Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. , ΒΟΙΩΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ !!! ΣΤΟ 14ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. !!!


«Το τελευταίο διάστημα καλούμαστε να διαχειριστούμε μια διπλή κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα των δραματικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της άνευ προηγουμένου κρίσης στις τιμές ενέργειας, που είναι απόρροια της ανόδου των τιμών στο φυσικό αέριο, εξαιτίας του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει ουσιαστική λύση στα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Με το Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης ύψους 3,2 δισ. € το οποίο ανακοινώθηκε, ο κάθε πολίτης που διαθέτει ετήσιο εισόδημα έως 45.000 € θα δει να επιστρέφονται στον λογαριασμό του το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο, ενώ παράλληλα η όποια αύξηση στην κατάναλωση στους επόμενους δύο μήνες θα καλύπτεται κατά 50%.
Η Κυβέρνηση, χωρίς να περιμένει άλλο τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν καθυστερήσει αρκετά, προχωράει ουσιαστικά στην αναστολή της <<Ρήτρας Αναπροσαρμογής>>, καθώς δρομολογείται σύστημα που θα αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος της χώρας.
Αδιαμφησβήτητα, η χώρα μας διαθέτει έναν κρυμμένο ενεργειακό θησαυρό και η γεωμορφολογία της μας δίνει εξαιρετικές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Διαμορφώνονται ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη υπεράκτιων σταθμών (offshore plants), για συστήματα άντλησης και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμευτές), αλλά και για αυτοπαραγωγή με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κάθε στέγη εάν είναι δυνατόν, με την χρήση της κατάλληλης τεχνογνωσίας. Εδώ είναι απαραίτητη η κατάλληλη νομοθετική παρέμβαση, ώστε να επιλυθούν τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν. Καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να συμφωνεί η πλειοψηφία των ενοίκων ενός κτηρίου στην απόφαση να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και να είναι δέσμιοι μίας μικρής μειοψηφίας.
Παράλληλα, πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο και να γίνει ο κατάλληλος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που σχετίζονται με την αδειοδοτική διαδικασία των ΑΠΕ, διότι υπάρχουν πολλά project που αφορούν τα φωτοβολταϊκά, τα υδροηλεκτρικά έργα, και τις ανεμογεννήτριες και είναι επιτακτική ανάγκη να τα αξιοποιήσουμε.
Το πρόσφατο Νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας ρυθμίζει σημαντικά ζητήματα και μειώνει τον χρόνο αδειοδότησης από τα 5 χρόνια στους 14 μήνες. Όμως, πρέπει όλοι οι φορείς να εργαστούν κατάλληλα, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε στο Σύστημα όσα περισσότερα έργα γίνεται και να επεκτείνουμε με πιο γρήγορο ρυθμό τις ενεργειακές δυνατότητες της Ελλάδας
Κάνοντας μια παρένθεση, πρέπει να αναφέρω ότι με βάση την προσωπική μου εμπειρία οι τοπικές κοινωνίες είναι ακόμη ανώριμες, κυρίως στα ζητήματα των ανεμογεννητριών και δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι ΑΠΕ αποτελούν μονόδρομο, όχι μόνο γιατί έχουν πράσινο ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά γιατί είναι και πιο φθηνές.
Εάν εκπληρωθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε με το κατάλληλο Δίκτυο, που να μπορεί να κατανέμει και να διανέμει σωστά την παραγόμενη ενέργεια, αλλά και να εντοπίζει που υπάρχουν ζητήματα, η Ελλάδα θα μπορέσει στο σύντομο μέλλον να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και να είναι θωρακισμένη από μελλοντικές διαταραχές.
Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός, Υπουργός και ΑΔΜΗΕ σχεδιάζουν από κοινού την μετατροπή της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο.
Για τον λόγο αυτό, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ στοχεύει στην επένδυση και στην εκτέλεση ενός προγράμματος 5 δις. Ευρώ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, με σκοπό την διασύνδεση σχεδόν όλων των νησιών του Αιγαίου με το σύστημα υψηλής τάσης στην ηπειρωτική χώρα.
Παράλληλα, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. εστιάζει στην ανάπτυξη και των διεθνών διασυνδέσεων της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες και στην δημιουργία ισχυρών ενεργειακών οδών μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου, αλλά και μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ, μέσω Ελλάδος και Κύπρου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Η κάθε κρίση λένε πως γεννάει ευκαιρίες.
Όπως κατά την διάρκεια της πανδημίας καταφέραμε και κάναμε ψηφιακά άλματα με την δημιουργία του Gov.gr και τις δυνατότητες που παρέχει, έτσι νομίζω πως έφτασε η ώρα να εκμεταλλευτούμε τον ενεργειακό μας πλούτο και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός για την έγκαιρη και ομαλή μετάβαση της οικονομίας, για να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο φιλική προς το περιβάλλον.»



 ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΔΜΗΕ

Ιωάννης Καράμπελας

Ο κ. Ιωάννης Καράμπελας είναι οικονομολόγος και κατέχει πτυχίο στη Διοίκηση και το Μάρκετινγκ από Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου και μεταπτυχιακό τίτλο στα Διεθνή Οικονομικά και την Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του SDA BOCCONI του Μιλάνου. Από το 1998 έως το 2000 διετέλεσε Διαχειριστής Χαρτοφυλακίων Επενδύσεων στην Εναλλακτική Χρηματιστηριακή, ενώ από το 2000 έως το 2005 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΔΑΚΑΡ ΑΕΒΕ. Από το 2012 έως το 2015 εξελέγη Βουλευτής Βοιωτίας, ενώ από το 2015 έως και σήμερα είναι μέλος ΔΣ σε Εμπορική και Τεχνική ανώνυμη εταιρεία. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και ιταλικά και διαθέτει γνώσεις της γερμανικής γλώσσας. 


                                          Δημήτριος Σοβατζής