Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η '' ΠΡΩΤΗ '' ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ Α.Ο. '' Η ΘΗΒΑ ''

 


Την Δευτέρα 2 Αυγούστου αρχίζει η Προετοιμασία τού Ιστορικού Α.Ο. '' Η ΘΗΒΑ '' , τής Ένδοξης Ιστορίας των 53 Ετών , με 3 Συμμετοχές στη Β' Εθνική Κατηγορία , 8 στη Γ ' Εθνική Κατηγορία , και 18 στη Δ' Εθνική Κατηγορία , στό Δημοτικό Στάδιο τής Πόλης .

Με 29 Ποδοσφαιρικές Περιόδους Συμμετοχών σε Εθνικές Κατηγορίες είναι τόσο πλούσια η Ιστορία τής Αγαπημένης Ποδοσφαιρικής Ομάδας τής Πόλης , πού μονόδρομος είναι να επανέλθει σύντομα και πάλι στον φυσικό τής χώρο των Εθνικών Κατηγοριών , κάνοντας τον Φίλαθλο του Κόσμο να κατακλύζει και πάλι τις εξέδρες , ζώντας ανεπανάληπτες στιγμές επιτυχιών όπως και τα παλαιότερα χρόνια

To Διοικητικό Συμβούλιο τής Ομάδας όπως και πέρσι απαρτίζεται από Παλαίμαχους Ποδοσφαιριστές πού έχουν γράψει Ιστορία φορώντας την φανέλα της , οι οποίοι ήδη με τις φετινές Μεταγραφικές προσθήκες έχουν δημιουργήσει ένα Εντυπωσιακό Ποδοσφαιρικό Σύνολο για τα δεδομένα τής Α' Ε.Π.Σ.Βοιωτίας , πού απαρτίζεται από πολλούς Νέους Ανερχόμενους Ποδοσφαιριστές , αλλά και Έμπειρους Καταξιωμένους Ποδοσφαιριστές σε Εθνικές Κατηγορίες .

Χαρακτηριστικό τού Έμψυχου Δυναμικού τής Ομάδας είναι ότι όλοι οι Ποδοσφαιριστές είναι Βοιωτοί .

Προπονητής συνεχίζει από πέρσι ο Παλαίμαχος Άσσος τής Ομάδας , καταξιωμένος Κόουτς κ. Σωτήριος Παπαναστασίου με Συνεργάτες τού κ.κ. Αχχιλέα Κατσογιάννη , Δημήτρη Μπούτσικο ( Γυμναστής ) , Τάκη Μπότση ( Προπονητής Τερματοφυλάκων )

Χαρακτηριστικό τού Προπονητικού team είναι οτι είναι Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές τής Ομάδας και Βοιωτοί.

Σύμφωνα μέ Δελτίο Τύπου της Ομάδας :

Την Δευτέρα 2/8 ξεκινάει η νέα σεζόν για την ομάδα μας.

Στις 18:30 θα γίνει ο αγιασμός και θα ακολουθήσει η πρώτη προπόνηση !!!
Όλα είναι έτοιμα σε οργανωτικό επίπεδο έτσι ώστε το προπονητικό τιμ και οι ποδοσφαιριστές να επικεντρωθούν στη δουλειά τους!!
Στο μεταγραφικό μέτωπο υπάρχει ικανοποίηση από τις προσθήκες που έγιναν και υπάρχει περιθώριο για κάποιες πινελιές ακόμη στο ρόστερ !!!!
Περιμένουμε τη βοήθεια του κόσμου σε αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε με δικά μας παιδιά που θα τα δώσουν όλα για τη βυσσινί φανέλα !!
ΑΟ Θήβα μόνο !!!


ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ :



                                                                   Δημήτρης Σοβατζής

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ''ΗΡΕΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ'' ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ...




Μπορεί ο Ερντογάν να μας έταξε ήρεμο καλοκαίρι και να τηρήσει τον λόγο του, αλλά αυτό το βήμα πίσω σε σύγκριση με το 2020 έγινε επειδή εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα, όπως αυτός τα αντιλαμβάνεται. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τακτικό ελιγμό, ο οποίος δεν αλλάζει τη νεοοθωμανική στρατηγική. Μάλλον, λοιπόν, βρισκόμαστε στην αρχή του φαινομένου.

Σε αντίθεση δε με ό,τι γενικώς πιστεύεται, η τουρκική επιθετικότητα δεν είναι απλώς μία προσωπική επιλογή του “σουλτάνου”. Αποτελεί προϊόν της γεωπολιτικής μετάλλαξης της Τουρκίας. Η μετάλλαξη αυτή ξεκίνησε με την πολιτική “εναντίον όλων” που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν. Έσπρωξαν έτσι τις τρεις ευρασιατικές δυνάμεις τη μία στην αγκαλιά της άλλης, σχηματίζοντας το πρόπλασμα αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί ως η πρώτη “Πολλαπλή Δύναμη” (Multi–Power) στην ιστορία.

Η προσέγγιση Ρωσίας-Κίνας-Ιράν διαμορφώνει ένα τρίγωνο μέσα στην Ευρασία, η γεωπολιτική βαρύτητα του οποίου ελκύει προς αυτό και άλλες χώρες. Μια εξ αυτών είναι η Τουρκία. Τυχόν ενσωμάτωση της Τουρκίας σε αυτήν τη δομή θα μετατρέψει το τρίγωνο σε έναν δακτύλιο στην ευρασιατική περιφέρεια, ο οποίος θα κλείσει στο εσωτερικό του τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και θα τις ενσωματώσει, γιγαντώνοντας την ευρασιατική Multi Power. Το σύστημα εξουσίας στην Τουρκία (τουλάχιστον το τωρινό) δείχνει ότι εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα να αποτελέσει μέρος αυτής της δομής.

Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι και ένας εκ των λόγων που ερμηνεύουν την “αφύσικη” μακροημέρευση και εμβάθυνση των τουρκορωσικών σχέσεων, εις βάρος των ανταγωνιστικών στοιχείων στις γεωπολιτικές ταυτότητες των δύο χωρών. Δηλαδή, οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας επηρεάζονται πλέον και από τις σχέσεις Τουρκίας-Κίνας, Κίνας-Ρωσίας, Ρωσίας-Ιράν, Ιράν-Τουρκίας κλπ. Με άλλα λόγια εντάσσονται σε μια ευρύτερη συστημική δομή και συνακόλουθα αποκτούν νέα δυναμική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΥΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ SLPRESS.GR

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΕΡΚΕΛ ΕΠΟΧΗΣ !!!

 


Της Judy Dempsey

Η Angella Merkel βρίσκεται στις ΗΠΑ στην τελευταία επίσκεψή της ως Γερμανίδα Καγκελάριος.

Τι αλλαγή από τις προηγούμενες επισκέψεις της όταν ο Donald Trump βρισκόταν στον Λευκό Οίκο. Είχε μόνο περιφρόνηση για τη Μερκελ και για τη Γερμανία.

Ο Trump επίσης επαινούσε μόνο εκείνες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είτε περιφρονούσαν το κράτος δικαίου ή ασκούσαν κριτική στην ΕΕ, η οποία προήλθε από τις προσπάθειες και την διορατικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης, πριν από 70 χρόνια.

Πάνω από όλα, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και όσα συνέβαιναν στους κοντινούς γείτονες της Ευρώπης -και εντός της ίδιος της ΕΕ- δεν ενδιέφεραν τον Trump. Ήταν λες και όσο περισσότερα προβλήματα αντιμετώπιζε η Ευρώπη, τόσο καλύτερες θα ήταν οι πιθανότητες να διαλυθεί η ΕΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, είναι διαφορετικής απόχρωσης. Η Κίνα είναι μία από τις βασικές του προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική. Εξαιτίας αυτού, οι ΗΠΑ θέλουν μια ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη εδραιωμένη σε μια διατλαντική εταιρική σχέση που θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε όλα τα μέτωπα.

Ωστόσο, η Ευρώπη που αφήνει η merkel πίσω της καθώς αποχωρεί από την Καγκελαρία μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, δέχεται επίθεση εκ των έσω και από το εξωτερικό.

Χωρίς να αντιμετωπίσει το πρώτο, η Ευρώπη, και οι γείτονες της εκτός ΕΕ, δεν θα είναι σε θέση να αντέξει την πολιτική, οικονομική και ιδεολογική άνοδο της Κίνας ή την επίμονη ανάμειξη της Ρωσίας.

Την τελευταία δεκαετία, αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αμφισβητήσει το κράτος δικαίου, την ελεύθερα των ΜΜΕ και ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα. Χωρίς αυτές τις θεμελιώδεις αρχές, η ικανότητα της δημοκρατίας να λειτουργεί κινδυνεύει. Η νομική ασφάλεια των πολιτών δεν είναι εγγυημένη. Η πεποίθηση και η εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα των δικαστών και των δικαστηρίων θα υπονομευθεί.

Αυτό συμβαίνει στην Πολωνία, την πέμπτη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ και μια χώρα που έχει τεράστια δυναμική για να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (Pis) έχει επιτεθεί στην ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αμφισβητεί αυτό που υπέγραψε η Πολωνία το 2004 όταν εντάχθηκε στην ΕΕ: το κράτος δικαίου.

Τότε, παραχωρήθηκε ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας από τη Βαρσοβία στις Βρυξέλλες. Αλλά όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων στις 14 Ιουλίου, ένα ειδικό πειθαρχικό τμήμα που συγκρότησε το PiS αμφισβητεί άμεσα το δίκαιο της ΕΕ. Η Πολωνία θα μπορούσε να βρίσκεται κοντά στο να αποχωρήσει από το πρότυπο των κανόνων της ΕΕ. Οι συνέπειες και για τις δύο πλευρές είναι απρόβλεπτες.

Το κράτος δικαίου και η ακεραιότητα των δικαστηρίων συγκεκριμένα, έχουν επίσης αμφισβητηθεί επανειλημμένως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Ρουμανία και της Ουγγαρίας.

Σε ό,τι αφορά στους δημοσιογράφους, οι ζωές κάποιων σε άλλες χώρες -Ελλάδα, Μάλτα και πιο πρόσφατα Ολλανδία- βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο. Επιπλέον, οι αρνητές αφθονούν -από το Ολοκαύτωμα και την κλιματική αλλαγή και τον κορονοϊό, μέχρι τον ρόλο της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία. Είναι λες και το παρελθόν, στου οποίου τα ερείπια από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χτίστηκε η ΕΕ, υποβιβάστηκε στα βιβλία της ιστορίας αντί να είναι μια αρχιτεκτονική δομή που χρειάζεται συνεχή φροντίδα.

Γι αυτό η Λευκορωσία επηρεάζει την ηθική και πολιτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια χώρα που μεταξύ 1939-1945 χτυπήθηκε και από τους ναζί και από τον Κόκκινο Στρατό. Είναι μια χώρα της οποίας οι πολίτες παλεύουν για τα δικαιώματα και τις αξίες τις οποίες οι πολίτες της ΕΕ απολαμβάνουν τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, παρόλο που η Λευκορωσία είναι ο άμεσος γείτονας της ΕΕ, η άνευ προηγουμένου διάρκεια κατά την οποία το καθεστώς επιδιώκει να καταστρέψει την κοινωνία μέσω καταστολής, κρατήσεων και καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των φιλοδοξιών, δεν έχει συγκλονίσει την Ευρώπη. Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν έχουν σταματήσει την καταστολή.

Ίσως η απόφαση του προέδρου της Λευκορωσίας Λουκασένο να στείλει κυνικά εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα με τη Λιθουανία μήπως μπορέσει να αλλάξει τη νοοτροπία των Ευρωπαίων, δεδομένου του παθολογικού φόβου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έχουν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εκτός αυτού, η Λευκορωσία και η Πολωνία έχουν κάτι κοινό και κρίσιμο, πέρα από την ιστορία και τα κοινά σύνορα. Είναι η εμπειρία του αγώνα για ελευθερία και ασφάλεια. Το τελευταίο δεν είναι αποκλειστικά στρατιωτικός όρος. Είναι η διαβεβαίωση που έχουν οι πολίτες ότι θα έχουν ανεξάρτητα δικαστήρια και πρόσβαση σε ανεξάρτητους δικηγόρους. Αυτό απουσιάζει επίσης από τη σημερινή Λευκορωσία.

Σε διαφορετικό βαθμό, υπάρχει επίσης πάντα ένας αγώνας που λαμβάνει χώρα στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Χωρίς ένα ισχυρό και ανεξάρτητο κράτος-δικαίου εντός της ΕΕ, η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να αμυνθεί έναντι μη δημοκρατικών συστημάτων που επιδιώκουν να επηρεάσουν τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επίσκεψη της Μέρκελ στον Λευκό Οίκο είναι κάτι περισσότερο από συμβολικά σημαντική. Έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία επειδή ο Biden έχει θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, στην κορυφή της ατζέντας εξωτερικής και εγχώριας πολιτικής.

Αυτές είναι αξίες τις οποίες αγκάλιασε η Μέρκελ όταν ανέλαβε την εξουσία το 2005. Είναι ακόμη κοντά της. Αλλά οι ανάγκες της realpolitik, που τροφοδοτούνται από την αίσθηση της ανόδου της Κίνας και της επίμονης ανάμειξης της Ρωσίας μέσω κυβερνεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης στις ευρωπαϊκές εκλογές, ενδέχεται να έχουν πλήξει τη δέσμευση της σε τέτοιες αξίες.

Δεν είναι πολύ αργά για τον διάδοχο της να διασώσει αυτές τις αξίες που έχτισαν την Ευρώπη μετά το 1945 και μετά το 1989. Εξακολουθούν να διέπουν την ήπειρο. Αλλά για πόσο ακόμη;

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΙΣΧΥΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. !!!

 

Οι συσχετισμοί ισχύος εντός της Ε.Ε. μετά την εποχή Μέρκελ

Του Αλέξανδρου Δρίβα

Η πραγματικότητα είναι πάντα εκείνη που καθορίζει τις αξιολογικές κρίσεις. Ο θετικός, συγκριτικός και υπερθετικός βαθμός υποτάσσονται πάντα στην αντικειμενικότητα. Η εποχή Μέρκελ είναι κάποιες βδομάδες μακριά από το τέλος της και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο είναι το μέλλον της Ε.Ε μετά από τους τίτλους τέλους για μια Καγκελάριο που έμεινε 16 χρόνια στην εξουσία. Η Ε.Ε της προ-Μέρκελ εποχής ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν που μελετούμε σήμερα και από αυτήν που θα βιώσουμε στο μέλλον. Πού βρισκόμαστε και ποιες είναι οι τάσεις στην Ε.Ε και ποια είναι τα κράτη-μέλη που θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην Ε.Ε μετά το φθινόπωρο;

Ένας μάλλον αρνητικός απολογισμός

Αφήνοντας εκτός τα ελαφρυντικά των εξελίξεων του διεθνούς συστήματος, (με την άνοδο της Μέρκελ στην εξουσία, ζούσαμε τον πρώτο καιρό του τέλους της μονοπολικής στιγμής και άλλοι πόλοι ισχύος της διεθνούς πολιτικής αναδεικνύονταν) λίγοι και φανατικοί υποστηρικτές της Μέρκελ θα μπορούσαν να την πουν ''Mutti'' σήμερα. Τουλάχιστον για τα θέματα που αφορούν την Ε.Ε. Η Μέρκελ κλήθηκε αναμφίβολα να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες προκλήσεις, όμως η κατάρα του πολιτικού είναι να κρίνεται από την αποτελεσματικότητα. Η Μέρκελ ήρθε αντιμέτωπη με τα απόνερα του ''Όχι'' στα δημοψηφίσματα Γαλλίας και Ολλανδίας για το Ευρωσύνταγμα. Η Συνθήκη της Λισαβόνας ήταν ουσιαστικά ένα υποκατάστατο ώστε να συνεχιστεί χωρίς αμηχανία το αφήγημα της αδιάκοπης πορείας του ''ευρωπαϊκού οράματος'' προς το πέμπτο και τελευταίο στάδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης (την πολιτική ένωση). Περίπου δύο έτη μετά, ο βασιλιάς αποδείχθηκε ότι ήταν γυμνός και η Ευρωζώνη βρέθηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης με τον Νότο της Ευρώπης να απειλεί να συμπαρασύρει μαζί του όλην την Ε.Ε στο οικονομικό χάος. Η Μέρκελ ως προϊστάμενη της πιο ισχυρής οικονομικά χώρας της ΕΖ και της Ε.Ε, εφάρμοσε μια συνταγή η οποία έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν της για κάθε κρίση που αντιμετώπισε μετά η Ε.Ε. Αυτή η συνταγή μπορεί περιληπτικά να χαρακτηριστεί ως ''πολεμάμε το σύμπτωμα και όχι την ασθένεια''. Κατά τραγική ειρωνεία, η Καγκελάριος Μέρκελ από τη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της Γερμανίας, αγόραζε πολιτικό χρόνο. Τα πολλά και αποτροπιαστικά τρομοκρατικά χτυπήματα σε μεγαλουπόλεις της Ε.Ε, η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η Ουκρανία, το Brexit, η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό, η διαχείριση της πανδημίας, απέδειξαν ότι η Καγκελάριος που ο Ομπάμα της έδωσε το ''κλειδί'' του δυτικού κόσμου όταν τον διαδέχθηκε ο Τραμπ, αφήνει πίσω της μια Ε.Ε λιγότερο ενωμένη, με ελάχιστες ενδείξεις σύγκλισης και πολιτικές που θυμίζουν έντονα την εμπορική ορολογία ''κατέστρεψε το γείτονά σου''. Τέλος, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, η Καγκελάριος Μέρκελ βάφτισε την έλλειψη ιδεών ως ''ουδετερότητα'' αφήνοντας πίσω της μια Ε.Ε που έχει τις χαμηλότερες δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ, μια παρανοϊκή συνύπαρξη με τη Ρωσία, (κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αλλά ειδικές ενεργειακές σχέσεις Βερολίνου-Μόσχας) και μια άνευ προηγουμένου πρόοδο στις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε-Κίνας και κυρίως, Βερολίνου-Πεκίνου. Η Καγκελάριος Μέρκελ, στην πραγματικότητα ''υπέγραφε'' περιορισμούς και κυρώσεις για λογαριασμό της Ε.Ε όμως η Γερμανία μπορούσε να έχει όποιες σχέσεις ήθελε με την Κίνα και τη Ρωσία. 


Η άνοδος άλλων δυνάμεων στην Ε.Ε.

Στον πολυπολικό κόσμο χρειάζεται ευελιξία. Αυτή δεν είναι η πρώτη αρετή της Μέρκελ και της γερμανικής κυβέρνησης. Ο τέως αντι-Καγκελάριος Γκάμπριελ, είχε προφητεύσει πως η εικόνα μιας Γερμανίας που κουνάει το δάχτυλο στις ευρωπαϊκές χώρες δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Είχε δίκιο. Η Γαλλία δεν κατάφερε τελικά να γίνει η χώρα που θα ακολουθεί τη Γερμανία συνυπογράφοντας κάθε επιθυμία του Βερολίνου. Άλλωστε ήταν γνωστό ότι η ''ομάδα Σοϊμπλε'' είχε ως στόχο της να γίνει η Γαλλία όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Η προσφυγική κρίση και το Brexit λειτούργησαν συνδυαστικά ώστε ο πρόεδρος Μακρόν να αντιληφθεί ότι η κρίση της Ε.Ε είναι βαθιά γεωπολιτική και ότι η Γαλλία έχει πολύ διαφορετικά συμφέροντα από τη Γερμανία. Η Μεσόγειος αποτελεί ζωτικό χώρο της Γαλλίας και όφειλε να εκμεταλλευτεί το κενό που άφηναν οι Βρετανοί στον τομέα της άμυνας. Η Ιταλία είναι η χώρα-απόδειξη του πώς μια αδιάλλακτη γερμανική πολιτική έφερε ακραίες φωνές στην ιταλική κυβέρνηση. Πολλές χώρες της Ε.Ε για διαφορετικούς λόγους, ενίσχυσαν φωνές που μέχρι το 2008 δεν θα ήταν λαοφιλείς. Σήμερα, μπορεί η Γαλλία με την Ιταλία να μην έχουν τελείως ευθυγραμμισμένα κοινά οράματα, όμως όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές της Ε.Ε έχουν κοινή άποψη η οποία είναι αντίθετη με τη Γερμανία. Το τέλος της εποχής Μέρκελ, συμπίπτει και με την φθίνουσα επιρροή της Γερμανίας, κάτι που θα το εκμεταλλευτούν Παρίσι και Ρώμη. Ακόμη ένας πονοκέφαλος για το Βερολίνο θα είναι η Πολωνία η οποία θα βρει περισσότερο χώρο δράσης. 


Το Ηνωμένο Βασίλειο έτοιμο για να ''ενοχλήσει'' την Ε.Ε.

Σε πολλά επίπεδα ο Τζόνσον έχει δείξει ότι θα εκμεταλλευτεί η χώρα του την έξοδό της από την Ε.Ε. Θα εκμεταλλευτεί επίσης και τα ρήγματα που υπάρχουν εντός της Ε.Ε. Οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία θα μοιάζουν αρκετά με την εποχή κατά την οποία το Λονδίνο δεν ήταν μέλος της Ε.Ε. Το Παρίσι θα συγκλίνει με το Λονδίνο όταν βλέπει απόκλιση με το Βερολίνο. Όταν οι Γάλλοι βλέπουν πως οι Άγγλοι επιθυμούν να ''αναβιώσουν'' το αυτοκρατορικό παρελθόν τους, θα συγκλίνουν με το Βερολίνο. Το ίδιο θα κάνει και η Ιταλία. Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί επιστρέφουν στην Ε.Ε καθώς η επόμενη μέρα που κληροδοτεί η Μέρκελ, φέρνει σίγουρα αβεβαιότητα. Η ανοικοδόμηση της ειδικής σχέσης ΗΠΑ-Γαλλίας και ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου, επίσης θα φέρει πονοκέφαλο στο Βερολίνο το οποίο βλέπει πως δεν διαταράσσονται οι ευνοϊκές γι' αυτό ισορροπίες. Εάν μάλιστα οι Πράσινοι καταφέρουν να εκλέξουν Κακγελάριο, τότε οι Αμερικανοί θα έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους καθώς η ατζέντα των Πρασίνων έχει ιδιαίτερη αναφορά σε ''αυταρχικά καθεστώτα'' (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ειδικές σχέσεις που είχε η Γερμανία με Κίνα, Ρωσία και Τουρκία).

Τα συμπεράσματα που αφορούν και τον Ελληνισμό

Η Καγκελάριος Μέρκελ γνώριζε πολύ καλά να παίζει με τον χρόνο. Γνώριζε και πότε θα αποχωρήσει. Η πολιτική της έπασχε από έλλειψη οράματος και έκανε όλους τους πραγματικούς φίλους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος (πάλαι ποτέ πρωτοποριακού) να μπουν σε μια από τις δύο μεγάλες κατηγορίες ''Eurosceptics'' και ''Eurocritics''. Μακροπρόθεσμα η Ε.Ε θα βρει τις απαραίτητες ισορροπίες προκειμένου να μην επιστρέψει η αμαρτωλή Ευρωπαϊκή Ιστορία από το παράθυρο. Μέχρι να βρεθούν αυτοί οι μηχανισμοί ισορροπίας ισχύος (πχ 1815 στη Βιέννη) η Ε.Ε θα ψάχνει το μέλλον της αλλά και τον ρόλο της στον κόσμο. Η εποχή Μέρκελ αφήνει για κληροδότημα μια τεράστια αποθήκη προβλημάτων και εκκρεμοτήτων. Για χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, η αποχώρηση της Μέρκελ είναι αναμφίβολα μια καλή εξέλιξη. Όσα κράτη-μέλη επιθυμούσαν να επηρεάσουν περισσότερο τις πολιτικές των Βρυξελλών, θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν, βάζοντας φρένο στο μόνιμο ερώτημα της Ε.Ε ''Τι θα πει η Γερμανία;''. Αν το τέλος εποχής της Μέρκελ συνδυαστεί και με μια κυβέρνηση της οποία θα ηγούνται οι Πράσινοι, τότε θα μπορεί και η Ελλάδα να ξανασυστηθεί με τους Γερμανούς και να βάλουμε από κοινού το πολυπόθητο τέλος σε μια διαρκώς επιδεινούμενη σχέση 12 ετών.

Η εποχή Μέρκελ ήταν πολύ αρνητική για τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε κάθε επίπεδο (δημοσιονομικό, προσφυγο-μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά). Η επόμενη μέρα αφήνει μεγαλύτερες ευκαιρίες στην Ελλάδα για να προωθήσει τα συμφέροντά της εντός της Ε.Ε μαζί με χώρες που έχει ήδη αγαστές σχέσεις (πχ Γαλλία και Αυστρία). Το ίδιο άλλωστε ισχύει για όλες τις χώρες οι οποίες ένιωθαν ''μαθητές στην τάξη της Μέρκελ'' για 16 περίπου χρόνια.

* Ο κ. Αλέξανδρος Δρίβας είναι στρατηγικός αναλυτής, Ph.D. Cand. και Research Fellow στο Hellenic American Leadership Council (HALC).

Capital