Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Oι Πλαταιές υποδέχονται τον 22ο Ιστορικό Ευχίδειο Άθλο το διήμερο 6-7 Μαΐου !!!


Έπειτα από «διάλειμμα» δύο ετών εξαιτίας της πανδημίας, ο ιστορικός αγώνας δρόμου «Ευχίδειος Άθλος» επιστρέφει φέτος δυναμικά, με σημείο αναφοράς τις Πλαταιές, την πατρίδα του ημεροδρόμου Ευχίδα, από τον οποίο πήρε το όνομά του και ο αγώνας. Η αναβίωση της διαδρομής που διένυσε ο Ευχίδας μετά τη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών στη μάχη των Πλαταιών πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θηβαίων και με την υποστήριξη του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας(ΔΟΘ).

Εκτός από τον Κλασικό Ευχίδειο Άθλο, την ιστορική διαδρομή, μήκους 107,5 χλμ. και με αφετηρία τους Δελφούς και τερματισμό τις Πλαταιές, η διοργάνωση περιλαμβάνει δύο ακόμη διαδρομές υπεραπόστασης επί ασφάλτου: Τον Ευχίδειο Υπεράθλο, με διαδρομή Πλαταιές-Δελφοί-Πλαταιές, συνολικού μήκους 215 χλμ. και τον Δρόμο 9 Μουσών, με διαδρομή Καλλιόπη-Αρβανίτσα-Πλαταιές, μήκους 55 χλμ.

Εκτός από τον Δήμο Θηβαίων και τον ΔΟΘ, οι αγώνες τελούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την υποστήριξη των δήμων Λιβαδειάς, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και Δελφών, καθώς και με τη συμμετοχή και συνεργασία φίλων, συλλόγων σωματείων και φορέων.

Οι αγώνες του Ιστορικού Ευχίδειου Άθλου θα διεξαχθούν το διήμερο 6-7 Μαΐου. Στους νικητές και νικήτριες θα απονεμηθούν έπαθλα και αναμνηστικά μετάλλια. Η τελετή απονομής, παρουσία του Δημάρχου Θηβαίων, κ. Γιώργου Αναστασίου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Μαϊου, στις 4:00 μ.μ. στις Πλαταιές.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ευχίδα, www.euchidiosathlos.gr  

 

Ιστορική αναδρομή του αγώνα


Καλοκαίρι του 479 π.Χ.

 

Στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, έξω από τα τείχη των Πλαταιών στον κάμπο,  γίνεται η σπουδαιότερη και πιο καθοριστική μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών. Η νίκη κατά του εχθρού συντριπτική. Οι Έλληνες, για μία ακόμη φορά κατάφεραν να αναχαιτίσουν τους Πέρσες εισβολείς.

 Οι εναπομείναντες Πέρσες  μετά τη συντριπτική τους ήττα,  παίρνουν το δρόμο της επιστροφής, αφήνοντας πίσω τους ερειπωμένους ναούς, καμένα ιερά άλση, και κατεστραμμένους βωμούς.

Οι ‘Έλληνες, με κοινό ψήφισμα αποφασίζουν για 50 χρόνια , να μην τα  αναστηλώσουν ώστε οι επόμενες γενεές να μην ξεχάσουν τη βαρβαρότητά τους.

Η χαρά των νικητών μεγάλη.  Όμως οι Πλαταιείς δεν ησυχάζουν. Οι Πλαταιείς πολίτες θεωρούν ότι ο τόπος τους μολύνθηκε από την παρουσία των εισβολέων και συμφωνούν ότι το άσβεστο πυρ της πόλης τους πρέπει να αντικατασταθεί με νέο από το ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Οι άρχοντες της πόλης, καλούν αμέσως μετά τη μάχη, τον οπλίτη ημεροδρόμο τους, τον γοργοπόδαρο Ευχίδα. Η αποστολή του είναι να πάει αμέσως στους Δελφούς και να φέρει πίσω καθαρό και εξαγνισμένο πυρ από το ιερό του Απόλλωνα.

Η κούραση από τη μάχη μεγάλη, η αποστολή όμως μεγαλύτερη και ιερή. Ο Ευχίδας ξεκινά αμέσως. Τρέχει συνεχώς ανάμεσα σε χαράδρες, δάση, βουνά και στενά μονοπάτια.

Φτάνει στους Δελφούς. Εξαγνίζει το σώμα του στην Κασταλία πηγή, φορά δάφνινο στεφάνι, παίρνει καθαρό πυρ από το ιερό του Απόλλωνα, και επιστρέφει στις Πλαταιές, σε 24 περίπου ώρες , διανύοντας  απόσταση 1000 σταδίων δηλαδή σχεδόν 200 χλμ. Ο Ευχίδας παρέδωσε το ιερό πυρ, ασπάστηκε τους συντρόφους του στη μάχη και αμέσως  μετά εξέπνευσε περνώντας για πάντα την πύλη της αιωνιότητας.

Οι Πλαταιείς τον ταφίασαν στο ιερό της Ευκλείας Αρτέμιδας χαράσσοντας επάνω στον τάφο του το επίγραμμα: Ευχίδας Πυθώδε θρέξας ήλθοε τωδ' αυθημερόν.