Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ : ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΟΧΗ !!!


ΟΧΙ  ΑΛΛΗ  Α Ν Ο Χ Η !!!

Μέσα στο 2014 θα κληθούμε να ασκήσουμε το κυρίαρχο δικαίωμα, που αφορά στην εκλογή των εκπροσώπων μας στα όργανα του Δήμου Θηβαίων. Μια εκλογή από την οποία εξαρτάται η πορεία του Δήμου μας και η ποιότητα της ζωής μας.
Η βαθιά και παρατεταμένη κρίση, που εξακολουθεί να διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό των τοπικών κοινωνιών εξαπλώνοντας την φτώχεια  και την ανεργία, οδηγεί  καθημερινά όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στην ανέχεια και την περιθωριοποίηση και έχει αλλάξει άρδην τον ρόλο και τις προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης.
Με τον κρατικό μηχανισμό απόμακρο, δυσκίνητο, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό στην αντιμετώπιση όλων των κοινωνικών θεμάτων , την ευθύνη της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης επωμίζεται ο Δήμος, αφού είναι ο μόνος θεσμός που διαθέτει τα χαρακτηριστικά της εύκολης προσβασιμότητας, της εγγύτητας, της ευελιξίας και της δυνατότητας   άμεσης  παρέμβασης.
Η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, για λειτουργικές και κοινωνικές δαπάνες, με την παράλληλη  μεταφορά επιπλέον αρμοδιοτήτων, καθιστά προβληματική την σημερινή λειτουργία και την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, οδηγώντας υποχρεωτικά σε περικοπές δαπανών, προσωπικού, υπηρεσιών και αύξηση της φορολογίας των πολιτών, εάν δεν διεκδικηθούν και δεν αναζητηθούν τρόποι αύξησης των εσόδων. Πρωταρχικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αντιδράσει συνολικά, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές του μνημονίου, που οδηγούν τους Δήμους σε οικονομική κατάρρευση και να διεκδικήσει τους πόρους που δικαιούται, προστατεύοντας τα συμφέροντα των δημοτών.
Βεβαίως στο Δήμο μας και ειδικότερα στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Θήβας, η κατάσταση της παρακμής και της οικονομικής «ασφυξίας» υπήρχε πολύ πριν μπούμε στο μνημόνιο. Πως αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς, βασικές ελλείψεις σε έργα υποδομής και ομαλής λειτουργίας μιας πόλης και ενός Δήμου, που μόνο σε τριτοκοσμικές συνθήκες μπορείς να συναντήσεις.
·         Oλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας άλλαξαν εικόνα μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια και τις εθνικές χρηματοδοτήσεις, κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για το δικό μας Δήμο.
·         Κάποιοι σήμερα μας λένε ότι η κρίση και το μνημόνιο, είναι υπεύθυνα για την υποβάθμιση και την περιθωριοποίηση του Δήμου μας και  δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν την κατάσταση. Τότε γιατί άραγε να θέλουν να συνεχίσουν; Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι  η συμμετοχή στα κοινά πρέπει να είναι μια πράξη προσφοράς και όχι ικανοποίηση προσωπικών επιδιώξεων;
Από την πλευρά μας πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι, για να επιτύχουμε την ανατροπή της φθίνουσας πορείας, που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συνέργεια, όλων όσων πραγματικά θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν  σε αυτό  και δεν ασχολούνται με τα κοινά για λόγους προσωπικής και κομματικής  σκοπιμότητας.         
               Αυτό άλλωστε υποστηρίξαμε με θάρρος και συνέπεια μέχρι σήμερα. Απογοητευμένοι από το «χτες και το σήμερα», πήραμε την απόφαση,  να μπούμε μπροστά στην προσπάθεια για την δημιουργία ενός ισχυρού ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού  κοινωνικού ρεύματος, που με γνώμονα τις αρχές της αυτοτέλειας και της διαφάνειας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, της διαβούλευσης και της προστασίας του γενικότερου συμφέροντος, θα διεκδικήσουμε την ολοκληρωτική  «ανοικοδόμηση» του Δήμου μας.
              Στόχος μας δεν είναι η καλύτερη διαχείριση της υπάρχουσας παρακμιακής κατάστασης, αλλά η ολοκληρωτική ανατροπή και το «χτίσιμο» εξ αρχής, ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού Δήμου, με όλα τα πλεονεκτήματα που έχει αυτό για τους πολίτες.
             Η έννοια της περιφερειακής ανάπτυξης, που εμπεριέχεται στο νόμο του Καλλικράτη, θα είναι η βάση για να απλώσουμε αυτή την προσπάθεια, σε όλες τις Δημοτικές  Ενότητες.
             Η άμεση αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας (Ιστορία, Αρχαιολογικοί χώροι, Γεωγραφική θέση, Αγροτικός και Βιομηχανικός τομέας, Υπηρεσίες Τουριστικής και Πολιτιστικής ανάπτυξης, αξιοποίηση θαλάσσιων ακτών και λιμνών) θα μας δώσει την δυνατότητα της απαιτούμενης οικονομικής αυτοτέλειας, για να σχεδιάσουμε τη ζωή μας στον Δήμο  με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις.
             Η κατάθεση για δημόσια διαβούλευση ενός αναλυτικού και τεκμηριωμένου  προγράμματος με  δράσεις και  έργα, που θα δώσουν  πνοή και  όραμα για τον Δήμο μας, θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο  αυτής της  ομαδικής προσπάθειας και θα κάνει κοινωνούς όλους τους πολίτες.
              Σε αυτή την προσπάθεια  σας θέλουμε όλους μαζί μας συνδιαχειριστές και ταυτόχρονα εγγυητές μιας απαρέγκλιτης πορείας,  για να αλλάξουμε τα πράγματα προς όφελος της ζωής μας, των παιδιών μας και της κοινωνίας γενικότερα.
                Ο Δήμος Θηβαίων, με αναφορά στην ιστορική του διαδρομή, δικαιούται και οφείλει να διεκδικήσει τη θέση που του ανήκει σε τοπικό, πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο.
Όχι  άλλη  ανοχή!!!
    Φτάνει πια ο παραγκωνισμός και η υποτέλεια!!!  
                                      Αλλαγή πορείας Τώρα !!!
Θήβα 11/2/2014
Για την Δημοτική Παράταξη της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στο ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ

                                                                            
Σταμάτης  Η.  Χαλβατζής