Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΙΣΧΟΣ !!! ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ !!!

Αποκεφάλισαν τον... Σολωμό

«Αίσχος, αποκεφάλισαν τον Σολωμό!», μονολόγησε έναςηλικιωμένος περιπατητής στον Εθνικό Κήπο, καθώς περνούσε μπροστά από τη σπασμένη προτομή του εθνικού ποιητή. Πριν από μία εβδομάδα έπεσε θύμα βανδαλισμού και μέχρι σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να την επισκευάσει. Πίσω από τη μαρμάρινη κολόνα που στήριζε την προτομή, μια θλιβερή εικόνα: το αποκεφαλισμένο μπούστο του αγάλματος, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θωμάς Θωμόπουλος. 
Ογδόντα εννέα χρόνια μετά τα αποκαλυπτήριά του, τα οποία μάλιστα είχαν γίνει από τον Κωστή Παλαμά, μπροστά σε πλήθος κόσμου, οι φύλακες και οι κηπουροί αντίκρισαν το γλυπτό κατεστραμμένο. «Το κεφάλι το ψάχναμε. Το είχαν πετάξει λίγο πιο κάτω», ισχυρίζονται εργαζόμενοι του Εθνικού Κήπου. Οταν το βρήκαν, το μετέφεραν στο γραφείο της διοίκησης, μέχρι να επιληφθεί ο αρμόδιος για τη συγκόλλησή του.
«Αλητάμπουρες υπάρχουν», λέει ένας κηπουρός, «το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν επαρκούν οι φύλακες». Δύο μόνο φύλακες έχουν απομείνει να προστατεύουν μια έκταση 158 στρεμμάτων με πυκνές μάζες πρασίνου και δαιδαλώδη μονοπάτια, και είναι προφανές ότι και μάτια στην πλάτη να είχαν δεν θα επαρκούσαν για να επιτηρούν κάθε γωνιά του ιστορικού Κήπου.
Αυτά ο Δήμος Αθηναίων, στον οποίον ανήκει διοικητικά ο Κήπος, τα γνωρίζει. Και φέρει, μάλλον, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το σπασμένο κεφάλι του Σολωμού που ακόμα να επανατοποθετηθεί. Αλλωστε, η προστασία και η συντήρηση του Κήπου έχουν εναποτεθεί εδώ και χρόνια στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, στους εργαζομένους που ξεπερνούν εαυτούς, αλλά δεν ξεπερνούν τους οκτώ σε αριθμό. Επί δεκαετίες είναι θεματοφύλακες μιας σπουδαίας κληρονομιάς. Είναι αυτοί που όταν δουν συνθήματα με μαρκαδόρο στα αγάλματα τρέχουν και τα καθαρίζουν, γιατί όπως λένε «τα πονάμε». Οσον αφορά στην προσπάθεια του Δήμου για ανάδειξη του Κήπου, ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα του Βοτανικού Μουσείου: στεγάζεται σε ένα σπουδαίο κτήριο, εντός του χώρου, αλλά δυστυχώς επί δέκα ολόκληρα χρόνια παραμένει σφραγισμένο.
ΤΖΑΒ. ΑΛ.