Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ WI-FI ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ !!! ...

 

Επιστήμονες χρησιμοποιούν το Wi-Fi για να διαβάσουν ανθρώπινα συναισθήματα

Άλλη μια Οργουελική εφεύρεση ή κάτι πραγματικά χρήσιμο;

Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης ανακοίνωσαν πρόσφατα τη νέα τους εφεύρεση. Οι Mingmin Zhao, Fedel Adib και Dina Katabi δημιούργησαν μια τεχνητή νοημοσύνη που είναι σε θέση κάνοντας χρήση ενός Wi-Fi σήματος, να αναγνωρίζει την ανθρώπινη συναισθηματική κατάσταση εκείνων που βρίσκονται εντός της εμβέλειας του.

Η αναγνώριση και ο διαχωρισμός μιας συναισθηματικής κατάστασης από μια άλλη γίνεται μέσω ενός αλγορίθμου που μπορεί να ανιχνεύσει και να μετρήσει μεμονωμένους καρδιακούς παλμούς μέσω RFσημάτων. Ένας εκπομπός RF σε συνεργασία με τον αλγόριθμο, λειτουργεί ακριβώς όπως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, χωρίς όμως να απαιτεί την "καλωδίωση" του εξεταζόμενου. Το σημαντικότερο όμως κομμάτι του όλου εγχειρήματος είναι αυτό που η ομάδα ονομάζει EQ Radio και αποτελεί την πραγμάτωση της "τεχνητής νοημοσύνης". Σε αντίθεση με ένα μηχάνημα EKG όπου ο χρήστης βρίσκεται συνδεδεμένος και εκείνο γνωρίζει το μέγεθος και το σχήμα των κυματομορφών, το EQ Radio θα πρέπει να "συντονιστεί". Θα πρέπει δηλαδή να ανακαλύψει τη θέση του χρήστη, το μέγεθος του δωματίου, καθώς και όλους εκείνους τους παράγοντες που θα μπορούσαν παρεμβούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην πιστότητα της λήψης του σήματος, και έπειτα κάνοντας χρήση διαφόρων "χαρτών" (machine learning) να προσδιορίσει τη συναισθηματική κατάσταση του εξεταζόμενου.

"Θεωρούμε ότι αυτό το αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο για μια συναρπαστική έρευνα σχετικά με την κατανόηση της μορφολογίας του καρδιακού μας παλμού, τόσο στο πλαίσιο της αναγνώρισης των συναισθημάτων όσο και σε εκείνο της μη-επεμβατικής καταγραφής και διάγνωσης της υγείας."

Μπορεί η ασύρματη λειτουργία του να φαντάζει κάπως "παρεμβατική" και να παρουσιάζει κάποιες ηθικές ανησυχίες, παραταύτα η χρήση του θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια σε μια πληθώρα καταστάσεων, όπως η πρόβλεψη μιας καρδιακής προσβολής, η παρακολούθηση ενός νεογνού, η καλύτερη αντίληψη των συναισθημάτων μας, η καταγραφή της κατάστασης ύπνου, ακόμη και η αναπαραγωγή του αγαπημένου μας τραγουδιού σε μια κατάσταση που δεν ξέραμε πως πραγματικά το χρειαζόμασταν.