Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ο ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΟΥΛΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ : Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝ........

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούλα: "Ο κόσμος βαδίζει προς τη χρεοκοπία, εκτός και αν δράσουν εγκαίρως οι πλούσιες χώρες"

Οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να αυξήσουν την εσωτερική τους κατανάλωση, όπως κάνουν οι αναδυόμενες οικονομίες, και να μην βασίζονται στις εξαγωγές, διαφορετικά ο κόσμος θα κατευθυνθεί προς τη χρεοκοπία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Εάν οι ανεπτυγμένες χώρες "δεν καταναλώνουν και ποντάρουν μόνο στις εξαγωγές (για την έξοδο από την κρίση), ο κόσμος προχωρεί προς την χρεοκοπία", προειδοποίησε ο Λούλα μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των G20 στη Σεούλ, κεντρικό θέμα της οποίας ήταν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες και ο "νομισματικός πόλεμος".
Ο Λούλα, για τον οποίο αυτή η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 20 είναι η τελευταία στην οποία συμμετέχει ως πρόεδρος, εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι ανεπτυγμένες χώρες, με στόχο τη μείωση των τεράστιων δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, έπειτα από τα προγράμματα που εφάρμοσαν για να υποστηρίξουν τους χρηματοπιστωτικούς τους θεσμούς κατά την κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Οι ηγέτες των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη συναντήθηκαν Πέμπτη και Παρασκευή στη Σεούλ σε μία σύνοδο κορυφής, στην οποία συζητήθηκαν τα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης που αποφασίσθηκαν από τις ΗΠΑ και μία από τις συνέπειές τους που είναι η πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου. Η Βραζιλία, μαζί με άλλες χώρες, όπως η Κίνα, κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν με τον τρόπο αυτόν να ευνοήσουν τις εξαγωγές τους εις βάρος της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους.

Δημήτρης Σοβατζής
E-mail:sovdim@hotmail.com