Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ !!! ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

 

Η επεισοδιακή πορεία του Ναού της Αναστάσεως ανά τους αιώνες...

Ο Ναός της Αναστάσεως, το ιερότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης αποτελεί το όνειρο κάθε Χριστιανού να αξιωθεί κάποτε να επισκεφθεί την Αγία Γη. Στην πραγματικότητα, ο ενδοξότερος ναός της Χριστιανικής θρησκείας, όπου εσταυρώθη και ανεστήθη ο Χριστός δεν είναι ένα ενιαίο κτήριο, αλλά πολλά και διάφορα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους.

Η Παλαιστίνη με την Ιερουσαλήμ αποτελεί το κέντρο του κόσμου. Σε αυτή την πολυσήμαντη κι έντονη σε όλα της, από τα χρώματα της ανατολής και της Δύσης του ηλίου μέχρι τους ανθρώπους και το κτισμένο τοπίο βρίσκεται και ακτινοβολεί στους αιώνες μία γνήσια σύνθετη παρουσία της ελληνικής βυζαντινής παραδόσεως.

Ο Ναός της Αναστάσεως, το ιερότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης αποτελεί το όνειρο κάθε ευσεβούς Χριστιανού να αξιωθεί κάποτε να επισκεφθεί την Αγία Γη. Στην πραγματικότητα, ο ενδοξότερος ναός της Χριστιανικής θρησκείας, όπου εσταυρώθη και ανεστήθη ο Χριστός δεν είναι ένα ενιαίο κτήριο, αλλά πολλά και διάφορα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους.

Ο εσωτερικός χώρος του Ναού περιλαμβάνει εκκλησίες, παρεκκλήσια, προσκυνήματα, υπνοδωμάτια, μπαλκόνια, διαδρόμους, βοηθητικούς χώρους. Η ίδια αρχιτεκτονική αρρυθμία επικρατεί και στο εσωτερικό του Ναού, παρά το ότι τα μνημεία διατηρούν την αυτοτέλειά τους εσωτερικά και εξωτερικά.

Ο εσωτερικός διάκοσμος είναι ποικιλόμορφος με βυζαντινές τοιχογραφίες, εικόνες και αγάλματα, χάλκινα σκαλιστά της Αναγεννήσεως, σύγχρονα εντοίχια ψηφιδωτά. Εντός του Ναού της Αναστάσεως υπάρχουν άνω των δέκα ιεροί χώροι και προσκυνήματα, συνδεδεμένα με το Πάθος του Χριστού, τη Σταύρωση, το Θάνατο, την Ταφή και την Ανάσταση.

Τα κυριότερα είναι:

1) Η Αγία Αποκαθήλωσις
2) Ο τόπος, στον οποίο ίσταντο οι άγιες γυναίκες κατά τη Σταύρωση
3) Το Άγιο Κουβούκλιο, όπου ο Τάφος του Χριστού και ο Άγιος Λίθος
4) Ο Γολγοθάς
5) Το Παρεκκλήσιο του Αδάμ
6) Το παρεκκλήσιο του Ακανθίνου Στεφάνου
7) Ο χώρος της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού
8) Το Παρεκκλήσιο του εκατοντάρχου Λογγίνου
9) Το Παρεκκλήσιο του «Διεμερίσαντο»
10) Το Παρεκκλήσιο των Κλαπών, όπου η φυλακή του Χριστού
11) Η Κολώνα του Δαρμού
12) Το Παρεκκλήσιο της Μαρίας της Μαγδαληνής

Μερικά από τα προσκυνήματα αυτά, όπως ο Γολγοθάς και ο Τάφος του Χριστού έχουν Ευαγγελική, τοπογραφική και ιστορική αυθεντικότητα. Άλλα, όπως η Αποκαθήλωσις, το Μη Μου Άπτου, ο Τάφος του Ιωσήφ έχουν καθορισθεί πλησίον του χώρου του Γολγοθά ως συναφή με τα γεγονότα της Σταυρώσεως και της Ταφής.

Άλλα είναι αφιερωμένα σε κάποιο πρόσωπο ή γεγονός, όπως το παρεκκλήσιο του Λογγίνου, η Κολώνα του Δαρμού και το παρεκκλήσιο των Κλαπών.

Όλα όμως τα προσκυνήματα του Ναού ενώνονται με το ίδιο κτήριο και τα στεγάζει το ίδιο ιστορικό γεγονός, το Πάθος και το Μαρτύριο του Χριστού.

Το σπουδαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης, που αποτελεί πόλο έλξης και προσκυνήματος για εκατομμύρια πιστούς κάθε χρόνο, απαντά με διάφορα ονόματα, στις πηγές και τη βιβλιογραφία που διαθέτουμε.

Οι παλαιότερες Ελληνικές πηγές τον αναφέρουν ως «Μαρτύριον», «Ανάστασιν», «Ναό του Κυριακού Τάφου» και «Ναό του Αγίου Τάφου», ενώ στους ευρωπαίους, και ευρύτερα στη διεθνή κοινότητα, είναι γνωστός ως «Holy Sepulchre».

Στους παλιότερους μάλιστα προσκυνηματικούς οδηγούς και τα «Προσκυνητάρια» των Αγίων Τόπων γίνονται θαυμαστικές και εγκωμιαστικές αναφορές στο μέγεθος, την παλαιότητα και την θρησκευτική σπουδαιότητα του, αφού περικλείει τους βασικούς χώρους του μαρτυρίου και της Αναστάσεως του Κυρίου.

Έχοντας ακολουθήσει τις ιστορικές περιπέτειες και τις τύχες των Αγίων Τόπων, ο Ναός διαμορφώθηκε σταδιακά, στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από μια διαδικασία καταστροφών, επισκευών και ανοικοδομήσεων, ώστε σήμερα να μην παρουσιάζει την κλασική εικόνα ενός χριστιανικού ναού.

Με τις ιδιοτυπίες και την ασυμετρία που παρουσιάζει, και με τον εσωτερικό του χώρο να αποτελείται από πολλά και σχεδόν αυτόνομα προσκυνήματα, ο Ναός απεικονίζει τη δράση και το έργο των διαφόρων κατακτητών, των καταστροφέων, των επισκευαστών του, αλλά και των ποικίλων χριστιανικών ομολογιών, πλην της κυρίαρχης ελληνορθόδοξης Αγιοταφιτικής Αδελφότητας, που κατά καιρούς κατείχαν ή συνεχίζουν να κατέχουν τμήματα του.

Τις περίπλοκες αυτές ιστορικές, αρχαιολογικές αρχιτεκτονικές και θρησκευτικές διαδρομές θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια να εξιστορήσουμε, ώστε ο προσκυνητής να γνωρίζει την ιστορική υπόσταση όσων θα δει και θα προσκυνήσει. Α. Ιστορικές επισημάνσεις Όπως είναι γνωστό από τα Ευαγγέλια, ο Χριστός σταυρώθηκε στον λόφο του Γολγοθά, έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ.

Στο δυτικό τμήμα του βράχου του Γολγοθά, ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας είχε λαξεύσει δύο τάφους, τον πρώτο διπλό για την οικογένεια του και τον δεύτερο για τον ίδιο. Στον τάφο αυτό έγινε η ταφή του Ιησού, με πρόχειρο και μάλλον βιαστικό τρόπο λόγω της ημέρας του Σαββάτου και της μεγάλης ιουδαϊκής εορτής του Πάσχα που ερχόταν, και εκέι κοντά, με σπουδή επίσης, πέταξαν τον Τίμιο Σταυρό και τα υπόλοιπα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στη Σταύρωση.

Μετά την Ανάσταση του Κυρίου και την θαυματουργική ίδρυση της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, οι πρώτοι πιστοί της πόλης, μέσω της προφορικής παράδοσης, διέδωσαν από γενιά σε γενιά την ακριβή τοποθεσία των γεγονότων, και έρχονταν εδώ, τις περισσότερες φορές κρυφά, για να προσευχηθούν και να ανανεώσουν την πίστη τους.

Το 135 ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός ξανάχτισε τα Ιεροσόλυμα, που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από τους στρατιώτες του Τίτου, το 70, και στη νέα πόλη έδωσε το όνομα «Αιλία Καπιτωλίνα».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανοικοδόμησης η περιοχή επιχωματώθηκε, και κτίστηκαν, με αυτοκρατορική εντολή, δυο ειδωλολατρικά ιερά αφιερωμένα στην Αφροδίτη, πάνω στον Πανάγιο Τάφο, και στον Δία, πάνω στον Γολγοθά. Με την πράξη όμως αυτή, η προφορική παράδοση και η συλλογική μνήμη των χριστιανών των Ιεροσολύμων απέκτησαν πλέον και υλικά σημεία εντοπισμού, ώστε να διαδίδονται ευκολότερα κατά την διαδοχή των χρόνων και των γενεών. Για τους λόγους αυτούς, το έργο της Αγίας Ελένης, που ήρθε στην Αγία Πόλη σταλμένη από τον γιό της, αυτοκράτορα Μεγ. Κωνσταντίνο για να ανακαλύψει και να αναδείξει τις τοποθεσίες των γεγονότων του Πάθους και της Αναστάσεως του Χριστού, διευκολύνθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπίσει τόσο τον φρικτό Γολγοθά όσο και τον Πανάγιο Τάφο, αλλά και να βρει τον Τίμιο Σταυρό.

Στο σημείο εκείνο, με αυτοκρατορική εντολή και χορηγία, χτίστηκε, σύμφωνα με τις πηγές που διαθέτουμε , πολυτελής και πλούσια βασιλική, στο κέντρο της οποίας υπήρχε ο Τάφος, ως στρογγυλός μικρός ναός με ανοιχτή αυλή, καθώς στις τρεις πλευρές του περιβαλλόταν από σχηματισμό έξι πεσσών και δώδεκα κιόνων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των εργασιών λαξεύθηκε ο βράχος του λόφου ώστε να αναδειχθεί ο Τάφος, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση του χώρου στην γενική τοπογραφική μορφή που έκτοτε παρουσιάζει, ώστε ο Τάφος να μη φαίνεται πλέον όπως αρχικά ήταν, δηλαδή ως λαξευμένος χώρος στο βραχώδες πρανές του λόφου, αλλά ως αυτόνομο φυσικό «ναύδριο».

Αυτό πρέπει να το είχε πάντοτε υπόψιν ο προσκυνητής που θα θελήσει να πραγματοποιήσει το προσκύνημά του με βάση και οδηγό τις αντίστοιχες περιγραφές της Καινής Διαθήκης.

Το 325-335, στο σημείο που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός, χτίστηκε μία κωνσταντίνεια βασιλική γνωστή στις πηγές ως «Μεγάλη Εκκλησία», ενώ την ίδια περίοδο ο Πανάγιος Τάφος στεγάσθηκε με κυκλικό οικοδόμημα, γνωστό ως «Ροτόντα» ή «Ανάσταση» και ιδιαίτερος ναός χτίστηκε πάνω στον Γολγοθά.

Ο μεταξύ Ροτόντας και βασιλικής χώρος διαμορφώθηκε έτσι, ώστε να πάρει τη μορφή περίκλειστης εσωτερικής αυλής, που είχε κιονοστοιχίες προς βορρά, ανατολή και νότο, ενώ την δυτική της πλευρά αποτελούσε η πρόσοψη του Πανάγιου Τάφου.

Μπροστά πάλι στη βασιλική υπήρχε αίθριο, που κατεύθυνε τον προσκυνητή προς την τότε κύρια οδό των Ιεροσολύμων. Σύμφωνα με τις πηγές μας, την βασιλική έχτισε ο αρχιτέκτονας Ζηνόβιος, με την επιστασία του εδικού αυτοκρατορικού εκπροσώπου Ευσταθίου, και τα εγκαίνια τελέσθηκαν το 336, με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα.

Για την διάρθρωση μάλιστα του χώρου, κατατοπιστικές είναι οι περιγραφές της μοναχής Αιθερίας, που πραγματοποίησε προσκύνημα το 381-384 , καταγράφοντας όσα είδε, αλλά και τις εντυπώσεις της.

Το 614 οι Πέρσες εισέβαλαν στη βυζαντινή επικράτεια, κατέλαβαν και λεηλάτησαν τα Ιεροσόλυμα και κατέστρεψαν σχεδόν όλα τα προσκυνήματα της Αγίας Γης. Στο πλαίσιο αυτό έκαψαν και γκρέμισαν το Ναό της Αναστάσεως, μαζί με ολόκληρο το συγκρότημα που είχε ανοικοδομήσει ο Μέγας Κωνσταντίνος, και άρπαξαν όλα τα αφιερώματα που είχαν προσφέρει εδώ, ενώ πήραν μαζί τους ακόμη και την χρυσή θήκη όπου είχε τοποθετηθεί ο Τίμιος Σταυρός, τον οποίο τελικά οδήγησαν στην Κτησιφώντα, την πρωτεύουσά τους.

Το 626, με τη φροντίδα του τοποτηρητή του πατριαρχικού θρόνου Μοδέστου, έγινε η αποκατάσταση του Ναού, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η παλαιά του μεγαλοπρέπεια και πολυτέλεια, και στο Ναό αυτό, το 629, έγινε η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Γολγοθά, από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο, που στο μεταξύ είχε νικήσει τους Πέρσες και είχε ανακτήσει το ιερό παλλάδιο της Χριστιανοσύνης.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 637, τα Ιεροσόλυμα κατελήφθησαν από τους Άραβες, ωστόσο ο χαλίφης Ομάρ Χαττάπ, με ειδικό διάταγμά του (αχτιναμέ) προφύλαξε το Ναό από την καταστροφή.

Ωστόσο η ειρηνική ύπαρξη του Ναού δεν συνεχίστηκε επ άπειρον, αφού την Κυριακή των Βαΐων του 937 ο εξαγριωμένος αραβικός όχλος έκαψε και κατέστρεψε την βασιλική, ενώ σύλησε και τα ιερά σκεύη του Ναού.

Και ενώ οι ζημιές αποκαταστάθηκαν, με την άδεια του χαλίφη Ελ Ραμπ, το 966 η εκστρατεία του Νικηφόρου Φωκά εναντίον των Αράβων έδωσε αφορμή σε νέες πυρπολήσεις και λεηλασίες του Ναού, που πάλι ανακαινίστηκε από τον Πατριάρχη Χριστόδουλο και τους διαδόχους του Θωμά Β’, Ιωσήφ Β΄ και Ορέστη.

Μόλις όμως είχε τελειώσει η πολύχρονη εκείνη επισκευή, το 1009, ο χαλίφης Αλ Χακήμ διέταξε να κατεδαφιστούν μέχρις θεμελίων όλα τα κτήρια που μόλις είχαν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα ο χώρος να αλλάξει και πάλι μορφολογία, κατά την εύστοχη διατύπωση του καθηγητή Νικ. Ολυμπίου: «Μετά την καταστροφή ο Πανάγιος Τάφος έπαυσε να αποτελεί μνήμα σε λαξευμένο βράχο και επιστέφθηκε με λιθόκτιστη πλάκα».

Νέα οικοδομική φάση ξεκίνησε για τον Πανάγιο Τάφο και το Ναό της Αναστάσεως το 1024-1048, οπότε και ολοκληρώθηκε η σταδιακή αποκατάσταση του συγκροτήματος: ανοικοδομήθηκαν το ιερό Κουβούκλιο της Ροτόντα, όχι όμως και η βασιλική, ενώ ανατολικά της Ροτόντας χτίστηκε νέος μικρός ναός.

Συνεχίστηκε έτσι, με κάποιες τροποποιήσεις, το κωνσταντίνειο σχέδιο οργάνωσης του ιερού χώρου, ενώ τις επισκευές συνέχισαν και οι Σταυροφόροι, που κατέκτησαν τα Ιεροσόλυμα το 1099.

Στην οικοδομική δραστηριότητα τους οφείλεται η ανοικοδόμηση ενός ψηλού θολοσκέπαστου κτηρίου, το ποίο περιέλαβε τον φρικτό Γολγοθά, τον Πανάγιο Τάφο, το σημείο της Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού και τα υπόλοιπα μικρότερα υπέργεια και υπόγεια παρεκκλήσια του συγκροτήματος.

Με τον τρόπο αυτό το όλο συγκρότημα έλαβε την εξωτερική μορφή και την εσωτερική διάρθρωση που περίπου έχει ως σήμερα. Το 1187 τα Ιεροσόλυμα κατέλαβε ο σουλτάνος Σαλαντίν, ο οποίος εκτός από τη λεηλασία των σκευών του Ναού έχτισε τα παράθυρα του τρούλου, από τον οποίο απομάκρυνε και τον σταυρό, ενώ κατεδάφισε και το κωδωνοστάσιο.

Ωστόσο, μετά από παρέμβαση του βυζαντινού αυτοκράτορα Ισαακίου Αγγέλου επέστρεψε το προσκύνημα στους Ορθοδόξους των Ιεροσολύμων, από τους οποίους το αφαίρεσαν οι Σταυροφόροι, όταν το 1229 ανακατέλαβαν τα Ιεροσόλυμα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την εποχή αυτή και μόνο τα προσκυνήματα αφαιρέθηκαν από τους Ορθοδόξους, στους οποίους και απαγορεύτηκε να τελούν θεία λατρεία στο Ναό της Αναστάσεως, προνόμια τα οποία δόθηκαν ξανά στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μετά την κατάκτηση των Ιεροσολύμων από τον ηγεμόνα της Αιγύπτου Σαλέχ Εγιούπ, το 1244, οπότε και οι Σταυροφόροι εκδιώχθηκαν από την Αγία Πόλη.

Το 1545, ο Πατριάρχης Γερμανός ανέλαβε την πρωτοβουλία της ανακαίνισης του Ιερού Κουβουκλίου, με την προσθήκη και μικρού τρούλου από μολύβι, ενώ κατόπιν επισκευάσθηκε και ο μεγάλος τρούλος του Ναού. Εκτεταμένες επισκευές έγιναν επίσης, τόσο από τους Ορθοδόξους, όσο και από τους Λατίνους, από τον Μάιο του 1719 ως τον Μάρτιο του 1720.

Το 1808 όμως, μεγάλη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το παρεκκλήσιο των Αρμενίων, κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Ναού, και προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Γένους, που με εράνους προχώρησε στην αποκατάσταση του κτίσματος, υπό την επίβλεψη του Έλληνα αρχιτέκτονα Κομνηνού από τη Μυτιλήνη, επί Πατριάρχου Πολυκάρπου.

Έτσι, παρά τις αντιδράσεις των άλλων ομολογιών, το έργο αποπερατώθηκε ταχύτατα, και τότε κατασκευάσθηκε και το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου που βλέπει σήμερα ο προσκυνητής. Πρόκειται για έργο που εκτελέστηκε αποκλειστικά από ελληνικά χέρια, όπως φανερώνει το σχετικό πρακτικό με τις υπογραφές των μαστόρων, που σώζεται στο Πατριαρχικό Αρχείο, και με τις οικονομικές δυνάμεις του Γένους των Ρωμαίων και μόνον.

Ο σεισμός του 1834 επέφερε ζημιές τόσο στους τρούλους του Καθολικού και του Παναγίου Τάφου, όσο κα στο Ιερό Κουβούκλιο, που ωστόσο αποκαταστάθηκαν σύντομα, ενώ δόθηκε η ευκαιρία να ανοιχτούν και πάλι τα οκτώ παράθυρα του τρούλου που είχαν κλειστεί από την εποχή του Σαλαντίν.

Το διάστημα 1867-1869 ανακατασκευάστηκε πλήρως ο μεγάλος τρούλος του Παναγίου Τάφου, που με το πέρασμα του χρόνου είχε υποστεί διάφορες ζημίες, με τη βοήθεια τόσο των αυτοκρατόρων της Γαλλίας και της Ρωσίας, όσο και του σουλτάνου της Τουρκίας.

Ωστόσο, ο σεισμός του 1927, τα βλήματα που έπληξαν τον τρούλο αυτό το 1948 και η πυρκαγιά του 1949, κατέστησαν αναγκαία την ανακατασκευή του, με δαπάνη του Ελληνικού Κράτους, η οποία όμως δεν έλυσε όλα τα υπάρχοντα στατικά προβλήματα.

Έτσι, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης έγιναν το 1958, με κοινή συμφωνία Ορθοδόξων, Λατίνων και Αρμενίων, το διάστημα 1978-1985 και το 1995, οπότε και έγινε η εξωτερική επικάλυψη των τρούλων με χαλκό, και αποπερατώθηκε η εσωτερική τους διακόσμηση, ιδίως δε εκείνου του Καθολικού, για τα ψηφιδωτά του.










Πηγές Υλικού: Επίσημος Ιστοχώρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
Μ.Γ. Βαρβούνη, Ο Πανάγιος Τάφος και ο Ναός της Αναστάσεως, Εκδόσεις Χελάνδιον, Αθήνα 2009, σ. 37-46, dogma.gr

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ WI-FI ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ !!! ...

 

Επιστήμονες χρησιμοποιούν το Wi-Fi για να διαβάσουν ανθρώπινα συναισθήματα

Άλλη μια Οργουελική εφεύρεση ή κάτι πραγματικά χρήσιμο;

Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης ανακοίνωσαν πρόσφατα τη νέα τους εφεύρεση. Οι Mingmin Zhao, Fedel Adib και Dina Katabi δημιούργησαν μια τεχνητή νοημοσύνη που είναι σε θέση κάνοντας χρήση ενός Wi-Fi σήματος, να αναγνωρίζει την ανθρώπινη συναισθηματική κατάσταση εκείνων που βρίσκονται εντός της εμβέλειας του.

Η αναγνώριση και ο διαχωρισμός μιας συναισθηματικής κατάστασης από μια άλλη γίνεται μέσω ενός αλγορίθμου που μπορεί να ανιχνεύσει και να μετρήσει μεμονωμένους καρδιακούς παλμούς μέσω RFσημάτων. Ένας εκπομπός RF σε συνεργασία με τον αλγόριθμο, λειτουργεί ακριβώς όπως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, χωρίς όμως να απαιτεί την "καλωδίωση" του εξεταζόμενου. Το σημαντικότερο όμως κομμάτι του όλου εγχειρήματος είναι αυτό που η ομάδα ονομάζει EQ Radio και αποτελεί την πραγμάτωση της "τεχνητής νοημοσύνης". Σε αντίθεση με ένα μηχάνημα EKG όπου ο χρήστης βρίσκεται συνδεδεμένος και εκείνο γνωρίζει το μέγεθος και το σχήμα των κυματομορφών, το EQ Radio θα πρέπει να "συντονιστεί". Θα πρέπει δηλαδή να ανακαλύψει τη θέση του χρήστη, το μέγεθος του δωματίου, καθώς και όλους εκείνους τους παράγοντες που θα μπορούσαν παρεμβούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην πιστότητα της λήψης του σήματος, και έπειτα κάνοντας χρήση διαφόρων "χαρτών" (machine learning) να προσδιορίσει τη συναισθηματική κατάσταση του εξεταζόμενου.

"Θεωρούμε ότι αυτό το αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο για μια συναρπαστική έρευνα σχετικά με την κατανόηση της μορφολογίας του καρδιακού μας παλμού, τόσο στο πλαίσιο της αναγνώρισης των συναισθημάτων όσο και σε εκείνο της μη-επεμβατικής καταγραφής και διάγνωσης της υγείας."

Μπορεί η ασύρματη λειτουργία του να φαντάζει κάπως "παρεμβατική" και να παρουσιάζει κάποιες ηθικές ανησυχίες, παραταύτα η χρήση του θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια σε μια πληθώρα καταστάσεων, όπως η πρόβλεψη μιας καρδιακής προσβολής, η παρακολούθηση ενός νεογνού, η καλύτερη αντίληψη των συναισθημάτων μας, η καταγραφή της κατάστασης ύπνου, ακόμη και η αναπαραγωγή του αγαπημένου μας τραγουδιού σε μια κατάσταση που δεν ξέραμε πως πραγματικά το χρειαζόμασταν.

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ... ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Τ.Π. !!!

 



...και Νέα τάξη πραγμάτων...New World Order...

Τεχνητή Νοημοσύνη σε έναν …άψυχο υπολογιστή, που θα 

ορίζει την ζωή του κάθε ανθρώπου!!!

Ετοιμαστείτε, η Ν.Τ.Π. προσπαθεί να μας 

χορέψει στο ταψί και να εκτελέσει το σχέδιό της, 

για την μείωση της ανθρωπότητας!!!

ΒΙΝΤΕΟ

https://shmantikanea.blogspot.com/2021/04/mind-lab.html#more

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ !!!

 

Φτάνει πιὰ ἡ κακοποίηση τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας - Πρέπει νὰ ληφθοῦν ἄμεσα μέτρα!


Ἄρθρο ἀπὸ Γεώργιο Βλάχο, ἐρευνητὴ
Ἡ γλῶσσα ειναι τὸ ἐργαλεῖο ἐπικοινωνίας ἑνὸς λαοῦ, μέσω τοῦ ὁποίου ἕνας λαὸς ἔχει σφυρηλατήσει καὶ ἀποτυπώσει τῆς ἱστορικές του κατακτήσεις, τοὺς ἀγῶνες του, τὸν πολιτισμό του, τὴν σκέψη του καὶ τὴν συνείδησή του (ἐθνικὴ καὶ κοινωνική). Ἐπειδή κατὰ διαστήματα δέχεται ἐπιθέσεις, ὀφείλουμὲ νὰ τὴν διαφυλάξουμε.
ΤΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ AΣΧΗΜΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
1. Προσπάθειες ἀλλοίωσης τῆς γραμματικῆς, ἐκ μέρους τῶν κυβερνήσεων.
Παράδειγμα 1 Ἄρθρο, 16 Ἰουλίου 2012, ἀπὸ τὸν ἰστότοπο promitheasblog.com
‘’Σάλος μὲ τὴν κατάργηση φωνηέντων καὶ συμφώνων τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας’’
Σάλος καὶ ἀντιδράσεις τόσο στὴν ἐκπαιδευτικὴ κοινότητα ὅσο καὶ στὴν... ἑλληνικὴ κοινωνία προκαλεῖ ἡ ἐπίθεση ποὺ δέχεται ἡ ἑλληνικὴ γλώσσα, μὲ τὴν ἐπιχειρούμενη κατάργηση φωνηέντων καὶ συμφώνων. Μεθόδευση, ἡ ὁποία ἐκπορεύεται ἀπὸ τὸ ἴδιο τὸ ὑπουργεῖο Παιδείας καὶ συγκεκριμένα ἀπὸ τὸ βιβλίο τῆς Νέας Ἑλληνικῆς Γραμματικῆς τς Ε' καὶ ΣΤ' Δημοτικοῦ.

Παράδειγμα 2 Ὅπως ἀναφέρει ἡ ἐφημερίδα  ‘’Τὸ Βῆμα’’, ὁ Κύπριος εὐρωβουλευτὴς Μάριος Ματσάκης πρότεινε τὴν ἁπλοποίηση τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας, καὶ πρότεινε:

1. Νὰ καταργηθοῦν τὰ γράμματα η καὶ υ καὶ νὰ ἀντικατασταθοῦν ἀπὸ τὸ γράμμα ι.

2. Νὰ καταργηθεῖ τὸ γράμμα ω  καὶ νὰ ἀντικατασταθεῖ ἀπὸ τὸ γράμμα ο.

3. Νὰ καταργηθοῦν οἱ ἑξῆς συνδυασμοὶ γραμμάτων καὶ νὰ ἀντικατασταθοῦν ὡς ἑξῆς:

Τὸ  αι νὰ γίνει ε, τὸ ει νὰ γίνει ι, τὸ οι νὰ γίνει ι, τὸ αὖ νὰ γίνει αβ, τὸ ευ νὰ γίνει εβ 

4. Νὰ καταργηθεῖ ἡ χρήση τοῦ γγ καὶ νὰ ἀντικατασταθεῖ ἀπὸ τὸ γκ.

5. Νὰ καταργηθεῖ τὸ τελικὸ γράμμα  ς  καὶ νὰ ἀντικατασταθεῖ ἀπὸ τὸ γράμμα  σ.

(Ἀναρτήθηκε στὶς 3 Ἰουλίου 2008, στὸν ἰστότοπο: greekanalyst.blogspot.gr)

2.  Χρήση Greeklish

Τὰ greeklish εἶναι ἑλληνικὲς λέξεις μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες, τὰ ὁποία χρησιμοποιοῦν στὸ διαδίκτυο. Ἀντὶ νὰ γράφουν καθαρὰ ἑλληνικά, χρησιμοποιοῦν λατινικὰ γράμματα στὶς ἑλληνικὲς λέξεις, τὸ ὁποῖο δείχνει ἄσχημο καὶ πολλὲς φορὲς εἶναι ἀκατανόητο. Αὐτὸ ποὺ κάνουν εἶναι ἀπαράδεκτο καὶ νθελληνικό. Ἀπαξιώνουν ἐντελῶς τὴν ἑλληνικὴ γραφή. Εὐτυχῶς, ὑπάρχουν μερικοὶ ἰδιοκτῆτες ἱστοτόπων ποὺ δὲν δέχονται  greeklish. Εἶναι ὅμως πολλοὶ λίγοι.

Ἔχω ἐπικοινωνήσει μὲ πολλοὺς γι΄ αὐτὸ τὸ θέμα, μέσω διαδικτύου καὶ οἱ δικαιολογίες τους εἶναι ἀπαράδεκτες. Μερικοὶ ἰσχυρίζονται ὅτι ἔχουν λατινικὸ πληκτρολόγιο τὸ ὁποῖο τοὺς δυσκολεύει καὶ οἱ ὑπόλοιποι ‘’ἔτσι, ἔχουν συνηθίσει’’. Ὁρισμένους ἀπὸ αὐτοὺς τοὺς ἔχω ἐξηγήσει ‘’Ὅταν οἱ ἀρχαῖοι Ἕλληνες ἀπὸ τὴν περιοχὴ τῆς Εὔβοιας ἀποίκισαν τὴν Κάτω Ἰταλία, ἀρχὲς τοῦ 8ου αἰώνα π.Χ., εἶχαν μαζί τους τὸ χαλκιδαϊκὸ ἀλφάβητο. Τὸ ἀλφάβητο αὐτὸ (ἕνα ἀπὸ τὰ ἑπτὰ ἑλληνικὰ ἀλφάβητα, τότε), ἄρεσε στοὺς ἀρχαίους Ἰταλούς, τὸ υἱοθέτησαν καὶ τὸ τροποποίησαν, κάνοντας τὸ δικό τους λατινικὸ ἀλφάβητο. Αὐτὸ σημαίνει ὅτι, τὸ λατινικὸ ἀλφάβητο προέρχεται ἀπὸ τὸ ἑλληνικό’’. Ἀκόμη καὶ μ’ αὐτὴν τὴν ἐξήγηση, κανένας δὲν συγκινεῖται καὶ συνεχίζουν νὰ γράφουν greeklish.

Ὅταν ζήτησα ἀπὸ μερικοὺς νὰ μοῦ ποῦν: στὸ διαδίκτυο γράφεις greeklish. Ἂν χρειαστεῖ ὅμως νὰ γράψεις μία ἐπιστολὴ σὲ μία ἑταιρεία, σὲ μία δημόσια ὑπηρεσία, ἔχεις τὴν ἐντύπωση ὅτι αὐτὴ θὰ γίνει δεκτὴ; Θὰ τὴν πετάξουν ἀμέσως, στὸν κάλαθο ἀχρήστων. Σ’ αὐτὴν τὴν περίπτωση, δὲν ἔλαβα καμία ἀπάντηση.

3. Ὑπερβολικὴ χρήση ξένων λέξεων (ἰδίως ἀγγλικῶν)

α)   Γενικὰ

Στὴν χώρα μαςπαρατηρεῖται μία ὑπερβολικὴ χρήση ξένων λέξεωνἰδίως ἀγγλικῶν. Ἐνῶ ὑπὰρχουν ἑλληνικὲς λέξεις, αὐτὲς ἀπαξιώνονται καὶ χρησιμοποιοῦνται ἀγγλικές. Εἶναι καιρός, νὰ καταλάβουμε ὅλοι μας ὅτι, αὐτὸ ποὺ γίνεται εἶναι ἄσχημο καὶ ἀνθελληνικό.

Παραθέτω ἀπόσπασμα ἀπὸ ἄρθρο τοῦ διαδικτύου, τὸ ὁποῖο ἀφορᾶ τὴν ἐκτεταμένη χρήση ξένων λέξεων καὶ ἐκφράσεων.  ‘’….Πολλοὶ νέοι, ἀλλὰ καὶ ἐνήλικες υἱοθετοῦν λέξεις, ὅρους καὶ ἐκφράσεις ἀπὸ ἄλλες γλῶσσες -ἰδίως ἀπὸ τὴν ἀγγλικὴ- σὲ τομεῖς ποὺ ἀφοροῦν κυρίως τὴν τεχνολογία καὶ τὴ διασκέδαση. Συχνά, ἀκόμη κι ἂν ὑπάρχει ἢ μπορεῖ νὰ δημιουργηθεῖ ἀντίστοιχη ἑλληνικὴ λέξη, παρατηρεῖται ἡ ἄκριτη υἱοθέτηση τοῦ ἀγγλικοῦ ὄρου καὶ ἡ εὐρεία χρήση του στὴν καθημερινὴ ἐπικοινωνία, μὲ ἀποτέλεσμα ὁ λόγος τῶν νέων ἀνθρώπων νὰ ἀποτελεῖται ἀπὸ ἕνα κράμα ἑλληνικῶν καὶ ξένων λέξεων. Ἡ υἱοθέτηση αὐτὴ τῶν ξένων λέξεων, δὲν ὑποτιμᾶ μόνο τὶς γλωσσοπλαστικὲς δυνατότητες τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας, ἀλλὰ ἐπιφέρει καὶ μία αἰσθητὴ ὑπονόμευση τῆς ἐκφραστικῆς ἱκανότητας τῶν νέων ἀνθρώπων. Ἔτσι, δυσκολεύονται πλέον νὰ συντάξουν ἕνα κείμενο μὲ καθαρὸ καὶ ὁλοκληρωμένο ἑλληνικὸ λόγο, χωρὶς νὰ καταφύγουν στὴ χρήση ξενικῶν ὅρων…..’’

Ἐκτός τς ὑπερβολικῆς χρήσης ἀγγλικῶν λέξεων, γίνεται καὶ χρήση λατινικῶν λέξεων, ὅπως de facto ἀντὶ ἐκ τῶν πραγμάτων, mea culpa ἀντὶ λάθος μου, de jure ἀντὶ ἐκ τοῦ νόμου, erga omnes  ἀντὶ  ἔναντι ὅλων, ad hoc  ἀντὶ  ἐπὶ τούτου, καὶ ἄλλες.

β)  Στὰ μέσα ἐνημέρωσης

Στὶς ἐφημερίδες δὲν παρατηροῦνται ὑπερβολὲς σὲ ξένες λέξεις, ἀλλὰ σὲ κάποια περιοδικὰ ἡ κατὰσταση εἶναι ἀπαράδεκτη. Ὅσον ἀφορᾶ τὴν τηλεόραση, συχνὰ παρατηρεῖται ὑπερβολικὴ χρήση ξένων λέξεων, λὲς καὶ κάνουν ἐπίδειξη ἀγγλικῶν. Μία λύση θὰ ἦταν νὰ δοθοῦν αὐστηρὲς ἐντολὲς ἀπὸ τοὺς ἰδιοκτῆτες σταθμῶν, στοὺς δημοσιογράφους, ἐκφωνητὲς καὶ παρουσιαστὲς ἐκπομπῶν, νὰ σταματήσουν τὴν χρήση ξένων λέξεων καὶ στὴν θέση τους νὰ χρησιμοποιοῦν ἀποκλειστικὰ ἑλληνικές. Τὸ Ἐθνικὸ Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), μπορεῖ ἐπίσης νὰ πιέσει πρὸς αὐτὴν τὴν κατεύθυνση. Ἐπιπλέον, σὲ  πολλοὺς τηλεοπτικοὺς  σταθμοὺς θὰ μποροῦσαν νὰ ὑπάρχουν συγκεκριμένες ἐκπομπὲς μικρῆς διάρκειας, στὶς ὁποῖες ἕνας γλωσσολόγος καθηγητὴς θὰ παρέθετε ἀπὸ μία κατάσταση, ποιὲς ξένες λέξεις πρέπει νὰ ἀποφεύγονται καὶ στὴ θέση τους νὰ χρησιμοποιοῦνται ἑλληνικές. Στὴν ἴδια ἐκπομπή, θὰ μποροῦσαν νὰ δίνονται ἐπίσης ὁδηγίες γραμματικῆς καὶ ὀρθογραφίας.

γ)  Στὶς ἐπιγραφὲς καταστημάτων

Στὰ περισσότερα ἐμπορικὰ καταστήματα (περίπου 80%), οἱ ἐπιγραφὲς εἶναι γραμμένες στὴν γγλικὴ γλώσσα. Ἡ κατάσταση εἶναι ἀπαράδεκτη καὶ νομίζει κανεὶς ὅτι βρίσκεται στὶς Η.Π.Α., Ἡνωμένο Βασίλειο ἢ ἄλλη ἀγγλόφωνη χώρα.

Οἱ κυβερνῶντες σ΄ αὐτὴν τὴν χώρα, εἴτε σὲ ἐπίπεδο Δήμου εἴτε σὲ ἐπίπεδο ὑπουργείου ἀποφεύγουν νὰ ἀντιμετωπίσουν τὸ ζήτημα αὐτό, τὸ ὁποῖο οἱ προηγούμενοί τους εἶχαν ἀντιμετωπίσει ἀπὸ τὸ 1924. Εἰδικὸς νόμος προέβλεπε τὴν ἀναγραφὴ τῆς ξενόγλωσσης ἐπιγραφῆς, ὡς δευτερεύουσας, μὲ πιὸ μικρὰ γράμματα καὶ μὲ τὴν καταβολὴ ἑνὸς σημαντικοῦ εἰδικοῦ τέλους ἀπὸ ὅσους ἤθελαν τὴν ξενὸγλωσση ἐπιγραφή.

Γιὰ τὸ θέμα τῶν ξενόγλωσσων ἐπιγραφῶν, ἕνας εὐαίσθητος γλωσσολόγος ἀπευθύνθηκε σὲ Δῆμο τῆς χώρας καὶ μὲ τὴν ὑπ’ ἀριθμὸν 1261/19.1.1979 αἴτηση – πρόταση, ζητοῦσε νὰ ληφθοῦν μέτρα γιὰ τὴν κατάργησή τους. Ὅμως, οἱ ‘’προοδευτικοὶ’’ τοπικοὶ ἄρχοντες προτίμησαν νὰ σιωπήσουν καὶ νὰ ἀδρανήσουν, παρὰ νὰ δυσαρεστήσουν τοὺς καταστηματάρχες. Παρέπεμψαν τὸ θέμα στὸ τοπικὰ Ἐπαγγελματικὰ Ἐπιμελητήρια, ὅπου δὲν δόθηκε ἡ πρέπουσα σημασία. Ἀπὸ τότε, τὸ ζήτημα τῶν ξενὸγλωσσων ἐπιγραφῶν χειροτέρευσε καὶ τὸ ἑλληνικὸ κράτος, σύρθηκε ἀπὸ τὰ πράγματα στὴ λήψη κάποιων μέτρων, μὲ τὸ νόμο 1491/1984, κατὰ τὸ ἄρθρο 5 τοῦ ὁποίου ὁρίστηκε ὅτι, ‘’οἱ ἐπιγραφὲς τῶν ἐμπορικῶν καταστημάτων γράφονται ἑλληνικὰ καὶ ἐπιπροσθέτως ἐπιτρέπεται ἡ ἀναγραφὴ τῆς ἐπιγραφῆς σὲ ξένη γλώσσα’’.

Σὲ ἐκτέλεση αὐτοῦ το νόμου, ἐκδόθηκε μία σειρὰ κοινῶν ἐγκυκλίων τῶν Ὑπουργείων Ἐσωτερικῶν καὶ Δημόσιας Τάξης, οἱ ὁποῖες ἀνέλυαν τὶς προϋποθέσεις καὶ τοὺς ὅρους ἐφαρμογῆς τοῦ νόμου, διαγράφοντας τὰ ἀπώτατα χρονικὰ ὅρια τῆς προσαρμογῆς τῶν ἐπιγραφῶν. Συγκεκριμένα, ἡ ὑπ’ ἀριθμὸν 95718/1985 ἐγκύκλιος, ὅριζε τὰ ἑξῆς ‘’Οἱ ἐπιγραφὲς τῶν καταστημάτων καὶ οἱ γνωστοποιήσεις τῶν προϊόντων ποὺ πωλοῦνται ἢ τῶν ὑπηρεσιῶν ποὺ παρέχονται ἢ τῶν ἐργασιῶν ποὺ ἐκτελοῦνται σ’ αὐτά, πρέπει νὰ εἶναι ὑποχρεωτικὰ στὴν ἑλληνικὴ γλώσσα. Ἐπιτρέπεται ἐπιπρὸσθετα ἡ ἀναγραφή, δίπλα ἢ κάτω ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴ ἐπιγραφὴ ξενόγλωσσης μετάφρασης, ἀλλὰ μὲ ἐμφανῶς μικρότερα στοιχεῖα. Οἱ Δῆμοι καὶ οἱ Κοινότητες ὑποχρεοῦνται νὰ δώσουν εὐρεία δημοσιότητα στὴν ἀπόφαση αὐτὴ καὶ νὰ ἐπιμεληθοῦν γιὰ τὴν ἐφαρμογή της’’.

Ἐπειδὴ ἡ κατάσταση δὲν βελτιωνόταν, τὰ ὑπουργεῖα ἐπανέρχονταν, ἐπαναλάμβαναν τὶς διατάξεις τοῦ σχετικοῦ νόμου, ζητοῦσαν τὴν ἐφαρμογή του, παρέτειναν τὶς προθεσμίες καὶ ξαναϋπενθύμιζαν στοὺς Δήμους καὶ τὶς Κοινότητες ‘’νὰ ἐπιμεληθοῦν τὴν ἐφαρμογή τους’’, ὅπως ἔλεγε ἡ ὑπ’ ἀριθμὸν 97718/3.1.1986 κοινὴ ἐγκύκλιος.

Δυστυχῶς, οἱ ἁρμόδιοι τῶν Δήμων καὶ Κοινοτήτων συνέχιζαν νὰ ἀδρανοῦν, παρὰ τὴν ἔκδοση ἂλλων δύο ἐγκυκλίων ἀπὸ τὰ ἁρμόδια Ὑπουργεῖα (τὴν ὑπ’ ἀριθμὸν 4175/24.2.1986 καὶ τὴν ὑπ’ἀριθμὸν 1558/3.1.1990).

Τί παρατηροῦμε ἐδῶ, ἀπὸ τὴν ἔναρξη μίας μαραθώνιας προσπάθειας ἡ ὁποία ξεκίνησε τὸ 1979  καὶ ἔληξε τὸ 1990; Ὅτι, μὲ τὴν ἀδράνεια καὶ ἀδιαφορία ποὺ ἔδειξαν οἱ Δῆμοι καὶ Κοινότητες τῆς χῶρας, οἱ ξενόγλωσσες ἐπιγραφὲς δὲν περιορίστηκαν καὶ συνεχίζουν νὰ ὑπάρχουν. Σήμερα, καταλαμβάνουν περίπου τὸ 80%.

Ὅλα τὰ παραπάνω δείχνουν ὅτι, ὄχι μόνο δὲν σεβόμαστε τὴ γλώσσα μας καὶ συνεχίζουμε νὰ τὴν κακοποιοῦμε, ἀλλὰ οὔτε καὶ ἀπὸ πλευρᾶς τῆς ἐξουσίας δὲν ὑπάρχει πραγματικὴ θέληση καὶ ἐπιβολή, γιὰ νὰ βελτιωθεῖ ἡ κατάσταση.

Εἶναι πλέον καιρός, ὅλοι οἱ ἁρμόδιοι: Ἐκδότες ἐφημερίδων καὶ περιοδικῶν, συγγραφεῖς, δάσκαλοι καὶ καθηγητές, ἰδιοκτῆτες ραδιοφωνικῶν καὶ τηλεοπτικῶν σταθμῶν, δημοσιογράφοι, παρουσιαστὲς ἐκπομπῶν, Ἐθνικὸ Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ὑπουργεῖο Παιδείας, ὀφείλουμε νὰ φανοῦμε ἀντὰξιοι, διαφυλάττοντας τὸν μεγαλύτερο θησαυρό μας. 

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

ΤΣΙΠΑΚΙΑ , ΚΑΤΑΝΤΙΑ η' ΕΞΕΛΙΞΗ !!!

 Τσιπάκια, σαν να λέμε ψωμί...Κατάντια ή εξέλιξη;


 

Πείνα για τσιπάκια: Ο κόσμος της τεχνολογίας σε αγωνία

Η General Motors Co και η Ford Motor Co ανακόινωσαν ταυτόχρονα (Πέμπτη 8 Απριλίου) ότι θα μειώσουν την παραγωγή οχημάτων λόγω της έλλειψης μικρο-τσιπ που έχει πλήξει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Λίγες ώρες αργότερα, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε την πληροφορία ότι ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει μια σύνοδο κορυφής για το ζήτημα της έλλειψης τσιπ την επόμενη Δευτέρα, στην η οποία αναμένεται να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια της GM Μέρι Μπάρα και ο διευθύνων  σύμβουλος της Ford, Τζιμ Φάρλι μαζί με στελέχη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Μια ομάδα εκπροσώπων της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κάλεσε πριν από μερικά 24ωρα την κυβέρνηση των ΗΠΑ να βοηθήσει για την επίλυση του προβλήματος, προειδοποιώντας ότι μια παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία γενικευμένη κρίση. Πρακτικά, θα κατασκευαστούν 1,28 εκατομμύρια λιγότερα οχήματα από όσα υπολόγιζαν οι βιοηχανίες για φέτος και ενδέχεται να διακόψουν την παραγωγή για άλλους έξι μήνες.

Κρίση από το πουθενά;

Καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει από την πτώση της πανδημίας, ένα ζωτικό γρανάζι δεν είναι στη θέση του: τα τσιπ υπολογιστών που τροφοδοτούν,  συνδέουν, μεταφέρουν, αλλά και.. διασκεδάζουν έναν ολόκληρο κόσμο, ο οποίος εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία.


Η έλλειψη έχει ήδη εκδηλωθεί σε διάφορες αγορές από το περασμένο καλοκαίρι. Έχει καταστήσει δύσκολο για τα σχολεία να αγοράσουν αρκετούς φορητούς υπολογιστές για μαθητές που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μάθημα από το σπίτι, καθυστέρησαν την κυκλοφορία δημοφιλών προϊόντων όπως το iPhone 12 και οδήγησαν σε αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να κυκλοφορήσουν οι νεότερες κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, όπως το PlayStation 5.

Όμως, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου τα εργοστάσια κλείνουν. Εργοστάσια που κατασκευάζουν αυτοκίνητα - ορισμένες από τις γνωστότερες ”μάρκες” δεν διαθέτουν τσιπάκια ώστε να ολοκληρώσουν την κατασκευή οχημάτων, που εσχάτως μοιάζουν όλο και περισσότερο με υπολογιστές πάνω σε τροχούς, αφού τα πάντα λειτουργούν χάρη στην υψηλή τεχνολογία. Το πρόβλημα επιδιορθώθηκε πρόσφατα, όταν ένα τεράστιο πλοίο με κοντέινερ ”κόλλησε”  στο κανάλι του Σουέζ για σχεδόν μια εβδομάδα, προκαλώντας απρόσμενα ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση σε φορτία που ταξίδευαν από την Ασία προς την Ευρώπη.

Αυτές οι εμπλοκές είναι πιθανό να απογοητεύσουν τους καταναλωτές που δεν μπορούν να βρουν το αυτοκίνητο που θέλουν, ή αναγκάζονται να διαλέξουν εκδόσεις με λιγότερα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά. Και απειλούν να προκαλέσουν ένα μεγάλο πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα χάσει 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Έχουμε πληγεί από την τέλεια καταιγίδα και δεν πρόκειται να φύγει σύντομα», δήλωσε ένας αναλυτής τεχνολογίας, ο οποίος είπε ότι δεν έχει δει ποτέ τόσο σοβαρή έλλειψη εδώ και σχεδόν 30 χρόνια στην βιομηχανία τσιπ!

Είναι η πανδημία η πραγματική αιτία;

Περίπου. Η πανδημία ώθησε τα εργοστάσια τσιπ να ξεκινήσουν να κλείνουν στις αρχές του περασμένου έτους, ιδιαίτερα σε χώρες όπου κατασκευάζονται οι περισσότεροι επεξεργαστές. Μέχρι τη στιγμή που άρχισαν να ανοίγουν ξανά, είχαμε μια μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση των παραγγελιών.

Αυτό δεν θα ήταν τόσο τρομακτικό αν οι κατασκευαστές τσιπ δεν πλημμύριζαν  από απρόβλεπτη ζήτηση. Για παράδειγμα, κανείς περίμενε στις αρχές του 2020 ότι θα σημειωθεί αύξηση των πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών μετά από σχεδόν μια δεκαετία σταθερής πτώσης!

Αλλά αυτό συνέβη μετά τα lockdown των κυβερνήσεων που ανάγκασαν εκατομμύρια υπαλλήλους γραφείων να κάνουν τις δουλειές τους από τα σπίτια, ενώ οι μαθητές παρακολούθησαν κυρίως τα μαθήματά τους από απόσταση.

Εικόνα από αλυσίδα παραγωγής για

COMEZORA VIA GETTY IMAGES


Εικόνα από αλυσίδα παραγωγής για τσιπάκια.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο;

Ναί. Τόσο η Sony όσο και η Microsoft ετοιμάζονταν να κυκλοφορήσουν πολυαναμενόμενες κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών επόμενης γενιάς για τις μάρκες PlayStation και Xbox, αντίστοιχα, που απαιτούσαν πιο εξελιγμένα τσιπ από ποτέ. Ταυτόχρονα, εκτοξεύετα η ζήτηση, επειδή οι πάροχοι τηλεφωνίας ασύρματων δικτύων ζητούν τσιπ, με στόχο να λειτουργήσουν οι υπερσύγχρονες υπηρεσίες “5G” που προετοιμάζονται σε όλο τον κόσμο.

Ο εμπορικός πόλεμος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα μάλλον δεν βοήθησε. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι βάζοντας σε ”μαύρη λίστα” την Huawei Trump Technologies, η κυβέρνηση Τραμπ οδήγησε αυτόν τον σημαντικό κατασκευαστή smartphone να δημιουργήσει ένα τεράστιο απόθεμα τσιπ καθώς ετοιμαζόταν για ” τεχνολογικό πόλεμο”.

Και γιατί πλήττεται τόσο πολύ η αυτοκινητοβιομηχανία;

Οι παραγγελίες από εκατομμύρια ανθρώπων που κλείστηκαν στο σπίτι οδήγησαν σε αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, πιέζοντας τους προμηθευτές ανταλλακτικών αυτοκινήτων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τσιπάκια για υπολογιστές για να ελέγχουν πεντάλ αερίου, κιβώτια ταχυτήτων και οθόνες αφής. Οι κατασκευαστές τσιπ επιδείνωσαν την πίεση ανασυγκροτώντας τις εργοστασιακές γραμμές με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της αγοράς καταναλωτικών ηλεκτρονικών, η οποία δημιουργεί πολύ περισσότερα έσοδα για αυτούς από τα αυτοκίνητα!

Και πως θα τα βγάλει πέρα η αυτοκινητοβιομηχανία;

Για την ώρα, ακύρωσαν βάρδιες και έκλεισαν προσωρινά εργοστάσια. Οι Ford, General Motors, Fiat Chrysler, Volkswagen και Honda φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο. Άλλοι, κυρίως η Toyota, δεν επηρεάζονται τόσο δραματικά. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι η Toyota ήταν καλύτερα προετοιμασμένη αφού διδάχθηκε πρώτη και συνειδητοποιήσε το πως απροσδόκητα σοκ μπορούν να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, όταν επλήγη από τον τεράστιο σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία το 2011, δήλωσε ο αναλυτής της Bank of America Securities, Βίβεκ Άρια.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν πληγεί περισσότερο έχουν αφήσει πίσω μοντέλα με χαμηλότερες πωλήσεις για να ρίξουν το βάρος τους σε μοντέλα με υψηλή ζήτηση, όπως φορτηγά και μεγάλα SUV. Η Ford, η GM και η Fiat Chrysler (Stellantis) άρχισαν να κατασκευάζουν οχήματα χωρίς μερικά από τα τσιπάκια, βάζοντάς τα στην αποθήκη και σχεδιάζοντας να τα μετασκευάσουν αργότερα.

Η GM αναμένει ότι η έλλειψη chip θα κοστίσει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε προ φόρων κέρδη φέτος από τη χαμένη παραγωγή και τις πωλήσεις. Η Ford προετοιμάζεται για ένα παρόμοιο χτύπημα. Οι κατασκευαστές τσιπ πιθανότατα δεν θα καλύψουν πλήρως τη ζήτηση της αυτοκινητοβιομηχανίας μέχρι τον Ιούλιο το νωρίτερο...

Πώς θα επηρεάσει όλο αυτό τους ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο;

Περιμένετε να πληρώσετε περισσότερα. Οι προμήθειες πολλών μοντέλων είχαν δυσκολέψει ακόμη και πριν από την έλλειψη τσιπ επειδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετώπισαν προβλήματα ώστε να αντισταθμίσουν την παραγωγή που χάθηκε στην πανδημία.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, η έλλειψη τσιπ καθυστέρησε την αυτοκινητοβιομηχανία της Βόρειας Αμερικής κατά περίπου 100.000 οχήματα. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, πριν από την πανδημία, η βιομηχανία αυτοκινήτων των ΗΠΑ είχε αρκετά οχήματα στοκαρισμένα ώστε να καλύψει την αγορά για 77 ημέρες ζήτησης. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, μειώθηκε αυτό το ”μαξιλάρι” σχεδόν κατά 30%, στις 55 ημέρες.

Στα αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας, τα πάντα λειτουργούν με

MONTY RAKUSEN VIA GETTY IMAGES/CULTURA RF

Στα αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας, τα πάντα λειτουργούν με τσιπάκια...

Θα επηρεαστούν άλλα δημοφιλή προϊόντα φέτος;

Η Samsung Electronics, ένας από τους μεγαλύτερους chip-makers στον κόσμο, προειδοποίησε πρόσφατα ότι μία τεράστια σειρά ηλεκτρονικών ειδών θα μπορούσε να επηρεαστεί από την έλλειψη. Χωρίς να προσδιοριστούν τα προϊόντα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν, η Samsung ενημέρωσε τους  μετόχους της, ότι μια ”σοβαρή ανισορροπία” μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για τα τσιπ θα μπορούσε να βλάψει τις πωλήσεις από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Τι πρέπει να γίνει για να μην προκύψει ξανά στο μέλλον το ίδιο πρόβλημα;

Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, αλλά οι παραγωγοί των τσιπ φαίνεται να οργανώνονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις μελλοντικές προκλήσεις.

Η Intel, η οποία εδώ και δεκαετίες κυριάρχησε στην αγορά τσιπ για υπολογιστές (PC), ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για επενδύσεις 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δύο νέα εργοστάσια στην Αριζόνα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η Intel αποκάλυψε ότι ξεκινάει ένα νέο τμήμα που θα συνάψει συμβάσεις για να καταστήσει τα τσιπ προσαρμοσμένα για άλλες επιχειρήσεις εκτός από τους δικούς του επεξεργαστές.

Αναγκασμένη από την τρέχουσα έλλειψη, η εταιρεία παραγωγός τσιπ TSMC έχει επίσης δεσμευτεί να δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια για να επεκταθεί η παγκόσμια παραγωγική της ικανότητα για τσιπ. Περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν ήδη φέτος για να ενισχύσουν την παραγωγή σε εργοστάσια που δεν μπόρεσαν να καλύψουν την ζήτηση.

Και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το πακέτο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάκαμψη από την πανδημία, περιλαμβάνει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να βελτιωθούν οι υποδομές ώστε να εξαρτάται η χώρα λιγότερο από τα τσιπ που παράγονται στο εξωτερικό.

Το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμιας αγορά παραγωγής τσιπ μειώθηκε από 37% το 1990 σε 12% σήμερα. Η αντίδραση της Ουάσιγκτον θα βελτιώσει αυτό το ισοζύγιο, ωστόσο θα μεσολαβήσουν 2-3 δύσκολα χρόνια, όπου το ”σαφάρι” για τσιπάκια σε όλο τον κόσμο θα εξελιχθεί σε επιστήμη...

πηγές: Associated Press, Reuters

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ...

 Καθηγητής Πανεπιστημίου προειδοποιεί: "Στο τέλος της πανδημίας θα είμαστε σε ένα δυστοπικό τοπίο"


Στο όνομα της "εξαιρετικής κατάστασης" παραχωρούνται και καταπατούνται δικαιώματα

Ο Δημήτρης Δαλάκογλου, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Vrije Universiteit Amsterdam, αναλύει τις συνέπειες των έκτακτων μέτρων σε βάρος των ελευθεριών που έχουν επιβληθεί πανευρωπαϊκά λόγω της COVID-19.

Προσδιορίζεται στα ευρωπαϊκά Συντάγματα το όριο της περιστολής των ατομικών ελευθεριών, ακόμη κι όταν πρόκειται για ζητήματα δημόσιας υγείας; Μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει μια κυβέρνηση, σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, ως προς την καταστρατήγησή τους; Πανευρωπαϊκά, με άλλοθι την κατάσταση έκτακτου ανάγκης, που προκαλεί η πρωτοφανής πανδημία, οι κυβερνήσεις καταπατούν συστηματικά κεκτημένες ελευθερίες; Υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να παγιωθεί ως καθεστώς και μετά την πανδημία; Τέλος, μπορεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού να δημιουργήσει ανισότητα στους πολίτες της Ευρώπης και επομένως είναι αντισυνταγματικό;

Δύσκολα ερωτήματα, που θέσαμε στον καθηγητή Δημήτρη Δαλάκογλου, ο οποίος κατέχει την έδρα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Vrije Universiteit Amsterdam και είναι, μεταξύ άλλων, διευθυντής του Εργαστηρίου Υποδομών, Αειφορίας και των Κοινών του ίδιου πανεπιστημίου.

«Αποτέλεσε πρώτης τάξης ευκαιρία η πανδημία για τις κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να επιβάλουν ό,τι δεν μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν δύο χρόνια πριν» διαπιστώνει κατά τη συνομιλία μας.

«Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ελαστικοποίηση και κανονικοποίηση (σ.σ: ως προς την παραβίαση του Συντάγματος σε θέματα ατομικών ελευθεριών)», προσθέτει, «οπότε θα μπορούν να ξαναεπιβληθούν ευκολότερα αν χρειαστεί στο μέλλον».

- Υπάρχει θεσμικά κατοχυρωμένο στα ευρωπαϊκά Συντάγματα το όριο του περιορισμού των ατομικών ελευθεριών, το οποίο, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Υπάρχουν τα προσδιορισμένα κριτήρια μέχρι ποιου σημείου μια κυβέρνηση μπορεί να λαμβάνει μέτρα ενάντια στις ελευθερίες, αντιβαίνοντας στο Σύνταγμα, σε έκτακτες περιπτώσεις; H είναι κάτι υποκειμενικό, ρευστό και προσδιοριζόμενο από την εκάστοτε εξουσία;

Όλα σχεδόν τα σύγχρονα νομικά συστήματα εμπεριέχουν όρους με βάση τους οποίους αναστέλλονται προσωρινά και κατ’ εξαίρεση βασικά δικαιώματα των πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παρόλ' αυτά, έχουμε δει συχνά να γίνεται κατάχρηση τέτοιων παροχών από συστήματα εξουσίας και κρατικές οντότητες. Αν και δεν μας αρέσει να το παραδεχόμαστε, οι δυτικές Δημοκρατίες μπορούν μια χαρά να μεταβάλλουν, να ερμηνεύουν ή να εφαρμόζουν τον νόμο με βάση τη διαπλοκή εντός του συστήματος εξουσίας. Ποιες συνθήκες θα προσδιοριστούν ως έκτακτη ανάγκη που απαιτεί τις συνθήκες εξαίρεσης είναι αρκετά ρευστό.

- Υπάρχει παράδειγμα, πέρα από αυτό της πανδημίας;

Ναι. Ακούσαμε π.χ. συχνά τον όρο «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» σε ό,τι αφορούσε την προσφυγική κρίση του 2015. Που δεν ήταν η πραγματική κρίση, η πραγματική κρίση ήταν η διάλυση του συστήματος υποδομών διάσωσης και φιλοξενίας λόγω μνημονίων και λιτότητας. Καθώς και η αποδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού ονείρου, σε μια Ευρώπη απ' όπου ήδη η Βρετανία έφευγε, και οι μισοί Ευρωπαίοι μισούσαν τους άλλους μισούς λόγω της αποτυχίας της Ευρωζώνης. Η μετατροπή της αυξημένης προσφυγικής ροής σε κρίση χρησιμοποιήθηκε για να θυμίσει στους Ευρωπαίους πόσα κοινά υποτιθέμενα προβλήματα έχουν και πόσο προνομιούχοι είμαστε. Στο όνομα της "εξαιρετικής κατάστασης" εκχωρήθηκε η πολυθρύλητη εθνική κυριαρχία σε στρατιωτικές δυνάμεις ξένων χωρών ή σε μια οντότητα αμφισβητούμενη όπως η FRONTEX, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Παρόμοια, στην περίπτωση της πανδημίας, επιβλήθηκε ουσιαστικά απαγόρευση κυκλοφορίας, παρόλο που ήταν υγειονομικά αμφισβητήσιμη πολιτική ως πρoς τη διαχείριση της πανδημίας. Αυτό είναι ένα κάκιστο προηγούμενο και θεωρώ πως ήταν το τέλειο παράδειγμα κατάχρησης εξουσίας, αφού υπήρξε άρση το καλοκαίρι του 2020 στο όνομα της τουριστικής βιομηχανίας.

- Είχαμε προσφυγές στη Χάγη κατά του περιορισμού των μετακινήσεων στην Ολλανδία. Μια προδικαστική έρευνα για τη διαδήλωση που διοργανώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα κατά του κορονοϊού στην πλατεία Kansalaistori και στην πλατεία Γερουσίας στο Ελσίνκι, πρόσφατα. Είχαμε αντιδράσεις κι αναστάτωση γενικώς πανευρωπαϊκά.

Κάποιες οργανώσεις στην Ολλανδία είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και κέρδισαν πρωτόδικα καθώς ήταν ολοφάνερο πως η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν αντισυνταγματική. Η κυβέρνηση έκανε τις απαραίτητες νομοθετικές διορθώσεις ώστε να επιβάλλει την απαγόρευση, άλλα υπάρχει ένα λίμπο, καθώς πολύ λίγοι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι για την αξία του μέτρου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένα έσχατο μέτρο, κι ένα μέτρο κυβερνητικής απελπισίας καθώς αποτελεί παραδοχή ότι απέτυχε μια πραγματική υγειονομική διαχείριση και πρέπει να καταφύγει η κυβέρνηση σε αστυνομική διαχείριση. Είναι παραδοχή πως οι κυβερνήσεις επένδυσαν σε ένα εμβόλιο, άλλα λόγω νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας επέτρεψαν να πατενταριστεί κι άρα ήταν έρμαιο των πολυεθνικών που κοίταξαν το κέρδος τους και πρώτα να κλείσουν συμφωνίες και μετά να χτίσουν εργοστάσια για την παραγωγή του εμβολίου. Ήταν επίσης παραδοχή πως τα νοσοκομειακά συστήματα, ακόμα και τα πιο προηγμένα, είναι τόσο υπό-χρηματοδοτημένα, ιδιωτικοποιημένα και τελικά απορυθμισμένα που δεν μπορούν να διαχειριστούν μια πανδημία. Σε τέτοια πλαίσια γενικής πολιτικής αποτυχίας, μια κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει τη συναίνεση του πληθυσμού να του απαγορεύσει την κυκλοφορία.

- Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πανευρωπαϊκά, με άλλοθι την κατάσταση έκτακτου ανάγκης που προκαλεί η πρωτοφανής πανδημία, οι κυβερνήσεις να καταπατούν συστηματικά ελευθερίες; Πώς μπορούν να αμυνθούν οι πολίτες και οι κοινωνίες σε μια τέτοια επίθεση;

Αποτέλεσε πρώτης τάξης ευκαιρία η πανδημία για τις κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να επιβάλουν ό,τι δεν μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν δύο χρόνια πριν. Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να δει το νόμο για τα Πανεπιστήμια, στη Γαλλία τον νόμο για τις διαμαρτυρίες-διαδηλώσεις και την ελευθερία του Τύπου και πάει λέγοντας. Σε κάθε περίπτωση, η αντιπολίτευση του δρόμου αντέδρασε και θα συνεχίζει να αντιδρά.

- Πόσο αυτοαναιρείται ένα αυτοπροσδιοριζόμενο κράτος ως «Κράτος Δικαίου» με εικόνες, στο όνομα πάντα της δημόσιας υγείας, σαν αυτές στην πλατεία Νέας Σμύρνης, όπου αστυνομικές δυνάμεις ξυλοκοπούν ανθρώπους που βγήκαν να κάνουν τη βόλτα που τους επιτρέπεται εν μέσω εγκλεισμού και lockdown;

Να μη κοροϊδευόμαστε, η Ελλάδα δεν είναι Κράτος Δικαίου. Δεν ήταν ποτέ, και πλέον όντας μια αποικία χρέους, βλέπουμε την πλήρη κατάρρευση του συστήματος Δικαίου. Παραδικαστικά συστήματα, πολιτικοί και ισχυροί που εξαιρούνται από την εφαρμογή του νόμου, εταιρείες που μπορούν να κάνουν συμφωνίες με το Ελληνικό Δημόσιο που καταπατούν το Σύνταγμα, βίλες στον αιγιαλό, αστυνομία που παρανομεί, δολοφονεί, βασανίζει συστηματικά και ατιμώρητα, μεγαλοεπιχειρηματίες και μιντιάρχες που παρανομούν όσο θέλουν, προστασία φιλοκυβερνητικών υψηλόβαθμων δημοσίων λειτουργών.

 Παράνομη μεταχείριση πολιτικών κρατουμένων. Και από την άλλη, μια Αριστερή αντιπολίτευση, κυρίως απασχολημένη με την ενδοσκόπηση της και τις ακαδημαϊκές της ανησυχίες. Τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που έχουμε καταλήξει στο παράδοξο, να έχουμε τους αναρχικούς και την άκρα Αριστερά να είναι οι μόνες δυνάμεις που ζητούν δραστικά τη νομιμότητα και την εφαρμογή του νόμου με διαμαρτυρίες!

- Υπάρχει κίνδυνος τα μέτρα που πάρθηκαν από τον Μητσοτάκη, τον Μακρόν κ.λπ. εν μέσω πανδημίας να παγιωθούν, να γίνουν καθεστώς;

Εξαρτάται τι εννοεί κανείς «μέτρα». Αν μιλάμε για την απαγόρευση κυκλοφορίας, σε κάθε περίπτωση υπάρχει ελαστικοποίηση και κανονικοποίηση, οπότε θα μπορούν να ξανα-επιβληθούν ευκολότερα αν χρειαστεί στο μέλλον. Αν μιλάμε για καινούργιους νόμους ή π.χ. για το φύτεμα εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα βουνά, ενώ όλοι εμείς ήμασταν κλειδωμένοι μέσα στα σπίτια, δύσκολα «ξε-φυτεύονται».

- Το νέο «κοσκινάκι» της πανδημίας, το πιστοποιητικό εμβολίου, μπορεί να δημιουργήσει ανισότητα στους πολίτες της Ευρώπης και επομένως μπορεί και να είναι αντισυνταγματικό;

Πιθανόν να είναι αντισυνταγματικό, παρόλα αυτά πιστεύω ότι θα είναι ένα από τα μικρότερα μας προβλήματα: Με το τέλος της πανδημίας θα είμαστε σε ένα αρκετά δυστοπικό πολιτικό και οικονομικό τοπίο. Το ερώτημα είναι πόσοι άνθρωποι θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μετά την πανδημία. 

Πόσα αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρίες θα υπάρχουν, πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι τιμές των αεροπορικών, πόσοι θα έχουν επιβιώσει από τον ιό σε μια ήπειρο που μείωνε συστηματικά τις επενδύσεις στη δημόσια και δωρεάν υγεία και στη μη κερδοσκοπική επιστημονική έρευνα εδώ και δεκαετίες, και τώρα ήρθε η ώρα της πληρωμής για τις δεκαετίες νεοφιλελευθερισμού που λησμόνησε τα αυτονόητα: Ότι η υγεία δεν είναι απλά η έλλειψη ασθένειας, άλλα η γενικότερη κοινωνική και προσωπική ευεξία όλων των κοινωνικών τάξεων και ομάδων.

- Αλήθεια, πώς σας φαίνεται το πρόγραμμα «Safe Corridor», που στέλνει 187 επισκέπτες από την Ολλανδία στην Ρόδο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο τουρισμός είναι εφικτός κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπα, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και μετακίνησης είναι αστυνομικά μέτρα που έχουν αμφισβητούμενη επιδημιολογική αξία και σε κάθε περίπτωση είναι τα έσχατα μέτρα όταν αποτυγχάνεις να έχεις ικανά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και την παροιμιώδη υποχρηματοδότηση της δημόσιας μη κερδοσκοπικής επιστημονικής έρευνας. 

Δύο θέματα όπου πάσχουμε παγκοσμίως για δεκαετίες, ενώ ο διεθνής πλούτος συσσωρεύεται στα χέρια λίγων δισεκατομμυριούχων. Οπότε η ελεγχόμενη μετακίνηση και το άνοιγμα του τουρισμού δεν είναι κατ’ αρχήν λάθος, άλλα είναι εξαιρετικά λάθος να ανοίγει ο τουρισμός για αλλοδαπούς τουρίστες (καταγόμενους κατά κανόνα από πλουσιότερες βόρειο-Ευρωπαικες χώρες για τις οποίες η Ελλάδα αποτελεί αποικία χρέους),ενώ την ίδια στιγμή να χαρακτηρίζεσαι «υγειονομική βόμβα» και να μην μπορείς να αλλάξεις δήμο αν μένεις στην Ελλάδα και αν είσαι πρόσφυγας στα ίδια νησιά. Αποδεικνύεται αυτό που είπαμε και στην αρχή, πως υπάρχει ρευστότητα και ελαστικότητα στον προσδιορισμό του ρίσκου και του κινδύνου. 

Ο φτωχότερος και ανίσχυρος είτε κινδυνεύει και πρέπει να προστατευτεί ακόμα και δια της βίας από τον εαυτό του, ο ισχυρός κάνει από βαφτίσια μέχρι διακοπές στα νησιά. Η κατάσταση εξαίρεσης της πανδημίας φέρνει στο φως και τα περιστατικά της γίνονται μικροί καθρέφτες της ταξικής διαστρωμάτωσης, των γεωπολιτικών ή άλλων τοπικών και διεθνικών ιεραρχιών.


https://sputniknews.gr/20210404/kathigitis-panepistimioy-proeidopoiei-sto-telos-tis-pandimias-tha-eimaste-se-ena-dystopiko-topio-11208210.html

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η είδηση της αποχώρησης της ισπανικής Repsol ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς παίκτες της αγοράς υδρογονανθράκων που είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ελληνικής αγοράς για επενδύσεις, δεν προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην διεθνή αγορά πετρελαίου. Η μία μετά την άλλη, οι πετρελαϊκές εταιρείες, ακόμη και οι κολοσσοί της αγοράς, ανακοινώνουν τα σχέδιά τους για δραστικές περικοπές στα επενδυτικά τους σχέδια στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Πρώτες στη λίστα των περικοπών βρίσκονται οι επενδύσεις σε ανώριμες περιοχές, δηλαδή σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ακόμη παραγωγή, παρά μόνο θετικές ενδείξεις από τις προκαταρκτικές σεισμικές καταγραφές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ισπανική Repsol, η οποία αποφάσισε να αποεπενδύσει από τη χώρα μας ανακοίνωσε πως βάσει του νέου επιχειρησιακού της πλάνου σχεδιάζει να περιορίσει την παρουσία της σε μόλις 14 αγορές από 34 στις οποίες είναι παρούσα σήμερα. Η ισπανική εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα μειώσει τις ετήσιες επενδύσεις της στο upstream (έρευνα και παραγωγή πετρελαίου) από 2,4 δισ. ευρώ το 2019 σε 1,6 δισ. ευρώ ετησίως το 2025.

Ο έτερος μεγάλος παίκτης που έχει επίσης παρουσία στην ελληνική αγορά η αμερικανική ExxonMobil, σύμφωνα με το guidance που εξέδωσε για το 2021 πρόκειται να περιορίσει τις επενδύσεις της κατά 11% έως 25% από τα 21,4 δισ. δολάρια το 2020 σε 16 έως 19 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις της ExxonMobil ήταν ήδη περιορισμένες το 2020 κατά 9,8 δισ. δολάρια έναντι του 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Rystad οι επενδυτικές δαπάνες για απόκτηση νέων πεδίων από μεγάλες πετρελαϊκές βρέθηκε το 2020 στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2021.

Πίσω από τις εξελίξεις αυτές, δεν κρύβεται μόνο η κρίση της πανδημίας και η μεγάλη αστάθεια που έχει προκύψει στις τιμές του πετρελαίου. Ο πετρελαϊκός κλάδος βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, με τις μεσομακροπρόθεσμες προβλέψεις να δείχνουν μείωση της ζήτησης πετρελαίου, λόγω της σημαντικής αύξησης της διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης και εν γένει του εξηλεκτρισμού όχι μόνο των μετακινήσεων αλλά και άλλων τομέων της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες περιορίζουν τις εξορύξεις καθώς βλέπουν να έρχεται με ταχύτατους ρυθμούς η ενεργειακή μετάβαση σε ένα οικονομικό περιβάλλον χαμηλών ή ακόμη και μηδενικών εκπομπών άνθρακα, που αναγκαστικά μεταφράζεται σε περιορισμό της κατανάλωσης πετρελαίου.

Σε αυτό το αβέβαιο και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές πλαίσιο, η ελληνική αγορά υδρογονανθράκων είναι ακόμη πιο ευάλωτη για δύο κύριους λόγους:

Πρώτον δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των ώριμων αγορών. Παρά τις εντυπώσεις που κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί από δηλώσεις και εκτιμήσεις, εντούτοις στην ελληνική αγορά υπάρχει μόνο ένα παραγωγικό κοίτασμα στον Πρίνο και πέραν τούτου τα ευρήματα περιορίζονται μόνο σε προκαταρκτικά δεδομένα από σεισμικές καταγραφές. Πρόκειται για πρώιμες ενδείξεις που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τη διενέργεια πανάκριβων ερευνητικών και στη συνέχεια παραγωγικών γεωτρήσεων. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κύπρο, όπου εντοπίστηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου, για κάθε μία επιτυχημένη γεώτρηση, πραγματοποιήθηκαν ακόμη 5 αποτυχημένες γεωτρήσεις.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα εγγενή προβλήματα του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις στη χώρα μας είναι η στάση που τηρούν διευθύνσεις περιβάλλοντος σε περιφέρειες, οι οποίες αρνούνται να εκδώσουν θετικές περιβαλλοντικές γνωμοδοτήσεις ακόμη και για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όταν οι πράσινες επενδύσεις δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τα εμπόδια είναι πολλαπλάσια για τις πολύ πιο "βαριές” περιβαλλοντικά δραστηριότητες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Γενικότερα ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός έχει αποδείξει στην περίπτωση των υδρογονανθράκων την βραδύτητα με την οποία κινείται, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι κλείνουμε σχεδόν οκτώ χρόνια από τον πρώτο διαγωνισμό παραχωρήσεων, χωρίς ακόμη να έχει πραγματοποιηθεί κάποια ερευνητική γεώτρηση.

Το αρνητικό αυτό περιβάλλον και η δυσμενής συγκυρία τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι ο συνεταίρος της Repsol σε αρκετές από τις ελληνικές παραχωρήσεις, η εταιρεία Energean βρίσκεται σε αναζήτηση πιθανού νέου συνεταίρου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ανταπόκριση μόνο ενθαρρυντική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά υδρογονανθράκων βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και εκ των πραγμάτων οι προσδοκίες θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε πιο ρεαλιστικές, με βάση τα νέα δεδομένα βάσεις.

Capital