Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΚΥΠΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

ΚΥΠΡΟΣ: Πάμε για μουσουλμανική μειονότητα στη Λάρνακα!

Μόνοι τους οι πολίτες τολμούν και μιλούν για το 'απαγορευμένο θέμα'.
Η σοβαρή προειδοποίηση ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για τη δημιουργία μιας μουσουλμανικής μειονότητας στη Λάρνακα, σημαδεύει την κοινή μελέτη που έκαναν για το ζήτημα της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης στην Κύπρο, ο Γεωγράφος Γιώργος Κάρουλλας και ο Οικονομολόγος Μιχάλης Χαϊλής.
Στη μελέτη, που παρουσιάστηκε προψές στην ημερίδα του Κέντρου Μελετών Λάρνακας στο Intercollege, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο κύμα αλλοδαπών που φθάνει στην Κύπρο προέρχεται από μουσουλμανικές χώρες και στο ότι η Λάρνακα φιλοξενεί αυτή τη στιγμή τους περισσότερους πολιτικούς πρόσφυγες, κυρίως Παλαιστινίους από το Ιράκ.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε»Αναφερόμενοι στις πληθυσμιακές και δημογραφικές διαστάσεις και ανησυχίες του φαινομένου, οι δύο νέοι επιστήμονες (38 και 36 χρονών αντίστοιχα), υπογραμμίζουν ότι «στην Κύπρο, ένεκα της κατοχής, οι πληθυσμιακές - κοινοτικές ισορροπίες είναι λεπτές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε».
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «η Κύπρος δεν είναι μια χώρα χωρίς προβλήματα, η Κύπρος δεν είναι Φινλανδία, δεν είναι Ισπανία, δεν είναι Λετονία.
Η Κύπρος τελεί υπό βάρβαρη στρατιωτική κατοχή».
Η μελέτη των κ. Χαϊλή και Κάρουλλα αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, που «απέδειξε πως οι Κύπριοι έχουν τρομοκρατηθεί από το φόβο ανατροπής των πληθυσμιακών δεδομένων και την ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών στον κοινωνικό ιστό. («Φιλελεύθερος» και «Σημερινή» 25.6.2010»).
«Θολή εικόνα, διάχυτη καχυποψία»Οι δύο μελετητές επισημαίνουν ότι «η Κύπρος αριθμεί 2,500% περισσότερους αιτητές ασύλου- λαθρομετανάστες απ' ό,τι της αναλογεί ο πληθυσμός της» και ότι «με βάση στοιχεία του 2009, στην Κύπρο αναλογούν 3345 αιτήσεις ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους και είμαστε η δεύτερη χώρα μετά τη Μάλτα».
Και προσθέτουν τα εξής: «Αυτή τη στιγμή, επικρατεί μια θολή εικόνα για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια διάχυτη καχυποψία στον πληθυσμό αναφορικά με διάφορα ζητήματα όπως π.χ. τα επιδόματα που λαμβάνουν οι μετανάστες από το κράτος». Εκτιμούν ως εκ τούτου, ότι «καθόσον αφορά την περιοχή της Λάρνακας, από τη μέχρι σήμερα διαχείριση του ζητήματος, δεν μπορεί να υπάρξουν θετικά στοιχεία».Βοηθήματα σε αιτητές ασύλουΓια τις πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις του ζητήματος των αιτητών πολιτικού ασύλου (σε σχέση με την παροχή δημόσιου βοηθήματος), οι συγγραφείς της μελέτης υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσων αιτητών εγκριθεί η αίτηση, εντάσσονται στο καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα.
«Αυτό σημαίνει», αναφέρουν, «ότι σε διάστημα τριών ετών, οι εν λόγω αλλοδαποί μπορούν να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα που κατέχουν οι Κύπριοι πολίτες, εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Το εκλογικό δικαίωμα παραχωρείται μετά την παρέλευση εφτά ετών και εφόσον τους παραχωρηθεί η κυπριακή υπηκοότητα».Γράφουν αναλυτικότερα ότι για το 2009 έχουν δοθεί δημόσια βοηθήματα σε πολιτικούς πρόσφυγες ύψους 18 εκ. ευρώ, από το σύνολο των 220 εκ. ευρώ των δημόσιων βοηθημάτων» και προσθέτουν:
«Δεν υπάρχει διάκριση για το ύψος των δημόσιων βοηθημάτων μεταξύ Κυπρίων ή πολιτικών προσφύγων, φθάνει όλοι να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που καθορίζονται στη νομοθεσία. Εδώ εστιάζονται οι ανησυχίες των συμπολιτών μας, αφού από το σύνολο των 219 εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2009 για δημόσια βοηθήματα, τα 15,6 εκ. αφορούσαν βοηθήματα σε αιτητές ασύλου, δικαιούχους συμπληρωματικής προστασίας και πολιτικούς πρόσφυγες». Προστίθεται ότι για τα βοηθήματα του 2010, το 16% των επιταγών εκδόθηκαν σε αιτητές ασύλου.«Γκέτο» οι μεταναστευτικές γειτονιέςΣε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατάσταση στη Λάρνακα, που φιλοξενεί τους περισσότερους πολιτικούς πρόσφυγες, οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν ότι «η μόνη πολιτική που εφαρμόζεται είναι αυτή στα σχολεία». Σημειώνουν ότι στο Γραφείο Εργασίας Λάρνακας είναι εγγεγραμμένα ως αιτητές ασύλου 1080 άτομα, Παλαιστινιακής κυρίως καταγωγής, που διαμένουν στη Λάρνακα με τις οικογένειές τους, όπως ανέφερε και η Υπουργός Εργασίας τον Αύγουστο 2010 και προειδοποιούν με τα ακόλουθα:
«Οι υποβαθμισμένες σήμερα μεταναστευτικές γειτονιές μπορούν να μετατραπούν σε γκέτο (απομόνωση) με γοργούς ρυθμούς με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την πόλη μας. Αυτό συντελεί στον περιορισμό της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης και, μελλοντικά, δύναται να υπονομεύσει την πραγματοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, ειδικά στον τομέα του τουρισμού».«Παγκόσμια πρωτοτυπία» στο κέντρο της πόληςΗ μελέτη αποκαλύπτει ότι, «ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών βρίσκεται συγκεντρωμένος στο ιστορικό, εμπορικό κέντρο της πόλης και, ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή των οδών Ερμού, Ζήνωνος Κιτιέως και Καλογερά. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού, ενώ οι υπόλοιπες πόλεις μετατρέπουν το ιστορικό τους κέντρο στο κύριο αξιοθέατό τους, στην πόλη μας η περιοχή αυτή μετατρέπεται σταδιακά σε άντρο μεταναστών.Στη διάσταση αυτή, θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι, η ενδεχόμενη ουσιαστική μεταφορά της αγοράς της πόλης από το ιστορικό κέντρο σε άλλες περιοχές (π.χ. με την άκριτη δημιουργία πολυκαταστήματος στο χώρο του παλιού αεροδρομίου), θα οδηγήσει σε σταδιακό κλείσιμο μικροεπιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή, με αποτέλεσμα την όξυνση του προβλήματος».

Πηγή : redhawk
E-mail:sovdim@hotmail.com