Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΕΝΤΟΝΟ ΦΛΕΡΤ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΑΤΙΣΜΟΥ !!!

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Έντονο παρασκήνιο για «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» - Το «φλερτ» Παπανδρέου και η άρνηση Σαμαρά

Του Μανώλη Κυπραίου - Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα εντός του Μέγαρου Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να είναι προβληματισμένος για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την πορεία της οικονομίας. Όπως ήδη είχαμε γράψει, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δεχθεί τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του για τα επόμενα βήματά του σε περίπτωση που η κατάσταση στην οικονομία χειροτερέψει.

Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να καταφέρει τη σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά Στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση, αλλά είναι πιστά στον Γιώργο Παπανδρέου, έχουν προσεγγίσει πολιτικά πρόσωπα του στενού κύκλου του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, για το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμη και κοινή κυβέρνηση μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. με την αιτιολογία του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης».
Η χθεσινή τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά πως, «δεν πρόκειται να δεχθώ συγκυβέρνηση, με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του» ήταν ουσιαστικά η απάντησή του σε αυτές τις προσεγγίσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου προς την Συγγρού.


«Μαύρα μαντάτα»
Οι αναφορές από το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των εσόδων, οι συνεχείς υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης-που κρίνουν πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει-και η ασφυκτική πίεση της Τρόικα, δεν αφήνουν πλέον πολλά περιθώρια ελιγμών για τον πρωθυπουργό.
Είναι πλέον κοινό μυστικό πως μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους (Haircut). Και η άποψη αυτή δεν είναι προϊόν σκέψης από Κασσάνδρες, αλλά αντίθετα από κορυφαίους έλληνες και ξένους οικονομολόγους, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν στον κύκλο συμβούλων του Γιώργου Παπανδρέου.
Μοναδική λύση για την αναζήτηση εσόδων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι δανειστές μας, είναι για μια ακόμα φορά οι έλληνες πολίτες που θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» μέσω αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, νέων άμεσων φόρων και περικοπών φοροαπαλλαγών.


Δυσφορία για Λοβέρδο-Α. Παπαδόπουλο
Πέρα όμως από τις απαισιόδοξες προβλέψεις, ο ηγέτης της κυβέρνησης ανησυχεί και από την εσωκομματική γκρίνια που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει στην ηγετική ομάδα του Μαξίμου για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου πως: «πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την οικονομία», κρίνοντας πως πίσω από αυτόν κρύβεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος που μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» από αυτόν του Θεόδωρου Πάγκαλου.
Δυσφορία υπάρχει επίσης και για τον Αλέκο Παπαδόπουλο αναφορικά με την τηλεοπτική παρουσία του στους «Φακέλους» του Αλέξη Παπαχελά και τις απαισιόδοξες προβλέψεις του για την οικονομία.
«Ο Αλέκος αυτά που είπε ήταν σωστά ναι μεν, αλλά σε ακατάλληλη χρονική συγκυρία δε», μας τόνισε στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να συμπληρώσει: «σίγουρα οι υπηρεσίες που πρόσφερε στην κυβέρνηση δεν ήταν θετικές».


Οι επιλογές «μειώνονται»…
Όπως και να έχει πάντως, οι επιλογές του πρωθυπουργού μειώνονται μέρα με τη μέρα, αλλά οι περιορισμοί που έχει τόσο από την αποστολή της Τρόικα στην Ελλάδα όσο και από το διευθυντήριο της ΕΕ καθιστούν προς το παρόν απαγορευτική οποιαδήποτε προσφυγή στις κάλπες. Οι «μεγάλες δυνάμεις» που έχουν δανείσει την Ελλάδα, πιέζουν για «οικουμενική» κυβέρνηση, ζητώντας τη μέγιστη πολιτική συναίνεση που μπορεί να υπάρξει.
Πάντως, κύκλοι που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό, δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο μιας «ανατρεπτικής κίνησης» από τον Γιώργο Παπανδρέου, υπονοώντας προφανώς την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.


newscode