Το 2-1 επί της Σουηδίας ήταν για την Ουκρανία η πρώτη της νίκη στην παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. 

*Η Ουκρανία δεν έχει κερδίσει καμία από τις 5 αναμετρήσεις που έχει δώσει στο Ντόνετσκ, συμπεριλαμβανομένης και της ήττας με 1-4 από τη Γαλλία πριν από ένα χρόνο. 

*Την πρώτη της νίκη απέναντι στη Γαλλία ψάχνει η Ουκρανία στην 7η συνάντηση των δύο... ομάδων, έχοντας στις 6 προηγούμενες 3 ισοπαλίες και 3 ήττες. 

*Ο Μπλαν, νυν ομοσπονδιακός της Γαλλίας, αγωνίστηκε στις δύο ‘’λευκές’’ ισοπαλίες των δύο ομάδων στην προκριματική φάση του Euro 2000. 

*Η Γαλλία έχει κατακτήσει δύο φορές το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 1984 και το 2000.

*Μόλις πέντε παίκτες έχουν καταφέρει να δώσουν το «παρών» σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μέσα στην ίδια σεζόν. Η… πρόκληση είναι εμφανής, λοιπόν, για τους Γάλλους Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν Μονάχου) και Φλοράν Μαλουντά (Τσέλσι).


Γήπεδο: ‘’Ντόνμπας Αρίνα’’ (Ντόνετσκ - Ουκρανία)
Διαιτητής: Μπιόρν Κουίπερς (Ολλανδία)


Ουκρανία: Ονειρικό ήταν για την Ουκρανία το ξεκίνημα στο Euro που φιλοξενείται στην έδρα της, καθώς επικράτησε με 2-1 της Σουηδίας και πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στην ιστορία της σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το άγχος των παικτών ήταν έκδηλο στο πρώτο ημίχρονο, με την Ουκρανία παρόλ’ αυτά να δημιουργεί ευκαιρίες για να πάρει προβάδισμα στο σκορ. Πιο νωθρό το ξεκίνημα της στην επανάληψη, βρέθηκε να χάνει στο 52’ από το γκολ του Ιμπραχίμοβιτς. Κάπου εκεί αποφάσισε να φορτσάρει και μέσα σε 3 λεπτά επέστρεψε στο ματς με το γκολ του μεγάλου Αντρέι Σεφτσένκο. Ο σταρ της Ουκρανίας είχε εξαιρετική παρουσία και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του με γκολ στο 62’, ολοκληρώνοντας την ανατροπή. 
Πανευτυχής μετά την επιτυχία της ομάδας του μπροστά στο κοινό της εμφανίστηκε ο γνωστός μας Όλεγκ Μπλαχίν, με μόνη παραφωνία ότι οι παίκτες του δεν υπάκουσαν στις εντολές του στο τέλος: «Απογοητεύθηκα με την απόδοσή μας στα τελευταία λεπτά, επειδή οι παίκτες δεν τήρησαν το συμφωνημένο αγωνιστικό πλάνο. Πήραμε πλεονέκτημα από την ισοπαλία ανάμεσα σε Γαλλία και Αγγλία, αλλά πρέπει να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο απέναντί τους για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να προκριθούμε από τον όμιλο. Δεν έχουμε σκεφτεί το παιχνίδι με τη Γαλλία. Δεν ξέρω αν θα αλλάξω την αρχική ενδεκάδα ή όχι», ενώ στάθηκε και στη φάση του γκολ της Σουηδίας, που όπως επισήμανε δεν τηρήθηκε το fair play: «Δεν έβγαλαν την μπάλα έξω, καθώς ο παίκτης μας ήταν ξαπλωμένος στον αγωνιστικό χώρο, και πέτυχαν γκολ. Αυτό δεν είναι ευ αγωνίζεσθαι».

Σε ότι έχει να κάνει με τα αγωνιστικά πλάνα του Μπλαχίν, ο έμπειρος τεχνικός αναμένεται να θυσιάσει έναν παίκτη στην επίθεση για να ενισχύσει το κέντρο του, κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Σεφτσένκο δεν θα βρίσκεται στο βασικό σχήμα. Δεν είναι μόνο το ότι αγωνίστηκε για 80 λεπτά απέναντι στη Σουηδία, αλλά και το τροχαίο που είχε λίγες ώρες μετά τον αγώνα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί. 

Πιθανή ενδεκάδα Ουκρανία (4-4-2): Πιατόφ – Χούσεφ, Κασερίντι, Μιχάλικ, Σελίν – Τίμοτσουκ, Ναζαρένκο, Κονοπλιάνκα, Γιαρμολένκο – Ντέβιτς, Βορονίν.

Γαλλία: Σε ένα κακό παιχνίδι στην πρεμιέρα του ομίλου, η Γαλλία έμεινε στο 1-1 με την Αγγλία. Ήταν η ομάδα που είχε την μπάλα την περισσότερη ώρα στα πόδια της, ενώ από τη μεριά της χάθηκαν και οι καλύτερες φάσεις στον αγώνα. Είχε βρεθεί μάλιστα πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο, αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει σχετικά γρήγορα με τον Νασρί. Στη συνέχεια και ιδιαίτερα στην επανάληψη, πίεσε αρκετά την αντίπαλο της, αν και η μεγαλύτερη ευκαιρία για το δεύτερο γκολ άνηκε στην Αγγλία. 

«Θα πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί και πιο ουσιαστικοί απ’ ότι κόντρα στην Αγγλία» δήλωσε ο Μπλαν. «Παίζανε με 10 παίκτες πίσω από την μπάλα και ήταν πολύ δύσκολο να διασπάσουμε την άμυνα τους, αν και παίξαμε καλά» δήλωσε ο αριστερός αμυντικός Εβρά. 

Απολογητικές έμοιαζαν να είναι περισσότερο οι δηλώσεις του Γάλλου προπονητή στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, μιας και θέλησε να δικαιολογηθεί για την επιλογή του να αγωνίζεται με ένα προωθημένο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και δυσφορία από την πλευρά του Ζιρού: 

«Οι πιο πολλές εθνικές ομάδες παίζουν με έναν επιθετικό, δεν είμαι ο μόνος. Στην Γερμανία έχουν το ίδιο πρόβλημα. Έχουν τον Κλόζε και τον Γκόμεζ αλλά πάντα ένας παίζει. Το ίδιο και με την Ολλανδία, όπου έχουν τον Φαν Πέρσι και τον Χούντελαρ. Ο Ζιρού δεν αισθάνεται απογοητευμένος. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του 46χρονου τεχνικού. 

Στα θετικά για τον Μπλαν ότι θα έχει κανονικά διαθέσιμο τον Γιαν Μ’ Βιλά, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού και αποφασίστηκε να μη ρισκαριστεί στον αγώνα της πρεμιέρας. Πάντως δεν είναι σίγουρο πως θα πάρει και φανέλα βασικού, καθώς ακόμα κρίνεται ανέτοιμος. Ωστόσο δεν είναι καθόλου απίθανο ο Μπλαν να κάνει την έκπληξη και να τον αρχίσει βασικό.
Η πιθανή ενδεκάδα Γαλλία (4-2-3-1): Γιορίς – Εβρά, Μεξές, Ραμί, Ντεμπισί – Ντιαρά, Καμπάιγ – Ριμπερί, Μαλουντά, Νασρί – Μπενζεμά.