Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού «Νερό - Υγεία - Ανάπτυξη»


Το νερό ήταν και είναι πολύτιμος φυσικός πόρος και αποτελεί, ιδιαί-τερα για τη χώρα μας, κρίσιμο παράγοντα για την αειφόρο ανάπτυξη της. Παραδοσιακά η διαχείριση της προσφοράς και της ζήτησης του νερού αποτέλεσε πρωτίστως θέμα τοπικό και εθνικό.
Ο Νομός Βοιωτίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα προς διερεύνηση μιας και η αθροιστική επίδραση των επιμέρους δυσμενών παραμέτρων που την χαρακτηρίζουν επιδρά καθοριστικά στη μη ισόρροπη οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη. Αυτό που επείγει είναι η εξεύρεση μιας αποτελεσματικής λύσης που θα εγγυηθεί την αδιάλειπτη παροχή στους πολίτες πόσιμου νερού υψηλής ποιότητας, και κατάλληλου νερού για άρδευση.
Είναι προφανές ότι η συρρίκνωση των αγροτικών δραστηριοτήτων δεν είναι η λύση.
Στην βόρεια του Ασωπού ανεξάρτητη υδρολεκάνη του Βοιωτικού Κηφισού υπάρχουν οι ζητούμενες ποσότητες νερού, κατάλληλης ποιότητας για τη λύση του προβλήματος στην περιοχή των Οινοφύτων. Στην εν λόγω, υδρολεκάνη διακινούνται τεράστιες ποσότητες νερού της τάξης των 400 εκατομμυρίων κυβικών ετησίως.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του νερού καταλήγει και χάνεται στη θάλασσα μέσα από τις γνωστές διαρροές που παρουσιάζει η λίμνη Υλίκη.
Ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού χάνονται την ημέρα - σε υψηλή στάθμη- από τη λίμνη. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι με το νερό που χάνεται άσκοπα στη θάλασσα από τις διαρροές για πέντε ημέρες, μπορεί να καλυφτεί η ζητούμενη ποσότητα νερού για τη λύση του προβλήματος των Οινοφύτων.
Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τάφρος που έχει κατασκευαστεί για να μεταφέρει νερά του Ασωπού για την υδροδότηση των Αθηνών, το 1950, αλλά η λύση αυτή δε χρησιμοποιήθηκε και έτσι η τάφρος παραμένει ανενεργή. Επειδή βρίσκεται σε καλή κατάσταση μπορεί να «δώσει» νερό στους αγρότες της περιοχής με μηδενικό σχεδόν κόστος.
Σε ό,τι αφορά την υδροδότηση με ακατέργαστο νερό που θα δοθεί για την μεταποίηση του σε πόσιμο η θέση των υδροδοτικών συστημάτων Μόρνου- Υλίκης εξασφαλίζει την εναλλακτική και αμφίδρομη ροή λειτουργίας με νερό, όχι μόνο της Υλίκης αλλά αν χρειαστεί και του Μόρνου.
Η αξία του νερού για μας τους ανθρώπους είναι αυτονόητη μιας και ο οργανισμός μας περιέχει κατά 70% νερό!!!

Βασίλης Τόγιας
Βουλευτής Ν. Βοιωτίας