* Η Ολλανδία χρειάζεται νίκη στο σημερινό παιχνίδι με δύο γκολ διαφορά και ταυτόχρονη ήττα των Δανών από τη Γερμανία, προκειμένου να προκριθεί ως 2η του ομίλου στα προημιτελικά.

* Στις 10 τελευταίες συναντήσεις μεταξύ των δύο ομάδων οι Πορτογάλοι μετρούν 6 νίκες, 1 ήττα (τον Οκτώβριο του 1991 για τα προκριματικά του EURO 1992), ενώ 3 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

* Ο Έλντερ Πόστιγκα, με το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Δανία, έγινε μόλις ο 6ος παίκτης που.... σκοράρει σε τρία διαφορετικά EURO (τελική φάση), μετά τους Κλίνσμαν, Σμίτσερ, Νούνο Γκόμες, Ανρί και Ιμπραΐμοβιτς.

* Οι Κοεντράο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μεϊρέλες, Πόστιγκα από πλευράς Πορτογαλίας και οι Φαν Μπόμελ, Βίλεμς, Ντε Γιονγκ από πλευράς Ολλανδίας βρίσκονται στο όριο καρτών.

* Ο Μάαρτεν Στεκέλμενμπουργκ βρίσκεται… μπροστά στην 50η συμμετοχή του με το εθνόσημο.

* Η Ολλανδία, που μετρά μόλις τρεις νίκες στα τελευταία εννιά επίσημα παιχνίδια της, δεν είχε γνωρίσει ποτέ στο παρελθόν δύο ήττες στη φάση των ομίλων της τελικής φάσης ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Γήπεδο:
 «Oblasny SportKomplex Metalist» (Χάρκοβο)

Διαιτητής: Νίκολα Ριτσόλι (Ιταλία)

Πορτογαλία: Ολοκληρώνεται σήμερα τα παιχνίδια και του β’ ομίλου για την τελική φάση του EURO 2012, με τη διεξαγωγή της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής. Στο ένα από αυτά, λοιπόν, οι Πορτογάλοι τίθενται αντιμέτωποι με τους Ολλανδούς, με αμφότερες τις ομάδες να έχουν πιθανότητες πρόκρισης στα προημιτελικά. Οι Ίβηρες προέρχονται από το νικηφόρο 3-2 επί της Δανίας και βρίσκονται στη 2η θέση του ομίλου με 3 βαθμούς, ισόβαθμοι με τους 3ους Δανούς.

Στο ματς της 2ης αγωνιστικής, το συγκρότημα του Πάουλο Μπέντο προηγήθηκε στο 24ο λεπτό με γκολ του Πέπε και έκανε το 2-0 στο 36’, με «δράστη» τον Έλντερ Πόστιγκα. Κάπου εκεί «ανέλαβε δράση» ο Νίκλας Μπέντνερ. Ο υψηλόσωμος επιθετικός μείωσε αρχικά σε 2-1 στο 41ο λεπτό και έφερε το παιχνίδι στα… ίσια στο 80’, ισοφαρίζοντας σε 2-2 για τη Δανία. Όμως την τελευταία λέξη την είπαν οι Πορτογάλοι, με τον Σιλβέστρ Βαρέλα να σκοράρει στο 87ο λεπτό και να διαμορφώνει το τελικό 3-2.

Αναφορικά με τα σενάρια πρόκρισης: σε περίπτωση σημερινής νίκης, οι Πορτογάλοι σφραγίζουν αυτόματα το «εισιτήριο» για τους «8», εκτός και αν η Δανία επικρατήσει της Γερμανίας με 3-2 ή υψηλότερο σκορ διαφοράς ενός γκολ. Παράλληλα, σε περίπτωση ήττας από τους Ολλανδούς και ταυτόχρονης ήττας των Δανών από τους Γερμανούς με διαφορά ενός γκολ, η Πορτογαλία και πάλι προκρίνεται.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Μπέντο θα παρατάξει λογικά την ίδια ακριβώς αρχική ενδεκάδα με την αντίστοιχη επί της Δανίας, με τον Έλντερ Πόστιγκα να κερδίζει «ψήφο εμπιστοσύνης» για την κορυφή της επίθεσης έναντι των Ούγκο Αλμέιδα και Νέλσον Ολιβέιρα. Μία νίκη, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες συνθέτουν το σερί των Πορτογάλων στην τελευταία πεντάδα αγώνων τους (οι τρεις ήταν διεθνή φιλικά συν τα ματς του ομίλου με Γερμανία και Δανία). Από στατιστικής άποψης, στα τρία από τα πέντε αυτά παιχνίδια έχει συνδυαστεί το «No Goal» με το Under 2,5.

Η πιθανή ενδεκάδα (4-3-3): Ρουί Πατρίτσιο – Κοεντράο, Μπρούνο Άλβες, Πέπε, Περέιρα – Μουτίνιο, Βελόζο, Μεϊρέλες – Ρονάλντο, Νάνι, Πόστιγκα.

Ολλανδία:
 Η Ολλανδία, από την πλευρά της, προέρχεται από την ήττα από τους Γερμανούς με σκορ 2-1, που ήταν η 2η «κολλητή» στον όμιλο, μετά το 0-1 από τους Δανούς της πρεμιέρας (σερί που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία των «οράνιε» στη «φάση των ομίλων» για την τελική φάση ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος). Οι Ολλανδοί βρίσκονται στην 4η και τελευταία θέση του ομίλου χωρίς βαθμό.

Στο παιχνίδι της 13η Ιουνίου, η Γερμανία επικράτησε ολοκληρωτικά στο πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκε με 2-0, χάρη σε τέρματα του Μαριο Γκόμες στο 24ο και στο 38ο λεπτό. Στην επανάληψη, τα πράγματα ισορρόπησαν ως ένα βαθμό, αλλά οι «οράνιε» το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν στο τελικό 2-1 με γκολ του Φαν Πέρσι στο 73ο λεπτό.

Ωστόσο, δεν έχουν απολέσει κάθε ελπίδα πρόκρισης στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Και εξηγούμαστε: η Ολλανδία χρειάζεται νίκη στο σημερινό παιχνίδι με δύο γκολ διαφορά και ταυτόχρονη ήττα των Δανών από τη Γερμανία, προκειμένου να προκριθεί ως 2η του ομίλου στα προημιτελικά. Ο Μπερτ Φαν Μάαρβαϊκ σκέφτεται να δώσει φανέλα βασικού στον Γιαν-Κλας Χούντελαρ, με τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι να μετατοπίζεται στο αριστερό άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής και τον Αφελάι να μένει εκτός ενδεκάδας. Παράλληλα, πιθανή είναι η είσοδος στο αρχικό σχήμα του Ντιρκ Κάουτ, στη θέση του «αγνώριστου» (στο τελευταίο παιχνίδι) Άριεν Ρόμπεν.

Η Ολλανδία μετρά τρεις νίκες στα τελευταία εννιά επίσημα παιχνίδια της, ενώ στην τελευταία πεντάδα αγώνων της (τρία διεθνή φιλικά συν τα ματς του ομίλου με Γερμανία και Δανία) μετρά δύο νίκες και τρεις ήττες. Στα τρία από τα πέντε αυτά παιχνίδια έχει «βγει» το «No Goal», ενώ στον ίδιο αριθμό παιχνιδιών παρατηρείται το Over 2,5 (σε ένα παιχνίδι σημειώθηκαν συνολικά έξι γκολ).

Η πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1)
: Στεκέλενμπουργκ – Βίλεμς, Ματάισεν, Χέιτινγκα, Φαν ντερ Βιλ – Φαν Μπόμελ, Ντε Γιονγκ – Φαν Πέρσι, Σνάιντερ, Ρόμπεν – Χούντελααρ.