Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ''ΗΡΕΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ'' ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ...




Μπορεί ο Ερντογάν να μας έταξε ήρεμο καλοκαίρι και να τηρήσει τον λόγο του, αλλά αυτό το βήμα πίσω σε σύγκριση με το 2020 έγινε επειδή εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα, όπως αυτός τα αντιλαμβάνεται. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τακτικό ελιγμό, ο οποίος δεν αλλάζει τη νεοοθωμανική στρατηγική. Μάλλον, λοιπόν, βρισκόμαστε στην αρχή του φαινομένου.

Σε αντίθεση δε με ό,τι γενικώς πιστεύεται, η τουρκική επιθετικότητα δεν είναι απλώς μία προσωπική επιλογή του “σουλτάνου”. Αποτελεί προϊόν της γεωπολιτικής μετάλλαξης της Τουρκίας. Η μετάλλαξη αυτή ξεκίνησε με την πολιτική “εναντίον όλων” που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν. Έσπρωξαν έτσι τις τρεις ευρασιατικές δυνάμεις τη μία στην αγκαλιά της άλλης, σχηματίζοντας το πρόπλασμα αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί ως η πρώτη “Πολλαπλή Δύναμη” (Multi–Power) στην ιστορία.

Η προσέγγιση Ρωσίας-Κίνας-Ιράν διαμορφώνει ένα τρίγωνο μέσα στην Ευρασία, η γεωπολιτική βαρύτητα του οποίου ελκύει προς αυτό και άλλες χώρες. Μια εξ αυτών είναι η Τουρκία. Τυχόν ενσωμάτωση της Τουρκίας σε αυτήν τη δομή θα μετατρέψει το τρίγωνο σε έναν δακτύλιο στην ευρασιατική περιφέρεια, ο οποίος θα κλείσει στο εσωτερικό του τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και θα τις ενσωματώσει, γιγαντώνοντας την ευρασιατική Multi Power. Το σύστημα εξουσίας στην Τουρκία (τουλάχιστον το τωρινό) δείχνει ότι εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα να αποτελέσει μέρος αυτής της δομής.

Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι και ένας εκ των λόγων που ερμηνεύουν την “αφύσικη” μακροημέρευση και εμβάθυνση των τουρκορωσικών σχέσεων, εις βάρος των ανταγωνιστικών στοιχείων στις γεωπολιτικές ταυτότητες των δύο χωρών. Δηλαδή, οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας επηρεάζονται πλέον και από τις σχέσεις Τουρκίας-Κίνας, Κίνας-Ρωσίας, Ρωσίας-Ιράν, Ιράν-Τουρκίας κλπ. Με άλλα λόγια εντάσσονται σε μια ευρύτερη συστημική δομή και συνακόλουθα αποκτούν νέα δυναμική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΥΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ SLPRESS.GR