές. Πώς θα σας φαινόταν αν εγώ καταφέρω να αλλάξω τον κόσμο και τον στρέψω προς την κατεύθυνση που θέλετε εσείς; Πώς θα σας φαινόταν αν σας προσέφερα μια εγγυημένη και εξασφαλισμένη διαφήμιση; Ναι, αλλά πώς; Για να πετύχεις κάτι τέτοιο, χρειάζεσαι καλές προβλέψεις. Να ξέρεις τα ενδιαφέροντα του κόσμου. Να ξέρεις προς τα πού κινείται η αγορά. Κι αυτό απαιτεί πολλά δεδομένα. Άπειρα δεδομένα! Πρέπει να καταγράφεται, να καταχωρείται, να επεξεργάζεται και να μελετάται κάθε σκέψη του καθενός, κάθε αναζήτησή του, κάθε πόθος και ιδιαίτερη ανάγκη του. Πρέπει κάθε ενέργεια να παρακολουθείται. Τι αναζητά ο καθένας, τι παρακολουθεί στο διαδίκτυο, για πόση ώρα το παρακολουθεί, τί άλλο θα ήθελε να παρακολουθήσει και γενικά τι γενικά τον απασχολεί. Πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα για τους πάντες! Και χρειάζεται και κάτι ακόμα. Ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων, που θα προβλέπουν ακόμα και τις μελλοντικές σκέψεις και πράξεις μας.

Ε, αυτό ακριβώς προσφέρουν αυτές οι εταιρείες στους πελάτες τους. Εξασφαλισμένες πληροφορίες!!!

Πληροφορίες για τα πάντα και για τους πάντες. Και όλα αυτά τα δεδομένα που προκύπτουν διαρκώς, διοχετεύονται σε αυτοματοποιημένα συστήματα, χωρίς να χρειάζεται καν ανθρώπινη επίβλεψη. Αρκεί να λειτουργεί ο σωστός αλγόριθμος.

Χονδρικά, από τη δεκαετία του ’60 ως σήμερα, η δύναμη επεξεργασίας δεδομένων έχει αυξηθεί κατά ένα τρισεκατομμύριο φορές. Τίποτα άλλο δεν έχει εξελιχθεί με τέτοιο ρυθμό.

Το βλέπουμε όλοι. Κάτι δεν πάει καλά σ’ αυτή την ιστορία. Έχουμε και μια διστακτικότητα να αποδεχθούμε αυτό που λέμε «τεχνητή νοημοσύνη». Και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ και κυβερνά κόσμο!

Σε εταιρείες όπως η Google, υπάρχουν τεράστια δωμάτια, γεμάτα υπολογιστές. Άπειροι υπολογιστές, παντού! Συνδεδεμένοι όλοι μεταξύ τους, με πολύπλοκα προγράμματα σε συνεχή λειτουργία, να ανταλλάσσουν και να επεξεργάζονται πληροφορίες. Τον πρώτο καιρό είχαν έναν απλό αλγόριθμο. Αλλά τώρα πια έχουν τόσο πολύπλοκο αλγόριθμο, που μιλάμε πια για «νοημοσύνη». Οι αλγόριθμοι δεν είναι τίποτ’ άλλο, παρά άπειρες απόψεις, επιλογές και ενέργειες, εμφυτευμένες μέσα στον υπολογιστή, περασμένες σε κώδικα. Κι αυτοί οι αλγόριθμοι είναι προγραμματισμένοι ώστε να εξελίσσονται και να αυτοβελτιώνονται.

Οπότε, φαντάζεστε που οδηγούμαστε…

Ο υπολογιστής έχει απλά το καθήκον να εκπληρώσει έναν δοσμένο στόχο. Επί του προκειμένου, η επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους για τον διαφημιστή. Και ο υπολογιστής μαθαίνει πώς να το κάνει. Μέρα με την μέρα ο υπολογιστής βελτιώνεται, επιλέγοντας κάθε φορά τις σωστές αναρτήσεις χρηστών, με την σωστή σειρά, ώστε ο χρήστης να περνάει περισσότερο χρόνο σε ένα προϊόν. Κανένας δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς κάνουν, ούτε πώς το κάνουν για να το πετύχουν αυτό. Ο αλγόριθμος λειτουργεί μόνος του. Και παρ’ όλο που τον έγραψε άνθρωπος, εκείνος είναι γραμμένος με τρόπο, ώστε να βελτιώνεται μόνος του συνεχώς, εμπλουτίζοντας ακόμα περοσσότερο τις απόψεις του, τις επιλογές και τις ενέργειές του. Αυτό σημαίνει «μηχανική μάθηση». Ούτε καν οι προγραμματιστές δεν μπορούν πλέον να ακολουθήσουν τους «συλλογισμούς» αυτών των αλγορίθμων. Πραγματικά, έχουμε χάσει σχεδόν τον έλεγχο αυτών των συστημάτων.

Δημιουργήσαμε μια παγκόσμια γενιά ανθρώπων, που γεννιέται και μεγαλώνει μέσα σε ένα πλαίσιο απόλυτα χειραγωγήσιμης επικοινωνίας. Όχι από ανθρώπους, αλλά από μηχανές. Μια «επικοινωνία», όπου ένας «χαζός» αλγόριθμος βουτάει μέσα στο μυαλό μας και φυτεύει μέσα ασυναίσθητες συνήθειες και «ανάγκες», για να προγραμματιστούμε σε ακόμα βαθύτερο επίπεδο. Και μετά από άπειρες δοκιμές, επαναλήψεις και τα συναφή, οι αλγόριθμοι εταιρειών όπως της Google και του Facebook, προχώρησαν και σε άλλα πειράματα πάνω στους χρήστες, ώστε να τους να κάνουν ότι θέλουν. Απόλυτα χειραγωγήσιμους! Σχεδόν σαν πειραματόζωα. Κι όλα αυτά, για να βγάλουν κι άλλα λεφτά για λογαριασμό των προγραμματιστών τους.

Ο υπολογιστής έμαθε πλέον πολύ καλά να εκμεταλλεύται στο έπακρον την μεγαλύτερη αδυναμία μας. Την ανθρώπινη ματαιοδοξία! Μια ματαιοδοξία, που εκφράζεται πια σε ένα διαρκές κυνήγι του like και της <καρδούλας> στο Facebook. Αλλά και τον αντίποδα των like και των καρδούλων. Ψεύτικες ειδήσεις, πόλωση, ομαδοποίηση, μίσος, μισαλλοδοξία…

Κοιτάς γύρω σου, και νιώθεις ότι ο κόσμος οδεύει προς την τρέλα. Είναι φυσιολογικό αυτό; Πώς επιτρέπουμε σε καμιά 50ρια σχεδιαστές όλους κι όλους, στα σκοτεινά γραφεία της Σίλικον Βάλεϊ, όλοι μεταξύ 20 και 35 ετών, να κατευθύνουν και να ορίζουν την ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων; Ανθρώπων που κάνουν σκέψεις που δεν ήθελαν, επειδή το αποφάσισε ένας σχεδιαστής στην Google;

Πειράματα μετάδοσης μεγάλης κλίμακας…

Μετάδοση μεγάλης κλίμακας ονομάζεται η τεχνική μαζικού επηρεασμού, μέσω υποσυνείδητων μηνυμάτων στις σελίδες του Facebook, προκειμένου να κατευθύνει κάποιος μεγάλα τμήματα ψηφοφόρων να ψηφίσουν αυτό που θέλει εκείνος. Ακούγεται απίστευτο όλο αυτό, αλλά ένα από τα συμπεράσματα των σχεδιαστών αυτών των συστημάτων, είναι ότι πράγματι είναι δυνατόν να επηρεαστεί η συμπεριφορά του κόσμου, ακόμα και σε επίπεδο κομματικών προτιμήσεων, χωρίς να το αντιληφθεί κανένας. Οι χρήστες δεν έχουν ιδέα! Τις ίδιες τεχνικές έχουν αναπτύξει και το Instagram και το WhatsApp και Snapchat και το Twitter επίσης.

Αυτήν ακριβώς την μετάδοση μεγάλης κλίμακας χρησιμοποίησε και το επιτελείο του Τραμπ για να πάρει τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Κι ακριβώς το ίδιο έκαναν και οι αντίπαλοί του φέτος για να τον απομακρύνουν από την εξουσία.

Πες ότι είμαι μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία και θέλω να επηρεάσω τις εκλογές ενός κράτους. Τι κάνω; Απλά, μπορώ να μπω σε μια ομάδα συνωμοσιολόγων στο Facebook και να βρω εκατό άτομα που πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας τους είναι …εξωγήινος, ή …Εβραίος, και να ζητήσω από το Facebook αυτοί οι εκατό να γίνουν χίλιοι. Το Facebook θα μου στείλει όχι χίλιους, αλλά χιλιάδες χρήστες μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, στους οποίους μπορώ να περάσω κι άλλες ανάλογες θεωρίες. Θα πληρώσω μερικά δολαριάκια στο Facebook κι αυτό είναι όλο. Μέσα σε λίγο καιρό φτιάχνω ένα «κίνημα» στα μέτρα μου.

Ή πες ότι είμαι ένα εχθρικό κράτος. Τι κάνω για να επηρεάσω το εκλογικό αποτέλεσμα της αντίπαλης χώρας; Τα ίδια της προηγούμενης παραγράφου! Αυτό δεν έκανε και η Ρωσία για να βοηθήσει τον Τραμπ στην κούρσα του προς την προεδρία των ΗΠΑ; Με το Facebook δεν έπαιξαν κι εκείνοι; Όχι, δεν χάκαραν το Facebook οι Ρώσοι. Χρησιμοποίησαν απλά τα εργαλεία που έφτιαξε το Facebook για νόμιμους διαφημιστές και χρήστες και τα εφάρμοσαν με τον ανάλογο τρόπο για να πετύχουν τον σκοπό τους. Μια χώρα χειραγωγεί μιαν άλλη, χωρίς να εισβάλει στα σύνορά της. Χωρίς πολέμους και τέτοια. Ξεπερασμένα πράματα!

Πες επίσης, ότι θέλω να αποσταθεροποιήσω ένα κράτος. Τι κάνω; Και πάλι τα ίδια με τις προηγούμενες δύο παραγράφους. Έτσι δεν στήθηκαν και οργανώθηκαν οι «πορτοκαλί επαναστάσεις» στην Μέση Ανατολή και αλλού; Έτσι δεν αποδιοργάνωσαν οργανωμένα κράτη, όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη; Δεν χρειάζεται πια να μπλεχτείς σε δαπανηρούς πολέμους και τέτοια. Χρησιμοποιείς το Facebook και βάζεις τους κατοίκους εκεί να σφαχτούν μεταξύ τους.

Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να αναθέσεις στον αλγόριθμο του Facebook, να ποντάρει στην έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνική ένταξη, για να την μετατρέψει σε ομαδοποίηση –άρα σε αποξένωση από την αντίθετη άποψη- σε μισαλλοδοξία, σε πόλωση, σε ριζοσπαστικοποίηση, σε φανατισμό, σε θυμό και μίσος ενάντια στους φορείς άλλων ιδεών.

Πώς το καταφέρνεις αυτό;;;

Κοιτάξτε λοιπόν να δείτε πως λειτουργεί η μηχανή αναζήτησης. Όταν, για παράδειγμα, γράφετε στην μηχανή αναζήτησης της Google «covid-19», θα δείτε άλλα αποτελέσματα, ανάλογα με το προσωπικό σας προφίλ. Σε κάποιους θα εμφανιστούν δημοσιεύσεις ότι όλα αυτά είναι μια απάτη της ΝΤΠ, και κάποιοι άλλοι θα δουν δημοσιεύσεις περί του αντιθέτου. Ανάλογα με τις αντιλήψεις του καθενός. Καθότι ο αλγόριθμος ξέρει τι πρέπει να σου δώσει για να σε κρατήσει στις επίκτητες απόψεις σου. Δεν θέλει να σε προβληματίσει, επειδή σε θέλει έτσι όπως σε ξέρει. Για να συνεχίσει να σε ελέγχει με τον τρόπο που έμαθε. Ο αλγόριθμος απεχθάνεται τις εκπλήξεις και τις ανατροπές. Ο ίδιος δεν γνωρίζει τι από τα δύο είναι αλήθεια ή ψέμα. Και ούτε που τον ενδιαφέρει. Ο αλγόριθμος θέλει να κρατήσει ο καθένας την δική «αλήθεια». Γι΄αυτό και οδηγούμαστε όλοι σε περιχαρακώσεις.

Το ίδιο και στο youtube…

Θα προσέξατε, φαντάζομαι, ότι κάθε φορά που μπαίνετε εκεί, ο υπολογιστής θα σας εμφανίσει τις «δικές του» προτάσεις για το τι πρέπει να δείτε. Καθόλου τυχαίες δεν είναι αυτές οι επιλογές! Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του πραγματικότητα. Κι αυτή την «πραγματικότητα» την γνωρίζει πολύ καλά ο αλγόριθμος. Και κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην διασαλευτεί. Και είπαμε γιατί. Για να συνεχίσει να σε ελέγχει με τον τρόπο που έμαθε. Στην περίπτωση που είσαι μέλος ή οπαδός κάποιου κόμματος, ομάδας, σέχτας κλπ. θα βλέπεις πάντοτε μπροστά σου βίντεο και συνεντεύξεις αυτού του κόμματος, ομάδας, σέχτας. Αν πάλι, έχεις ροπή προς την συνωμοσιολογία, θα σου εμφανίζονται συνέχεια ανάλογα βίντεο. Μέχρι που η αρχική σου ροπή μετατραπεί σε παγιωμένη αντίληψη και βαθιά εμμονή.

Ουσιαστικά, όλοι μας μάθαμε να αποδεχόμαστε την «πραγματικότητα» του κόσμου που μας παρουσιάζουν. Ειδικά στο facebook, έχεις την ψευδαίσθηση ότι οι περισσότεροι συμφωνούν μαζί σου, επειδή βλέπεις κυρίως αναρτήσεις ομοϊδεατών σου και κάνετε όλοι like ο ένας στον άλλο. Η ματαιοδοξία που λέγαμε πριν! Ε λοιπόν, μόλις βρεθείς σ’ αυτήν την κατάσταση, να είσαι σίγουρος πως έχεις χειραγωγηθεί ήδη. Όπως θα σε χειραγωγούσε ένας μάγος. Σου δείχνει την τράπουλα για να διαλέξεις φύλο, κι εσύ διαλέγεις πάντα το χαρτί που σου πασάρει.

Πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να δεχτεί ή να διακρίνει πληροφορίες αντίθετες από τον κόσμο που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του. Γι’ αυτό και όλοι απορούμε με την «ανοησία» του άλλου, που δεν αντιλαμβάνεται το «πασιφανές». Έλα όμως που καθόλου πασιφανές δεν είναι! Καθότι δεν βλέπουν όλοι τις ίδιες πληροφορίες. Και όσες από τις «άλλες» πληροφορίες πέσουν τυχαία στην αντίληψή μας, διαβάζοντας ίσως την ανάρτηση κάποιου «αντιπάλου», αμέσως την αποβάλλουμε μετά βδελυγμίας. Κι εκείνος που την ανάρτησε είναι ή συστημικός ή προδότης ή «πράκτορας» του συστήματος, ενίοτε και «ερπετοειδής», στην περίπτωση που εμείς είμαστε συνωμοσιολόγοι, ή «ηλίθιος» και «ψεκασμένος» στην αντίθετη περίπτωση.

Σε τέτοια επίπεδα κοινωνικής πόλωσης, ουδέποτε έφτασε στο παρελθόν η ανθρωπότητα. Αλλά ούτε και τόσα πολλά σενάρια συνωμοσίας είχαν αναπτυχθεί ποτέ κατά τις προ Facebook εποχές. Και όλα αυτά έγιναν από ένα «χαζό» λογισμικό του διαδικτύου!

Κοιτάξτε πως λειτουργεί αυτή η μηχανική. Βγαίνει κάποιος και κατασκευάζει μια θεωρία. Είτε από κακοήθεια, είτε λόγω θρησκευτικού φανατισμού. Όπως για παράδειγμα, η θεωρία της «επίπεδης Γης», που έρχεται από τα μαύρα χρόνια του Μεσαίωνα, όταν ιουδαϊσμός και χριστιανισμός πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη. Φτιάχνει και ένα σχετικό βιντεάκι και το ανεβάζει στο YouTube. Αμέσως το τσακώνει ο αλγόριθμος του λογισμικού και το κάνει viral. Όχι σε όλο τον κόσμο. Σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, κυρίως από τον χώρο των φονταμενταλιστών χριστιανών και των φανατικών Ορθόδοξων ιουδαίων. Κι αυτό το κάνει εκατομμύρια φορές. Μέχρι που εμφανίζεται και δεύτερος και τρίτος και νιοστός οπαδός της γελοίας θεωρίας. Και ο αλγόριθμος τα αναπαράγει κι αυτά, άλλες τόσες εκατομμύρια φορές. Τόσες, μέχρι να πειστούν όλοι αυτοί ότι πράγματι η Γη είναι επίπεδη.

Είναι βολικό να θεωρείς ότι είναι λίγοι οι ανόητοι που πιστεύουν κάτι τέτοιο, αλλά ο αλγόριθμος γίνεται όλο και πιο έξυπνος. Κι αν σκεφτείτε πόσοι σήμερα πείσθηκαν ότι η Γη είναι επίπεδη, θα τραβάτε να μαλλιά σας! Κι άμα προσθέσετε σ’ αυτούς και εκείνους που πιστεύουν σε ερπετοειδείς, σε εξωγήινους, σε Ελωχίμ και Νεφελίμ, ή στους άλλους –που συχνά είναι οι ίδιοι με τους προηγούμενους- που θεωρούν ότι ο κορωνοϊός είναι μια απάτη της ΝΤΠ, ή ότι η παγκόσμια ελίτ εκτρέφει παιδιά σε υπόγειες εγκαταστάσεις για να τους πίνουν το αίμα και να τους παίρνουν το …αδρενοχρώμιο, και ένα σωρό άλλες παρόμοιες ιστορίες για αγρίους, αντιλαμβάνεσαι πια ότι τα πράγματα μ’ αυτόν τον γαμημένο αλγόριθμο του διαδικτύου είναι πολύ σοβαρά.

Το ίδιο και με το περίφημο «Πίτσαγκεϊτ» ή τους Qanion. Φέτος έσκασαν αυτές οι γελοιότητες. Και δείτε πως εξαπλώθηκαν αμέσως. Καθώς μεγάλωναν οι ομάδες στο Facebook, οι μηχανές συστάσεων του Facebook άρχισαν αμέσως να προτείνουν στους χρήστες να μπουν σε ομάδες του Πίτσαγκεϊτ και του Qanion. Οπότε, αν ένας χρήστης ήταν κατά της μάσκας και των μέτρων περιορισμού της πανδημίας ή και κατά των εμβολίων ή είχε φανεί μέσω των αλγόριθμων του Facebook με κάποιον τρόπο ότι ήταν επιρρεπής σε θεωρίες συνωμοσίας, η μηχανή συστάσεων του Facebook τον παρέπεμπε αμέσως στις ομάδες του Πίτσαγκεϊτ και του Qanion.

Εκείνοι βέβαια, επειδή θεωρούν τους εαυτούς τους «ψαγμένους», ούτε που τους πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι δεν έφτασαν σ’ αυτή την «αναζήτηση» από δική τους επιλογή, αλλά τους παρέπεμψε εκεί ένας «χαζός» αλγόριθμος.

Κοιτάξτε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα.

Στην αρχή ο αλγόριθμος του facebook βουτούσε όλα αυτά τα συνωμοσιολογικά blogs ανά την υφήλιο και τα διοχέτευε στις σελίδες των επιρρεπών προς τις συνωμοσιολογίες. Και στη συνέχεια κι άλλα κι άλλα κι άλλα blogs μπήκαν στο παιχνίδι, διαπιστώνοντας ότι είναι πολύ «πιασάρικο» αυτό το story. Και πολύ προσοδοφόρο! Καθότι, τα likes σ’ αυτά τα blogs, δεν είναι απλά μια τόνωση της ματαιοδοξίας, όπως συμβαίνει με τους διάφορους «σαχλαμαράκηδες» στο facebook. Εκεί τα likes μεταφράζονται σε διεύρυνση της μετοχής τους στην διαφημιστική πίτα. Δηλαδή λεφτά. Πολλά λεφτά!

Σιγά-σιγά, αυτό το ιλαρό «κίνημα» των «αρνητών» δεν άργησε να διευρυνθεί. Λογικό! Με τέτοια μεθοδευμένη «πληροφορία», εύκολα παρασύρεται κάποιος, που του είναι πιο εύκολο να εστιάσει την οργή του σε χειροπιαστά πράγματα (όπως είναι η κυβέρνηση, ή το «Σύστημα» όπως το αντιλαμβάνεται εκείνος) παρά σε έναν αόρατο ιό. Πολλώ δε μάλλον όταν τα αναγκαία μέτρα περιορισμού του ιού οδήγησαν στο κλείσιμο μαγαζιών και στην απώλεια θέσεων εργασίας. Ότι και να πεις σε έναν άνθρωπο που έχασε την δουλειά του, όσα λογικά επιχειρήματα και να αναπτύξεις, θα σου πει: τι μας λες, μωρέ; Εγώ δεν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου.

Αμέσως μετά μπήκαν στο παιχνίδι και τα διάφορα ευκαιριακά, προσωποπαγή «κόμματα» και «κομματίδια», που αναδύθηκαν κατά δεκάδες κατά την περίοδο των μνημονίων. Όχι, δεν είναι όλοι κενόξοξοι φαφλατάδες οι ιδρυτές αυτών των κομμάτων. Ούτε βρήκαν ευκαιρία να επενδύσουν στο αίμα, για να πραγματοποιήσουν τους ανεκπλήρωτους πόθους τους για πολιτική καριέρα. Κάποιοι απ’ αυτούς ίσως, αλλά οι περισσότεροι είναι απλά χειραγωγημένοι από τον αλγόριθμο. Και έτσι το κίνημα των «αρνητών» εμπλουτίστηκε ξαφνικά και από τα μέλη και τους οπαδούς αυτών των «κομμάτων».

Μετά, νάσου και κάποιος δικηγόρος, κάποιος γιατρός, κάποιος εμμονικός οικονομολόγος που βρήκε ευκαιρία να διευρύνει την πελατεία του, με τον αλγόριθμο φυσικά να του προμηθεύει κατά χιλιάδες τους followers. Και ότι σαχλαμάρα ή κακοηθέστατο ψέμα σηκώσει στη σελίδα του, αμέσως, σε μερικά μόνο λεπτά, τα likes και οι καρδούλες ξεπερνάνε τις 5.000. Τι νομίζετε; Ότι όλοι αυτοί είναι εκεί στημένοι όλη μέρα και περιμένουν με αγωνία τι θα σηκώσει πάλι ο αρχηγός τους για να κάνουν like; Ούτε να το σκέφτεστε! Απλά τους ενημερώνει on time ο αλγόριθμος.

Και να που φτάσαμε εδώ. Σε μια δύσοσμη σούπα ετερόκλητων σκερβελέδων, όπου συμμετέχει και της κάθε καρυδιάς καρύδι. Με την πρωτοκαθεδρία σ’ αυτό το «παλαβό» συνονθύλευμα, να κατέχουν κυρίως τα κομματόσκυλα των γνωστών σέχτων και «κομματιδίων». Και φυσικά με ένα ευρύ κοινό ακολούθων, κυρίως από τις τάξεις των αφελών, και φυσικά ολόκληρη την κοινότητα των Ρομά. Αυτό είναι το περίφημο κίνημα των «αρνητών» εδώ στην Ελλάδα! Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί, είναι ότι την πρωτοκαθεδρία δεν την κατέχει το τάδε ή το δείνα κόμμα, αλλά ένας «χαζός» αλγόριθμος κάπου εκεί στα σκοτεινά υπόγεια της Σίλικον Βάλεϊ.

Μια μελέτη του ΜΙΤ ανακάλυψε ότι τα fake news στο Twitter διαδίδονται έξι φορές πιο γρήγορα από τα αληθινά. Αναλογίζεστε που μας οδηγεί αυτό; Πού οδηγείται ο κόσμος μας όταν ένας «ψεκασμένος» έχει έξι φορές μεγαλύτερο πλεονέκτημα από έναν λογικό άνθρωπο;

Δυστυχώς, αυτά τα fake news δεν είναι απλά ψεύτικες ειδήσεις. Έχουν και συνέπειες. Και τις ζούμε αυτές τις συνέπειες τώρα στην προσπάθειά μας να ανακόψουμε την πανδημία. Πώς να το πετύχεις αυτό σε μια εποχή fake news; Πώς αντιμετωπίζεις την θανατηφόρα πρόκληση, όταν από την εποχή της πληροφόρησης περάσαμε πια στην εποχή της παραπληροφόρησης;

Δημιουργήσαμε ένα σύστημα που μεροληπτεί προς την παραπληροφόρηση.

Όχι επειδή το θέλουμε, αλλά επειδή η παραπληροφόρηση δίνει λεφτά στις εταιρείες. Αλλά και των ίδιων των εταιρειών αυτών, δεν αποτελεί πρώτιστη επιλογή η παραπληροφόρηση. Αυτόματα γίνονται όλα αυτά, λόγω του αλγόριθμου. Οι εταιρείες απλά δεκάρα δεν δίνουν για όλα αυτά. Αρκεί να πέφτει το παραδάκι.

Η τεχνητή νοημοσύνη, ξέρετε, δεν είναι και τόσο έξυπνη όπως νομίζουμε. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν γνωρίζει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Ούτε σκόπιμα και επί τούτο επιλέγει να μεταδίδει κυρίως ψέματα. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να διακρίνει συνωμοσίες, αλήθειες, ψέματα. Δεν έχει κάποιον διακομιστή για την αλήθεια. Στο τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, πρέπει να το συμφωνήσουμε εμείς. Κι αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουν ούτε σ’ αυτό το απλό πράγμα, πάει, τελειώσαμε!

Σκεφτείτε έναν κόσμο όπου δεν πιστεύει κανένας τίποτα.

Οι κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ μας λένε συνέχεια ψέματα. Τα πάντα είναι συνωμοσία. Δεν εμπιστεύομαι κανέναν. Τους μισώ όλους! Φανταστείτε μια κοινωνία μαζικής παράκρουσης, όπου πρυτανεύει το χάος, η οργή, το μίσος, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η μοναξιά, η αποξένωση και η ακραία πόλωση. Θα σας άρεσε να ζείτε σε έναν τέτοιο κόσμο; Κι όμως, εκεί οδεύουμε ολοταχώς!

Ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό, παράγινε το κακό. Σε σημείο που ακόμα και οι ιντερνετικές εταιρείες αντιλαμβάνονται πλέον σε ποιο γκρεμό οδηγούν τον κόσμο. Γι’ αυτό και επί τέλους άρχισαν δειλά-δειλά να μπλοκάρουν fake news κείμενα και βίντεο. Το YouTube αναγκάζεται να καθαρίσει τον ιστότοπο.

Φοβάμαι ότι πλέον είναι πολύ αργά!

Το κακό έγινε και δεν ξεγίνεται πια. Πρώτον, επειδή ο φανατισμένος όχλος αντιλαμβάνεται αυτές τις κινήσεις ως «λογοκρισία» της ΝΤΠ, καθιστώντας τους ακόμα περισσότερο φανατισμένους, και δεύτερον, ο ίδιος ο βασικός υπαίτιος για όλα αυτά, που είναι αυτή η «διαολεμένη» τεχνητή νοημοσύνη που δημιούργησαν, συνεχίζει ακάθεκτη την τοξική της δράση. Και οι εταιρείες καμία διάθεση δεν έχουν να βάλουν τέλος σε μια μηχανή που τους καθιστά κάθε μέρα όλο και πιο πλούσιες και πιο ισχυρές. Αλλά ούτε και καμία κρατική ή παγκόσμια Αρχή δεν πρόκειται να στραφεί εναντίον αυτών των εταιρειών, ούτε να τις υποχρεώσει να κάνουν κάτι, καθότι, κακά τα ψέματα, οι βασικοί εξουσιαστές του πλανήτη είναι αυτές ακριβώς οι εταιρείες.

Δείτε τα νούμερα και θα καταλάβετε. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ήταν ο Bill Gates της Microsoft. Και μέσα σε μόλις ένα χρόνο (την χρονιά της πανδημίας), τον ξεπέρασαν όλες οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί, λέτε; Διότι απλά βρήκαν όλο τον κόσμο στο σπίτι του λόγω καραντίνας, άρα με περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη τους. Και μαζί με την έξαρση της συνωμοσιολογίας, εκτινάχθηκαν και τα κέρδη αυτών των εταιρειών. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Στο τέλος αυτό το «τέρας» που δημιούργησαν οι προγραμματιστές της Σίλικον Βάλεϊ, θα στραφεί και ενάντια στο αφεντικό του. Όχι, δεν θα γίνει όπως στην γνωστή ταινία του Σβατζενέγκερ «Ο Εξολοθρευτής», όπου οι μηχανές και να ρομπότ κηρύσσουν τον πόλεμο εναντίον των ανθρώπων. Θα γίνει ακόμα πιο ύπουλα! Θα βάλει τους ανθρώπους να σφαχτούν μεταξύ τους! Όχι πάλι, δεν θα το κάνει σκόπιμα και επί τούτου, ούτε εξυπηρετώντας κάποιο σατανικό σχέδιο. Είπαμε. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν ξέρει τι είναι καλό και τι κακό. Ούτε τι είναι αλήθεια ή ψέμα. Η τεχνητή νοημοσύνη ξέρει μόνο να διχάζει τους ανθρώπους σε «καλούς» και «κακούς», και σε «ειλικρινείς» και «ψεύτες».

Πιθανότατα να ξεκινήσουν όλα στην χώρα που εδρεύουν αυτές οι εταιρείες. Ο «εμφύλιος»* πόλεμος στις ΗΠΑ είναι σχεδόν αναπόφευκτος πλέον. Και μην νομίζουμε ότι επειδή έχασε τις εκλογές ο Τραμπ, θα κοπάσουν οι έριδες μεταξύ ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών. Ή ότι ο νεοεκλεγής πρόεδρος θα καταφέρει να συμβιβάσει τα πράγματα. Πώς να το κάνει αυτό, όταν θα έχει απέναντί του τους μισούς πολίτες της χώρας οπλισμένους και έτοιμους να τον κατασπαράξουν; Το χάσμα μεταξύ των δύο παρατάξεων είναι τόσο βαθύ και τόσο μεγάλο, που δεν πρόκειται να κοπάσει ποτέ, παρά μόνο με αίμα. Και τα χειρότερα έρχονται…!

Και επαναλαμβάνω και το τονίζω! Όλα αυτά που μας συμβαίνουν και ότι μέλλει να μας συμβεί ακόμα, είναι αποτέλεσμα εκείνου του αλγοριθμικού «τέρατος» που έφτιαξαν αυτές οι εταιρείες.

* Σημείωση: έθεσα την λέξη «εμφύλιος» σε εισαγωγικά και με αστερίσκο, διότι η πραγματική απόδοση του όρου είναι «civil war», που σημαίνει κατά κυριολεξία «πόλεμος των πολιτών». Η μετάφραση του όρου στα ελληνικά ως «εμφύλιος», είναι παντελώς λάθος, καθώς δεν αποδίδει την ακριβή έννοια.


https://www.olympia.gr/1429985/apopsi/o-polemos-ton-politon/

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Ο ΛΑΟΣ ΞΥΠΝΑ ... ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ !!!

 Καταρρέει οικουμενικά η εμπιστοσύνη των πολιτών σε ΜΜΕ και κυβερνήσεις


Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις κυβερνήσεις, τους επικεφαλής των επιχειρήσεων και τα μέσα ενημέρωσης καταρρέει εν μέσω της ερμηνευόμενης κακής διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και της ευρείας αίσθησης μεταξύ των πολιτών ότι παραπλανώνται.

Τα παραπάνω διαπίστωσε μια παγκόσμια δημοσκόπηση με τίτλο «Edelman Trust Barometer», που επί δύο δεκαετίες έχει καταγράψει τις απαντήσεις χιλιάδων πολιτών σχετικά με την εμπιστοσύνη τους σε βασικούς θεσμούς.

Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης διαπιστώθηκε ότι το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις, οι επικεφαλής επιχειρήσεων και οι δημοσιογράφοι διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες ή υπερβάλλουν.

Κατανέμοντας τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση με βάση τα μέσα ενημέρωσης που προτιμά ο κάθε ερωτηθείς και το τι ψηφίζει, η έρευνα κατέληξε ότι εκείνοι που είναι περισσότερο δύσπιστοι ως προς τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ήταν εκείνοι που ενημερώνονταν περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, τα συμπεράσματά της υπογραμμίζουν την πόλωση στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

«Η βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και το γεγονός ότι μόνο το ένα τρίτο των πολιτών προτίθεται να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού αποκρυσταλλώνουν τους κινδύνους της παραπληροφόρησης», λέει ο Ρίτσαρντ Έντελμαν, του οποίου η εταιρεία επικοινωνιών, η Edelman communications group, διενεργεί τη δημοσκόπηση.

Το ποσοστό που επικαλείται ο Έντελμαν αναφέρεται στο γεγονός ότι μόλις το 33%, κατά μέσο όρο, των ερωτηθέντων σε 27 χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησε ότι θα εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό.

Ένα 31% επιπλέον απάντησε ότι θα κάνει το εμβόλιο μέσα σε ένα χρόνο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε κατά το διάστημα 19 Οκτωβρίου-18 Νοεμβρίου σε δείγμα μεγαλύτερο από 33.000 ερωτηθέντες και ένα συμπληρωματικό διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Λιγότερη εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις

Οι κυβερνήσεις -που σε μια προηγούμενη δημοσκόπηση στις αρχές της πανδημίας εμφάνιζαν μια ανάκαμψη στο βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών που ήθελαν από αυτές να θέτουν ως προτεραιότητα τις ανθρώπινες ζωές αντί της οικονομίας- εμφανίζουν μεγάλη πτώση στα επίπεδα εμπιστοσύνης με την πάροδο του χρόνου.

Συνολικά, η εμπιστοσύνη στον θεσμό της κυβέρνησης μειώθηκε από το υψηλότερο όλων των εποχών, 65% τον περασμένο Μάιο, στο 53% στο τέλος του χρόνου.

Οι απώλειες ήταν ιδιαίτερα έντονες στη Νότια Κορέα, τη Βρετανία και την Κίνα.

Η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης, η οποία μειωνόταν ήδη από το 2019, μειώθηκε περαιτέρω.

Η εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης έπεσε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στο 53% παρότι τα μέσα αυτά συγκέντρωναν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σχέση με τα social media, που έχασαν πέντε ποσοστιαίες μονάδες πέφτοντας στο 35%.

Μεγάλα ποσοστά πολιτών σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν θεωρούν ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι αντικειμενικά και αμερόληπτα με την Ιαπωνία στην Ασία, την Ιταλία στην Ευρώπη και την Αργεντινή στη Νότια Αμερική να εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά έλλειψης εμπιστοσύνης.

Στις ΗΠΑ, τα επίπεδα εμπιστοσύνης διέφεραν ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις των ερωτηθέντων: ενώ το 63% των ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν έχει εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους, μόνο το 21% των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ τους εμπιστεύεται.

Ο απερχόμενος πρόεδρος άλλωστε χαρακτηρίζει εδώ και καιρό “ψευδείς ειδήσεις” ό,τι μεταδίδουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες επιχειρήσεων θεωρούνται ύποπτοι από μια πλειονότητα των ερωτηθέντων για υπερβολές και διασπορά ψευδών πληροφοριών, εμφανίζονται στη δημοσκόπηση με μεγαλύτερα επίπεδα εμπιστοσύνης σε σχέση τόσο με τις κυβερνήσεις όσο και με τα μίντια.

Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι θέλουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι να εκφράζονται ανοιχτά για τις επιπτώσεις της πανδημίας και για εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα και πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών θα ήθελαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι να παρεμβαίνουν όταν οι κυβερνήσεις δεν διαχειρίζονται σωστά τα προβλήματα.


https://www.tribune.gr/world/news/article/719734/katarreei-oikoymenika-i-empistosyni-ton-politon-se-mme-kai-kyverniseis.html

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ !!! Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ , Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ...

 kapodistrias

Ιωάννης Καποδίστριας: Η δολοφονία, η συνωμοσία και το ταριχευμένο σώμα του…


6 Ιανουαρίου 1828: Άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο

Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον σπουδαίο Έλληνα διπλωμάτη, πολιτικό, υπουργό εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, δεν χρειάζονται συστάσεις…

Αυτό που, ίσως, κάποιοι δεν γνωρίζουν είναι το χρονικό της δολοφονίας του…

Ήταν ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831 (με το Ιουλιανό ημερολόγιο), έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος  στο κέντρο του Ναυπλίου, όταν πυροβολούν και μαχαιρώνουν θανάσιμα τον Καποδίστρια. Εκείνος πήγαινε να παρακολουθήσει την Κυριακάτικη θεία λειτουργία συνοδευόμενος από δύο σωματοφύλακες – ο ένας ήταν ο Κρητικός μονόχειρας, Γεώργιος Κοζώνης.  Οι δολοφόνοι του ήταν ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και Γιώργος Μαυρομιχάλης, της ισχυρής οικογένειας της Μάνης. Ο πρώτος τον πυροβόλησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού και ο δεύτερος τον μαχαίρωσε.  Ο Γεώργιος Κοζώνης πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη για άμυνα. Τα γεγονότα που εξελίχθηκαν μετά από την άνανδρη αυτή δολοφονία, δεν είχαν προηγούμενο. Οι κάτοικοι του Ναυπλίου ήταν τόσο εξοργισμένοι που έπιασαν τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, τον αποτέλειωσαν και το πτώμα του το πέταξαν στο λιμάνι. Ο ετοιμοθάνατος κυβερνήτης μεταφέρθηκε από τον κόσμο σε παρακείμενο φαρμακείο, όπου εξέπνευσε. Πριν από αυτό  όμως, εξετάσθηκε επί τόπου από το γιατρό και προσωπικό φίλο του θανόντα Σπύρο Καρβελά. Εκείνος συνέταξε τη σχετική έκθεση  η οποία περιέχεται σε ιστορικό ντοκουμέντο και  σύμφωνα με αυτήν, ο θάνατος του κυβερνήτη προήλθε από τραύματα στην ινιακή χώρα και στη δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία, από όπου και παραδόθηκε στις αρχές για να δικαστεί . Ήταν άλλωστε τόσο έντονη  επιμονή του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί και απειλούσε να κάψει την πρεσβεία.

Η δολοφονία του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό, στην Ύδρα , ωστόσο, δέχτηκαν την είδηση με πανηγυρισμούς

Το άψυχο σώμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος μεταφέρθηκε από το πλήθος στο Κυβερνείο του Ναυπλίου. Την νεκροψία πραγματοποίησαν δύο ώρες μετά το θάνατό του, οι γιατροί Σ. Καρβελάς, Δ. Τράϊμπερ, Α. Παπαδόπουλος- Βρετός και Ν. Μαράτος. Μέσα σε λίγες ώρες ακολούθησε η ταρίχευση του από τον φίλο του Κυβερνήτη, τον Ιταλό Φιλέλληνα Βονιφάτιο Βοναφίν. Τα σπλάχνα του τοποθετήθηκαν σε πολυτελή θήκη και τα έθαψαν στο Άγιο Βήμα της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος. Το άψυχο σώμα μεταφέρθηκε σε γυάλινο φέρετρο και τοποθετήθηκε σε μαρμάρινο υπόβαθρο στην είσοδο του Κυβερνείου. Για 40 μέρες εκτέθηκε σε λαικό προσκύνημα όπου πλήθος κόσμου από όλη τη χώρα  ασπάστηκαν και τίμησαν. Έξι μήνες αργότερα μεταφέρθηκε με ρώσικο πολεμικό πλοίο στο νησί όπου γεννήθηκε. Τη λατρεμένη του Κέρκυρα. Η ταφή του έγινε στον οικογενειακό τάφο στο Μοναστήρι της Παναγίας, με τη λιτή επιγραφή “Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας”….

Λέγεται ότι καταλυτικό ρόλο στην δολοφονία του έπαιξαν οι ξένες δυνάμεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι  ο φάκελος για τη δολοφονία του Καποδίστρια στα αρχεία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών παραμένει ακόμη απόρρητος. Ο Γάλλος στρατηγός Gerard -ο διοικητής τότε του τακτικού στρατού που επιχείρησε να οργανώσει ο ίδιος ο Καποδίστριας- φαίνεται ότι πρωτοστάτησε στο σχεδιασμό της συνωμοσίας.  Δύο μήνες πριν από τη δολοφονία, οι αξιωματικοί του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο στις μεταξύ τους συζητήσεις δεν αμφέβαλλαν καθόλου, ότι πλησίαζε ή η ημέρα της δολοφονίας του Κυβερνήτη ή απλώς της ανατροπής του Κυβερνήτη. Σύμφωνα με τον  Γιάννη Κορδάτο, η οικονομική κρίση, και η απόρριψη των αγγλικών και γαλλικών οικονομικών προτάσεων από τη μεριά του, συνετέλεσαν οι δύο τελευταίες “προστάτιδες δυνάμεις” να οργανώσουν τη δολοφονία του ρωσόφιλου Καποδίστρια, με τη βοήθεια των Υδραίων και των Μανιατων.

Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης λίγο πριν ξεψυχήσει από την πιστολιά του φρουρού του Καποδίστρια, ζητώντας έλεος είπε στους αστυνομικούς: “Δεν φταίω εγώ στρατιώται, άλλοι με έβαλαν”.

Πηγή: klik24hours

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ !!!



Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνια και Φώτα.

Το όνομα της γιορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Ιστορικό

Όταν ο Ιησούς έγινε 30 ετών βαπτίστηκε στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός του και ασκήτευε στην έρημο, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετανοίας.

Τη στιγμή της Βάπτισης, κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: «Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, δια του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς». Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Μάρκος, ο Ματθαίος και ο Λουκάς. Αυτή δε είναι η πρώτη και μοναδική εμφάνιση στη Γη της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με τις Γραφές.

Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται τα Θεοφάνεια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς αναφέρει ότι κάποιοι αιρετικοί Γνωστικοί γιόρταζαν από τις αρχές του δεύτερου αιώνα τη Βάπτιση του Ιησού, κατ' άλλους μεν στις 6 Ιανουαρίου, κατ' άλλους στις 10 Ιανουαρίου.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Θεοφανίων γιορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ' όπου και το όνομα «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων».

Δύο είναι οι κυριότερες τελετές των Θεοφανείων:

Ο Μέγας Αγιασμός, που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών.

Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό.

Ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο εντός λιμένων, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, όπως στην Αθήνα, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου.

Η εκδήλωση αυτή στη χώρα μας έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς παρίστανται οι Αρχές της κάθε περιοχής.

Στην Αθήνα, η επίσημη κατάδυση ορίστηκε να γίνεται από το 1900 στον Πειραιά έναντι της παλαιάς βασιλικής αποβάθρας ή του παλιού Δημαρχείου, σήμερα μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Παρόμοιες τελετές γίνονται σε όλους τους νομούς της χώρας.

Ο εκκλησιαστικός ύμνος που κυριαρχεί την ημέρα και βρίσκεται στα χείλη κάθε πιστού είναι το Απολυτίκιο των Θεοφανίων:

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε

η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις

του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι

αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα

και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς

εβεβαίου του λόγου το ασφαλές

Ο επιφανής Χριστέ ο Θεός

Και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι».

Τα έθιμα των Θεοφανείων

Τα κάλαντα των Φώτων. Ψάλλονται από τα παιδιά την παραμονή της εορτής σε πολλές παραλλαγές. Οι περισσότερες αρχίζουν με τους στίχους:

«Σήμερα είν' τα Φώτα και ο φωτισμός / και χαρά μεγάλη και αγιασμός…»

Ανέλκυση του Σταυρού (το «πιάσιμο του Σταυρού») από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες, κατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Νεαρά, κυρίως, άτομα βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν πρώτα τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους.

Στον Πειραιά απαγορεύτηκε από τα προπολεμικά χρόνια η ανέλκυση του Σταυρού από βουτηχτές, έπειτα από μια θανάσιμη συμπλοκή μεταξύ τους. Στις μέρες μας, η ανέλκυση γίνεται από τον Επίσκοπο με την κορδέλα που φέρει ο Σταυρός.

Αγιασμός των οικιών από τους ιερείς. Στην Ελλάδα ο αγιασμός γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανείων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό.

Παλαιότερα, οι λαϊκές δοξασίες συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους φαντάζονταν να φεύγουν περίτρομοι με την έλευση του ιερέα, κραυγάζοντας: «Φύγετε να φύγουμε κι έφτασε ο τρουλόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του!»

Η εορτή των Θεοφανείων περικλείει άλλωστε και πολλές εκδηλώσεις που αποτελούν διαιώνιση αρχαίων ελληνικών εθίμων.

Ο Αγιασμός στη χώρα μας έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων. Η τελευταία αυτή έννοια δεν είναι αυστηρά χριστιανική, αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαία λατρεία.

Η κατάδυση του Σταυρού, κατά τη λαϊκή πίστη, δίνει στο νερό καθαρτικές και εξυγιαντικές ικανότητες. Οι κάτοικοι πολλών περιοχών μετά τη κατάδυση τρέχουν στις παραλίες ή στις όχθες ποταμών και λιμνών για να πλύνουν τα αγροτικά τους εργαλεία, ακόμη και εικονίσματα.

Κατά τη λαϊκή δοξασία, ακόμη και τα εικονίσματα με το πέρασμα του χρόνου χάνουν την αρχική δύναμη και αξία τους, που την αποκτούν όμως εκ νέου από το αγιασμένο νερό. Αυτή ακριβώς η διαδικασία δεν αποτελεί παρά επιβίωση της αρχαίας αθηναϊκής γιορτής των «Πλυντηρίων».

Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Δράμα με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων.

Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.

Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές.

Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Το ίδιο έθιμο συναντάμε επίσης και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Αναβιώνει επίσης κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Θεοφανείων, τα «ραγκουτσάρια», αναβιώνει κάθε χρόνο στην πόλη της Καστοριάς, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται για να ξορκίσουν το κακό.

Στη Χαλκιδική τηρούνται τα έθιμα της Καμήλας (Γαλάτιστα) και των Φωταράδων (Παλαιόκαστρο), ένα χορευτικό δρώμενο, που εκτυλίσσεται στην πλατεία του χωριού.

Το «γιάλα - γιάλα» αναβιώνει στην Ερμιόνη της Αργολίδας πάνω από 50 χρόνια. Ανάλογα έθιμα επιβιώνουν και σε πολλά ψαροχώρια της περιοχής, όπως στο Πόρτο Χέλι και την Κοιλάδα.

Τα ξημερώματα των Φώτων, τα αγόρια που πρόκειται τη νέα χρονιά να παρουσιαστούν στο στρατό, συγκεντρώνονται, γευματίζουν όλοι μαζί και έπειτα γυρνούν σε όλα τα σπίτια της περιοχής από σοκάκι σε σοκάκι, φορώντας παραδοσιακές ναυτικές φορεσιές και τραγουδώντας το «γιάλα - γιάλα».

Την παραμονή των Φώτων οι κάτοικοι στολίζουν της βάρκες τους με φοίνικες, νεραντζιές και μυρτιές, τις οποίες δένουν στο λιμάνι πριν την καθιερωμένη βουτιά.

Στη Λευκάδα τηρείται το έθιμο «των πορτοκαλιών». Οι πιστοί βουτούν στη θάλασσα τα πορτοκάλια που κρατούν στα χέρια τους και τα οποία είναι δεμένα μεταξύ τους με σπάγκο. Έπειτα τα παίρνουν στο σπίτι τους για ευλογία και αφήνουν ένα από αυτά για έναν ολόκληρο χρόνο στα εικονίσματα του σπιτιού. Πριν την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ρίχνουν στη θάλασσα τα παλιά πορτοκάλια.

Πηγή: sansimera.gr