* Στο EURO του 1992 η Σουηδία είχε επικρατήσει επί της Αγγλίας με 2-1, για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων.

* Ο Όλοφ Μέλμπεργκ, στο παιχνίδι με την Ουκρανία, έφτασε τις 11 συμμετοχές σε τελική φάση EURO με το εθνόσημο, όντας πλέον ο ρέκορντμαν των Σκανδιναβών.

* Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, με τη σειρά του, με το γκολ που πέτυχε κόντρα στους Ουκρανούς έφτασε τα.... 5 σε τελική φάση EURO, ξεπερνώντας τον Χένρικ Λάρσον.

* Η νίκη της Αγγλίας επί της Σουηδία με 1-0, στο φιλικό του Γουέμπλεϊ του περασμένου Νοεμβρίου, ήταν η πρώτη μετά από 43 χρόνια. Σε σύνολο 7 παιχνιδιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο ή το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (των προκριματικών συμπεριλαμβανομένων) τα «λιοντάρια» μετρούσαν πέντε ισοπαλίες και δύο ήττες.

* Ο Στίβεν Τζέραρντ έγινε ο 5ος παίκτης της Αγγλίας που δίνει το «παρών» σε τρία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μετά τους Άνταμς, Σίρερ, Γκάρι Νέβιλ και Κάμπελ.

* Ο Τζέιμς Μίλνερ έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα (11,8) από κάθε Άγγλο παίκτη μέσα στο «χορτάρι», στο ματς της πρεμιέρας με τη Γαλλία.

* Ο Ρόι Χόντγκτσον ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τη Σουηδία, οδηγώντας αρχικά τη Χάλμσταντ στα πρωταθλήματα του 1976 και του 1979 και κατακτώντας στη συνέχεια πέντε πρωταθλήματα (1985-1989) ως τεχνικός της Μάλμε.

Γήπεδο: 
«Ολυμπιακό Στάδιο Κιέβου»

Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)



Σουηδία: Σουηδία και Αγγλία κοντράρονται σήμερα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, στα πλαίσια της 2η αγωνιστικής του δ’ ομίλου για την τελική φάση του EURO 2012. Ένα παιχνίδι, στο οποίο αμφότεροι οι αντίπαλοι είναι αναγκασμένοι να «κυνηγήσουν» το νικηφόρο αποτέλεσμα, προκειμένου να διατηρηθούν «ζωντανοί» στο παιχνίδι της πρόκρισης στα προημιτελικά.

Η Σουηδία προέρχεται από την ήττα της πρεμιέρας με 2-1 από τη συνδιοργανώτρια Ουκρανία, ένα αποτέλεσμα οδυνηρό, αν συνυπολογίσει κανείς ότι προήλθε με ολική ανατροπή. Μετά από ένα «στείρο» πρώτο ημίχρονο, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έδωσε το προβάδισμα στους Σκανδιναβούς στο 52ο λεπτό, όμως στη συνέχεια «πήρε το όπλο» του ο Αντρέι Σεφτσένκο.

Ο 35χρονος αρχηγός της Εθνικής Ουκρανίας ισοφάρισε αρχικά σε 1-1 στο 55’ και διαμόρφωσε το τελικό 2-1 στο 61ο λεπτό, ολοκληρώνοντας την ανατροπή μέσα σε ένα εννιάλεπτο. Έτσι, η ομάδα του Χάμρεν βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου με 0 βαθμούς. 

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη ήττα επέφερε πλήθος αρνητικών συνεπειών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στα «αποδυτήρια» των Σουηδών επικρατεί μια «εμφύλια» διαμάχη, ύστερα από ένα επεισόδιο ανάμεσα στον «Ίμπρα» και το βοηθό προπονητή, Μάρκους Άλμπακ.

Όσον αφορά το σημερινό παιχνίδι, ο Έρικ Χάμρεν προσανατολίζεται σε ορισμένες αλλαγές στο αρχικό σχήμα, επαναφέροντας αρχικά τον Γιόχαν Ελμάντερ στην κορυφή της επίθεσης, αντί του Μάρκους Ρόζενμπεργκ. Παράλληλα, ο έμπειρος Άντερς Σβένσον επιστρέφει στο χώρο του κέντρου, παίρνοντας τη θέση του Ράσμους Ελμ και συνθέτοντας το δίδυμο των αμυντικών χαφ μαζί με τον Σέλστρομ.

Η ήττα από την Ουκρανία έβαλε τέλος σε ένα νικηφόρο σερί τεσσάρων αγώνων (σε διεθνή φιλικά) για τους Σουηδούς, ενώ από στατιστικής άποψης στα τέσσερα από τα πέντε τελευταία παιχνίδια τους έχει συνδυαστεί το G/G με το Over 2,5 (Over 3,5 σε δύο περιπτώσεις).

Η πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1): Ίσακσον – Μ. Όλσον, Γκράνκβιστ, Μέλμπεργκ, Λούστιγκ – Σέλστρομ, Σβένσον – Τοϊβόνεν, Ιμπραΐμοβιτς, Λάρσον – Ελμάντερ.

Αγγλία: Η Αγγλία, από την πλευρά της, έμεινε στο ισόπαλο 1-1 στο ντέρμπι της πρεμιέρας με τη Γαλλία, ένα αποτέλεσμα που άφησε ικανοποιημένους παίκτες και προπονητή στο «στρατόπεδο» των «λιονταριών». Ο Τζόλεον Λέσκοτ, με μία δυνατή κεφαλιά, έβαλε μπροστά τους Άγγλους στο 30ο λεπτό, με τον συμπαίκτη του στη Σίτι, Σαμίρ Νασρί, να «απαντάει» για τους Γάλλους στο 39’, με το 1-1 να μένει μέχρι το τέλος του αγώνα.

Αγγλία και Γαλλία ισοβαθμούν αυτή τη στιγμή στη 2η θέση του ομίλου με 1 βαθμό. Όσον αφορά το σημερινό παιχνίδι, ο Ρόι Χόντγκτσον λογικά θα παρατάξει το ίδιο αρχικό σχήμα με αυτό που «κατέβασε» κόντρα στους «τρικολόρ». 

Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» οι εξτρέμ Τζέιμς Μίλνερ και Άλεξ Οξλέιντ-Τσάμπερλεϊν, ενώ στην κορυφή της επίθεσης διατηρείται ο Ντάνι Ουέλμπεκ. Ο Άσλεϊ Κόουλ θα δώσει κανονικά το «παρών» στο αρχικό σχήμα, καθώς η αποχώρησή του από την προχθεσινή προπόνηση δεν προοιώνιζε κάτι το σοβαρό.

Τα «λιοντάρια» μετρούν τρεις νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα στην τελευταία πεντάδα αγώνων τους (τέσσερα διεθνή φιλικά συν το παιχνίδι με τους Γάλλους), ενώ από στατιστικής άποψης στα τρία από τα πέντε αυτά παιχνίδια έχει συνδυαστεί το «No Goal» με το Under 2,5.

Η πιθανή ενδεκάδα (4-4-1-1)
: Χαρτ – Κόουλ, Λέσκοτ, Τέρι, Τζόνσον – Τζέραρντ, Πάρκερ, Οξλέιντ-Τσάμπερλεϊν, Μίλνερ – Γιανγκ – Ουέλμπεκ.