* Η Πολωνία θα επιδιώξει σήμερα την πρώτη νίκη της σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (μετρά μέχρι στιγμής δύο ισοπαλίες και δύο ήττες).

* Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για τελευταία φορά στην φιλική αναμέτρηση του Αυγούστου του 2007, με το... 2-2 να είναι το τελικό σκορ (Κρζινόβεκ και Μπλαστσικόφσκι οι σκόρερ των Πολωνών).

* Το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη ήταν το πρώτο που δέχτηκαν οι Πολωνοί στα τελευταία πέντε παιχνίδια τους.

* Ο Άλαν Τζαγκόεφ έχει πετύχει 5 γκολ στις τελευταίες 3 συμμετοχές του με την Εθνική Ρωσίας.

* Με ενδεχόμενη σημερινή νίκη η Ρωσία «κλειδώνει» και μαθηματικά την πρόκρισή της στους «8» της διοργάνωσης.

Γήπεδο: «Stadion Narodowy» (Βαρσοβία)

Διαιτητής: Βόλφγκανγκ Σταρκ (Πολωνία)
Πολωνία: Το δεύτερο παιχνίδι τους στον α’ όμιλο της τελικής φάσης του EURO 2012 δίνουν σήμερα η συνδιοργανώτρια Πολωνία και η Ρωσία. Οι Πολωνοί προέρχονται από το ισόπαλο 1-1 στο παιχνίδι με την Εθνική μας ομάδα, το οποίο διαμορφώθηκε με… ιδιαίτερο τρόπο. Οι οικοδεσπότες προηγήθηκαν νωρίς με γκολ του Λεβαντόφσκι, με την Ελλάδα να μένει με 10 παίκτες στο 44ο λεπτό, καθώς ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αντίκρισε την κόκκινη κάρτα. Η αποβολή αυτή, όμως, αφύπνισε τους διεθνείς μας, οι οποίοι ισοφάρισαν σε 1-1 στο 51ο λεπτό, με «δράστη» το νεοεισελθόντα Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Μάλιστα, ο Βόιτσεχ Σέζνι υπέπεσε σε πέναλτι πάνω στον επιθετικό του ΠΑΟΚ στο 68ο λεπτό, με τον Καραγκούνη να χάνει την ευκαιρία για την ολική ανατροπή, καθώς ο νεοεισελθών Τίτον κατάφερε να αποκρούσει.

Ως εκ τούτου, η μεγάλη απώλεια για τους γηπεδούχους στο σημερινό παιχνίδι ακούει στο όνομα… Βόιτσεχ Σέζνι. Η πολωνική ομάδα είναι αήττητη στα τελευταία επτά παιχνίδια της (έξι φιλικά και το τελευταίο κόντρα στην Εθνική μας), μετρώντας πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες. Από στατιστικής άποψης, στα πέντε από τα επτά αυτά παιχνίδια παρατηρήθηκε το «No Goal», ενώ στα τέσσερα από αυτά συνδυάστηκε με το Under 2,5.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, πέρα από την αναγκαστική είσοδο στην ενδεκάδα του κίπερ Τίτον, ο Σμούντα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια άλλη αλλαγή. Οι Περκίς και Βασιλέφσκι θα συνθέσουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, με τους Μπένις (αριστερά) και Πίστσεκ (δεξιά) στα άκρα. Οι Πολάνσκι και Μουράφσκι θα αποτελέσουν το ζευγάρι των αμυντικών χαφ, με τους Μπλαστσικόφσκι (αριστερά) και Ρίμπους (δεξιά) να τοποθετούνται στις πτέρυγες της μεσοεπιθετικής γραμμής. Ο Ομπράνιακ θα είναι ο επιτελικός μέσος, πίσω από το μοναδικό προωθημένο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Η πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1): Τίτον – Μπένις, Περκίς, Βασιλέφσκι, Πίστσεκ – Πολάνσκι, Μουράφσκι – Ρίμπους, Ομπράνιακ, Μπλαστσικόφσκι – Λεβαντόφσκι.

Ρωσία:
 Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα κατεβεί στον αγωνιστικό χώρο του «Στάντιον Ναροντόβι» προερχόμενη από το επιβλητικό 4-1 επί της Τσεχίας, στο εναρκτήριο παιχνίδι του ομίλου, που απέδειξε στην πράξη τη δυναμική της. Οι Ρώσοι παρουσίασαν ένα σύνολο «δεμένο», γυμνασμένο, με επιθετικές αλλά και αμυντικές αρετές. Τόσο ο έμπειρος Αντρέι Αρσάβιν όσο και ο νεαρός Άλαν Τζαγκόεφ πραγματοποίησαν εκπληκτική εμφάνιση.

Η ομάδα του Άντβοκαατ προηγήθηκε μόλις στο 15ο λεπτό με «δράστη» το νεαρό Τζαγκόεφ, με τον Σιρόκοφ να «γράφει» το 2-0 εννιά λεπτά αργότερα. Οι Τσέχοι μείωσαν προσωρινά σε 2-1 στο 52ο λεπτό, με όμορφη ατομική προσπάθεια του Πιλάρ, όμως… μέχρι εκεί. Ο Τζαγκόεφ «όπλισε» ξανά στο 79’, σημειώνοντας το 3-1, με το Ρόμαν Παβλιουτσένκο να ολοκληρώνει το θρίαμβο στο 82ο λεπτό, με ένα φοβερό σουτ στο «παραθυράκι» του Τσεχ.

Η «ρωσική αρκούδα» τρέχει ένα εκπληκτικό αήττητο σερί 15 αγώνων (έξι για τα προκριματικά του EURO, οκτώ φιλικά συν το ματς κόντρα στους Τσέχους), στους οποίους μετρά 8 νίκες και 7 ισοπαλίες. Στα 9 από τα 12 τελευταία παιχνίδια της έχει «βγει» το Under 2,5, ενώ στα οκτώ από τα 12 τελευταία παιχνίδια της παρατηρείται το «No Goal» (δύο φορές συνδυάστηκε με το Over 2,5).

Ούτε και ο Ντικ Άντβοκαατ αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές στην ενδεκάδα που προχώρησε στο θρίαμβο επί της Τσεχίας. Ο Μαλαφέεφ θα καθίσει για μία ακόμα φορά κάτω από τα δοκάρια, με τους Ζιρκόφ, Αλεξέι Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς και Ανιουκόφ να αποτελούν την τετράδα της άμυνας από τα αριστέρα προς τα δεξιά. Ο Ντενίσοφ θα έχει το ρόλο του «κόφτη», συνεπικουρούμενος στη μεσαία γραμμή από τους Σιρόκοφ και Ζιριάνοφ. Τέλος, οι Τζαγκόεφ και Αρσάβιν θα αποτελέσουν τα δύο εξτρέμ, με τον Κερζάκοφ να βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης.

Η πιθανή ενδεκάδα (4-3-3): Μαλαφέεφ – Ζιρκόφ, Α. Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς, Ανιουκόφ – Ζιριάνοφ, Ντενίσοφ, Σιρόκοφ – Αρσάβιν, Τζαγκόεφ, Κερζάκοφ.