Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ !!! Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ : '' H EΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΄΄ ΓΕΝΝΑΕΙ ΄΄ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ '' !!!


Στη φωτογραφία  διακρίνεται τμήμα της κατάμεστης αίθουσας του ¨Κερκυραϊκού Γ.Σ.¨ και στο βάθος, στο βήμα, ο Γιώργος Κατσιμπάρδης στην κεντρική του ομιλία. 


19/10/2015
«Η εμπορευματοποίηση ¨γεννάει¨ τα αναβολικά που σκοτώνουν»
Μαζική και απόλυτα πετυχημένη η ¨Ημερίδα¨ που οργανώθηκε στην Κέρκυρα (17/10/15) από την εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και τον ΣΕΓΑΣ, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η ¨Ημερίδα¨ που πραγματοποιήθηκε στην παραδοσιακή αίθουσα του αρχαιότερου Συλλόγου της χώρας (ιδρύθηκε το 1893). Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη πατέρας Θωμάς Κασταμονήτης, ο δήμαρχος της Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου, η γραμματέας του Δ.Σ. του Κερκυραϊκού Γ.Σ. Σταυρούλα Σαβανή, ως εκπρόσωπος του προέδρου Γρηγόρη Μάστορα, ο πρόεδρος της ΠΕΠΦΑ Νίκος Πέρρος, ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου κ.α, ενώ μήνυμα έστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Ακολούθησαν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και παρεμβάσεις από έξι ειδικούς αναλυτές. Τα κυριότερα αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις όλων των προαναφερόμενων θα σταλούν με το αυριανό Δελτίο Τύπου.

Με μια ¨υπερβατική φράση¨ άρχισε την κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος της εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης
Κατσιμπάρδης Γιώργος
φράση που προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έγινε ¨είδηση¨ για τους παραβρισκόμενους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ. Είπε:
«Ουσιαστικά έχουμε μπει σε ολυμπιακή χρονιά – μήνες μας χωρίζουν από το Ρίο – και όμως ο Στίβος, χωρίς τον οποίο δε νοούνται Ολυμπιακοί Αγώνες, βάλλεται με μανία από οργανωμένα συμφέροντα. Συγκεκριμένα, πολύ πρόσφατα, εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας της Αγγλίας και τηλεοπτικοί σταθμοί της Γερμανίας, μετέδωσαν την ¨είδηση¨ ότι, για τα τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου της περιόδου 2000-2010 έχουν διαπιστωθεί υπόνοιες ότι 800!!! αθλητές και αθλήτριες (δηλαδή σχεδόν όλοι και όλες που μετείχαν) είχαν κάνει χρήση αναβολικών. Η, χωρίς αποδείξεις και στοιχεία, συκοφαντική αυτή ¨είδηση¨ αναμεταδόθηκε από όλα τα ΜΜΕ του κόσμου, προκαλώντας τεράστια ζημιά στο Στίβο, καθώς συνοδεύτηκε από την, επίσης ανεύθυνη και υβριστική καταγγελία, ¨ότι όλα τα αγωνίσματα από τα 800μ. έως το Μαραθώνιο, καθώς επίσης και τα 20.000μ. και τα 50.000μ. βάδην είναι ¨βρώμικα¨.
Και δεν είναι άσχετο με την κατασυκοφάντηση αυτή του Στίβου (που ουσιαστικά θεωρείται ο ¨βασιλιάς¨ των αθλημάτων κάθε Ολυμπιάδας) δηλαδή, τον ευτελισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, το γεγονός ότι η Βοστόνη, που ήταν βασική υποψήφια για την Ολυμπιάδα του 2020, όπως επίσης και η Βαρσοβία, απέσυραν τις υποψηφιότητές τους …
Οι δικές μας παρεμβάσεις, εξήγησε ο κ. Κατσιμπάρδης, κινούνται σε διαφορετική βάση. Εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε το Στίβο και τις αξίες του ¨ευ αγωνίζεσθαι¨, ¨καυτηριάζοντας¨ κάθε προσπάθεια χρήσης αναβολικών από αθλητές και αθλήτριες, επικαλούμενοι παραδείγματα σκανδάλων από όλη την υφήλιο – ασφαλώς και από την Ελλάδα – που, όμως, είναι αποδεδειγμένα και υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις με τιμωρίες, οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες Ομοσπονδίες.
Στη συνέχεια ο κ. Κατσιμπάρδης, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, όπου τα χρηματικά έπαθλα για τους νικητές ήταν άγνωστα, αναφέρθηκε στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που καθιερώθηκαν το 1893 από τον Πιέρ Ντε Κουμπερτέν και οργανώθηκαν από τον Έλληνα Δημήτρη Βικέλα, ως πρόεδρο της νεοϊδρυθείσας ΔΟΕ, στην Αθήνα το 1896, τόνισε ότι οι αξίες του ¨ευ αγωνίζεσθαι¨ τηρήθηκαν και κατά τους επόμενους αγώνες, μέχρι πριν από την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά το 1950 όμως – κατέληξε ο κ. Κατσιμπάρδης – τα πράγματα δυστυχώς πήραν άλλη τροπή: εκπρόσωποι μεγάλων Πολυεθνικών Εταιρειών και επίορκοι αθλητικοί παράγοντες Διεθνών Ομοσπονδιών συμφώνησαν στα παρασκήνια να διαφημίζονται στους αγώνες προϊόντα των πρώτων και από τα κέρδη να παίρνουν – ως μαύρο χρήμα – ένα μέρος αυτών και οι δεύτεροι. Και καθώς καθιερώθηκαν χρηματικά έπαθλα για τους νικητές, ακόμη και διαμάντια, τα αναβολικά άρχισαν να κυκλοφορούν σχεδόν ελεύθερα – χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και οι 50 αθλητές της Εθνικής Ομάδας του μπέιζ μπολ των ΗΠΑ, βρέθηκαν ντοπαρισμένοι – ενώ αμέτρητα είναι τα περιστατικά θανάτων από την αλόγιστη χρήση των αναβολικών.
Η πρότασή μας, τουλάχιστον για να παταχθεί η μάστιγα των αναβολικών στην Ελλάδα, είναι πρώτον να συγκροτηθεί ¨Σώμα Δίωξης Αναβολικών¨ με πρόεδρο εν ενεργεία Εφέτη Δικαστή, πλαισιωμένο από αθλητιάτρους και ειδικευμένους αστυνομικούς, που να μπορούν να διενεργούν ελέγχους σε αποθήκες, σπίτια, φαρμακεία και ιατρεία, και δεύτερον η Πολιτεία να ενισχύει κάθε προσπάθεια που κατατείνει στην πλατιά ενημέρωση των πολιτών».


Στο βήμα ο πατήρ Θωμάς Κασταμονήτης και μπροστά
 του ένα τμήμα του
 κόσμου που παρακολούθησε την ¨Ημερίδα¨. 
Στην φωτογραφία ο Νίκος Πέρρος κατά το χαιρετισμό του. 
Στη φωτογραφία  διακρίνεται ο δήμαρχος της Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος να απευθύνει το δικό του χαιρετισμό. 

Στο χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Κύριε πρόεδρε,
Αγαπητοί φίλοι,
Η ¨Ημερίδα¨ που διοργανώνεται, με θέμα «η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού γεννάει τα αναβολικά που σκοτώνουν» θίγει ένα σοβαρό πρόβλημα που αμαυρώνει τον αθλητισμό και τα ιδεώδη του, αλλά και το σύγχρονο πολιτισμό μας.
O αθλητισμός δεν είναι ένα μέσον που καθορίζεται από ανταγωνιστικούς κανόνες αγοράς. Είναι υψηλές αξίες και ιδανικά, που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας από την αρχαιότητα. Αρχές και αξίες, με τις οποίες ο Ελληνικός πολιτισμός, πρόσφερε στην παγκόσμια ανθρωπότητα έναν τεράστιο πλούτο. Το αθλητικό ιδεώδες και την ευγενή άμιλλα. Το ευ-αγωνίζεσθαι. Την εξάσκηση του σώματος και την καλλιέργεια του πνεύματος. Την «προσήλωση προς τον σκοπό», «την πειθαρχία», «την υγιή ιδιοτέλεια και τον υγιή ανταγωνισμό» και τελικά την  αγάπη για την ζωή.
……......
Ως πρώην αθλήτρια και σήμερα υπουργός μιας κυβέρνησης, δηλώνω με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, τη συστράτευση μου στον κοινό αγώνα για την καταπολέμηση της μάστιγας των αναβολικών. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής που καλλιεργεί τη σωματική υγεία και αποδίδει ψυχικά και πνευματικά οφέλη σε αυτούς που τον ακολουθούν.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παραμένω στρατιώτης στη μάχη κατά των αναβολικών στον αθλητισμό, τόσο ως άτομο με θητεία στον αθλητισμό, όσο και ως υπουργός αρμόδια για τον τουρισμό, που έχει ως όραμα και στόχο την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην χώρα μας».

Ο πρωτοπρεσβύτερος, εισηγητής του Ιδιαίτερου Γραφείου του σεβασμιότατου μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, πατέρας Θωμάς Κασταμονήτης μετέφερε μήνυμα του κυρίου Νεκτάριου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Αγαπητοί μου,
Η τοπική μας Εκκλησία με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζει στην Κέρκυρα και σας συγχαίρει για την διοργάνωση της σημαντικής αυτής ημερίδας. Λυπάμαι που τα καθήκοντα μου  δεν μου επιτρέπουν απόψε να βρίσκομαι ανάμεσά σας, ωστόσο νοερά νιώθω κοντά σας και προσεύχομαι για την ευόδωση των σκοπών της ¨Ημερίδος¨.

………….
Για την Εκκλησία το ανθρώπινο σώμα είναι ναός του Θεού. Επομένως η φροντίδα και η προστασία της υγείας του είναι ευλογία Θεού και καθήκον του ανθρώπου. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι ο αθλητισμός συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση της υγείας τού σώματος, καλλιεργεί το ήθος πνεύματος συναγωνισμού και της άμιλλας, όχι μόνον με στόχο τις επιδόσεις, αλλά και την προσφορά χαράς τόσο στον αθλητή όσο και σε όσους παρακολουθούν τον αγώνα του.
Επομένως τα αναβολικά που είναι εξαπάτηση τόσο του αθλητή όταν νομίζει ότι η σωματική επίδοση δεν είναι θέμα του ταλέντου, της προπονήσεως και των συνολικών ικανοτήτων του, αλλά αποτέλεσμα της λογικής «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», όσο και των θεατών και αποσκοπούν στην εμπορευματοποίηση, το κέρδος και την ικανοποίηση της ανθρώπινης φιλαυτίας, την καταδικάζουμε απερίφραστα.
Χαιρόμαστε που επιλέξατε το νησί μας για την σπουδαία και επίκαιρη αυτή ημερίδα, η οποία στοχεύει στην ενημέρωση των νέων μας, των γονιών, των εκπαιδευτικών και του ιατρικού κόσμου, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες σας και πλήρη ευόδωση των στόχων της.
Θερμά συγχαίρουμε τους διοργανωτές, τον κ. Γεώργιο Κατσιμπάρδη πρ. Υφυπουργό Εσωτερικών και Πρόεδρο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αθλητισμός χωρίς Αναβολικά», τον κ. Κώστα Παναγόπουλο Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες».
Στο δικό του καλωσόρισμα ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος – ο οποίος στήριξε ηθικά και οικονομικά την εκδήλωση – ανέφερε μετά άλλων και τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την πρωτοβουλία του ΣΕΓΑΣ, της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά», του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου και του τμήματος Κέρκυρας της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, για τη διοργάνωση αυτής της Ημερίδας, που έχει ως θέμα τον αγώνα για την καταπολέμηση των αναβολικών.
Το ντόπινγκ δεν μπορεί να συμβαδίζει με την αθλητική συμπεριφορά, με το φίλαθλο πνεύμα, με την ηθική και τα ιδεώδη του αθλητισμού.
…………………………..
Για την αντιμετώπιση της μάστιγας των αναβολικών, εκείνο που προέχει είναι η σωστή και διαρκής ενημέρωση όλων όσοι, άμεσα ή έμμεσα, ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Χρειάζεται να έλθουμε σε ρίξεις με τα κατεστημένα στο χώρο του αθλητισμού οικονομικά συμφέροντα, με εκείνους που επιμένουν να διακινούν απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες στα Γυμναστήρια και στα Σχολεία, με στόχο το κέρδος, αλλά και με ξεπερασμένες και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, που προτάσσουν την κατάκτηση ολυμπιακών μεταλλίων και την επίτευξη παγκοσμίων ρεκόρ, για να διακρίνεται δήθεν διεθνώς η Ελλάδα.
Σας καλωσορίζω στην πόλη μας και εύχομαι κάθε επιτυχία στη διοργάνωση αυτής της σημαντικής ¨Ημερίδας¨».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, ο οποίος αφού μετέφερε το θερμό χαιρετισμό του περιφερειάρχη, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων τα εξής που εντυπωσίασαν : «Όλα αυτή η σχιζοφρένεια των αναβολικών, όπως και όλες οι σχιζοφρένειες της εποχής μας, αναπτύσσεται γιατί, με πολύ μελετημένο τρόπο, εκμεταλλεύεται όχι μόνο κοινωνικές παραμέτρους, τις οποίες και ανατροφοδοτεί, αλλά και βαθιές υπαρξιακές αγωνίες και καινά του σύγχρονου ανθρώπου. Αβεβαιότητες, μοναξιά, ανάγκη για επιβεβαίωση, υπερτροφικά ¨εγώ¨ που διψάνε για διάκριση, μετριοκρατία, υπόγειες διαδρομές ανέλιξης, αυταρχισμό, διαπαιδαγώγηση από οικογένεια και σχολείο με την επιταγή της ¨αριστείας¨, κατεστραμμένες ανθρώπινες σχέσεις όπου η ατομική επικράτηση τίθεται πάνω από όλα».
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα η γραμματέας του Δ.Σ. του ¨Κερκυραϊκού Γ.Σ.¨ Σταυρούλα Σαβανή και διάβασε το χαιρετισμό του προέδρου Γρηγόρη Μάστορα, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Ο Ιστορικός Κερκυραϊκός Γ.Σ με έτος ίδρυσης το 1893 είναι από τα πέντε πρώτα σωματεία της Ελλάδος, ένα σωματείο που σε πείσμα των καιρών αρνείται την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες τα καταφέρνει.
………………….
Σεβόμενοι τις αρχές του υγιούς ερασιτεχνικού αθλητισμού, κύριο μέλημα διαχρονικά του Κερκυραϊκού Γ.Σ δεν είναι μόνο η σωματική άσκηση και η αθλητική επίδοση, αλλά ταυτόχρονα η σωστή διαπαιδαγώγηση, κάτι που προσπαθούμε μέσω των γυμναστών-προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής με συγκεκριμένες ειδικότητες στα τμήματα του Στίβου, της Καλαθοσφαίρισης και του Κρίκετ.
……………..
Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και εύχομαι κάθε επιτυχία στη παρούσα ημερίδα, μια ημερίδα σκοπός της οποίας είναι να αγγίξει το πρόβλημα των αναβολικών, αυτής της μάστιγας που αντί να περιορίζεται απλώνει τα επικίνδυνα πλοκάμια της ολοένα και περισσότερο».

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Κέρκυρας της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (ΠΕΠΦΑ) Νίκος Πέρρος μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Στην λογική του Μισέλ Πλατινί ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο θέαμα, είναι και μπίζνες. Από τη στιγμή που μπήκαν οι μεγάλες πολυεθνικές τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση γιατί τα χρήματα που δαπανούν είναι τεράστια και φυσικά εννοεί τους χορηγούς, πολυεθνικές εταιρίες με αθλητικά είδη, διαφημιστικές καμπάνιες κλπ.) …. παραθέτουμε τα λόγια από τον χαιρετισμό του πατέρα της Ελληνικής γυμναστικής Ιωάννη Χρυσάφη 1893-1932, εις το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΑΓΣ 11-1-1897… μετέπειτα ΣΕΓΑΣ, «… να μην αξιωθεί η Ελλάς εις καμίαν ολυμπιάδα να αποκτήσει ολυμπιονίκας, φθάνει μόνον όλα τα εκατομμύρια των Ελλήνων, ελευθέρων και αλυτρώτων να συρρέουν εις τα γυμναστήρια δια να γυμνασθούν».
Και γι αυτό καλούμε την κοινωνία, όπως εκφράζεται μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τις οργανώσεις της νεολαίας, να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματα στον ελεύθερο χρόνο και τον αθλητισμό, να απορρίψουμε την εμπορευματοποίησή του και να συγκρουστούμε με την πολιτική των κερδών, που αναπαράγει το ντόπινγκ και τα εκφυλιστικά φαινόμενα στον αθλητισμό».
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί προσκλήθηκε να πάρει μέρος σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική ¨Ημερίδα¨, κατήγγειλε και αυτός την εμπορευματοποίηση της ολυμπιακής ιδέας και παρότρυνε γονείς και νεολαία να πάρουν μέρος στον αγώνα ενάντια στη μάστιγα των αναβολικών.




ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Δημήτρης Σοβατζής
Email:sovdim@hotmail.com