Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ !!! Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ !!!


Φοβούνται για… φιάσκο στη Σύνοδο Κορυφής

Κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές διατηρούν έντονες επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.Το βλέμμα είναι στραμμένο στην κάθετα αρνητική στάση της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωζώνη. Η ίδια η καγκελάριος σε πρόσφατη δήλωσή της στην γερμανική βουλή εξέφρασε την ανησυχία της ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα δοθεί «υπερβολικό βάρος στην αμοιβαία εγγύηση του χρέους».

Ωστόσο, για πολλοστή φορά υπογράμμισε την αντίθεσή της σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι «η αμοιβαία εγγύηση του χρέους – η έκδοση ευρωομολόγου δηλαδή – είναι πολιτικά και οικονομικά λανθασμένη».
Δεν θα είναι μία συνηθισμένη Σύνοδος.
Για μία Σύνοδο που θα επιτρέχψει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προτείνουν επιτέλους τις διαρθρωτικές λύσεις που αναμένονται απ’ αυτές έκανε λόγο από την άλλη πλευρά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως η «εβδομάδα που ξεκινά είναι πολύ σημαντική, καθώς αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ‘σπονδυλικής στήλης’ της Ευρωζώνης, στη δημιουργία μιας ρύθμισης, μιας τραπεζικής ένωσης που τόσο έχει ανάγκη η Ευρώπη». Την ίδια στιγμή, προέβλεψε πως στη Σύνοδο οι πολιτικοί ηγέτες θα καταλήξουν σε αποφάσεις για το πακέτο μέτρων κατά της κρίσης χρέους.
Δραματική έκκληση για άμεση ανάληυψη δράσης απηύθυνε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Μάλιστα, προανήγγειλε «νέα μέτρα για την ώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
Παράλληλα, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη περαιτέρω οικονομικής και δημοσιονομικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη.
Προειδοποιήσεις για «επερχόμενο φιάσκο»
Την έντονη ανησυχία τους για το αποτέλεσμα της Συνόδου εκφράζουν κορυφαίοι αναλυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δήλωση του Τζορτζ Σόρος, ο οποίος με άρθρο του στους Financial Times, προειδοποιεί για «επερχόμενο φιάσκο» στη Σύνοδο Κορυφής, κυρίως γιατί κατά την άποψή του οι Γερμανοί και πάλι δεν δείχνουν κάποια εμφανή πρόθεση για να συνδράμουν στην διάσωση της Ευρωζώνης!
Στην ίδια πλευρά βρίσκεται και ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν. Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν είναι πρωτοφανής ο τρόπος με τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειρίζονται την τραπεζική κρίση στην Ισπανία.
Μάλιστα, εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδος για τη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ξεχάστε την Ελλάδα, που λίγο ως πολύ είναι χαμένη υπόθεση. Το μέλλον της Ευρώπης θα κριθεί στην Ισπανία» και τέλος προβλέποντας πως αν το ευρώ κατακρημνιστεί η Ευρώπη θα διασπαστεί για μια ακόμα φορά, όπως το 1931, που δεν έσωσε κανείς την Αυστρία.
Στον αντίποδα, την άποψη πως στην Ελλάδα «δεν θα μοιραστούν δώρα αλλά θα της δοθεί αέρας για να αναπνεύσει» εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», αναφερόμενος στο ελληνικό αίτημα για παράταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.
newsbomb.gr